viernes, 31 de julio de 2015

Fredagstapasen; Pisto manchego

Fredag og tapastid her på bloggen, i dag med en veldig typisk tapas fra Castilla la Mancha,der hvor jeg bor. Denne tapasen smaker like godt kald som varm, den kan serveres til vegetarianere og om du ikke vil spise den som tapas kan den fint servers både som tilbehør til kjøtt,fisk og grillmat.
 Altså litt som poteten ,pisto manchego kan brukes til alt. Den er heller ikke vanskelig å lage, men du trenger litt tid. Dette er en typisk rett fra bestemødrene sitt kjøkken,og de er kjent for å bruke lang tid på å lage maten her i spania.Om du vil prøve deg på pisto manchego trenger du følgende ingredienser;

                1 løk               /           1 cebolla
              8 tomater           /          8 tomates
        1 grønn paprika       /      1pimiento verde
           1rød paprika         /       1 pimiento rojo
              2 squash           /        2 calabacines
               olivenolje          /        aceite de oliva
                   salt               /               sal

Pisto betyr oppskåret på spansk , og det er i hovedsak det du må gjøre med alle ingrediensene til denne tapasen. Begynn med å ha godt med olivenolje i stekepannen din og deretter kutter du opp løken i så fine biter som du bare klarer.Ha løken i stekepannen på middels varme og la den surre seg blank og fin, en 20 minutters tid pleier jeg å la min løk stå å surre.
Deretter er det klart for neste ingrediens,den grønne paprikaen. Rens den for frø og ta bort stilken, før du også skjærer den i så små biter som mulig og har den i stekepannen med løken. Etterfyll med litt olivenolje i stekepanna. Deretter lar du det gå 15-20 minutter før du gjentar prosessen med den røde paprikaen og har den i stekepannen også. Igjen lar du det surre 15-20 minutter. Ha i litt salt underveis også, ha i mere olivenolje om nødvendig.
Deretter er det klart for å ha i squashen din, også den oppskåret i terninger skal vite. Jo mindre treninger, jo bedre. Ha i squashen,salt og ha på olivenolje om nødvendig, deretter skal dette stå å putre i 30-40 minutter. Rør om av og til. Rekkefølgen på ingrediensene er viktig når du lager pisto, siden ikke alle grønnsakene trenger like lang koketid, så følg rekkefølgen.
Squashen gir fra seg en del vann , men det koker bort av seg selv etterhvert. Mens du venter på ar squashen skal bli myk og koke seg litt i stykker er det tid for å skolde tomatene dine. Ha kokende vann i en kjele, og iskaldt vann med isbiter i en bolle. Ha en og en tomat ned i det kokende vannet i 5-10 sekunder før du har tomaten over i bollen med isvann i like lang tid mer eller mindre.
Skjær deretter ett kryss på toppen av tomaten og "skrell" av skinnet ved hjelp av en kniv. Det går veldig enkelt etter at du har skoldet dem. Skjær så vekk den harde delen der stilken er festet og  kjør alle tomatene i en blender til de er flytende. Til slutt har du tomatene i stekepannen sammen med alt det andre.
Så må du igjen smøre deg med tålmodighet, nå skal nemlig pistoen stå og putre på svak varme i ytterligere en times tid.Rør rundt av og til. Væsken blir redusert og du får en alldeles nydlig pisto som er vel verdt ventetiden.Når den er ferdig ser den ut som på bilden under:
Som sagt denne smaker like godt kald som varm. Som tilbehør til mat eller alene med ett stekt egg liker jeg den best varm, men som tapas blir den vanligvis servert kald. Hvor mange tapas det blir av denne oppskriften er litt vanskelig å si, men rundt 40 ville jeg tro om du serverer dem som meg på små kjeks.
Jeg bruker den typen kjeks som du ser på bildet over, det er viktig at det er litt tykkelse på dem, ellers vil væsken fra pistoen gjøre dem myke og da smaker de ikke noe godt. Legg ca en teskje pisto på hver kjeks, ha dem over på ett fat og tapasen er klar til servering.
Det fine med pistoen er at den fint kan stå i kjøleskapet ett par dager, så denne kan du forberede i god tid, den blir nesten bare bedre av å få stå litt. Dessuten er den raskt å gjøre klar om du har den i kjøleskapet og jeg kan love deg at dette smaker veldig godt.
Som sagt en spansk klassiker , som det finnes uttallige versjoner av her i spania, og som enhver spansk bestemor med respekt for seg selv er best i verden på å lage. Håper du fikk lyst til å lage tapas nå
                           Ha en strålende fredag videre!


