viernes, 31 de mayo de 2013

Tapas; Fylte sjampinjonger

Nesten alle forespørsler jeg får på bloggen er om tapas,kanskje logisk siden jeg bor i Spania, og man hører da på sine lesere,så fra av i dag tenkte jeg å prøve å publisere tapas på bloggen hver fredag. Skal prøve så godt jeg kan å mikse tradisjonelle tapas med det nyeste av det nyeste på den fronten.
 Først ut i dag er fylte sjampinjonger,en tapas som jeg liker veldig godt selv ,og som er rask og lett å lage. Smaker godt gjør det også selvsagt. Om du vil prøve trenger du følgende til 4 personer;

         6 store sjampinjonger     /             6 champinones
                    1/2 løk                 /               1/2 cebolla
          50g finhakket bacon      /              50g de bacon 
              100g hvit geitost        /     100g de queso de cabra
                frisk basilikum          /            albahaca fresca
               1/2 rød paprika         /           1/2 pimienta roja
                     olivenolje             /            aceite de oliva
                       pepper              /                 piminta
Begynn med å vaske og tørke sjampinjongene dine godt. Deretter hakker du løken din og baconet i så små biter som du bare kan. Ett tips er å bruke saks til å klippe opp baconet med, her i spania får man kjøpt ferdig oppkuttet,men jeg vet ikke om det er å oppdrive i norge. Ha løken i en varm stekepanne sammen med litt olivenolje og la den surre til den er blank og gjennomsiktig. Ha i baconet og 5-6 oppkuttete basilikumblader og stek det hele i ett par minutter.
Knekk "stilken " av de nå rene sjampinjongene dine og fyll dem så med baconblandingen din. Vær forsiktig når du fyller sjampinjongene så de ikke revner. Deretter dytter du ned den hvite geitosten din på toppen av det hele. Hvit geitost er myk så den går lett å klemme på plass.
 Sett sjampinjongene i en ildfast form som du smører med litt olivenolje. Skjær rød paprika i strimler og fordel strimlene rundt i den ildfaste formen. Ha på litt svart pepper og ringle litt olivenolje over sjampinjongene, før du steker dem på 200 grader i 10-15 minutter.
 Følg med mot slutten av steketiden for sjampinjongene kan fort brenne seg,de er ferdige når de får litt svart farge rundt kanten. Serveres straks i selskap med ett glass rødvin fra Castilla la Mancha selvfølgelig. Nydelig tapas som de aller fleste liker. 
Det fine med denne oppskriften er at den kan ganges opp etter antall gjester du skal ha. Jeg pleier å beregne to sjampinjonger pr person. Disse har jeg også servert som forrett ett par ganger, og også som tilbehør til middag, så disse er allsidige.
Minner igjen om at du nå finner meg på Instagram som Bakemester Snipp, koselig om du vil følge meg der også. Håper du fikk lyst til å prøve deg på tapas i kveld. Kanskje vi ses neste fredag også for flere tapas ideer, det hadde vært koselig.
                                    Ha en fin fredag videre!

jueves, 30 de mayo de 2013

Grovt brytebrød

Som jeg sikkert har nevt før er ikke utvalget av brød stort her i Spania, her går det i fine baguetter,så da bakes det mye brød her i heimen. Siste oppskrift som jeg har prøvd meg fram til er dette grove brytebrødet. Saftig og godt, det tar litt tid med hevingen, men det er verdt det.
 Dette brødet er dessuten fint å fryse, jeg har som regel servert det sammen med suppe til middagen og det er en perfekt kombinasjon. Om du vil prøve trenger du følgende;

       50g solsikkefrø       /     50g de semillas de girasol
            50g linfrø             /        50g de semillas de lino
        50g sesamfrø         /   50g de semillas de sesamo
        50g havregryn         /       50g de copos de avena
    500g grovbakstmel     /        500g de harina integral
    200-400g hvetemel     /          200-400g de harina
         75g hvetekli            /    75g salvado integral de trigo
           4 dl melk               /                4 dl de leche
          3,5dl vann              /               3,5dl de aqua
       1ts maldon salt        /     1 cuhcaradita de sal Maldon
       1,5ss honning          /           1,5 cuhcara de miel
            25g gjær              /         25 g de levadura fresca

Begynn med å varme opp melken og vannet ditt til de er ca 35 grader varmt. Ha det i en stor bolle og rør inn solsikkefrø,linfrø,sesamfrø,havregryn og honning. La så denne blandingen stå å svelle i 15-30 minutter.

