martes, 26 de febrero de 2013

Løvtynne sjokoladekjeks.

Til kakebordet til dåpen var også løvtynne sjokoladekjeks på plass. De smaker veldig godt,er blandt mine favoritter til å dyppe i tekoppen og meget barnevennlige. De spises i hopetall her i huset.
Utrolig sprøe og med nydelig sjokoladesmak.Hadde de forskjellige kjeksene i noen rosa vintage kakebokser som jeg har på kakebordet og de pyntet veldig opp. Om du vil prøve trenger du følgende;

          200g mel           /              200g de harina
        150g smør          /           150g de mantequilla 
       en klype salt         /               un pincho de sal
         2ss kakao          /             2 cucharas de cacao
    1ts vaniljesukker    /    1 cucharadita de azucar vanillado
     2ts bakepulver      /     2 cucharaditas de levadura royale
            1 egg              /                         1 huevo
       200g sukker       /                  200g de azucar

Begynn med å ha sukker og smør i en food processor. Smøret ditt bør være kjøleskapskaldt.  Kjør det på høy hastighet til det hele er godt blandet.
 Pisk så egget ditt før du har det oppi sukker og smørblandingen og lar det blandes videre. Ha alle de tørre ingrediensene i en bolle og sikt dem inn i deigen litt etter litt. Det blir en veldig klissete og bløt deig.
 Når alle ingrediensene er godt blandet skraper du deigen over på litt plastfolie. Rull den sammen til en rull ,og pakk den godt inn i plastfolie, før du legger den i fryseren i minst 30 minutter. Imens forvarmer du ovnen din til 200 grader.
Ta så deigpølsen ut av fryseren og bruk en vedlig skarp kniv til å skjære løvtynne skiver av pølsa. Legg skivene på en bakepapirkledt stekeplate og stek så kjeksene midt i ovnen i 7-9 minutter. De kan ligge tett i tett på bakeplaten da de ikke hever eller deformerer seg under steking. I mellomtiden legger du resten av deigpølsa tilbake i fryseren ,kjeksene må være kalde i det de går i ovnen for at de skal bli skikkelig sprøe ,så skjær opp i puljer.
La de så avkjøles på stekeplaten ett par minutter før du flytter dem over på rist. De er fortsatt myke når de kommer ut av ovnen så derfor er det viktig å la dem ligge en liten stund på bakeplaten før de flyttes på. Om du får problemer med å skjære opp deigpølsa, kan det være lurt å holde kniven du bruker under litt rennede varmt vann slik at eggen er varm, da går det lettere å skjære jevnt og tynt. 
Det blir ca 70 kjeks utav denne oppskriften,altså mengder med kjempegod sjokoladekjeks noe,som også helt klart var en fordel når det skulle bakes til så mange.
 Kjeksene holder seg sprø, og i opp til 3 uker i en tett kakeboks. Eller om du ikke trenger så mange kjeks om gangen kan deigen ligge i fryseren slik at du kan ta ut og steke når det trengs. Veldig lettvint i tilfelle rottefelle. Prøv du også da vel!
                                   Ha en fin bakedag videre!

domingo, 24 de febrero de 2013

New york cheesecake

Her kommer det nok en kake som var med på kakebordet i barnedåpen,enda en klassiker New york cheesecake. Tror nesten det er den beste ostekaken jeg vet om, en klassiker som aldri slår feil. 
Dessuten blir den bare bedre på smak av å stå en dag eller to ,slik at jeg kunne lage den ett par dager i forveien uten problem.Om du vil prøve denne klassikeren trenger du følgende;

Til bunnen;
      250g digestive kjeks    /    250g de galletas digestives
         1ss brunt sukker        /    1cuchara de azucar moreno
              150g smør            /           150g de mantequilla

Til ostefyllet ;
      800g philadelfia ost     /       800g de queso philadelfia
             2,5dl sukker           /                2,5dl de azucar
                 1ss mel              /            1 cuchara de harina
          2ts vaniljesukker      / 2 cucharaditas de azucar avanillado
              4 store egg          /                4 huevos grande

Til toppingen;
       3dl creme fraiche      /             3dl de creme fraiche
            2ss sukker            /               2 cucharas azucar
       1ss vaniljesukker      /      1 cuchara de azucar avanillado