lunes, 27 de julio de 2015

Bringebær kake

Sommertid er bærtid og noe av det beste jeg kan få servert er definitivt bringebær. Når de så blir kombinert med en litt seig og akkurat passe søt kake som her , ja da er jeg solgt. Ny favorittkake både hos meg og min bedre halvdel denne her.Du kan bruke både frosne og friske bringebær, men det beste av alt er selvsagt selvplukkede om det er å oppdrive der du bor. 
Denne kaken er dessuten utrolig lett å røre sammen, men det merker man absolutt ikke på smaken. Denne er helt nydelig, om du kun skal bake en kake i hele sommer lov meg at det blir denne. Om du vil prøve trenger du følgende ingredienser;

           150g smør             /           150g de mantequilla
           2dl sukker              /                2dl de azucar
          1 klype salt             /              un pincho de sal
     1ss vaniljesukker         /      1cda de azucar avanillado
              3 egg                  /                   3 huevos
             3dl mel                /                 3dl de harina
       300g bringebær         /           300g de frambuesas

Begynn med å sette ovnen din på 180 grader, deretter smører du og legger bakepapir i en 23 cm rund kakeform. Ha deretter smøret ditt i en litt stor kjele og la det smelte. La smøret avkjøles i 5 minutter før du har i egg ,salt, sukker og vaniljesukker i den samme kjelen.
Pisk det hele godt sammen for hånd, deretter har du i melet litt etter litt og pisker godt til du har en klumpefri røre.Pisk så inn ca 200g av bringebærene dine, vask dem godt først bare, de har en lei tendens til å inneholde små venner noen av disse bærene.
Ikke bekymre deg om bringebærene går i stykker eller revner når du rører dem inn, det har ingenting å si. Ha så røren over i den smurte formen din og bruk de resterende 100g med bringebær til å pynte på toppen av kaken.
Kaken stekes så midt i ovnen ,på 180grader, i 25-30 minutter. Den skal være litt seig i midten når den er ferdig, altså ikke helt tørr, men røren skal heller ikke være rennende. Ta så kaken ut og la den avkjøles i formen i ca 10 minutter før du har den over på rist og avkjøler videre. Denne kaken kan også nytes varm om du vil det.
Jeg liker min best lunken med litt vaniljeis ved siden av, det smaker himmelsk. Den blir litt som en blanding mellom pai og kake i konsistensen, som sagt må prøves. Dessuten er det minimalt med arbeid å lage denne, det er gjort på 10 minutter og kanskje det beste er at det blir kun en kjele å vaske opp.
Mulig jeg er litt inhabil når det gjelder denne kaka, men altså min nye favorittkake og prøvebaker du den skjønner du raskt hvorfor. Bare plusspoeng til denne, håper du fikk lyst til å prøve, og gjør du det vil jeg veldig gjerne vite hva du synes, enten her inne i kommentarfeltet eller på Instagram
                             Ha en fin sommerdag videre!

viernes, 24 de julio de 2015

Fredagstapasen; Fylte agurkskiver

Fredag og tapastid som vanlig på bloggen, men lysten til å stå på kjøkkenet når gradestokken kryper over 40 grader er minimal kan jeg meddele. Da er det veldig greit med en tapas som er kjapp å lage og som er forfriskende i varmen, som nettopp disse fylte agurkskivene.
 Smaker deilig i varmen og disse er det fort gjort å spise altfor mange av så gode som de er. Om du fikk lyst til å prøve disse, de kan fint nytes om det ikke er så veldig varmt også altså, trenger du følgende ingredienser til ca 20 tapas;


            1 slangeagurk             /           1 pepino holandes
            120g fetaoast              /          120g de queso feta
             20g valnøtter              /              20g de nueces
               25g oliven                 /            25g de aceitunas
      35g tørket cranberries       /   35g de arandanos rojos secos

