miércoles, 23 de noviembre de 2011

Raspberry Cake Pops

Har hatt lyst til å lage cake pops lenge, men annledningen har liksom ikke bydd seg. Men da vi skulle besøke mitt nyeste tantebarn Lola som kom til verden mens vi var hjemme på ferie i Norge i sommer, så jeg mitt snitt til å lage noen.
 Jeg hadde ett sukkerbrød i fryseren som jeg delte i to og tinte opp. Oppskriften på sukkerbrød finner du her. Du trenger nemlig sukkerbrød eller en annen kake som smuldrer seg lett når du skal lage cake pops. Om du vil prøve mine første forsøks cake pops trenger du;

                      1/2 sukkerbrød                 /             1/2 bizocho
                     200g bringebær                /      200g de frambuesas
                   75g hvit sjokolade              /    75g de chocolate blanco
           250g  70% mørk sjokolade      /        250g 70% chocolate

Jeg brukte frosne bringebær men har du tilgang på nyplukkede går det like bra. Jeg lot bringebærene tine for deretter å knuse dem med en gaffel og røre dem ut til en tynn røre. Deretter delte jeg sukkerbrødet i biter og hadde bitene i food processoren til det ble bare smuler igjen av kaka, dette kan du fint gjøre for hånd også.
Så blandet jeg kakesmulene sammen med de rørte bringebærene, det skal bli en fast litt seig deig som du lett kan forme til små boller . Jeg fikk 24 boller av min deig altså 24 cake pops.
 Når du har formet bollene setter du dem i fryseren i ca. 10 minutter så de blir litt harde. Så smeltet jeg den hvite sjokoladen min i mikroovnen. Jeg hadde ingen pinner i huset slike som man vanligvis bruker til cake pops , men jeg hadde ispinner og det gikk like bra. Jeg dyppet den ene enden av ispinnene i den smeltede hvite sjokoladen så stakk jeg dem inn i bollene. Deretter var det tilbake med fryseren med cake popsene i en time til.
 Så smeltet jeg den mørke sjokoladen min. Jeg brukte 70% sjokolade, men bruk den du liker best det viktigste er at den smelter bra og blir helt flytende. Det er viktig for at cake popsene skal bli helt dekket av sjokoladen. Hvis du vil leke deg litt med diverse strøssel og pynt må du også ha det klart nå. Ta de rullede bollene dine ut av fryseren og dypp dem i den smeltede mørke sjokoladen, sett dem gjerne i en muffinsform, før sjokoladen stivner helt dypper du cakepopsen i strøssel eller setter på den pynten du vil bruke.

Siden cake popsen er kalde nesten helt frosne etter en time i fryseren stivner sjokoladen rimlig fort så derfor er det viktig å ha pynten klar til bruk for når sjokoladen har stivnet helt er det for sent.
Jeg lekte meg med forskjellige pyntede versjoner og syntes det var fryktelig gøy det hele. De forskjellige variantene av cake popsen kan du se på bildene. Resultatet ble slett ikke værst til å være første gang jeg prøvde meg på dette. Alt i alt ett meget vellykket prosjekt og det er helt klart ikke siste gang jeg lager cake pops.
Det ser jo dessuten kjempelekkert ut også synes jeg. De smakte også nydlig og både stor og små forsynte seg opp til flere ganger. Så pop i vei dere også ,her er det ingenting å tape.
                                                   Ha en fin dag!

viernes, 18 de noviembre de 2011

Nugattisnurrer del 2 - nugattikjeks

Som lovet her kommer del 2 av nugattisnurrene. Som sagt så ble det noen til overs etter turen vår, de ble liggende på kjøkkenbenken en dag eller to og var derfor ikke lengre egnet til ettermiddagskaffen. De var rett og slett tørre og triste. Men jeg liker ikke å kaste mat og løsningen ble da å lage nugatisnurrerkjeks av de nugattisnurrene som var igjen. De ble kjempegode og heretter blir det ikke kastet en eneste overlevende bolle,skolebrød,nugattisnurrer eller kanelboller her i heimen.
Lag kjeks av dem og nyt, ungene gumlet også fornøyde i vei og jeg tør påstå at disse kjeksene har en del mindre skumle ingredienser enn ferdigkjøpt kjeks. Dessuten er det så enkelt at alle kan klare det, det eneste du trenger er en ovn og gamle triste og tørre nugattisnurrer eller annen gjærbakst.Begynn med å  sette ovnen din på 80 grader, deretter skjærer du nugattisnurrene dine opp i skiver.