Deretter smulderer du gjæren i kornblandingen og rører litt om. Sett eltekroken på kjøkkenmaskinen din og ha i salt sammen med 500g grovbakstmel, elt det hele godt sammen ett par minutters tid. Så er det tid for å ha i vanlig hvetemel, her må du se ann mengden du trenger, deigen din skal være fast men fortsatt litt klissete når den settes til heving. 
Ha bakepapir i en langpanne og smør gjerne kantene på langpannen med litt olje. Ha deigen din i langpannen og klapp og dra den utover til den er jevnt fordelt i langpannen. Dekk langpannen med plast og sett den på ett lunt sted til heving i ca 40 minutter ,om det står litt lenger gjør det ingenting.
Etter den første hevingen, bruker du en skarp kniv og skjærer 5x4 rundstykker i langpannbrødet ditt,deretter pensler du litt med vann før du strør på solsikkefrø og linfrø som dekorasjon. Dekk deretter langpannen til med plast igjen og la brødet heve ytterligere en time.
I mellomtiden varmer du opp ovnen din til 200 grader. Når brytebrødet er ferdig hevet, steker du det midt i ovnen i ca 30-40 minutter. Husk at som alltid så varierer varmen noe fra ovn til ovn så prøv deg frem på steketiden. Brytebrødet er ferdig når du hører en hul lyd når du banker på undersiden av brødet, og når det har fått en gyllen skorpe.
Ha brytebrødet over på rist og la det avkjøles, kan faktisk fint spises varmt også. Dufter herlig og smaker kjempegodt. Om du skal fryse brødet, kan du fint fryse det helt eller bryte det opp og fryse runstykkene individuelt,valget er ditt.
Kjekt å ha i fryseren og tine opp til de lange søndagsfrokostene.  Håper du ble fristet til å prøve. Minner om at du finner meg på Instagram også som Bakemester Snipp,jeg blir veldig glad om du vil følge meg der.
                                    Ha en fin bakedag videre!

domingo, 26 de mayo de 2013

Browniemuffins

Advarsel! før du leser videre , disse muffinsene er sterkt vanedannende og inneholder skammlige mengder med kalorier , men, sukk ,de er helt nydelige. Det er lett å bli hekta på disse, de er mannen i husets nye favoritter og han spiste til han fikk vondt i magen.
 Du er herved advart; videre lesing og utprøving av oppskriften skjer på eget ansvar. Om du tar sjansen trenger du følgende;

       200g mørk sjokolade         /         200g de chocolate negro
              100g smør                   /             100g de manequilla
                  3 egg                       /                     3 huevos
             3,5 dl sukker               /                 3,5 dl de azucar
                2,5dl mel                  /                  2,5dl de harina
          2ts vaniljesukker          /   2 chucaraditas de azucar avanillado
            1ts bakepulver           /           1 chucaraditas de levadura

Sett ovnen din på 180 grader. Begynn med å smelte smøret og sjokoladen, la det avkjøles litt. Sørg for å bruke sjokolade som smelter lett, jeg brukte 70% mørk sjokoladeknapper, men det går like bra med kokesjokolade også.
 Når smørblandingen er avkjølt, har du egg og sukker i en bolle. Rør det sammen med en stålvisp eller lignende for hånd, det skal ikke vispes til eggedosis bare røres lett sammen. Så har du i smørblandingen din og fortsetter å røre.Tilsett så vaniljesukkeret og bakepulveret. Til slutt rører du inn melet litt etter litt ,pass på at det ikke klumper seg,rør godt til du får en jevn røre
                                                                                                                                                                                                                Til disse muffinsene er det nødvendig med ett muffinsbrett når du skal steke dem,siden røren er veldig flytende og "tung".Eller du kan bruke doble muffinsformer, men da bør disse være ganske tykke ellers renner røren din ut. Fyll muffinsformene dine nesten helt opp og stek dem midt i ovnen på 180 grader i 25-30 minutter.
 Jeg fikk 16 muffins ut av røra. Muffinsene er ferdige når de har en fast skorpe på toppen, de skal være litt myke inni, de stivner når de blir kalde. Så er det bare å finne frem kald melk og sette deg godt til rette og nyte.
Kan tenke meg at disse også kunne smake godt som dessert med for eksempel vaniljeis til.Minner om at du finner meg på Instagram ,der heter jeg også Bakemester Snipp. Koselig om du vil følge meg der.
                                          Ha en fin dag!

