martes, 29 de mayo de 2012

Små skogsbærterter

Har vært litt stille her inne men fint vær og masse jobbing får ta litt av skylden. Månedens søtsak denne gangen hos Søta saker er sommer , og disse små tertene bakes ofte om sommeren når friske bær er tilgjengelige.
 Alt er bra med disse tertene, de er utrolig lettlagede, du trenger kun en visp og en bolle = lite oppvask, og sist men  ikke minst de smaker nydelig. Om du vil prøve trenger du følgende til 6 små terter;


        100g smør             /       100g de mantequilla
         2dl sukker             /            2 dl de azucar
            2dl mel               /            2 dl de harina
       1ts bakepulver       /    1 chucaradita de levadura
     2ts vaniljesukker     /        2 ts azucar avanillado
              2 egg              /                  2 huevos
           bringebær         /                frambuesas
             blåbær             /                arandanos
Begynn med å sette ovnen din på 175 grader. Mål så opp smøret og smelt det , la det så avkjøles . I mellomtiden legger du bakepapir i de små formene , oppskriften holder til 6 små former. Når smøret er kaldt er det bare å finne frem og måle opp sukker, mel ,bakepulver og vaniljesukker. Visp så sammen eggene med alle de tørre ingrediensene i en bolle, deretter har du i det nå avkjølte smeltede smøret.
Rør til du får en glatt røre, det tar bare ett par minutter, hell deretter røren over i de små bakepapirkledte formene. Formene bør være 3/4 fulle, de hever litt under steking og dessuten skal du nå ha i bærene.
Dytt så ned i røren renvaskede bringebær og blåbær, jeg pleier å ha en 4-5 blåbær og 3-4 bringebær i hver terte. Ikke ta for mange selvom det er fristende, for blir det for mange vil ikke tertene dine henge sammen når de er stekte. Stek så tertene på nederste rille i 20-25 minutter på 175 grader.
Avkjøl tertene litt på rist før du forsiktig løsner dem fra formene og drar av bakepapiret før de er klare for servering. Server gjerne med flere friske bær og litt vaniljeis. 
Eller du kan gjøre som meg her , servere dem med en klatt hjemmelaget vaniljesaus ,de smaker nydelig uansett. De kan fint spises lunkne om du ikke har tid til å vente på at de blir kalde.
 De kan også fint fryses, og om du lar de tine på benken og få ett par minutter i ovnen før de serveres igjen blir de som nystekte. 
                                    Ha en fin sommerdag videre!

domingo, 13 de mayo de 2012

Foccacia med basilikum

Godt brød er en nødvendighet ,og denne varianten av foccacia er veldig godt og kan fort bli en nødvendighet. Ett tygg og du er hekta,herved er du advart.
 Foccaciaen passer fint til grilling, på koldtbordet, til frokosten kort sagt til det meste. Om du vil prøve trenger du følgende;


              25g gjær                 /    25g de levadura fresca
               4dl vann                 /             4 dl de aqua
         0,5dl olivenolje              /    0,5dl de aceite de oliva
                1ts salt                  /      1 chucaradita de sal
      1dl hakket basilikum       /   1dl de albahaca cortada
               ca. 1l mel               /          ca. 1l de harina
                 havsalt                 /          sal de escamas
    2-3 soltørkede tomater     /        2-3 tomates secos
               rosmarin                /                   tomillo


Begynn med å  klippe basilikum i småbiter , jeg synes det er lettere å klippe med en saks enn å hakke, til du har ca. 1 dl med hakket basilikum. Deretter smuldrer du gjæren din i bakebollen. Tilsett deretter vannet som bør være 37 grader varmt. Rør ut gjæren i vannet , ha i olivenoljen, saltet og den hakkede basilikumen.
 Sett så eltekroken på maskinen og ha i melet litt etter litt mens deigen eltes. Den er ferdig når den slipper kanten på bakebollen . La så deigen heve til dobbelt størrelse ca.40 minutter .
 Mens deigen hever setter du ovnen din på 250 grader og kler en langpanne på 30X40cm med bakepapir. Finn frem havsalt og kutt opp de soltørkede tomatene i små biter. Ha så deigen over i langpannen og trykk den ut slik at den dekker hele formen. Lag små groper i deigen og tykk inn biter av de soltørkede tomatene og små biter av rosmarin. Ringle over 1 spiseskje eller 2 med olivenolje og til slutt strør du over godt med havsalt. 
Stekes så midt i ovnen i 15-20 minutter, avkjøles på rist, men kan med fordel spises lunkent om du ikke har tid til å vente på at det blir helt kaldt. Om det skulle bli noe til overs kan foccaciaen fint fryses, varm den opp litt i ovnen etter at den har tint og den blir som nystekt igjen.
                                      Ha en fin bakedag videre!

viernes, 11 de mayo de 2012

Pimientos asados- grillet paprika

Grillsesongen er rett rundt hjørnet , eller i mitt tilfelle har den startet allerede for nå begynner det å bli varmt her nede i syd. Mitt forsett for denne års grillsesong er at jeg kal bli flinkere til å grille fisk og grønnsaker, for det går veldig mye i kjøtt på grillen her hjemme. Typisk spansk er å helgrille røde paprikaer, såkalte pimientos asados, fine som tilbehør både til fugl, fisk og kjøtt.
 Om grillsesongen lar vente på seg så kan du fint lage pimientos asados i ovnen. Her kommer fremgangsmåten på denne formen, med tanke på at den norske grillsesongen kan være meget variabel værmessig sett. Til pimientos asados trenger du følgende;


        ca.3-4 store røde paprika      /   ca. 3-4 pimientos asados
       en god klunk god olivenolje    /              aceite de oliva