Begynn med å sette ovnen din på 180 grader,deretter starter du med bunnen på ostekaken. Kjør digestivekjeksene dine i en food processor til du får fine smuler. Smelt smøret og la det avkjøles litt. Bland så kjekssmulene med sukkeret før du rører i det smeltede smøret.
 Bruk en skje til å trykke ut deigen i en rund 24cm kakeform,ha bakepapir i bunnen og smør sidene på formen. Sett deretter formen 5 minutter i fryseren, ta den ut og sett den så i kjøleskapet mens du lager fyllet til kaken.
Ha kremosten og sukkeret i bakebollen din og pisk det hele godt sammen. Deretter har du i vaniljesukker og hvetemel. Tilsett så ett egg om gangen og pisk godt mellom hvert egg. Ha så røren over kakebunnen din og stek den på nederste rille i ovnen på 180 grader i ca. 1 time.
Vær klar over at kaken fortsatt kan virke litt løs når du tar den ut av ovnen , men så snart den avkjøles vil den stivne, så ingen grunn til bekymring. Det er derfor viktig at kaken får stå i formen mens den avkjøles helt. Den vil også synke litt sammen når den avkjøles, og det kan hende den sprekker litt, men det gjør ikke noe da den skal dekkes av toppingen.
Når kaken er helt avkjølt rører du sammen alle ingrediensene til toppingen og heller den over kaken. Sett så kaken tilbake i ovnen på 180 grader i ca. 15 minutter. La den igjen avkjøles i formen, gjerne over natten i kjøleskap. Om du tar den ut for tidlig vil den renne utover da det tar tid før den stivner helt igjennom.Husk å skjære runt formen før du løsner den, og husk å fjerne bakepapiret. Da var det bare å nyte den perfekte ostekake, spør du meg. Håper du vil prøve! Den var veldig populær på kakebordet og jeg rakk ikke å få meg en bit selv før den var spist opp.
                                     Ha en fin dag videre!

viernes, 22 de febrero de 2013

Lemonies

Først ut av oppskriftene av det som var å finne på det gigantiske kakebordet jeg lagde til dåpen(du kan lese om det her) er Lemonies. En av mine helt klart favoritter og det fine er at du kan variere fargen på melisglasuren etter annledningen.Jeg brukte selvfølgelig lyserosa denne gangen.
 Dette er en lys variant av brownies og smaker deilig sitron, friskt og godt.Oppskriften fant jeg hos Manuela men jeg doblet den og la til litt siden jeg lagde til en stor langpanne. Om du vil prøve min versjon trenger du følgende;

              260g mel         /                 260g de harina
           510g sukker       /                    510g sukker
            2 sitroner           /                      2 limones
                6egg              /                       6 huevos
           345g smør         /             345g de mantequilla
             0,5ts salt          /            0,5 cucharadita de sal
        1ts bakepulver     /      1 cucharadita de levadura royale

Begynn med å sette stekeovnen din på 180 grader og kle en stor langpanne med bakepapir. Riv så skallet av de to sitronene og finklipp skallet så mye som mulig. Deretter presser du sitronsaften ut av de to sitronene. Ha så eggene,sitronsaften og sitronskallet i en bolle og visp det godt sammen for hånd.
I en mikserbolle har du så de andre ingrediensene , mel,smør,salt,sukker og bakepulver. Miks dette godt sammen, det er viktig at smøret ditt er romtemperert når du skal gjøre dette.
Deretter har du i eggeblandingen og pisker videre til alt er godt blandet og du får en kremete røre.Hell røren over i langpannen og bruk en slikkepott til å få en jenv og rett overflate, Kaken hever ikke så mye under steking så viktig at du jevner ut overflaten før du setter den i ovnen. 
Sett så kaken inn ved 180 grader og la den stekes i ca. 50 minutter. Kaken skal få en gylden overflate, bruk gjerne en kakepinne til å kjenne etter om den er ferdig ,men vær klar over st den er litt som brownies inni altså ikke helt tørr ,så det er mulig det vil sitte litt kake igjen på kakepinnen din, selvom den er ferdig. La den så avkjøles i en 10 minutters tid i formen før du løfter den over på rist. Kaken kan fint fryses men da uten melisglasuren.
Som sagt brukte jeg rosa melisglasur denne gangen, siden det var barnedåp for jente. Melisglasuren rørte jeg enkelt sammen av melis og sitronsaft, jeg skriver ikke noen mål på denne glasuren da det bare er å se ann og dessuten liker noen ett tykt lag med glasur mens andre foretrekker ett tynt lag, her er det hva du liker som teller. Kaken var populær på kakebordet og var blandt de første som forsvant.Håper du fikk lyst til å prøve.
                                  Ha en fin bakedag videre!