sábado, 25 de mayo de 2013

Kylling på boks

Det florere av oppskrifter på kylling på ølboks på matbloggene om dagen,både norske,svenske,danske og amerikanske matbloggere hyller denne måten å steke kyllingen på, så da måtte jo jeg prøve også, og jeg ble ikke skuffet.
Kyllingen ble saftig og fin og det smakte fortreffelig. Dessuten lagde jeg tilbehøret samtidig i ovnen ,slik at hele middagen stekes sammen,det er kjekt, da kan du gjøre noe annet mens middagen lager seg selv. Her har du min versjon av Beer can chicken, om du vil prøve trenger du følgende;

                  1 kylling                 /              1 pollo
       1 boks Urquell pilsner    /     1 lata grande de cerveza
         1 stort fedd hvitløk        /           1 diente de ajo
                      salt                    /              sal 
                   pepper                /              pimienta
                  gressløk               /             cebollino 
                 basilikum              /             albahaca
                    timian                 /                tomillo
                 tørket chili             /              chili seco
                  7 poteter              /              7 patatas
             1 rød paprika           /          1 pimienta roja
    1/2 grønn spisspaprika   /        1/2 pimiento verde
                  1/2 løk                 /              1/2 cebolla
                olivenolje              /            aceite de oliva

Sett ovnen din på 180 grader.Begynn med å skrelle potetene dine og dele dem opp i båter. Deretter deler du opp både den røde og grønne paprikaen i strimler, før du til slutt skjærer løken i strimler også. Ha så gressløk,timian, basilikum,chili,salt og pepper i en skål og finklipp det hele. Jeg brukte en god neve av hver av de friske urtene,her må man selv se ann litt på hva man liker.
Smør så kyllingen din inn med olivenolje, dertter har du på salt og pepper før du så til slutt smører inn hele kyllingen med urteblandingen din. Ha også litt av urteblandingen inni kyllingen.
Deretter åpner du ølboksen din, jeg brukte denne typen øl da det var det eneste jeg hadde på stor boks, men i prinsippet går det bra med hvilken som helst type øl. Hell ut 1/3 av ølet i boksen, eller drikk det opp, deretter trer du kyllingen din ned på ølboksen. Pass på at den ikke velter ,for dette er ustødige greier. Plasser så kyllingen din i en ildfast form.
 Ha potetene, paprikaen og løken i den ildfaste formen og hell litt olivenolje over, samt resten av urteblandingen. Litt ekstra salt og pepper og så er kyllingen din klar for ca 1 time nederst i ovnen på 180 grader.Min stod inne i 65 minutter ,da var den ferdig stekt. Er du i tvil om den er ferdig, stikk ett hull i kyllingen din,er saften som siver ut rosa er den ikke ferdig, er saften blank er middagen ferdig.
Ta så kyllingen forsiktig ut , pass på at den ikke velter,man kan med fordel rope på ett par exstra hender når dette skal skje. Ta kyllingen av boksen, vær forsiktig ,dette er varme saker. Skjær opp kyllingen ha potetene og deilig sjy fra den ildfaste formen over på en tallerken og voila, middagen er klar. Enkelt og ikke minst kjempegodt.
Minner om at du finner meg på instagram også nå, der heter jeg også Bakemester Snipp. Håper du fikk lyst til å prøve. God middag, que aprovehen som de sier i Spania!
                                           Ha en fin dag videre!





miércoles, 22 de mayo de 2013

Blå drue marmelade

Veldig mye syltetøy og marmelade koking her i huset om dagen, men er så gøy å eksperimentere med nye smaker og kombinasjoner. Dessuten er utvalget av frukt her jeg bor bare formidabelt og det må jo utnyttes. Denne gangen var det de store blå druene på fruktfatet som fanget min oppmerksomhet og det skulle vise seg at dette ble ett meget vellykket prosjekt. 
Dette blir dessuten mitt bidrag til Månedens søtsak på bloggen Søta saker som har tilbehør som tema i mai. Dessuten er jeg med å konkurrerer om den nye boken Søtt från før. Blå drue marmelade passer nemlig perfekt som tilbehør til ost og vin. En sikker vinner med andre ord. Kan også fint spises på vaflene, brukes som fyll i kake og smøres på brødskiva om så ønskes. Om du vil prøve trenger du følgende til ett stort og ett lite syltetøyglass;

        500g blå druer       /         500g de uvas moradas
          300g sukker        /                300g de aucar
            1/2 sitron           /                    1/2 limón
   1ts certo syltepulver   /    1 cucharadita de estabilizante

