skip to main |
skip to sidebar
Dette er en klassiker ,typisk 80 talls bakst vil jeg si , minner ihvertfall meg om barndommen,tror til og med at oppskriften min opprinnelig stammer fra skolekjøkkenet, uansett så smaker de nydelig. Blir litt wienerbrød følelse over dem ,selvom dette er vanlig gjærbakst.
Jeg simpelthen elsker disse ,de smaker helt fortreffelig av vanilje og er dessuten veldig kjekke å ha i fryseren da de kan fryses ustekte. Får du uventet besøk har du fersk gjærbakst på null komma niks. Om du ble fristet til å prøve trenger du følgende til ca.30 rimboboller;
25g gjær / 25g de levadura fresca
2dl kald melk / 2dl de leche fria
200g smør / 200g de mantequilla
2ss sukker / 2 cdas. de azucar
6-7dl mel / 6-7dl de harina
egg / huevo
Til fyllet trenger du følgende;
100g smør / 100g de mantequilla
4ss sukker / 4 cdas. de azucar
4ts vaniljesukker / 4 ctdas. de azucar vanillado
Til glasuren;
melis / azucar glace
vaniljesukker / azucar avanillado
vann / aqua
Begynn med å smuldre gjæren din i en bolle, tilsett melken og rør til gjæren er oppløst.Rør så inn sukkeret.
Ha så i mel og smør vekslevis i røren mens du lar eltekroken gå . Det er viktig at smøret ditt er romtemperert og at du deler det opp i små terninger. Se ann melmengden din også, du skal ha en fast men litt klissete deig. Jeg brukte 7 dl denne gangen, men det varierer litt fra gang til gang.
Deretter er det klart for å blande sammen fyllet. Ha alle ingrediensene til fyllet i en bolle, pass igjen på at smøret ditt er romtemperert, rør det hele godt sammen for hånd ved hjelp av en gaffel.
Deretter har du deigen din over på ett melet bakebord. Kjevl den ut til en stor firkant og del den så opp i små firkanter på 8x8cm. Ha ca. 1ts fyll i midten av hver firkant , før du bretter de fire hjørnene på deigfirkantene inn over fyllet. Gjenta samme prosess helt til du ikke har mere deig igjen.
Legg så hver rimbobolle i en muffinsform og sett dem på en stekeplate. Dekk dem til med ett kjøkkenhåndkle og la dem etterheve i ca 2 timer i romtemperatur. Rimbobollene pensles så med egg. Deretter stekes de midt i ovnen på 250 grader i 5-8 minutter. Avkjøl rimbobollene dine på rist.
Om du vil fryse noen av bollene dine gjør du det etter at de er ferdig hevet, istedet for å sette dem i ovnen fryser du dem på ett brett i fyseren. Når de skal stekes tar du dem ut av fryseren samtidig som du setter stekeovnen din på 250 grader ,deretter pensler du dem med egg og steker dem midt i ovnen som vanlig i 5-8 minutter.
I begge tilfeller , når rimbobollene dine har avkjølt seg litt ,blander du sammen melis og vann til en litt tykk glasur og har over rimbobollene. Jeg liker å ha i 1ts vaniljesukker i melisen også jeg da, bare så vaniljesmaken kommer ekstra frem, men det gjør du som du vil med. Da gjenstår bare den beste delen , å nyte den ferske gjærbaksten. Den er helt nydelig , det kan jeg love dere. Velbekomne!
Ha en fin bakedag videre!
Jeg simplethen elsker guacamole og har aldri ett tapasbord uten,men la en ting være helt klart først som sist,den MÅ VÆRE HJEMMELAGET. Det finnes nemlig ikke sammenligning med den grønne guffa som du får kjøpt ferdig på boks,hjemmelaget smaker himmelsk og er tusen ganger bedre.
Jeg simpelthen elsker guacamole som tilbehør til forskjellige tapas og siden guacamolen er mild i smaken "gifter" den seg godt med de fleste smaker på ett tapasbord. Om du vil prøve min versjon av guacamole trenger du følgende;
1 moden avocado / 1 aquacate
1/2 lime / 1/2 lima
rødløk / cebolla roja
chili / chile
salt / sal
pepper / pimienta
Begynn med å ta steinen ut av advokadoen din. Det lar seg lett gjøre om den er ordentlig moden.Del advokadoen i to og hakk kniven fast i steinen, vri kniven rundt og vips så løsner den av seg selv.Ikke kast steinen din,den trenger du kanskje til senere.
