sábado, 28 de abril de 2012

Syltetøykuler

Det spises mye kjeks med to små i huset, fint å putte som litt ekstra godt i matpakka og fint som premie når de har gjort noe bra. Vi har helt sluttet å kjøpe kjeks, det prøves ut neste en ny oppskrift pr. uke. Denne ukens prøveoppskrift ble særdeles vellykket , til og med pappan i huset som ALDRI spiser kjeks ,gumlet fornøyd i vei og måtte inrømme at disse smakte veeeldig bra. 
Slik kom også plommesyltetøyet som du finner oppskrift på her på bloggen til nytte. At de er utrolig lettlagede er også ett stort pluss i en travel hverdag. Om du vil prøve trenger du følgende;


  ca. 100g plommesyltetøy     /   ca. 100g de mermelada de ciruela
                115g smør                /              115g de mantequilla
               150g sukker              /                   150g de azucar
                     1egg                    /                           1 huevo
                 200g mel              /                      200g de harina
             1ts bakepulver          /    1 chucaradita de levadura en polvo
           1ts vaniljesukker        /      1 chucaradita de azucar vanillado


Sett stekeovnen din på 175 grader, og kle i samme slengen to bakeplater med bakepapir.. Begynn med å vispe det romtempererte smøret ditt sammen med sukkeret, til det blir hvitt. Tilsett egget og visp det godt inn. Deretter sikter du inn mel,bakepulver og vaniljesukker i smørblandingen , pisk videre til du får en fast deig. 
Deigen skal være litt klissete. Trill så deigen til kuler, jeg fikk 24 kjeks ut av denne oppskriften, dvs jeg trillet ut 24 kuler. Legg 12 kuler på hvert stekebrett, du må ha godt med mellomrom mellom dem fordi de flyter ut litt under steking.
 Press så en finger ned i hver kule og lag en grop i kulene, fyll så gropene med plommesyltetøy. Du kan helt sikkert bruke annet syltetøy også, men det er viktig at det er ett fast syltetøy ellers vil det flyte ut under stekingen. 
Stek så kjeksene i ca.10 minutter, midt i ovnen på 175 grader. De skal kun bli litt gylne på toppen så følg med under stekingen. Når du tar ut kjeksene av ovnen etterfyller du med litt mere plommesyltetøy i gropene.  Avkjøl dem så litt på bakplaten og deretter på rist.
 Oppbevares i en tett boks, de er holdbare i opp til en uke, men de forsvinner nok lenge før den tid. Som sagt min nye favoritt og lettvint og greit å lage, prøv da vel.
Ha en fin bakedag videre!

miércoles, 25 de abril de 2012

Eventyrlige Belle kake

Tantes Josefinegull fylte 5 år nå i April og har blitt en veldig stor jente. Vi feiret bursdagen litt på forskudd når vi var hjemme i påsken og Josefine ville ha prinsessekake med Belle fra Skjønnheten og udyret, av tante, så da var det bare for tante å sette igang å bake, man dikuterer ikke med bestemte små prinsesser som nesten er 5 år , man bare baker ivei.
 Dette blir også mitt bidrag til Månedens søtsak hos Søta saker som har som tema Sagolikt i April. Mer eventyrlig enn denne kaken skal du vel lete lenge etter, passer perfekt inn i små prinsessebursdager og er vakker som bare en prinsesse kan være. Mangler bare udyret så er eventyret komplett. 
Om du vil prøve trenger du følgende til kakene;


                  8 egg                 /                     8 huevos
              4dl sukker             /                 4 dl de azucar
               2,5dl mel              /                2,5dl de harina
           2ts bakepulver         /  2 chucaraditas de levadura royale
        bringebærsyltetøy      /         mermelada de frambuesa


