lunes, 27 de febrero de 2017

Snickerskladdkake

Hvem liker ikke snickers? Kjenner veldig få som kan motstå den nydelige kombinasjonen av sjokolade og peanøtter. Kladdkake er en annen favoritt hos undertegnede, så da jeg kom over oppskriften på Snickerskladdkake på Det søte liv sin blogg var jeg ikke sen med å prøve den ut, og jeg ble ikke skuffet. Denne smaker himmelsk, bare å løpe til kjøkkenet med en gang,du kommer ikke til å angre.
Den må lages i tre etapper,først selve kaken,så karamellen og til sist sjokoladeglasuren, men det er vel verdt ventetiden.Om du vil prøve deg på denne trenger du følgende ingredienser til en kakeform på 24 cm;

Sjokoladekaken;
         150g smør              /          150g de mantequilla
             2 egg                 /                  2 huevos
          2dl sukker              /              2dl de azucar
     2ts vaniljesukker         /    2cdtas de azucar avanillado
       1ts bakepulver           /    1cdta de levadura en polvo
         0,5dl kakao              /             0,5dl de cacao
          1,5dl mel                 /            1,5dl de harina

Peanøttkaramell:
             1,5dl fløte           /              1,5dl de nata
            1,5dl sukker         /            1,5dl de azucar
            2ss lys sirup        /             2cda de sirope
     100g melkesjokolade   /     100g de chocolate de leche
              75g smør            /           75g de mantequilla
       2dl salte peanøtter    /      2dl de cacahuetes salados

Sjokoladeglasur;
      200g melkesjokolade   /   200g de chocolate con leche
          2ts solsikkeolje       /     2cda de aceite de girasol

Begynn med å lage sjokoladekladdkaken din.Sett ovnen på 175grader og smør og kle med bakepapir en 24 cm kakeform.Smelt smøret ditt samtidig som du pisker lett sammen eggene dine og sukkeret med en stålvisp.
Pisk deretter inn alle de øvrige ingrediensene litt etter litt, og pass opp så du ikke får klumper i røren. Ha så røren over i formen og stek den midt i ovnen i ca 25 minutter. den skal fortsatt være litt "bløt" i midten når den er ferdig.
 Sett den så i kjøleskapet til avkjøling uten å ta den ut av formen. Mens du venter på at kaken skal bli helt kald lager du karamellen.Ha fløte,sukker og sirup i en kjele,når sukkeret begynner å oppløse seg har du i melkesjokoladen også.
Så lar du blandingen din koke i 6-7 minutter til den får en tykk og litt kremete konsistens.Pass på å røre godt i kjelen hele tiden så ikke karamellen svir seg. Ta så platen av kjelen og rør inn smøret og peanøttene dine.Bland godt og pass på at alt smøret smelter.
Så trenger kaken ca en times tid i kjøleskapet igjen slik at karamellsausen stivner. Så er det klart for det siste steget nemlig sjokoladeglasuren.Smelt melkesjokoladen din over vannbad sammen med solsikkeoljen din. Når alt har smeltet heller du glasuren over kaken før du igjen plasserer den i kjøleskapet slik at den stivner.
Kaken holder seg fint i kjøleskapet ett par dager så denne kan du bake god tid i forveien om du skal ha gjester. Det tar litt tid å bake denne kaken,men det er absolutt ikke vanskelig. Og som sagt dette smaker himmelsk og er verdt hvert eneste minutt på kjøkkenet.
Jeg pyntet med noen peanøtter på toppen av kaken også. Når du skal servere kaken kan det være greit at den står en stund på kjøkkenbenken først og ikke kommer rett fra kjøleskapet. Da er den letter å skjære opp og den smaker rett og slett litt bedre.
Håper du fikk lyst til å prøve deg og titt gjerne innom bloggen snart igjen, straks desember og da går startskuddet for juleblogging her inne,det gleder jeg meg til.
Ha en fin dag videre!