Begynn med å sette stekeovnen din på 200 grader. Vask paprikaene dine godt. Norsk paprika er som regel en god del mindre enn den jeg kjøper her i Spania, pass på at du tar de største du finner når du handler. Jeg har skrevet 3-4 røde paprikaer i oppskriften, du må nok beregne noen flere for 3-4 røde paprikaer veier ca1,5 til 2 kg her i Spania (ja de er enorme), så ha dette i tankene når du handler inn. 
Legg paprikaene på en foliekledt bakeplate og sett dem inn midt i ovnen . La de steke i ca 30 - 40 minutter på en side , til skinnet "blåser" seg opp og de får en litt brent overflate, deretter snur du dem veldig forsiktig og steker dem like lenge på den andre siden.
 Om du gjør dette på grillen, pakker du hver enkelt paprika inn i stekefolie og legger disse pakkene rett på glørne, snu på dem av og til slik at de blir stekt på alle sider. Steketiden på grillen må du se ann selv , det er bare å åpne pakkene og sjekke om skinnet på paprikaene har blåst seg opp og blitt litt svart.
 La så paprikaene stå og avkjøle seg en stund på plata, før du starter på jobben med å rense dem. Når de blir kalde faller de sammen og blir flate , men ta det med ro, dette er helt normalt. Når de er passe kalde begynner du med å dra av skinnet på parikaen, dette er en klissete jobb, men skinnet løsner ganske så lett .
Deretter  tar du av stilken på paprikaene og kaster den. Så kommer jobben med å bli kvitt alle de små frøene inni paprikaen. Riv paprikaen i biter og dra fingrene dine over hver del slik at frøene blir dratt av. Det kan lønne seg å gjøre dette over vasken da det er en litt klissete affære.
Sitter det mange frø igjen , kan du skylle paprikaen i litt kaldt vann slik at de renner av , men det er vanligvis ikke nødvendig. Dette gjør du med alle paprikaene, de avrevne paprikabitene legger du på glass. Det vil forme seg litt væske i bunnen av glasset , når du har renset all paprikaen lar du glasset stå på benken i 10-20 minutter slik at væsken fra paprikaenen renner ut og deretter fyller du opp glasset med ekstra virgin olivenolje til det er helt fullt. Så kan du enten spise direkte eller sette glass på lokket og vente til resten av grillmaten er ferdig. Om du oppbevarer dem i kjøleskap holder de seg fint i 10 - 12 dager.Rensingen av paprikaen og oppbevaring er sevsagt akkurat den samme om du har grillet paprikaen din på glørne i grillen.
                            Ha en fin fredag og en fin grillsesong!

martes, 1 de mayo de 2012

Seige sjokoladecookies

I den ukentlige testingen av kjeks her i huset var turen kommet til disse seige sjokoladecookisene. De skuffet ikke, seige og fulle av sjokoladesmak. 
Gode sammen med ett stort glass melk eller litt vaniljeis om det skulle passe bedre. Jeg fikk 26 seige cookies  av denne oppskriften, jeg kan avsløre at det slett ikke var så mange som fant veien til oppbevaringsboksen. Dette trenger du om du vil prøve;


     290g mørk sjokolade      /     290g de chocolate negro
              50g smør                /          50g de mantequilla
               90g mel                 /              90g de harina
        0,5ts bakepulver         / 0,5 chucaradita de levadura royale
           en klype salt             /             un pincho de sal
                2 egg                   /                    2 huevos
          250g sukker             /               250g de azucar
      1ts vaniljeessens         /  1 chucaradita de aroma de vanilla


Begynn med å sette ovnen din på 180 grader. Smelt så smøret ditt og ha i 175 gram av den mørke sjokoladen slik at den smelter også. La blandingen avkjøles noe. I mellomtiden visper du eggedosis av eggene, sukkeret og vaniljeessensen. Pisk den luftig og fin. Hakk de resterende 115g av den mørke sjokolade i små biter eller om du har kan du bruke sjokoladeknapper , det gjorde jeg. 
 Bland og sikt de tørre ingrediensene i en annen bolle, det vil si melet, saltet og bakepulveret. Så pisker du inn den smeltede sjokoladeblandingen i eggedosisen før du har i melblandingen og pisker det hele til en jevn røre.
 Helt til slutt vender du inn resten av den hakkede sjokoladen. Legg så skjefuller av røren på en bakepapirkledt bakeplate, ha god avstand  mellom cookisene for de flyter ut en god del under stekingen. Ikke lag dem for stor heller for dette er mektige saker, prøvestek gjerne en først slik at du bedre kan beregne mengden røre som trengs til en cookie. 
 Settes så midt i ovnen på 180 grader og stekes i 10-12 minutter. Cookisene er fortsatt myke når de kommer ut av ovnen så flytt dem over på rist, med bakepapiret som følge til avkjøling. 
Smaker nydelig varme og krever som sagt litt melk eller en sterk kopp kaffe som selskap for dette er søte saker. Nydelig , seigt og herlig søtt!
                                        Ha en fin dag videre!