jueves, 6 de septiembre de 2012

Sursøte syltede grønne spisspaprika

Med i kassen med grønnsaker jeg plutselig fikk i hus forrige helg var det flere kilo med grønn spisspaprika,eller pimiento Italiano som den kalles på spansk. Lette meg frem i noen gamle kokebøker jeg hadde og fant en oppskrift på sursøt syltet paprika. Det stod imidlertid ikke noe om farge eller type paprika i oppskriften, kanskje det bare fantes en type paprika i Norge for rundt 60 år siden når boken ble trykt ,ikke vet jeg, saken er at jeg tok sjansen på å bruke min grønne spisspaprika.
 Resultatet ble slett ikke værst og det er nok ikke siste gang jeg prøver denne oppskriften,den skal testes ut på flere typer paprika. Om du vil prøve trenger du følgende;

       500g paprika              /           500g de pimientos
         1/2 ss salt                 /          1/2 chucarada de sal
   3,5 dl hvitvinseddik        /       3,5dl vinagre de vino blanco
         0,5dl hvitvin              /            0,5dl de vino blanco
         50g sukker              /                 50g de azucar
      7g hele pepper           /          7g de pimienta en grano
      2 laubærblad             /                2 hojas de laurel
          6dl vann                /                     6dl de aqua

Begynn med å skjære stilken av paprikaen din, ta vekk alle frøene og skjær dem så i strimler.
 I en ganske stor kjele koker du så opp en halv liter vann med 1dl av hvitvinseddiken din. Akkurat når det begynner å koke har du oppi den oppskjærte paprikaen og lar det hele koke i to minutter, vend om av og til.Hell av vannet og la paprikaen dryppe av seg i ett dørsslag.
 Når paprikaen blir så kald at du kan ta i den, har du den over på rene glass, jeg fikk to mellomstore syltetøyglass av oppskriften denne gangen. Deretter har du resten av ingrediensene i en kjele, det vil si resten av hvitvinseddiken,resten av vannet, laubærbladene,hvitvinen,sukkeret og pepperkornene.
 Nå gjelder det å følge med godt, akkurat når blandingen når kokepunktet tar du kjelen av varmen og fyller opp glassene med paprikaen i ,slik at paprikaen blir helt dekt med væske.Skru på lokk og oppbevar kjølig og mørkt. Vet ikke helt hvor lenge disse holder da mine allerede er spist opp. Godt i salat, på brødskive med leverpostei(ja helt sant ) ,på toast med litt olivenolje, sammen med pate, ja kort sagt hva du måtte kunne komme på. Smak og behag, jeg ble ihvertfall veldig fornøyd, men så skal det være sagt at jeg er glad i sursøtt,prøv da vel.
   
                                        Ha en fin dag videre!

domingo, 2 de septiembre de 2012

Plommechutney

Var så heldig å få en hel kasse med frukt og grønnsaker fra grønnsakshagen til en som  mannen kjenner, hjem i hus på fredag ,så lørdagen gikk med til sylting av både grønnsaker og bær ,mange vellykkede resultater ble det, og dere skal selvsagt få se resultatene her på bloggen fremover.Først ut er plommechutneyen som ble utrolig god.
  Dessuten er uken utfordring på Matbloggsentralen sylting, så da får dette bli ett av mine bidrag.Stem gjerne på meg jeg er bidrag nummer 28 . Du kan vinne fine premier om du stemmer , så stem ivei!
Stikk foresten innom Matbloggsentralen uansett, der er det mye inspirasjon og gode oppskrifter å hente. Men tilbake til plommechutneyen, om du vil prøve trenger du følgende;

500g  røde plommer     /        500g de ciruelas rojas
        500g eple              /            500g de manzana
         500g løk               /              500g de cebolla
      500g tomat             /               500g de tomate
    1 hvitløksfedd           /                1 diente de ajo
 10g frisk ingefær        /          10g de jenjibre fresco
2,5 dl hvitvinseddik     /       2,5dl  vinagre de vino blanco
      250g sukker          /                 250g de azucar


Begynn med å vaske alle ingrediensene dine godt. Deretter skreller du eplene dine og fjerner kjernehuset. Fjern steinene fra plommene , rensk løken og hvitløken. Finn så frem en god kniv og begynn å kutte. Kutt plommene , løkene, eplene, tomatene og hvitløken i biter.
 Ha alt i en ganske stor tykkbunnet kjele, ha over 2,5dl hvitvinseddik og kok det hele opp. Skru så varmen på plata ned litt og la det koke til alt er mørt. Det tok nesten en time for meg , men jeg brukte noen veldig harde og sure epler som gjorde at det tok litt lenger tid denne gangen, men normalt bruker det å holde med en halvtime. Når alt er mørt tilsetter du sukkeret og rører det godt inn før du lar det hele koke videre.
 La så chutneyen koke til den blir tykk og fin i konsistensen, på svak varme, du kan regne med at det tar ca 1 til 1,5 timer. Jeg liker min veldig tykk og litt syltetøyaktig så jeg lar den stå i 1,5 timer eller litt lenger.
 La chutneyen avkjøles litt før du har den over på tette og rene glass. Passer godt som tilbehør både til kjøtt og kylling, spesielt godt til vilt. Oppbevar glassene tørt og kjølig. Mener å huske at jeg fant denne oppskriften i ett blad fra opplysnings kontoret for frukt og grønt for mange år siden, men er ikke sikker da jeg bare har selve oppskriften limt inn i kokeboka mi. Uansett veldig godt er det og min absolutte favorittchutney. Kjøper du noen ekstra fine glass blir det fort en fin vertinnegave om du skulle bli bedt bort utover høsten. Du får circa 4 vanlige syltetøyglass ut av denne oppskriften.
                                       Ha en fin søndag videre!