Begynn med den kjedeligste jobben, fjern alle steinene fra druene dine. Det tar litt tid, men resultatet er vel verdt det. Bland så de delte og rensede druene med sukkeret og saften fra den halve sitronen din og la deretter det hele få hvile på kjøkkenbenken i ca 45 minutter.
 Sukkeret trekker da saften ut av druene dine og du får en veldig god lake å koke druene i.Ha deretter druene og laken i en tykkbunnet kjele og kok blandingen opp, skru så ned kokeplaten og la det putre ivei på svak varme i ca 1 time. 
Om det koker litt lenger gjør ikke det noe,det viktigste er at druene og skallet blir godt kokt.Bruk så en stavmikser og kjør blandingen din glatt og fin,du vil få litt rester av drueskallet igjen , men det gjør ikke noe den skal være slik. Ha deretter marmeladen tilbake i kjelen og ha i 1 ts med certo syltepulver før du koker videre i ca 10 minutter. Avkjøl litt i kjelen før du har over på rene syletøyglass. 
Denne marmeladen blir veldig søt ,nettopp derfor passer den ypperlig til en litt skarp ost og ett glass rødvin som selskap. Jeg spiste unevnlige mengder sammen med manchego ost og salt kjeks den første kvelden.
Heretter kommer denne til å bli fast innventar på ostefatet her i huset. Perfekt som vertinnegave om du blir bedt bort på festligheter. Håper du ble fristet til å prøve.
Ha en fin dag videre!

miércoles, 15 de mayo de 2013

Bursdagskake

Husker dere de fargede sukkerbitene jeg lagde ,du kan lese om dem her ,de ble brukt til å dekorere bursdagkaken til min svigerfar med. Det var dessuten morsdag her i Spania den dagen vi feiret bursdagen så da ble det litt bursdagskake og litt morsdagskake.
Denne kaken ble jeg veldig fornøyd med,synes den harmonerte veldig bra, og selvom jeg skal innrømme at jeg var skeptisk til en helt gul kake,må jeg bare si at gult er kult! Effektfullt og definitivt verdt slitet med å lage alle sukkerbit stjernene,dette skal prøves igjen. Om du vil prøve trenger du en sjokoladekake, jeg brukte denne oppskriften som originalt kommer fra bloggen Bakverk och Fikastunder. Du kan også finne oppskriften her på bloggen, denne kakebunnen har blitt en favoritt og den slår aldri feil.
Jeg baker den dessuten i en 20cm form og dermed blir den veldig høy og fin og den kan lett deles i tre. Til fyllet i kaken denne gangen brukte jeg følgende;
 
               1boks ananas                /         1 lata de piña
             ferske bringebær             /      frambuesas frescas
        melkesjokoladeknapper       /      perlitas de chocolate
                      krokan                    /               crocanti
 
Del kaken i tre og begynn med å bruke ananas saften til å dynke kakebunnene med. Ha deretter på oppdelt ananas og friske bringebær.
Smør så på ett lag med sjokoladefluff og strø på med sjokoladeknapper og krokan . Pass på å ikke smøre kremen for langt ut mot kanten på kaken , for da renner den bare ut når du legger på de neste lagene med kake.
Så er det tid for å smøre opp hele kaken med smørkrem, jeg brukte vaniljesmørkrem denne gangen. Den jeg brukte finner du oppskriften på her på bloggen. Denne oppskriften holder til å smøre opp en kake med,selvom den blir ganske høy.
Så må du finne frem kjevla di og kjevle ut sukkerpastaen din , jeg brukte ferdigkjøpt og ferdigfarget sukkerpasta denne gangen, og det gjør jobben litt lettere. Får å få rette kanter på kaken må du løfte og strekke litt på sukkerpastaen mens du presser den mot kaken med en hand. Kutt av litt nedenfor der kaken slutter,da sukkerpastaen kryper oppover
 Når kaken var ferdig trekt med sukkerpasta ,var det tid for å finne frem alle de fargede sukkerbit stjernene og begynne å feste dem til kaken. Jeg valgte å begynne med den lyseste fargen nederst på kaken, og festet den nederste raden med sukkerbit stjernene først
Jeg brukte vanlig melis som "lim" til å feste stjernene med,det holdt med bare en liten dæsj  melis på baksiden av hver stjerne og det synes ikke når det tørker.Siden stjernene er lagd av sukker glitrer det fint i dem også,kjempestilig var flere av kommentarene.