viernes, 24 de febrero de 2017

Tapas;Asparges med parmesandipp

Fredag igjen og som vanlig tapas her på bloggen,denne gangen italiensk inspirert til ære for månedens matutfordring som ble startet av greenbonanza for noen måneder siden og som nå i februar har som tema Italia og blir ledet av kokebloggen,så da tenkte jeg at jeg skulle slenge meg med på den utfordringen med denne tapasen.
Parmesan er vel en ost som får de fleste av oss til å tenke på Italia vil jeg tro,men asparges er også veldig typisk den italienske landsbygda. Der kan den plukkes vill og blir flittig brukt i matlaging. Nå er det vel ikke helt lett å plukke vill asparges hjemme i norge rundt disse årstider men da får man lov til å jukse litt og kjøpe på butikken.Denne tapasen er en favoritt og jeg bare elsker parmesansmaken på dippen. Den er vel verdt ett forsøk,om du vil prøve deg trenger du følgende ingredienser til 6 små tapasbeger;

      30 grønne friske asparges   /                 30 esparragos
              1 eggeplomme             /              1 yema de huevo
         100g fersk parmesan        /             100g de parmesano
             1ss dijonsennep           /         1 cda de motaza de dijon
                 1ts honning              /                 1cdta de miel
                   olivenolje                /                aceite de oliva
                       salt                       /                     sal
        100 ml grønnsakskraft        /       100g de caldo de verduras
                2 ts epleeddik             /             2cdtas de vinagre

Begynn med å skjære vekk den tykke nederste delen av aspargesene dine. Deretter koker du dem i 3 minutter i lettsaltet vann.
Så fort de tre minuttene er over heller du av det varme vannet og har aspargesene over i en bolle med isvann. La de så ligge i isvannet i ca 5 minutter før du tar dem opp og lar vannet renne av.
I mellomtiden lager du parmesandippen din. Begynn med å lage grønnsakskraften din av buljongterning og vann.Kok det hele opp og la det avkjøles,det er viktig at den blir helt kald.Finriv deretter parmesanosten din og ha den i en bolle sammen med eggeplommen,honning,eddik,salt og dijonsennep.
Bruk en stavmikser og miks det hele til en glatt røre. Ha deretter i grønnsakskraften din i en stråle mens du mikser videre. Husk at den må være kald ellers får du ikke riktig konsistens på dippen din.
Når alt er godt blandet har du i olivenolje samtidig som du pisker videre, du skal får en majoneslignende konsistens så vær litt tålmodig og ha i mere olivenolje og pisk til du oppnår det.Smak til dippen med salt og en klype pepper. Deretter steker du aspargesen din i en stekepanne til de får litt farge på utsiden.Ha over litt maldonsalt.
Når aspargesen er ferdig stekt er du klar til å annrette og servere tapasen din. Ha dippen over i små serveringsglass og putt 5 asparges i hvert glass,så er det bare å gjøre seg klar til å nyte.
Jeg elsker kombinasjonen av parmesan og asparges og denne dippen er virkelig "to die for" kan gjerne drikke den jeg ,så god synes jeg den er. Håper du fikk litt italiensk inspirasjon nå og at du fikk lyst på tapas. Titt gjerne innom Kokebloggen både for flere supre italienske oppskrifter og mye annet godt.
Og har du instagram finner du alle de andre utfordringene og også denne under #oppskriftsutfordringen og du kan også lese om disse på Matbloggsentralens facebookside. Titt gjerne innom her snart igjen enten for flere tapasoppskrifter eller noe annet godt.
Ha en super fredag!

miércoles, 22 de febrero de 2017

Fastelavn boller

Nå til søndag er det fastelavn og det krever jo boller i fleng,både med og uten krem. Disse bollene er garantert de saftigste bollene du noen gang har spist,de smaker himmelsk og er absolutt verdt å prøve seg på. Jeg lover deg en lett deig å jobbe med og de saftigste bollene
Bak i dag og legg dem i fryseren, så trenger du bare å pynte dem på søndag,disse er helt perfekte å fryse inn. Om du vil prøve deg på disse saftige fastelavn bollene trenger du følgende ingredienser til ca 36 stk;

                  2,5dl melk                 /              2,5dl de leche
                 2,5dl fløte                  /               2,5dl de nata
          1,5ts kardemomme           /     1,5cdta de cardamomma
                  50g gjær                   /            50g de levadura
                   1ts salt                     /               1cdta de sal
                2,5dl sukker                /            2,5dl de azucar
           200g creme fraiche         /        200g de creme fraiche
                10-13dl mel                 /           10-13dl de harina
          125ml gresk yoghurt        /           125ml yogur griego
                 100g smør                /          100g de mantequilla     
                      egg                        /                huevo