lunes, 18 de febrero de 2013

Kakebord til Lolas barnedåp

Valentines dagene er over for denne gangen her på bloggen så da fortsetter jeg oppdateringen på kakefronten, tenk dere tilbake til juli i fjor,for da skjedde nemlig dette. Jeg har en lei tendens til å si ja til alt mulig rart, med en grunnleggende tro på at det" årnær seg alltids", som vi sier i Østfold, havner jeg ofte opp i situasjoner hvor jeg spør meg selv hvorfor i himmelens navn sa jeg ja til dette. Mitt tantebarns Lola barnedåp var en av disse situasjonene. Det hele begynte med at min svigerinne Ana var på besøk en dag og av en eller annen grunn var vi inne på min favorittliste på dataen. Der er det en del sider med kaker og dessertbord lagret og Ana fikk se disse og sa ; tenk om vi kunne ett kakebord til Lolas kombinerte 1 årsdag og  barnedåp. Det kan sikkert jeg fikse ,glapp det ut av meg og dermed var det avgjort .Tante Helene fikser kakebord til Lolas barnedåp.
 Glemte i farta at min svigerinne er nummer 12 i rekka av søsken,at min svoger er yngst av fire brødre, at man inviterer alt som kan krype og gå av slektninger til barnedåp i Spania og at det er varmere enn i ørknen i Toledo den 1 juli. Men har man sagt ja så har man," det årnær seg" vet du. Det ble til slutt rundt 100 inviterte og dermed var det bare å sette igang med å planlegge og med å bake. Ikke minst med å bake ,tror jeg lett tok gullmedalje i baking i juni i fjor, bakte noe eller forberedte noe så å si hver dag.Jeg kom i mål til slutt,utslitt,svett og med ett gigantisk underskudd på søvn, men resultatet ble jeg veldig fornøyd med. Til sammen 15 forskjellige slags kaker ble det, deriblant en diger dåpskake med 3 etasjer.
Spanjolene spiste og koste seg og det ble ikke mange restene igjen. Erfaringer jeg har gjort meg , planlegging er nøkkelen til å kunne gjennomføre. Bakte en god del som ble fryst ned og som jeg vet smaker like godt når de blir tint opp igjen. Dessuten er det uunnværlig å alliere seg med naboer om å låne litt kjøleskapsplass dagen før. 15 kaker får ikke plass i ett tomt kjøleskap en gang, så her trengs det hjelp til oppbevaring. Det samme gjelder med frakting.
Så sant du ikke har varebil trengs det hjelp til å kjøre og holde kaker. I tillegg til kaker lagde jeg også små kort som fortalte hva hver kake het og en liten beskrivelse av dem, som ble satt ved siden av dem på kakebordet.
Det kan også lønne seg å tenke på fargene som du skal bruke til å dekorere kakene med. Det kan være lurt å holde seg til en eller to farger , ellers kan kakebordet fort se litt kaotisk ut. Jeg hold meg til rosa og lilla. Pynt gjerne opp med litt blomster og stearinslys i samme farge , det skaper stemning og virker innbydende.
Ikke bak noe du ikke har prøvd deg på før , jeg gjorde ett forsøk på macroner,det funka ikke så da droppa jeg det til fordel til noe annet,hadde ingen tid å miste. Bak det du vet du er god på.
Å beregne mengder er veldig vanskelig synes jeg, og jeg har dessuten den defekten at jeg alltid er redd for at det skal være for lite. Til sammen kan jeg tenke meg at det var ca 3 hele kaker igjen ,så kanskje jeg kunne bakt noe mindre, men det våger jeg ikke å si helt sikkert.
Beregn også god plass til å bevege seg på rundt selve kakebordet for å forsyne seg, ble litt trangt hos oss som du kan se på bildet, 100 mennesker er veldig mange mennesker. Vel, er en del erfaringer rikere etter dette prosjektet og noe av det jeg bakte finner du allerede oppskrifter på her på bloggen. 
Som denne eplekaken som du finner oppskriften på her.
Eller den alltid like populære og klassike sjokoladebrownie som du finner her på bloggen.
Samt en annen klassisker, gulrotkake med ostetopping, som du finner her.
Tenk også på at det er barn i slike selskap de foretrekker ofte gjærbakst istedet for kaker og da var disse nugattisnurrene selvskrevne , oppskriften finner du her.
Barn er også begeistret for enkle formkaker som kan spises med hendene som denne plommekaken som du finner oppskriften på her.Resten av oppskriftene til det som befant seg på kakebordet vil komme her på bloggen fremover,så følg med på galskapen. Bildene fra det hele er litt så som så men håper dere overlever den litt ymse bildekvaliteten.
I tilegg hadde jeg brodert navnet til Lola i korssting så da passet det fint å sette det på kakebordet også, kombinert gave og dekorasjon altså. Kort oppsummert så er jeg førnøyd med hele prosjektet , noe kunne jeg gjort annerledes men det meste gikk greit. Kommer jeg til å gjøre det igjen? Aldri, sa jeg den samme dagen , men nå har jeg blitt tante igjen i mellomtiden til lille Jimena,så da spørs det da, om det ikke snart blir ett kakebord til. Tante kan jo ikke gjøre forskjell på noen.Som søstra mi sa da jeg fortalte ho hva jeg hadde sagt ja til "Du ekke rektig!"
Kanskje ikke, men man er vel ikke bake nerd for ingenting.
              Ha en fin dag videre og følg med videre på galskapen!