Spre dem utover en bakeplate som du dekker med bakepapir. Jeg tok to og to plater i ovnen og det gikk kjempefint. Sett en plate høyt opp i ovnen og en langt nede. Legg de oppskjærte nugattisnurrene utover stekebrettet og la de stå i ovnen i ca.90 minutter. Etter den tiden skal de være tørre og fine helt igjennom og de har blitt forvandlet til kjeks. Prøv gjerne en når steketiden er over for å være helt sikker på at de er helt tørre, steketiden kan nok variere noe fra ovn til ovn. Vips så kom nugattisnurrene tilbake på kaffebordet i ny versjon.
Disse oppbevares i en lufttett boks og oppbevaringstiden kan jeg ikke si noe sikkert om da vår boks var tom i løpet av ett par dager, men jeg kan tenke meg at en uke eller to skulle de nok holde seg, men tviler på at noen vil ha de så lenge, advarer herved om at disse er meget vanedannende. Resirkulering på høyt nivå kalles dette, så kjeks ivei alle mann (og kvinner) det smaker fortreffelig. Dessuten er det lett som en plett.
Ha en fin dag helg!

martes, 15 de noviembre de 2011

Mini etasje kake

Mens vi var på ferie i sommer var det faktisk endelig 13 august og 3 snart 4 åringens bursdag på ordentlig.
Nå hadde ,som dere sikker har skjønt allerede, dagen vært feiret opptil flere ganger , men mamma klarte ikke å dy seg og måtte ha en liten kake på selve dagen også.Jeg hadde med i kofferten to mini kakeformer og lagde en enkel kake etter tre like metoden, med kakao , som du finner oppskriften på her. Deretter fordelte jeg kaken i de to formene og stekte de i 20 minutter ,da var de ferdige.
                                     
Siden bakeutstyret ikke var det jeg hadde mest av på feriekjøkkenet ble det denne gangen valgt en veldig enkel løsning. Om du vil lage en lignende kake trenger du til pyntingen følgende;

    1 pakke fingerkjeks     /    1 paquete de bizcoho
            1 pose M              /          1 bolsa de M

Jeg fylte ikke kaken med noe denne gangen hadde ikke muligheten til å vispe krem engang, så det ble til at jeg rørte sammen en smørkrem som jeg trekte kakene med. Til smørkremen brukte jeg;

         100g smør           /       100g de mantequilla
         150g melis          /      150g de azucar glace
           2ss kaffe           /        2 chucaras de cafe
       100g kakao         /            100g de cacao

Deretter delte jeg fingerkjeksen i to med en skarp kniv og "limte" dem rundt kakene med smørkremen.Jeg brukte ett rosa silkebånd til å holde de på plass for sikkerhets skyld. Deretter satt jeg bare den ene kaken oppå den andre, jeg brukte ikke noen form for støtte mellom kakene for de var så små at det ikke var nødvendig.
 Deretter var det bare å dekke overflaten med M og volia en liten bursdagskake. Synes den ble veldig søt og morsom, dessuten var den utrolig enkel å lage. Hurra for mammas lille sjarmtroll som nå endelig har blitt 4 år, gratulerer jenta mi.
Og med denne kaka var bloggen helt oppdatert på kakefronten, men det er flere bursdager i vente fremover så det varer nok ikke så lenge før det dukker opp flere kaker her.
                                                   Ha en fin dag!

viernes, 11 de noviembre de 2011

Rabarbrapai

Har hatt lyst på rabarbara siden de første innleggene om rabarbra her i matbloggverdenen begynte å dukke opp. Rabarbra finnes ikke å oppdrive her i spania så oppskriftene jeg har villet prøve har fått ligge urørte. Gleden var derfor stor da jeg var så heldig å få rabarbra av Heidi, en av mammas arbeidskollegaer, mens jeg var hjemme i Norge i sommer.Første oppskrift ut til testing ble derfor rabarbrapai til mammas symøte, den ble mer en godkjent og smakte himmelsk.
 Om du vil prøve trenger du følgende til paibunnen;

             250g mel            /            250g de harina
            30g sukker         /             30 g de azucar
         1ts bakepulver      / 1 chucaradita de levadura royal
         1 eggeplomme    /             1 yema de huevo
             200g smør       /           200g de mantequilla
                  vann            /                       aqua