Begynn med å blande sammen melk ,fløte,gresk yoghurt, kardemomme og creme fraiche.Varm så blandingen opp litt til ca 37 grader. Rør deretter ut gjæren i blandingen din.
Hell den oppvarmede melkeblandingen over i bakebollen din. Ha i sukker og salt og rør til det er oppløst.
Deretter har du i mel og smør i terninger vekselsvis mens du hele tiden lar bakemaskinen din gå. Elt det hele godt sammen og se ann på melmengden din, når deigen slipper kanten på bollen er det nok mel.Det kan hende du bruker både mer eller mindre enn det som står i oppskriften
Så må deigen få heve til dobbelt størrelse,sett den på ett lunt sted og dekk den til med ett kjøkkenhåndkle,det tar ca 45 minutter før den blir dobbelt så stor.Mens du venter varmer du opp ovnen din til 225 grader.
Når deigen din er ferdig hevet deler du den opp i ca 36 like store deler.Trill så hver enkelt til en bolle og legg dem på en bakepapirkledt stekeplate. La så fastelavnsbollene etterheve i 30 minutter på bakeplaten under ett kjøkkenhåndkle.Så pensler du med egg og deretter steker du fastelavnsbollene dine midt i ovnen på 225 grader i 9-12 minutter.
Følg nøye med på slutten av steketiden,deretter avkjøler du fastelavnsbollene dine på rist. Smaker selvfølgelig fantastisk nybakt og varme,men skal du omgjøre dem til fastelavnsboller må du la de avkjøles helt før du pynter dem med krem og om du vil kan du som meg ha i noen friske jordbær også.
Jeg liker å ha en tynn marsipanskive i midten av bollen også,da blir det luksusfastelavnsbolle,smaker alldeles fantastisk det kan jeg love deg. Så da er det bare å sette igang å bake så er du klar til søndag.
Eller du kan jo fint spise fastelavnsboller i dag også,hele poenget med fastelavnssøndag var jo å spisr så mye som mulig før fasten,så da kan man jo like godt begynne i dag😉 Liker du ikke kremfyll så smaker bollene supert uten også.Håper du fikk lyst til å bake nå!
Ha en fin dag videre!

lunes, 20 de febrero de 2017

Pæremuffins med kanel

Muffins er tingen,smaker nydelig og man kan putte nesten hva som helst oppi dem. Denne gangen var det noen pærer på fruktfatet som hadde sett bedre dager og da ble det litt baking her i heimen,for å kaste mat det liker jeg ikke. Resultatet ble noen kjempegode muffins med pære og kanel.
Oppskriften fant jeg inne hos Kristin på Det søte liv,en blogg jeg ofte er innom og som byr på mange godsaker. Om du vil prøve deg på disse nydelige pæremuffinsene trenger du følgende ingredienser til ca 12 muffins;

          250g mel          /             250g de harina
       100g sukker        /             100g de azucar
    4 ts bakepulver      /      4cdtas de levadura royale
         1ts kanel           /            1cdta de canela
          2dl melk            /              2dl de leche
         50g smør           /         50g de mantequilla
           1 egg              /                  1 huevo
         1-2 pærer           /        1-2 peras conference

Begynn med å sette ovnen din på 200 grader. Smelt deretter smøret ditt og bland det sammen med melken og pisk egget inn i den samme kjelen.
I en stor bakebolle blander du sammen mel,sukker,kanel og bakepulver. Deretter rører du inn smørblandingen din til du får en litt tykk klumpefri røre. Du kan fint røre det hele sammen for hånd.
Vask og skrell så pærene dine,ta vekk stilken og kjernehusene,del dem så opp i små biter. Vend de ferdig oppdelte pærebitene inn i røren. Fyll så muffinsformene dine 3/4 fulle.I en liten skål blander du 2 ss sukker og 1ts kanel og så strør du 1-2ts over hver av muffinsene dine.
Stek deretter muffinsene midt i ovnen på 200 grader i ca 20 minutter. Bruke en bakenål eller en tannpirker til å sjekke om muffinsene dine er ferdig stekt,bakenålen skal komme tørr ut.Avkjøl muffinsene dine på rist.
Smaker og dufter himmelsk,jeg liker at det blir litt krunsj når du spiser dem siden du strør over litt sukker og kanel før de stekes.Skulle du ha noen pærer som begynner å bli litt slappe i fisken så vet du hva du skal bruke dem til nå. Håper jeg ser deg her inne snart igjen,det kommer flere supre oppskrifter fremover.
Ha en fin bakedag videre!