Skrap deretter ut advokadokjøttet og ha det over i en skål.Press så ut over advokadokjøttet saften av den halve limen din. Hakk deretter opp 1 spiseskje med rødløk. Finhakk den så mye du bare kan, jo mindre biter jo bedre synes jeg. Deretter har jeg også i noen tørkede chiliflak, her bestemmer du litt selv hvor mye du vil ha i ,det kommer ann på hvor sterk mat du foretrekker.
Jeg bruker tørket chili, og ikke fersk som de fleste gjør, da jeg på en ferietur i Mexico ble fortalt av en gammel meksikansk bestemor at det var hennes triks for å få den beste guacamolen, og bestemødres kunnskap på kjøkkenet skal man ikke kimse av, derav tørket chili. Så trenger du en gaffel og det hele er så såre enkelt som å mose guacamolekjøttet ditt sammen med de andre ingrediensene til du har en klumpefri og silkemyk guacamole.Smak til med salt og pepper. Stort enklere en dette blir det ikke.
Den samme meksikanske bestemoren fortalte meg at om du skal oppbevare guacamolen din en stund før den skal serveres så legger du steinen tilbake i den nå ferdige guacamolen, da beholder den sin friske fine grønnfarge og blir ikke gråaktig- Som sagt bestemødre skal man ikke kimse av.
Håper du ble fristet til å prøve, jeg kan love deg at om du gjør det kommer du aldri til å spise ferdigkjøpt guacamole igjen, dette er virkelig supergodt og superenkelt, det hele tar 5 minutter altså betydlig mindre tid enn om du skulle kjøre å kjøpe guacamole. Håper du prøver, du kommer ikke til å angre på det.
Ha en fin fredag !
I dag er det Vaffeldagen,som er en svensk tradisjon om jeg har forstått det rett. I dag er det altså vår frues dag,til minne om at det var denne dagen Maria fikk beskjed om at hun var gravid med Jesus, om du sier det fort på svensk så høres det ut som vaffeldagen(våffeldagen), og det er visst derfor den 25 mars har fått status som vaffeldagen. Det er altså 9 måneder igjen til jul.
Vel her kommer en oppskrift om du skulle bli fristet til å feire vaffeldagen i dag. Disse sjokoladevaflene er utrolig populære her i heimen og forsvinner nesten før de er ferdig stekte.Om du vil prøve trenger du følgende;
4,5dl mel / 4,5dl de harina
100g smør / 100g de mantequilla
50g mørk sjokolade / 50g de chocolate negro
2ss kakao / 2 cda de cacao
1ts vanilje essens / 1ctda escencia de vanilla
2ss creme fraiche / 2cda de creme fraiche
3egg / 3huevos
0,5ts salt / 0,5 ctda de sal
0,5ts natron / 0,5 ctda de bicarbonato
Begynn med å måle opp og ha alle de tørre ingrediensene i en bakebolle. Rør så inn melken din, blandet med creme fraiche, litt etter litt i de tørre ingrediensene, mens du hele tiden rører kraftig slik at det ikke blir klumper.
Smelt deretter den mørke sjokoladen din i mikroovnen eller over vannbad og rør den inn i vaffelrøren.
Deretter pisker du de tre eggene dine sammen i en bolle , før du også rører disse inn i vaffelrøren.
Til slutt smelter du smøret ditt og rører det inn i vaffelrøren din også. Deretter bør vaffelrøren få stå å svelle i circa 30 minutter, om den står litt lenger gjør det ingen verdens ting.
Så er det klart for å varme opp vaffeljernet ditt og steke i vei, det trengs vel knapt noen instrukser på det tenker jeg ,de fleste har nok stekt en del vafler i sitt liv.
Av denne røren får du 12 vaffelplater. Disse smaker helt fortreffelig med litt bringebærsyltetøy og en klatt krem på,eller de kan helt utmerket spises som de er også.
Vel ha en fin vaffeldag videre, og om du vil følge meg på vaffeldagen kan du gjøre det på instagram, der heter jeg også Bakemester Snipp.
Ha en fin Vaffeldag videre!