Sett ovnen din på 150 grader. Begynn med å ha alle de tørre ingrediensene dine i en bolle, sørg for at smøret du skal bruke er romtemperert og kna det inn i de tørre ingrediensene. Tilsett eggeplommen og fortsett og kna til du får en fast deig, virker deigen din litt tørr tilsetter du en spiseskjee eller fler med vann , helt til du får knadd deigen din sammen. Jeg setter derfor ikke noe mål på vannet i denne oppskriften det må du se ann , jeg brukte 2 spiseskjeer for å få knadd  sammen min deig.
Deretter trykte jeg ut paideigen i en paiform, det er ikke nødvendig å smøre da deigen i seg selv inneholder masse smør. Jeg pleier alltid å feste aliminiumsfolie rundt kanten på mine paibunner når jeg steker dem, det gjør at deigen holder seg på plass på sidene av paiformen under steking , så det gjorde jeg denne gangen også.Paideigen stekes så i 20 minutter på 150 grader nederst i ovnen.
Mens paibunnen stekes lager du fyllet , til det brukte jeg;

     2 eggeplommer        /     2 yemas de huevo
        2 dl sukker            /          2 dl de azucar
    5dl rabarbrabiter     /         5 dl de ruibarbo
          4 ss mel              /    4 chucaras de harina
         1ts kanel             /   1 chucaradita de canela

Skjær først den vaskede rabarbraen din i små biter til du får 5 desiliter, ha så mel og kanel over bitene og bland godt. I en bolle rører du sammen eggeplommene og sukkeret , deretter har du oppi rabarbrablandingen og blander det hele godt sammen.
Når paiskallet har stekt i 20 minutter tar du det ut og fordeler så fyllet jevnt utover før du setter det hele tilbake i ovnen og steker videre på samme temperatur i 20 minutter.
 
Mens paien er i ovnen forbererder du marengslokket. Til det trenger du;

                       3 eggehviter        /     3 claras de huevo
                         3ss sukker        /    3 chucaras de azucar

Pisk eggehvitene stive og ha i sukkerert litt etter litt til du får en stiv marengs. Når du tar ut paien av ovnen la den avkjøle seg i ca. 5 minutter før du har over marengsen og sprer det utover som ett lokk over paien din.

 Så setter du paien inn i ovnen igjen på samme temperatur og lar den steke i ytterligere ca. 20 min til marengsen din får en gyllen farge. Paien bør nytes lunken , vi serverte den med vaniljeis til og det smakte veldig godt.
 Denne annbefales på det sterkeste fra flere hold ikke bare meg,var nesten bare smuler igjen på fatet da kvelden var over og det pleier jo å være ett godt skussmål.Så finn frem rabarbra fra fryseren og prøv du også.
                                             Ha en fin dag !



miércoles, 9 de noviembre de 2011

Nugattisnurrer

Tid for flere glimt fra sommeren i det grå høstværet. Når jeg er hjemme i norge elsker jeg å lese ukeblader og saumfare dem for nye oppskrifter. Mens jeg var hjemme i sommer var det ett vedlegg til Hjemmet som het Sommerens deilige gjærbakst og oppskriften der på nugattisnurrer som fanget min oppmerksomhet.
Siden vi skulle ut på tur hele familien passet det fint å prøve denne oppskriften, sammen med to ivrige bakeassitenter, gjærbakst er jo alltid fint å ha i nistesekken. Om du vil prøve , med eller uten bakeassistenter trenger du;

         100g smør                     /     100g de mantequilla
         3,5 dl melk                    /          3,5 dl de leche
           50g gjær                     /     50g de levadura fresca
              1 egg                        /                1 huevo
          75g sukker                  /            75 g de azucar
            350g mel                  /             350g de harina
   150g grovbakst mel         /       150g de harina integral
       0,5 boks nugatti            /           0,5 lata de nutella
           perlesukker               /             azucar en perla

I orginaloppskriften står det 500g hvetemel, men siden vi ikke hadde det i hus brukte jeg litt grovbakstmel også. Det hadde ingenting å si for resultatet eller smaken, tvert imot bollene ble nesten som kneippbrød med nugatti. Tilbake til oppskriften , begynn med å smelte smøret tilsett så melken og varm opp til 37 grader. Rør ut gjæren i melkeblandingen, tilsett så egg og deretter sukker , til slutt har du i melet litt etter litt mens maskinen elter for deg til du har en smidig deig.
 Så er det tid for heving , deigen skal heve under plast til dobbelt størrelse det tar ca 1 time. Ha så deigen på ett melet bakebord og kjevl den ut til et rektangel, så smører du ett lag med nugatti på rektangelet . Dette var en veldig populær jobb for bakeassistentene , smaksprøver må beregnes om du har hjelp.
Så rulles deigen fast sammen fra langsiden og skjæres i ca 2 cm tykke skiver. Snurrene settes så på stekebrett med bakepapir og etterheves i ca. 20 min.