viernes, 17 de febrero de 2017

Tapas; Søtpotet og quinoa puffer

Fredag igjen og i dag får dere en vegetarisk tapas her på bloggen,smaker helt nydelig og er en favoritt hos meg. Disse søtpotetpuffene går det dessuten veldig raskt å lage,noe som er en fordel når fredagskvelden kommer,da er det gjerne sofaen og ikke kjøkkenet som frister.
Smaker nydelig og passer perfekt sammen med en kald øl eller ett glass rødvin på fredagskvelden. Disse smaker best varme, men de kan fint lages på forhånd for deretter å varmes opp i ovnen eller i mikroovn rett før de serveres. Om du vil prøve deg på disse søtpotetpuffene til din fredagstapas trenger du følgende ingredienser til ca 12 stk;

               1 stor søtpotet                /                1 batata
          2dl ferdigkokt quinoa           /             2dl de quinoa
                       salt                         /                   sal
                     pepper                      /                 pimienta
                1ts olivenolje                  /          1cdta de aceite
                4 ss potetmel                  /    4cda de harina de patata
                50g revet ost                  /        50g de queso rallado
1/2 pose fransk dressing krydder  /  1/2 bolsa de especies francesas

Begynn med å koke quinoaen din etter annvisningen på pakken,min skulle koke i 12 minutter,men sjekk pakken ,koketiden kan variere noe.Deretter skreller du og deler opp søtpoteten din i biter og koker den mør i lettsaltet vann.
Det tar ca 15-20 minutter alt ettersom hvor store biter du deler den opp i. Hell deretter av vannet og mos søtpoteten din med en gaffel i en bolle.Ha i litt salt,pepper og 1 ts med olivenolje samt en halv krydderpose med fransk dressing mix fra Knorr.
Om du ikke har en slik krydderpose i hus kan du droppe den og ha i litt paprikapulver,urtesalt og gressløk,det blir en lignende smak,og definitivt like god. Om noen lurer på hvilken pose jeg snakker om så ser dere den på bildet under.
Rør deretter inn 2 dl kokt quinoa og riv deretter osten din i den samme bollen. Bruk den ostetypen du liker best eller har for hånd, jeg selv brukte en blanding av cheddar og gouda.
Rør det hele godt sammen før du til slutt rører inn potetmelet.
Sett en stekepanne med olivenolje på litt over middels varme,jeg brukte styrke 7 på min ovn. Når oljen er varm former du "deigen" din til små puffer,jeg brukte 1 spiseskje deig til hver puff.Legg dem rett i pannen med den varme oljen og stek de i 4-5 minutter på hver side.
De er fredige når de får en gyllen litt brunaktig stekeskorpe på hver side. Deretter er det klart for servering, nyt dem varme som sagt og kos deg. Disse er relativt enkle å lage og du blir belønnet med en tapas som smelter i munnen.
Jeg lover deg at du ikke blir skuffet,og skulle jeg ha noen vegetarianere som lesere så passer denne oppskriften fint for dere. En litt lettere tapasvariant full av deilige proteiner.
Håper dere fikk lyst på tapas nå og at dere titter innom meg her i mitt lille univers snart igjen,om du legger igjen en kommentar blir jeg ekstra glad.
Ha en hyggelig fredag!

miércoles, 15 de febrero de 2017

Lynraske nutellakjeks

Når godtesuget plutselig kommer over deg og det er tomt for godterier i skapet,det regner og blåser ute og butikkene er i ferd med å stenge da er denne oppskriften på lysraske nutellakjeks vel verdt å ha i bakhånd. Du trenger bare tre ingredienser og ca.15 minutter så kan du stille godtesuget ditt.
Det tar faktisk ikke lenger tid å røre sammen og steke disse supergode nutellakjeksene,og ingrediensene pleier man å ha i hus. Om du vil prøve deg på disse trenger du følgende ingredienser til ca 20 kjeks;