Begynn med å kutte olivenene , valnøttene og de tørkede cranberriesene dine i små biter. Deretter har du dem i en bolle sammen med fetaosten din. Bruk en gaffel og rør det hele godt sammen til du får en ganske så fast "deig", bruk hendene dine til å klemme "deigen" sammen.
Deretter tar du slangeagurken din og kutter av endene, deretter deler du den i to.Ta deretter hver del og lag ett kutt midt i slangeagurken med en skarp kniv, men ikke kutt tvers igjennom,bruk deretter spissen på kniven og vipp ut innmaten slik at du får ett dypt spor midt i agurken. Litt dårlig forklart men jeg tror du skjønner hva jeg mener ved å se på bildet under.
Deretter tar du "fetaostdeigen" din og stapper den,ved hjelp av skaftet på en skje,ned i sporet i slangeagurken. Stapp så kompakt som du bare klarer. Deretter pakker du slangeagurken inn i plastfolie og legger den i kjøleskapet i minst 30 minutter, slik at "fetaostdeigen" og smakene får satt deg ordentlig.
Det neste du trenger nå er en skarp kniv og ett serveringsfat. Skjær agurken i ca 2 centimeter brede skiver og legg dem på serveringsbrettet, og vips så har du en deilig og forfriskende tapas klar. Jeg synes fetaosten krever ett glass rødvin som selskap, men det er opp til hver enkelt, godt smaker det uansett.
Håper du ble fristet til å prøve deg på tapas, det er perfekt sommermat. Husk at du finner over 55 forskjellig tapas her på bloggen, så det skulle være noe som faller i smak hos noen og enhver. Om du prøver deg la meg gjerne få høre hva du syntes.
                            Ha en fin sommerfredag videre!


miércoles, 22 de julio de 2015

Rabarbracurd

Rabarbra sesongen er vel kanskje over nå, men om du skulle ha rababra i fryseren så går det like bra med frossen. Eller kanskje det står noen rabarbra stilker rundt omkring i norske hager ennå som kan brukes. Curd har blitt en favoritt til å bruke i kaker som fyll, men curd har mange andre bruksområder også.
 Prøv litt curd i frokostblandingen, i yoghurt, på is, i kjeks, sammen med middagen, i en smoothie osv. som du skjønner er det bare fantasien som setter grenser. Denne rabarbracurden er ganske så søt men smaker samtidig friskt av rabarbra. Om du vil prøve trenger du følgende;

    500g rabarbra       /           500g de ruibarbo
         1dl vann             /            1dl de aqua
       2,5dl sukker        /           2,5dl de azucar
    6 eggeplommer    /           6 yemas de huevo
      2ss sitronsaft       /      2 cda de zumo de limon
       1ss maizena       /          1cda de Maizena

Skyll og skjær opp rabarbraen din i biter, ha den i en kjele sammen med vann og sukker. Som sagt bruker du frossen rabarbra er det akkurat samme prosess.
La rabarbraen koke til den er helt myk og begynner å løse seg opp, det tar ca 25-30 minutter. Når rabarbraen er myk tar du den av platen og kjører den til en slett og klumpfri pure ved hjelp av en stavmikser.Ha så rabarbrapureen tilbake i en tykkbunnet kjele, sett den på svak varme på platen.
Deretter rører du inn smøret i pureen, rør godt helt til alt smøret har smeltet, det er veldig viktig at det ikke koker nå, pureen skal kun være varm.
Pisk så sammen eggeplommene og bland ut maizenamelet ditt i sitronsaften din. Deretter har du i eggeplommene , igjen er det veldig viktig å røre kjapt og at pureen ikke er for varm for da får du lett eggerøre i stedet for curd. 
Ha deretter i sitron og maizenablandingen og rør konstant til curden tykner og får curd konsistens, det kan fort ta en 20 minutters tid så pass på å ta den telefonsamtalen du skulle tatt for lenge siden mens du rører.
La så curden avkjøles i kjelen før du har den over på steriliserte glass. Jeg fikk 2 vanlige og ett lite syltetøyglass av denne oppskriften. Curden bør oppbevares i kjøleskap og den holder seg fint i 2-3 uker.
Smaker som sagt nydelig og går utmerket som fyll i kaker,sammen med jordbær er det en smaksbombe.Håper du ble fristet til å prøve. Følg meg gjerne på instagram også, så får du ett innblikk i hva vi gjør på sommerferie hjemme i Norge. Heter Bakemester Snipp der også.
                                Ha en fin sommerdag videre!