sábado, 16 de febrero de 2013

Kokos og sjokoladeskorper.

Kjeks konsumeres i store mengder her i huset, 5 snart 6 åringen er veldig kritisk og spiser bare noen av alle de slagene mamma baker, mens minstemann på 2 er altetende. Da det er noen jeksler på gang i den lille munnen passet jeg på å lage noen skorper her om dagen slik at det blir litt å gnage på for såre gummer.
 Fant oppskriften hos Bakverk och Fikastunder en blogg jeg leser mye. Skorpene stod til forventningene de, og du trenger slettes ikke ha såre gummer for å sette til livs store antall av disse. Farlig gode og avhengighetsskapene, perfekte til å dyppe i tekoppen. Om du vil prøve trenger du følgende;

                    2egg                  /                    2 huevos
               2dl sukker              /                 2dl de azucar
                80g smør              /            80 g de mantequilla
                  5dl mel                /                 5dl de harina
            2ts bakepulver           /  2 chucaraditas de levadura royale
               2dl kokos              /                   2dl de coco
     100g sjokoladeknapper   /    100g de perlitas de chocolate

Sett ovnen din på 200 grader.Begynn med å smelte smøret og la det avkjøles. Bland alt det tørre i en bolle, det vil si mel , kokos og bakepulver. Rør så sammen eggene og sukkeret til det blir porøst og luftig.
Ha i det smeltede smøret ,deretter rører du forsiktig inn melblandingen. Når deigen din har blitt fast trykker du inn sjokoladeknappene. 
Del så deigen din i tre like deler og rull dem ut til tre like lange lengder, de skal være ca.2 cm tykke. Lengdene legges på ett bakebrett og stekes så på 200grader, midt i ovnen i 15-18 minutter, lengdene har en gyllen farge og begynner å brunes i kantene når de er ferdige.
 Ta så lengdene ut av ovnen og senk temperaturen til 75 grader, skjær lengdene i passe store biter og sett bakeplaten, med de nå oppdelte kjeksene ,tilbake i ovnen med ovnsdøra på gløtt. Sett en sleiv eller noe i mellom slik at den ikke lukker seg helt.
 La kjeksene stå inne i ytterligere 2 timer til de har blitt sprøe og harde skorper. Kok te , tenn stearinslys finn frem en god bok og dypp ivei.
 Nydelig , det lover jeg. Kjeksene holder seg godt i flere uker i en tett kakeboks, men jeg tviler på at de varer lengre enn ett par dager.
                                           Ha en fin bakedag !