Dette er en dobbel oppskrift som skal bli til to rullekaker. Begynn med å sette ovnen din på 250grader og legg bakepapir på to bakeplater. Pisk så egg og sukker til eggedosis, deretter sikter du inn mel og bakepulver og vender det forsiktig inn i eggedosisen. Del røren din i to like store porsjoner og ha dem over på hver sin bakepapirkledte bakeplate.
 Stekes så midt i ovnen på 250 grader i 5 - 10 minutter , følg med underveis. Mens kaken er i ovnen strør du sukker på ett bakepapir som kaken skal hvelves over på og gjør klart bringebærsyltetøyet og en kniv til å bre det utover kaken med. Ta så kaken ut ha den over på bakepapiret med sukker , fjern det andre bakepapiret og smør ett tynt lag med bringebærsyltetøy utover før du ruller den sammen til en rulle kake, pass på fingertuppene for dette er varmt. Deretter gjør du det samme med den andre delen av røra. Så må du la begge rullekakene avkjøles før du skjærer dem i like tykke skiver. Dekk så den bollen du skal bruke som Belles skjørt med plastfolie og legg deretter rullekake i bunnen og opp langs veggene, legg stykkene ganske tett. Mål med den dukken du skal bruke for å finne en bolle med mer eller mindre riktig størrelse, Belle dukken jeg hadde kjøpt hadde milelange ben så vi måtte til slutt ta av beina for at bollen skulle bli stor nok. 
Jeg har dessverre ikke bilder av dette denne gangen da jeg hadde litt dårlig tid ,og rett og slett glemte å ta bilde mens jeg holdt på.Bildene i dette inlegget er dessuten tatt med håndkameraet mitt od er derfor ikke like klare som vanlig, men man må ta hva man har på ferie. Deretter lager du fromasjen som skal være fyllet til kaken og helles over den nå kakekledte bollen. Til fromasjen trenger du ; 


  1pakke bringebærgelee   /   1 paquete de gelatina de frambuesa
            3 dl kremfløte          /                       3 dl de nata


Kok geleen din som annvist på pakken men bruk halvparten mengde vann, la det hele avkjøles litt mens du pisker krem av kremfløten din. Så visper du inn geleeblandingen i fløten og har det hele oppi bollen som nå er dekt med rullekake, settes så i kjøleskap til det stivner. Om du bruker en veldig stor bolle kan det hende du trenger dobbelt opp av fromasjen, prøv deg frem. Når kaken har stivnet begynner den morsomste delen, nemlig dekoreringen. Snu kaken din oppned på ett fat og lag ett hull på toppen , til dukkens kropp, bygg gjerne opp litt rundt dukken med mere rullekake slik jeg gjorde.
Jeg trekte kaken med gulfarget marsipan denne gangen, kjolen til Belle er jo gul og rosa så det var ikke tvil om fargevalget på kaka denne gangen. Før du trekker kaka må den smøres opp med smørkrem. Jeg brukte denne;


           115g smør               /         115g de mantequilla
         2ts varmt vann          /   2 chucaraditas de aqua caliente
            250g melis            /         250g de azucar glace


Pisk det hele godt sammen og smør ett tynt lag over hele kaken før maripanen legges over og formes som en kjole, la foldene legge seg naturlig,du trenger ikke å slette til rundt kaken, enklere enn å trekke en vanlig kake med andre ord. Lag hull på toppen der hullet i kaken er. Så    kledde jeg Belles overkropp med marsipan slik at det ser ut som hun har på seg en kjole. Skjær av overflødig marsipan og ta vare på den til resten av dekoreringen.
Deretter dyttet  jeg henne på plass i hullet i kaken. Måtte som dere ser på bildet sette opp Belles hår mens dekoreringen pågikk, slik at det ikke skulle bli hår i kaken. 
 Deretter dekorerte jeg resten av kjolen med sommerfugler som jeg hadde laget dagen før i sukkerpasta og latt tørke over natten, samt sukkerperler i kremfarge. 
La også til noen gule marsipanroser som jeg lagde av avskjæret fra kjolen.Tvinnet ett rosa bånd som jeg la rudt livet på dukken slik at man ikke ser skjøten mellom kaken og dukken, la også på noen gullperler rundt livet hennes. Ble veldig fornøyd med resultatet, det gjorde også Josefine, tantes nå veldig store jente, så ett vellykket prosjekt.
                       En sagolik kake til en eventyrlig jente.
                                Ha en fin dag videre!