Da var det klart for Månedens Søtsak på bloggen Søta Saker igjen og temaet for Mars måned er morgen. Jeg spiser mer eller mindre det samme til frokost hver dag , og noe som aldri mangler er knekkebrød. Nå er ikke knekkebrød akkurat noe spanjoler flest kjenner til eller langt mindre selger, så det kan være vrient å få tak i. Løsningen på det problemet blir da selvfølgelig å bake knekkebrød selv.
Denne oppskriften kommer dog med en advarsel, begynner du først å bake dine egne knakkebrød er det stor sjansje for at du blir hekta. Disse smaker nemlig betydlig bedre enn de du kjøper. Dessuten er det mye enklere enn man skulle tro. Herved er du advart, om du allikevel drister deg til ¨prøve trenger du følgende til ca. 30 knekkebrød;
5 dl grovbakstmel / 5dl de harina integral
2dl havregryn / 2 dl de copos de avena
2dl solsikkekjerner / 2 dl de semillas de girasol
1dl linfrø / 1dl de semillas de lino
1dl sesamfrø / 1 de de semillas de sesamo
1dl kruskakli / 1dl de salvado de trigo
2ts havsalt / 2 cucharaditas de sal gorda
1ts sukker / 1 cucharadita de azucar
1ss honning / 1 cuchara de miel
7dl vann / 7dl de aqua
Begynn med å ha alle de tørre ingrediensene dine i en stor bakebolle. Rør det litt sammen før du har over honningen og rører den inn sammen med vannet litt etter litt. Bruk lunkent vann. Når du får en grøtaktig klumpefri masse, lar du den stå å svelle på kjøkkenbenken i 5 til 10 minutter.
I mellomtiden kler du to bakeplater med bakepapir og skrur ovnen din på 180 grader varmluft.Ta så deigen din og fordel den likt på de to bakeplatene, smør massen jevnt utover til hele bakeplaten er dekket, ved hjelp av en slikkepott.
Bruk så en skarp kniv og skjær ut passelig store knekkebrød. Mer enn å skjære blir det å markere godt i røra hvordan du vil ha knekkebrødene dine. Jeg fikk 15 stk på hver bakeplate denne gangen. Sett så begge brettene inn i ovnen på varmluft 180 grader, ett brett oppe og ett brett nede i ovnen din. La dem stå i 15 minutter før du bytter plass på dem.
Deretter lar du dem stå i ytterligere 15 minutter , før du åpner ovnsdøra på gløtt og lar de stå i 10-20 minutter til, til knekkebrødene dine er passe stive. Ta dem ut av ovnen og la dem avkjøles ett par minutter før du knekker dem opp langs "rendene" du skar ut før du satt dem i ovnen. Pass godt på mot slutten av steketiden for de kan fort bli litt brent i kantene.
Så er knekkebrødene klare for å nytes, jeg synes de er supergode og kan til og med spise dem som de er helt uten noe pålegg, men med gulost og paprika er nok allikevel favoritten. Oppbevar knekkebrødene i en tett boks, de holder seg fint i en to ukers tid.
Håper du fikk lyst til å prøve, for flere morgen tips titt innom hos Søta Saker, eller titt innom meg på instagram der frokosten min dukker opp både titt og ofte.
Ha en fin bakedag videre!
Fredag og tapastid på bloggen, i dag er det en riktig klassiker som står på menyen, nemlig frityrstekt blekksprut. Denne har du enten fått servert eller sett på restaurant om du har satt dine bein på spansk jord. Dette er en av spanjolenes topp 10 favoritt tapas og alltid en sikker vinner.
Nå er jeg veldig usikker på hvor lett det er å få tak i fersk blekksprut hjemme i Norge, om det er noen som vet så skrik ut, til nød kan du lage disse med frossen blekksprut også , om det skulle være lettere å få tak i. Småtrolla her i huset har også disse som favoritt og denne tapasen er absoultt barnevennlig.Bare ikke si det er blekksprut, jeg pleier å si at det er kyllig og da går det ned på høykant. Om du vil prøve trenger du følgende;
blekksprut / pulpo
sitron / limon
mel / harina
egg / huevo
salt / sal
olivenolje / aceite de oliva
Begynn med å rense og vaske blekkspruten din. Vanligvis gjør min fiskehandler det for meg, om du må gjøre det selv så husk å dra ut "ryggraden", jeg tror det er ryggraden men mine anatomiske kunnskaper om blekksprut er ikke akkurat noe å skryte av,det er en gjennomsiktig lang sak som sitter i kroppen på blekkspruten.