lunes, 20 de julio de 2015

Grove tekaker med gulrot

Husker du tekakene jeg bakte for en stund tilbake,vel de tok slutt i fryseren etter bare 3 dager,så da jeg skulle lage en ny omgang bestemte jeg meg for å lage en litt grovere variant. Det skulle vise seg at det også ble ett meget velykket reultat, igjen ble jeg belønnet med saftige og luftige tekaker,som passer ypperlig til frysing.
Med gulrot i deigen blir det både litt sunnere og litt mer smak. Jeg anbefaler deg virklig å prøve disse, de er utrolig fine å ha på lur. Skal du ut på tur i sommer er dette god nistemat.Om du vil prøve trenger du følgende ingredienser til ca 20 grove tekaker med gulrot;

         50g gjær              /         50g de levadura
          6dl melk              /            6dl de leche
      2dl havregryn          /    2dl de copos de avena
         75g smør             /       75g de mantequilla
           2ts salt               /          2 cdtas de sal
        2ss sukker            /         2cdas de azucar
           1 egg                 /              1 huevo
    100g revet gulrot       /   100g de zanahoria rallada
    3dl grovbakstmel      /       3dl de harina integral
        ca 10dl mel            /          ca 10dl de harina

Begynn med å varme melken din til den holder ca 37 grader. Smuldre gjæren din i en bakebolle og tilsett melken , rør godt til gjæren er oppløst og tilsett deretter havregrynene,egget og revet gulrot,la det hele så stå og svelle i 5-10 minutter.
I mellomtiden smelter du smøret ditt og lar det avkjøles litt.Tilsett deretter salt og sukker i massen din.Rør deretter inn det smeltede smøret. Sett deretter eltekroken på bakemaskinen din og ha i alt grovbakstmelet , deretter det vanlige melet litt etter litt.
Se ann melmengden din, deigen din skal ikke være for tørr heller litt seig når den er ferdig eltet. La deigen eltes i 5-10 minutter før du dekker den til med ett kjøkkenhånkle og lar den heves i 45-60 minutter.
Når deigen er ferdig hevet kjevler du den ut på ett melet bakebord, den bør være ca 1,5cm tykk. Deretter tar du en rund form og trykker ut sirkler. Jeg lagde tekakene en anelse større denne gangen. Har du ikke en rund form kan du fint bruke ett kjøkkenglass til å trykke ut sirklene med ,da får du nok litt flere tekaker enn meg. Legg dem så på en bakepapirkledt stekeplate og prikk dem med en gaffel.
Etterhev så tekakene dine, på nytt dekker du dem med ett kjøkkenhåndkle , og lar dem så heves i 30 minutter. I mellomtiden setter du ovnen din på 250 grader. Når tekakene er ferdig hevet strør du litt mel over hver tekake før du steker dem midt i ovnen i ca 8-10 minutter.
De er ganske så lyse når de er ferdig stekte så følg med underveis mens du steker. Ha deretter tekakene over på rist og la de avkjøles under ett kjøkkenhåndkle. De kan fint nytes nystekte og varme også, og som sagt ypperlige til å fryse og veldig saftige og smakfulle. De tiner dessuten i løpet av 5 minutter på kjøkkenbenken ,så disse er perfekte til matpakka.
Jeg går nå å grubler på en tredje variant av disse tekakene, så bare det blir litt kjøligere i været så er det ikke umulig at det dukker opp nok en variant her på bloggen. Håper du kikker innom snart igjen og husk at du finner meg som Bakemester Snipp på instagram også.
                                 Ha en fin bakedag videre!