domingo, 22 de abril de 2012

Plommesyltetøy

Syltetøy må man ha i huset, til rundstykkene som du finner oppskriften på i dette innlegget, til den lange frokosten, til vafler som stekes ,til lefser, kort sagt syltetøy har mange bruksmuligheter. Dette syltetøyet passer til det meste og smaker utsøkt. 
Jeg spiser ikke så mye syltetøy når sant skal sies, men når jeg spiser det foretrekker jeg hjemmelaget fordi spansk ferdigkjøpt syltetøy er av det heller dårlige slaget, så da lager jeg heller mitt eget. Og dette plommesyltetøyet er helt etter min smak. Om du vil se om du liker det trenger du følgende;

              500g plommer        /        500g  de ciruelas
                  1/2 sitron            /              1/2 limon
                   1/2 eple            /             1/2 manzana
                  2dl sukker         /             2 dl de azucar
              en kanelstang       /      una rama de canela

Begynn med å ta steinene ut av plommene dine, bruk gjerne blandede slag, jeg brukte gule og røde denne gangen fordi det var det jeg hadde i kjøleskapet.
 Skrell eplet ditt og fjern frø og kjernen, bruk gjerne ett eple av den syrlige typen. Del så plommene og det halve eplet i biter, ha de i en kjele og klem saften av den halve sitronen over dem. Hell deretter sukkeret over frukten i kjelen også, og rør det hele godt sammen. Ha i kanelstangen og la så det hele stå på kjøkkenbenken i ca 30 minutter , til saften av plommene begynner å sive ut.
La så hele blandingen koke opp, skru ned varmen på plata og la det hele stå å putre og småkoke i ca 45 minutter. Deretter bruker du en stavmikser og kjører hele blandingen din glatt. Sett så kjelen tilbake på kokeplata og la det putre videre i 30 minutter til. Avkjøl litt før du heller på rene glass med lokk , og oppbevares mørkt og kjølig. Holder seg fint i kjøleskap ett par ukers tid, om det er noe igjen etter den tid. Jeg er som sagt  ikke noen stor syltetøyspiser, men dette klare hverken jeg eller noen andre i familie å motstå. Enjoy!
                                   Ha en fin søndag videre!

miércoles, 18 de abril de 2012

Farmors rundstykker

Elsker rundstykker,de gir litt luksusfølelse i hverdagen, litt variasjon fra det daglige grovbrødet. Disse er veldig enkle å lage , smaker nydelig og blir luftige og fine.
 Regner med at oppskriften har blitt så bra fordi den er vel utprøvd, jeg har fått den av mamma som igjen har fått den av farmor. Om det frister med ferske rundstykker til helgen trenger du følgende;

                   1kg mel               /         1 kg de harina
                    2ts salt               /    2 chucaraditas de sal
                  80g gjær             /    80g de levadura fresca
                  3dl. vann             /             3dl. de aqua
                  3dl. melk            /             3dl. de leche
              80g margarin        /         80g de margarina
                2ss sukker          /       2 chucaras de azucar
                    egg                 /                   huevo
          valmue eller linfrø    /     semillas de amapola o lino