Deretter skjærer du opp blekkspruten så du får ringer,ha dem i en bolle og ha over en klype salt,litt olivenolje og saften fra en halv sitron, la så blekkspruten stå slik i 20 minutters tid. Pisk egg og dypp alle blekksprutringene i egget.
Ha riklig med mel,som du blander med litt salt,på en asjett og rull deretter blekksprutringene i melblandingen. Om du ikke har frityrsteker som meg, så ha riklig med god olivenolje i en litt dyp stekepanne og varm den godt opp. Ha så blekksprutringene i pannen og stek dem ett par minutter på hver side. Jeg har ikke skrevet noen mål i denne oppskriften, om du kun spiser disse som tapas bør du nok beregne 7-8 ringer pr person om du spiser dem sammen med flere tapas skulle det holde med 3-4 ringer pr person.
Legg dem så over på litt kjøkkenpapir slik at oljen får rent litt av og så er de klare for servering. Det store spørsmålet er så om du vil ringle over litt saft fra en sitron eller spise dem som de er, det er ofte opprinnelsen til heftige diskusjoner blandt spanjoler rundt tapasbordet, med eller uten sitron,alle har sin favoritt. Prøv begge deler så finner du fort ut hva du liker best, jeg foretrekker med sitron og litt majones. Håper det smaker!
Ha en fin fredag!
Neste annledning til å bake for meg etter min svogers Art Deco kake var min egen bursdag, men som alltid er jeg ikke i bakehumør på den tiden da det som regel sammenfaller med eksamenstider på skolen og jeg jobber nesten dag og natt. Dessuten blir det fort godt over 30 grader her jeg bor i juni og da smelter det meste og kaker er ikke akkurat det enkleste å lage. Jeg gjorde det derfor enkelt på min bursdag i fjor, oreo iskake og en masse oppskjært frukt.
Oppskriften fant jeg på Det søte liv, og den smakte nydelig i varmen. Som alltid er den en stor fordel at den kan lages en dag eller to i forveien. Om du vil prøve trenger du følgende;
2 pakker oreo / 2 paquetes de oreo
50g smør / 50g de mantequilla
4 eggeplommer / 4 yemas
100g sukker / 100g de azucar
3dl fløte / 3dl de nata
1 vaniljestang / 1 rama de vanilla
Begynn med å finhakke 20 oreokjeks i en food processor sammen med smøret. Det er viktig at smøret ditt er romtemperert ellers vil du ikke få en jevn deig. Kjør til du får en fast masse.
Denne deigen trykker du så ut i en rund 24cm form,sett så formen med deigen i kjøleskapet i minimum 30 minutter. Deretter har du de 4 eggeplommene sammen med sukkeret i en
bakebolle og pisker det hele luftig.
Kutt vaniljestangen din i to og skrap ut vaniljefrøene og bland dem inn . Pisk fløten din til krem og vend den forsiktig inn i eggemassen.
Knus deretter 12 oreokjeks ganske så grovt, jeg la dem i en pose og rullet over dem med en kjevle. Ha deretter halvparten av de knuste kjeksene over i røren din og vend dem inn. Hell så hele blandingen din over oreobunnen og strø resten av kjeksene over som pynt.
Deretter setter du hele kaken i fryseren til den har stivnet til iskrem. Ta gjerne kaken ut en liten stund før den skal serveres slik at bunnen rekker å bli litt myk før du skal skjære den opp. Smaker helt fortreffelig i varmt vær, og også på regnværsdager skulle jeg tro.
Håper du ble fristet til å prøve. Følg meg gjerne på instagram også, om du liker det du ser her på bloggen.
Ha en fin bakedag videre!
Fredag og tapastid igjen,denne gangen en vegetarisk variant som er utrolig frisk og god,at den i tillegg er lett og lage og kan forberedes i god tid før ett eventuelt selskap er helt også klart på pluss siden.