jueves, 14 de febrero de 2013

Valentines kaken 2013

Det blir liksom aldri feil med kake,alltid en god annledning synes nå jeg,og Valentines dagen er jo intet unntak. Årets Valentines kake ble veldig rosa,etter sterkt press fra husets 5 snart 6 åring, med hjerter som seg hør og bør i annledning dagen.
Ble veldig fornøyd med denne , gikk greit å lage også og synes den var enkel med effektfull. Budskapet kom ihvertfall frem,og fikk nok en gang brukt for de dekorerte cookiesene. Er som poteten de cookisene, kan brukes til det meste. Om du ble inspirert og vil prøve ,trenger du følgende til kakebunnene;

            3egg               /                       3 huevos 
        3dl sukker          /                   3dl de azucar
        75g smør           /              75g de mantequilla
       1,5dl melk           /                   1,5dl de leche
          4dl mel             /                    4dl de harina
     0,75dl kakao        /                 0,75dl de cacao
    3ts bakepulver      /     3 cucharaditas de levadura royale. 

Begynn med å sette ovnen din på 175 grader, deretter har du bakepapir i og smører en form på 21cm. Jeg pleier å feste litt bakepapir rundt toppen på formen også slik at kaken kan "klatre oppover" under steking og bli ekstra høy og fin. Dårlig forklart med du ser det på bildet litt lengre ned i innlegget. Ha så eggene og sukkeret ditt i bakebollen din og visp det luftig.
 Smelt smøret ditt og bland det med melken. Skru ned styrken på kjøkkenmaskinen din og hell melkeblandingen forsiktig ned i smørblandingen og visp til du får en klumpefri røre. Deretter sikter du inn mel, bakepulver og kakao litt etter litt. 
Røren has så i den smurte formen og stekes i 45-50 minutter på 175 grader i nederste delen av ovnen. Får å få en like høy kake som jeg hadde trenger du to av disse kakebunnene. 
Dette blir en høy bunn og den kan dermed deles i 3,så tilsammen var det 6 lag med kakebunn i denne kaka. Min ble litt skjev denne gangen, men vanligvis når jeg stabler slike høye kaker bruker jeg en grillpinne av tre i midten som støtte,men denne gangen hadde jeg ikke flere grillpinner igjen derav litt skjev kake. Men det er ett lurt tips.
Jeg brukte to forskjellige fyll denne gangen. Melkesjokoladefluff som du kan finne oppskrift og fremgangsmåte på her,
 og skogsbærmousse som du finner oppskriften på her inne på bloggen.

Når kaken var ferdig fylt og hadde fått stå en times tid i kjøleskapet slik at moussen stivnet ordentlig, dekte jeg hele kaken med vaniljesmørkrem som jeg farget rosa.Oppskriften på smørkremen finner du her,den eneste forskjellen er at jeg hadde i ett par dråper med vaniljeessens for smakens skyld og litt rosa pastafarge. Her må du smake deg frem, for styrken på vaniljeessenser varierer veldig , det er ihvertfall min erfaring. 
Lagde dobbelt porsjon av denne også,da jeg ville prøve meg på å lage ett slags mønster i smørkremen og ikke trekke hele kaken med sukkerpasta. Synes det gikk veldig greit, jeg brukte kanten på spatulaen min og dro den rundt hele kaka lagvis.
 Fikk da fine sirkler rundt kaka,og det samme gjorde jeg på toppen. De synes ikke så godt på bildene,men de kom klart frem altså.
 Deretter pyntet jeg med de nå mye omtalte hjertecookiepopsene, hjerter i rød og rosa sukkerpasta, og hvite og rosa perler.
Kaken holdt til 16 personer ,og da var det ennå en stor bit igjen ,og noen forsynte seg to ganger også, så som dere skjønner var dette en stor kake.
Vel da gjenstår det bare å ønske dere alle en riktig fin Valentinesdag,husk å si til noen du setter pris på at du føler det sånn ,er ofte godt å høre sånne ting. Happy Valentines!
                             Ha en fin Valentines dag videre!