Sett ovnen din på 250 grader. Begynn med å smelte margarinen og la det avkjøles litt. Varm melk og vann til ca.37 grader og rør ut gjæren , sukkeret og saltet i melkeblandingen. Bland så inn margarinen i melkeblandingen ,pass på at det ikke er for varm da dreper man nemlig bakteriene i gjæren og da vil ikke rundstykkene dine heve ordentlig. 
 Deretter gjør kjøkkenmaskinen med eltekroken resten av jobben. Ha i melet litt etter litt og elt deigen til alt melet er eltet godt inn og deigen slipper bollekanten. Du kan selvfølgelig elte inn melet for hånd også.
Ha så deigen på ett melet bakebord og trill ut til litt avlange rundstykker. Jeg får ca. 36 rundtykker av denne deigen, 3 brett , så om du deler deigen din i 36 biter får du en ide om hvor store de skal være. Legg så rundstykkene på ett bakepapirkledt stekebrett og dekk dem til med ett rent kjøkkenhåndkle og la de heve til dobbelt størrelse, det pleier å ta ca 40 minutter. 
Så pensler du dem med pisket egg og om du vil kan du strø på litt linfrø eller valmuefrø, jeg simpelthen elsker smaken av valmuefrø så jeg pleier å bruke det, men det går like greit uten .
Deretter setter du rundstykkene midt i ovnen på 250 grader og steker i 5-8 minutter. Følg med så de ikke blir brent,rundstykkene er ferdige når du hører en hul lyd når du banker på undersiden av dem. Så er det bare å koke seg en kopp te og noen egg og sette seg ned å nyte de ferske rundstykkene. Disse er også kjempefine å fryse, om du lar de tine på kjøkkenbenken blir de like fluffy og luftige igjen også etter frysnig.
Håper det frister med rundstykker til helgen enten det blir søndagsfrokost eller til lørdagskosen.
                                                      Ha en strålende torsdag!

lunes, 9 de abril de 2012

Blodappelsin cupcakes

Det er allerede en oppskrift på blodappelsinmuffins her på bloggen, men jeg tør å påstå at dette er en forbedret utgave. Disse ble dessuten forvandlet til påskecupcakes, ved hjelp av hvit sjokoladefrosting og en ide jeg fikk mens jeg lagde påskesjokolade sammen med 4 snart 5 åringen.
 Smakskombinasjonen av blodappelsin og  hvit sjokolade er virkelig god og verdt å prøve.Om du vil lage blodappelsin muffins trenger du ;


               100g smør                     /          100g de mantequilla
                   2 egg                         /                    2 huevos
              1,5dl sukker                  /              1,5dl de azucar
            2ts bakepulver                /        2 chucaradita de levadura
          1ts vaniljesukker              /  1 chucaradita de azucar avanillado
        2dl blodappelsinsaft         /     2 dl zumo de naranjas sanguineas  
                 4dl mel                      /                   4dl de harina
             1 klype salt                   /                 1 pincho de sal
                                                                                            
          Begynn med å sette ovnen din på 200 grader. Pisk smør og sukker luftig.Deretter pisker du inn ett og ett egg, pisk godt mellom hvert egg gjerne 3-4 minutter. Press saften ut av blodappelsinene dine og bland den inn i røren.
 Pisk videre, mens du blander resten av de tørre ingrediensene dine i en bolle. Sikt så inn det tørre og rør alt forsiktig sammen med en slikkepott.
 Fyll muffinsformene dine 3/4 fulle og stek dem midt i ovnen , på 200 grader , i muffinsbrett. De er ferdig stekte etter 15- 18 minutter, de skal kun få en gyllen overflate så følg godt med på slutten av steketiden. Jeg fikk 16 muffins ut av min røre denne gangen.
Avkjøles på rist, disse kan fint spises som de er eller fryses om du vil det. Jeg lagde en frosting basert på hvit sjokolade og pyntet litt på dem,ordentlig påskecupcakes ble det, med gul frosting og påskesjokolade til pynt. Til frostingen denne gangen brukte jeg;


                 75g hvit sjokolade     /      75g chocolate blanco
                          1dl fløte             /              1 dl de nata
               50g philadelpiaost     /  50g de queso de philadelpia
                gul konditorfarge       /             colorante amarillo