Liker du ikke paprika kan hummusen fint serveres som dipp på ett tapasbord også, den kan brukes til absolutt alt. Om du vil prøve trenger du følgende;
mini paprika / mini pimientos
200g kikerter / 200g de garbanzos
1/2 sitron / 1/2 limon
1/2 hvitløksfedd / 1/2 diente de ajo
2-3 ss melk / 2-3 cucharas de leche
1ss olivenolje / 1 cuchara de aceite
salt / sal
pepper / pimienta
paprikapulver / pimenton dulce
Begynn med å skylle av kikertene dine om du bruker ferdig kokte. Koker du selv må du begynne med å koke kikerertene dine myke. Ha dem så i en blender sammen med olivenolje, saften fra den halve sitronen din,litt salt og pepper og ett halvt hvitløksfedd. Kjør blenderen på full styrke til kikerertene er most.
Ha så i 2-3 spiseskjeer melk til du får den ønskede silkemyke konsistensen på hummusen din. Til slutt har du i litt paprikapulver og så er hummusen din ferdig. Vask mini paprikaene dine, skjær av toppen og ta ut frø og innmat. Vask dem gjerne litt inni også , slik at det ikke sitter noen små frø igjen. Så bruker du en teskje til å fylle mini-paprikaene opp med hummus , og vanskligere enn det er det ikke.
Tapasen er ferdig på under halvtimen og som sagt smaker den nydelig. Hummusen rekker til å fylle ca 12 mini-paprikaer, eller du får en mellomstor bolle dipp om du heller velger å bruke hummusen din som det.
Sunnere snack eller tapas enn dette skal du lete lenge etter, denne tapasen kan nytes med god samvittighet.Håper du fikk lyst til å prøve, om du har lyst har du også muligheten til å følge Bakemester Snipp på Instagram.
Ha en fin fredag videre!
Neste kake ut var min svoger Robertos bursdagskake. Jeg synes det er innmari vanskelig å finne ideer til kaker til menn, blomster og dill dall er liksom ikke akkurat det de setter pris på. Jeg hadde den dagen kaken skulle pyntes hatt en tekst om Art deco kunst i timen med mine elever på skolen og tenkte at det måtte være en ide til en "guttekake" og som sagt så gjort.
Art deco kake ble det til Robert, en jeg ble superfornøyd med atpåtil. Synes den ble nettopp veldig art deco og passet perfekt til min svoger. Selve kaken gikk det ganske så knirkefritt å lage. Jeg brukte min vanlige sjokoladekakebunn som du finner oppskriften på her på bloggen.
Denne ble så delt i to og fylt med sjokoladefluff som du kan lese om og finne oppskrift på her. Den ble også fylt med friske jordebær og sjokoladeknapper , samt ananas og litt opphakkede valnøtter. En fortreffelig kombinasjon som smakte helt nydelig.
Jeg liker å bruke litt nøtter og sjokoladeknapper som fyll i kakene mine. Det gir en fin "krunsj" og er litt uventet i en kake, bare pass på at det ikke er allergikere blandt gjestene.Kaken ble så smørt opp med smørkrem laget etter denne oppskriften.
Deretter trakk jeg kaken med sukkerpasta, den er litt blåere enn det du ser på bildene. Så slapp jeg fantasien løs og lagde litt former og mønstre som minnet om art deco. Det var litt vrient å få det jevnt og pent men med litt tålmodighet løste det seg.
Var veldig i tvil hva jeg skulle sette på toppen av kaken , men til slutt ble det en fantasiblomst,synes den ble veldig dekorativ og stilren,dessuten ble det ikke en klassisk blomst som fort kan bli veldig feminin.
Var også veldig fornøyd med fargekombinasjonen på sukkerpastaen på denne kaken. Synes de to blåfargene matchet hverandre perfekt og den oransje ga balanse til det hele og gjorde at kaken ikke ble for grå og trist.
Jeg hadde litt royal icing stående i kjøleskapet og jeg var nesten ferdig med kaken, men følte at den manglet en siste touch. Dermed kom royal icingen frem og jeg sprøytet ut prikkene i forskjellige størrelser som du ser på toppen av kaken. Jeg brukte en wilton tipp 2 til dette.
Alt i alt var jeg superfornøyd med denne, stilren, maskulin og art deco i perfekt kombinasjon akkurat som jeg ville ha det. Håper du ble inspirert til å prøve.
Ha en fin bakedag videre!