lunes, 13 de julio de 2015

Mango,bringebær og appelsin ispinner

 Barnas favorittaktivitet i varmen er selvfølgelig å spise is, men det kan bli litt vel mye enkelte dager, derfor synes jeg det er greit å ha ett litt sunnere alternativ på lur i fryseren. Disse kan spises med litt bedre samvittighet, og ungene merker ikke forskjellen, for dem er det viktigst å spise is.
Dette er vel snarere ett forslag til smakskombinasjoner enn en oppskrift, men denne har virkelig slått ann hos mine barn og barna i nabolaget nå i sommer , så den kan være verdt ett forsøk. Den kan fint spises av voksne også altså, og den har nok litt mindre kalorier enn en softis vil jeg tro. Du trenger følgende ingredienser;

     appelsin og mango juice      /     zumo de mango y naranja
                bringebær                 /              frambuesas
                  moreller                   /                picotas
     bringebær drikkeyoghurt      /         activia de frambuesa

Dessuten trenger du ispinneformer, men det regner jeg med at du får tak i på Nille eller lignende butikker hjemme.Begynn med det lyse rosa laget ditt, ha bringebær drikkeyoghurten din og noen friske bringebær i bunnen på formene dine, fyll halvveis opp og sett dem deretter i fryseren i en times tid.
Når det første laget har stivnet er det klart for det gule laget.Ha noen oppskjærte moreller i hver form og fyll opp med appelsin og mangojuicen. Deretter setter du på ispinnene og setter formene tilbake i fryseren til de har stivnet helt. Og vips de godeste ispinnene er klare til å spises.Som sagt lett som en plett,og jeg skriver ingen mål her da hvor mye du trenger kommer ann på størrelsen på ispinneformene dine og hvor mange du lager. Som sagt mer ett forslag på smakskombinasjoner enn en oppskrift.
 Håper uansett du fikk lyst til å prøve. Jeg selv skal spise en når koffertene er ferdig pakket for ferietur hjem til Norge i morgen. Gleder meg veldig, om du vil bli med meg hjem på ferie er det bare å følge meg på instagram. Jeg heter Bakemester Snipp der også. Ellers blir det aktivitet her inne på bloggen også i ferien så bare å titte innom her også.
                               Ha en fin sommerdag videre!

viernes, 10 de julio de 2015

Fredagstapasen; Lune nektarin og mozarella kuler

Fredag og tapastid her på bloggen selvom undertegnede nesten ikke orker å løfte en finger i varmen. Det har vært over 30 grader i hele natt og rundt 42 i hele dag så hverken matlyst eller arbeidslyst er på topp. Men da passer det fint med en av de enkleste tapasene jeg vet om, men som allikevel er veldig god og frisk, nemlig nektarin og mozarellakuler.
Kun tre ingredienser men allikevel overraskende godt , og de er ferdige i en fei så her er det bare positive saker å si.Til ca 10 tapas trenger du følgende ingredienser;

          2 store nektariner            /                 2 nectarinas
     ca. 225 g mozarellakuler     /    ca.225g de bolitas de mozarella
            balsamicoeddik            /              vinagre de modena
                 trepinner                  /                      palitos

Begynn med å lage kuler av nektarinene dine, du trenger to kuler pr.tapas. Jeg brukte ett parisiennejern til dette. Deretter gjør du det samme med den ferske mozarellaosten din, om du ikke som meg kjøper ferdige kuler.
Så er det bare å tre dem på trepinnene dine , annen hver gang en nektarinkule og en mozarellakule og mere hokus pokus enn det er det ikke.
Varm så opp en stekepanne så den blir god og varm og la deretter spydene få brunes litt på hver side. Ett minutt eller to holder lenge, akkurat slik at mozarella osten begynner å smelte litt. Jeg bruker ikke olje i pannen, de setter seg ikke fast om du vender på dem raskt.
Så er de klare til å spises, før de serveres ringler du over litt balsamicoeddik og sim sala bim den nydligste tapasen er klar på bare noen minutter. Jeg lover at det smaker fortreffelig til tross for minimal arbeidsinnsats og få ingredienser.
Perfekt på varme dager, selvom det kanskje ikke blir like varmt der hjemme i nord som her hos meg. Håper du fikk lyst til å prøve , nyt helgen og ferien om du har det ,og titt gjerne innom her snart igjen.

                                   Ha en fin fredag videre!