Varm opp fløten og la sjokoladen smelte i den, husk at fløten ikke må koke. Avkjøl og sett den i kjøleskapet i minst 8 timer eller over natten, bland inn philadelpiaosten og pisk det hele til en tykk krem.
Jeg blandet inn litt gul konditorfarge før jeg pisket den opp , for litt ekstra påskefølelse. Kremen holder til ca. 10 cupcakes .Sprøyt ut med den tippen du best liker, og voila påskecupcakes. Jeg pyntet med sjokoladen vi hadde laget også og det ble riktig så fint. 
Deretter gjennstår det viktigste , å nyte smakskombinasjonene og å spise seg proppmett enten i solveggen eller foran peisen på påskens siste dag for denne gang.
                                Ha en fin siste påskedag videre!

domingo, 8 de abril de 2012

Mini påske kaker

Disse myke småkakene får ben å gå på kan jeg love deg. Lette å lage og lette å like, smaker aller best nystekte med ett stort glass melk, men kan også oppbevares i en tett boks å tas med på tur nå i påsken.
Om du vil prøve trenger du følgende;


         125g smør              /     125g de mantequilla
        1,5dl sukker             /         1,5dl de azucar
               2 egg                /               2 huevos
            2,5dl mel             /           2,5dl de harina
   1 stor blodappelsin    /         1 naranja sanguinea
          perlesukker          /             azucar de perla


Begynn med å sette ovenen din på 180 grader. Rør smør og sukker hvitt, husk å bruke romtemperert smør. Tilsett så eggene , ett om gangen , mens du fortsetter å røre. Del blodappelsinen din i to og press saften rett i røra, ha i mel og saft fra blodappelsinen vekselvis.
 Fortsett å piske til du har en jevn og luftig røre. Bre så røren ut i en bakepapirkledt langpanne (30x40), bruk en slikkepott og bre den ut så tynt du kan. Dryss så perlesukker over langpannen.  Sett den så midt i ovnen , på 180 grader, stek i ca 10 -12 minutter, til den begynner å få en litt gyllen farge i kantene. 
Den skal være ganske lys ellers , er du i tvil bruk en stekepinne for å se om den er ferdig stekt helt igjennom. La den avkjøles i langpannen i ca. 5 minutter før du deler den opp i passende stor ruter, eller du kan gjøre som meg, bruke påskehare utstikkere og stikke ut figurer.
 La dem avkjøles helt i langpannen,eller server straks mens de ennå er varme. Garantert suksess hos de minste. Smaker veldig godt og det hele er gjort på 20 minutter om du skulle få uventet kaffebesøk i påsken. Dekorativt på kaffebordet blir det også. Enjoy !
 
                                      Ha en fin påskedag videre!

sábado, 7 de abril de 2012

Mere påskesjokolade

Mere påskesjokolade ,for man kan vel egentlig ikke få for mye sjokolade i påsken, dette er vel heller strengt tatt ingen oppskrift, men heller ideer til hva man kan fylle sjokoladen med. 
Påskesjokoladen som ble laget i første omgang var veldig barnevennlig, den bestod av kun ren sjokoklade, men denne gangen eksprimenterte mamma alene på kjøkkenet  og det resulterte i noen spennede smakskombinasjoner. Alle veldig gode og farlig fristende. Denne gangen brukte jeg kun mørk 70% sjokolade fordi det er den jeg liker best. Jeg lagde tre forskellige smaker.
Den første variasjonen var med krokan, fremgangsmåten er det ikke noe hokus pokus med, smelt sjokoladen din og bland inn krokanen , ha i former og la det stå 10 -15 minutter i fryseren til de har stivnet , ta dem ut av formene og oppbevar dem kaldt. Dette gjelder for alle de tre variantene jeg lagde. 
Neste ut var rom dyppede kirsebær og kokos, en eksplosjon i munnen. Jeg delte opp tørkede kirsebær i små biter og lot dem ligge i bløt i rom i ett par timer, silte av romen og blandet rett i den smeltede sjokoladen sammen med tørket kokos, nydelig var resultatet. Den siste varianten og mannen i husets ubestridte favoritt var med hakkede pistasjenøtter med Maldon salt , er tilbøylig til å si at den er min favoritt også. Smakte rett og slett fantastisk. 
Enkelt er det også , hakk pistasjenøttene , ha dem sammen med litt maldonsalt i sjokoladen og resten på samme måte som før nevt. Det var nok ikke siste gangen denne variante ble laget her i heimen , påske eller ikke.Håper du ble fristet til å prøve.
                                       Ha en fin påskedag videre!