 Jeg måtte jo ha litt dekorasjoner på toppen av kaken også, og valget falt på blomster i sukkerpasta, i de samme fargetonene, med sukkerperler i gull.
Det ble to store blomster og en del små,og med det synes jeg det holdt med dekorasjon på toppen av kaken. Den hadde jo veldig mange stjerner rundt ,så dermed valgte jeg å holde det enkelt på toppen.
Som sagt kjempefornøyd med designen denne gangen, dessuten gikk det smertefritt å pynte denne kaken ,og det er ikke hver dag det skjer.
Dessuten smakte smakskombinasjonene inni kaken fortreffelig sammen. Den friske ananasen og bringebærene sammen med den søte melkesjokoladen og den sprøe krokanen, smaker nydelig, og jeg var ikke den eneste som syntes det.
Håper du ble inspirert til å prøve,selvom det er litt jobb med de fargede sukkerbitene kan disse lages god tid i forveien,slik at selve pyntingen går raskere. Dessuten er det ett hav av muligheter med disse fargede sukkerbitene, man kan jo bruke alle former og farger.
Minner på at du finner meg på Instagram også nå, der heter jeg også Bakemester Snipp.  Der oppdaterer jeg daglig med litt av hvert fra livet her i Spania, og selvfølgelig med kakebaking og matlaging. Håper du vil følge meg der også.
                                         Ha en fin dag videre!
 
 

lunes, 13 de mayo de 2013

Fargede sukkerbiter

Vet ikke helt om dette kan kalles for en oppskrift,men kanskje heller ett tips til hva man kan gjøre med barn på en regnfylt dag. Du tenger kun fem ting egg,sukker,konditorfarge,små kakeformer og en støvsuger så er du klar for opp til flere timers underholdning av de minste.Hva gjør man?, jo man lager sukkerbiter i alle regnbuens farger. Gøy og fint å sette på bordet når du får gjester.
Om du vil prøve trenger du følgende;
           ca.500g sukker           /      ca.500g de azúcar
           1-2 eggehviter           /      1-2 claras de huevo
   3-4 dråper konditorfarge   /     3-4 gotas de colorante

Begynn med å ha ca 150g sukker i en bolle sammen med ett par spiseskjeer eggehvite og konditorfargen. Vi lagde oransje denne gangen fordi de var verken guttefarge eller jentefarge,en kompromisse ,etter at rosa mot blå hadde vært livlig diskutert.
Finn så frem slikke potten og rør det hele godt sammen, slik at fargen blir jevnt fordelt og alt sukkeret har fått den samme fargen.Ha deretter i mere eggehvite ,om det trengs, til du får en litt fast kosistens på sukkeret, til det henger litt sammen.
Sukkeret skal henge sammen når du klapper det flatt,slik at du lett kan stikke ut figurer. Ha så en del av det fargede sukkeret over på bakepapir og klapp det flatt og kompakt med slikkepotten.Om du vil ha flere nyanser av samme farge ,slik som jeg lagde ,må du spare på litt av det nå fargede sukkeret ditt i bollen. Deretter er det bare å stikke ut figurer med små kakeformer. Jeg brukte stjerner denne gangen, ungene alt fra hunder til hjerter.
Legg så sukkerfigurene over på ett stekebrett med bakepapir på og sett de i ovnen i 10-12 minutter på 100 grader, slik at de blir harde som sukkerbiter skal være.
La de så avkjøles på stekeplaten før du oppbevarer dem mørkt og tørt som vanlige sukkerbiter. Disse holder seg veldig lenge om de oppbevares riktig. Om du vil ha flere nyanser av den samme fargen tar du ganske enkelt og har i mere sukker og eggehvite i det sukkeret som du hadde farget fra før. Rør det hele godt sammen igjen og voila du har en lysere variant av den første fargen din.
Jeg gjentok denne prosessen tre ganger og fikk dermed fire forskjellige nyanser av den opprinnelige oransje fargen min. Disse må selvfølgelig også tørkes i ovnen.
Her ser du mine fire farger samlet , jeg lagde veldig mange denne gangen, om du kutter ned på sukkeret får du selvfølgelig mindre antall sukkerbiter, men jeg trenger mange til ett lite prosjekt jeg har på gang og som snart kommer her på bloggen, så følg med fremover. Om du kjenner en te drikker som meg eller en som har sukker i kaffen er dette en fin gave.
 Vel, ungene hadde det gøy og den rengfulle ettermiddagen ble fort til kveld og det er etter endt laging av sukkerbiter at den siste ingrediensen kommer inn i bildet,nemlig støvsugeren, for det blir fort litt sukker både her og der med små hjelpere på kjøkkenet. Dessuten bør jeg vel kanskje advare om at de minste kan trenge ett bad etter dette ,de blir nemlig litt som små klissete sukkerbiter selv.
                                      Ha en fin bakedag videre!