             150g mel              /      150g de harina
            1 stort egg            /            1 huevo
           180g nutella          /       180g de nutella

Begynn med å sette ovnen din på 180 grader. Ha deretter de tre ingrediensene dine i en bakebolle.
Bland dem godt sammen til du oppnår en blank og fast deig. Deretter legger du bakepapir på ett stekebrett.
Trill kuler av deigen og legg dem med litt avstand fra hverandre på bakeplaten.Trykk hver enkelt kule litt flat ved hjelp av håndflaten,stek deretter nutellakjeksen  midt i ovnen i 8-10 minutter,til de blir gyllene i kantene.
Så er det bare å la dem avkjøles ett par minutter før du kan stille godtesuget med nydlige nutellakjeks. Smaker helt fantastisk og disse er virkelig lynraske å lage for ikke å nevne superenkle.
De holder seg godt i en tett kakeboks i opp til en uke,om det skulle bli noen igjen. Vel verdt ett forsøk disse her og jeg kan garantere at de faller i smak hos småtroll om du skulle ha det i hus.Håper du fikk lyst til å prøve. Takk for besøket her inne og titt gjerne innom snart igjen,det setter jeg pris på.
Ha en fin dag videre!

martes, 14 de febrero de 2017

Valentines hjertekake

En hjertekake må vi selvsagt ha på selveste Valentinesdagen,denne gangen dekorert med blomster og nydlig rosa smørkrem.Selve kakebunnen er av sjokolade,det hører liksom også med på Valentinesdagen synes jeg,og selvfølgelig er hele kaken bakt med kjærlighet.
 Til denne hjertekaken brukte jeg min vanlige sjokolade kakebunn,den har jeg bakt utallige ganger og den slår aldri feil. Oppskriften på den finner du her inne på bloggen. Den kan fint bakes i forveien å fryses ned også,slik at du bare dekorerer den dagen du skal servere den.
Sjokoladerøra ble deretter stekt i en liten 18cm hjerteform,som jeg på forhånd smurte godt med smør og strødde kokos i bunnen på,slik at kaken slipper formen lettere når den er ferdig stekt.
Jeg fyller formen 3/4 full,det vil si at du får litt sjokoladekake røre til overs om du bruker en like liten form som meg,det løser du enkelt ved å ha den resterende røren i muffinsformer som du steker ved siden av selve kaken.
Om du ikke har en hjerteform som meg kan du bruke en vanlig 20cm. rund kakeform og skjære ut ett hjerte av den ferdige stekte kakebunnen din. Da bruker du all røren og kaken din blir litt høyere.
Fyllet denne gangen ble bestemt av datteren i huset,hun er ganske så finspist så denne gangen lot jeg henne velge ,med ett håp om at hun spiser en bit hun også.Jeg delte kakebunnen i to og dynket hver bunn godt med eplejuice,deretter ble det ett tykt lag med nugatti og så en boks med tropisk blanding, alt etter datterens instruksjoner😊
Kaken ble så smurt opp med min vanlige smørkrem,som du finner oppskriften på her. Den ble farget rosa for annledningen. Deretter brukte jeg en stor stjernetip og sprøytet stjerner av smørkremen rundt hele kaken.
Så var det bare å finne frem rosa og litt grønn sukkerpasta og begynne å trykke ut blomster i forskjellige størrelser. Blomstene fikk også pynt i form av sukkerperler i forskjellige farger.
Alt i alt syntes jeg det ble en fin liten kake,og den passer jo ypperlig til Valentines,blomster og sjokolade er jo ganske så tradisjonel å gi bort på denne dagen. Håper du har en fin Valentinesdag,uansett om du feirer den eller ikke,og at du fikk litt Valentines inspirasjon nå.
Kanskje du fortsatt rekker å overraske en spesiell person i dag med noe hjemmebakt,flere ideer finner du under min Valentine kategori her på bloggen. Håper du titter innom her snart igjen.
Happy Valentines day❤❤