viernes, 6 de abril de 2012

Påskesjokolade

Dette er vel strengt tatt ingen oppskrift, men heller en ide til å fylle opp barnas påskeegg med. Jeg kjøpte for en tid tilbake en silikonform med påskemotiv, og den ble sammen med 4 snart 5 åringen brukt til å lage sjokolade til påskeegget her om dagen. Morsomt for både store og små. 
Dessuten krever det minimal innsats og resultatet smaker supert, for hvem liker vel ikke sjokolade. Har du ikke silikonformer kan du bruke isbitformer, det går like fint.
 Vi brukte hvit sjokolade til pappas figurer, mørk 70% sjokolade til mamma sine og melkesjokolade til de to minste. Bruk den du liker best. Så er det bare å smelte sjokoladen , helle den i formene og sette dem i fryseren i ca.10 minutter eller til de blir stive og kan klemmes ut av formene.
 Nytes med en gang eller spares til påskeegget, her i huset må det nok en ny ladning til om det skal komme noen i påskeeggene. Mamma har dessuten en annen ide om hva disse kan brukes til , men det får bli ett annet blogg-innlegg tror jeg. Kos dere med sjokoladen, det blir jo aldri feil med sjokolade , det er noe alle liker.
                                     Ha en fin påskedag videre!

miércoles, 4 de abril de 2012

Påske egg cake pops

Cake pops er kjekt å ha i kjøleskapet til påske i tilfelle uventet besøk,de holder seg opp til en uke i kjøleskapet , at de smaker fortreffelig er jo heller ingen ulempe. Denne gangen fikk de form som påskeegg og kombinasjonen av peanøttsmør og sjokolade var en fultreffer. 
Om du vil prøve trenger du følgende;


         300g kakesmuler         /          300g de migas de tarta
         4ss peanøttsmør          /     4 de mantequilla de cacauete
 30g 70% mørk sjokolade   /         30g chocolate negro 70%
    260g melkesjokolade      /          260g chocolate de leche


Jeg brukte rester av en tilskjært sjokoladekake denne gangen, men det går like bra med vanlig sukkerbrød, bruk det du har for hånden. Jeg fryser vanligvis ned rester av kaker som jeg skjærer til og smuler dem opp når lysten til å lage cake pops melder seg. Begynn med å smuldre opp kaken eller kakerestene som du skal bruke.
 Smelt så den mørke sjokoladen og 60g av melkesjokoladen din. Hell sjokoladen over peanøttsmøret og bland deretter alt sammen med kakesmulene. Bruk hendene og rør det hele sammen til du får en fast deig.
 Form deigen til små egg , jeg fikk 20 små egg ut av denne deigen, og sett dem i fryseren i 5 til 10 minutter. Imens smelter du resten av melkesjokoladen din, bruk gjerne vannbad da den skal holdes flytende en stund. Ta så ut "eggene" av fryseren og dypp pinnen de skal sitte på i litt av den smeltede sjokoladen før du stikker den inn i selve egget. Sett dem tilbake i fryseren i ytterligere 20 minutter.
 Ta dem så ut igjen og dypp dem hele i den smeltede melkesjokoladen, jeg la så mine i mini - muffinsformer, men du kan også legge eller sette dem rett på ett fat. Om du som meg vil dekorere eggene ytterlig , pass på å legge på kakepynten nå før sjokoladen stivner helt. 
Jeg setter så cakepopsen i kjøleskapet til de skal serveres. Som sagt er kombinasjonen av det litt salte peanøttsmøret og sjokoladen en sikker vinner, barn liker også disse, det er morsomt med en kjærlighet på pinne som kan spises opp. Påskemorro for både store og små.
                                         Ha en fin dag videre!