Mens de etterheves setter du ovnen din på 200 grader, når de er ferdig hevet pensler du snurrene med egg og strør perlesukker over, deretter stekes de midt i ovnen i ca. 15 minutter til de får en gyllen farge. Avkjøles på rist om du vil kan du pynte med litt melis , men vi gjorde ikke det vi syntes de var søte nok som de var.
De smakte utmerket nybakte og de fikk også ben å gå på under turen. Vi bakte faktisk dobbel porsjon siden vi var mange som skulle på tur , vi fikk noen snurrer til overs som ble litt tørre og kjedelige, men hva jeg gjorde med dem skal jeg fortelle dere om i ett senere inlegg,  så følg med for nugattisnurrer del 2....too be continued!
                                                            Ha en fin bakedag!

domingo, 6 de noviembre de 2011

Gnagekjeks

Dette innlegget er det en stund siden jeg skrev men disse kjeksene fungerer fortsatt og er absolutt verdt ett forsøk. Hva i all verden tenker du sikkert nå , er det kjeks til bikkja ho snakker om eller. Nei, det er ikke til bikkja men til den minste mannen i huset. Han er ikke helt grei å ha med å gjøre om dagen, lettere irritert og litt småsutrete er mammas ellers så blide gutt. Solstrålen til mamma får nemlig tenner, og det gjør tydligvis vondt.
  Det fører også til at alt han får i hendene blir gnagd på, nøkler ser ut til å være storfavoritten. Nå er som kjent ikke nøkler hverken spesielt hygienisk eller næringsrikt, så mamma syntes det var på tide å ta affære. På bloggen Bare barnemat(http://barebarnemat.blogspot.com/) fant jeg oppskriften på gnagekjeks. Jeg hadde disse til 3 snart 4 åringen når hun var liten , men finner dem ikke i butikkene her i Spania nå, så da ble løsningen å lage dem selv. Jeg forandret den opprinnelige oppskriften litt etter det jeg hadde i kjøkkenskapet. Om du har en liten en i hus som klør i munnen trenger du følgende for å lette litt på "smertene";

  1,5 kaffekopp mel        /        1,5 taza de cafe de harina
   0,5 grovbakstmel        /   0,5 taza de cafe de harina integral
    3 ss solsikkeolje        /     3 chucaras de aceite de girasol
           1 banan               /                     1 platano
    1 ss bakepulver        /            1 cuhcara de levadura
        iskaldt vann           /                      aqua fria

Sett ovnen din på 180 grader. Begynn med å blande alt det tørre i en bolle. Tilsett oljen og rør godt. Mos bananen din og bland også den inn med det tørre. Ha så i iskaldt vann til du får rørt ingrediensene dine sammen til en tørr deig. Jeg brukte litt over en halv kopp.
 Deigen din skal være tørr men du må kunne klare å rulle den ut. Her er det å prøve seg frem metoden som gjelder.Rull ut til 5-6cm lange pølser og legg dem på ett stekebrett. Jeg lagde dem litt for tykke denne gangen, de bør ikke være tykkere enn fingrene dine. Sett kjeksene dine inn midt i ovnen på 180 grader og la dem stå i 15 minutter, skru så ovnen din ned til 60 grader og la kjeksene dine stå  inne i ovnen til de blir helt tørre.
 Mine måtte stå i 80 minutter, men husk at de var veldig tykke så det kan hende dine ikke trenger å stå inne så lenge. Disse kjeksene smaker kun litt svakt av banan, men hensikten med disse er ikke at de skal smake nydelig, disse er til å gnage på for å lindre små såre gommer. Siden de er harde , smuler de seg ikke så lett og de avgir litt smak og ikke biter. Mammas lille solstråle var veldig fornøyd og gnagde ivei.
Når minstemann er fornøyd da er mamma fornøyd også. Nå er det bare å krysse fingrene for at tennene dukker opp relativt rask og hvis ikke så får mamma lage en porsjon gnagekjeks til.
                        Ha en super "smertefri" dag!