viernes, 27 de mayo de 2011

Pizza med kjøttboller

Pizza er kosemat og her i huset eksprimenteres det med ulike fyll og kombinasjoner i jakten på den ultimate pizzaen. Forrige fredag spiste vi denne og den kom høyt opp på listen både hos store og små, tror nesten jeg kan si at dette er min storfavoritt for tiden.

Vil du teste for å se plasseringen på din pizzaranking, trenger du dette.
Til pizzadeigen brukte jeg følgende oppskrift;

    2,5 dl lunkent vann         /          2,5 dl de aqua templada
          25g gjær                  /            25g de lavadura fresca
      2ss olivenolje              /       2 chucaras de aceite de oliva
        0,5ts salt                   /             0,5 chucaradita de sal
       5-6 dl mel                  /                 5- 6dl de harina

Ha lunkent vann og olivenolje i en bolle, rør ut gjæren i væsken og tilsett salt. Deretter tilsetter du melet litt etter litt mens maskinen elter deigen for deg.




Se ann melmengden , den ferdige deigen skal være glatt og litt seig , men ikke for tørr. Dekk til med plast eller ett kjøkkenhåndkle og sett den til heving. La den heve i ca. 40 minutter eller til den har blitt dobbelt så stor.

 

 Imens lager du istand fyllet til pizzaen. Denne gangen brukte jeg;
        300g kjøttdeig                    /        300g de carne picada
          200g bacon                      /             200g de bacon
           1/2 rødløk                        /             1/2 cebolla roja
                salt                              /                        sal
             pepper                          /                    pimienta
1 italiensk grønn paprika        /     1 pimienta verde italiano
     1 liten boks mais                /               1 lata de maiz
            1 egg                           /                       1 huevo
   Litt brødsmuler                    /         un poco de pan rallado
ca. 200 g revet mozarella     /    ca. 200g de mozarella rallada
  ca. 150g revet cheddar      /        ca.150g cheddar rallada
1 boks ferdig tomatsaus      / 1 lata de tomate frito estilo casero
          litt oregano                  /          un poco de oregano

 Begynn med å lage minikjøttbollene, ha kjøttdeigen, egget , litt brødsmuler ,  1/4 av rødløken kuttet opp i ørsmå biter , salt og pepper i en bolle. Rør det hele godt sammen og stek kjøttbollenen i olivenolje på middels varme. Jeg bruker en teskje til å forme kjøttbollene med , en godt fylt opp teskje rulles til  en liten bolle og vips så har du en minikjøttbolle. 



Mens de stekes,deler du baconet i små skiver, jeg pleier å klippe med saks det er veldig lettvint synes jeg. Når kjøttbollene er ferdig stekt , steker du baconet i den samme pannen til de får litt farge.


Sett tilside og skjær resten av rødløken og den grønne italienske paprikaen i skiver. Jeg jukser litt når jeg lager pizza og kjøper ferdig revet ost , lettvint og greit. Jeg har skrevet ca mål på osten i denne oppskriften, grunnen til dette er at her i familien liker vi pizza med masse ost, om du ikke synes det er noe særlig så bare reduserer du ostemengden litt. Blandet denne gangen cheddar og mozarella og det ble veldig godt. Nå skulle deigen din være ferdig hevet , den er dobbelt så storsom den var før hevingen,så da tar du den ut og legger den på en melet overflate.


Kjevl den ut slik at den blir litt større en bakeplaten til ovnen din , enn centimeter eller to lengre og bredere, legg deretter deigen over på bakeplaten som du dekker med bakepapir, det som "henger" på utsiden av bakeplaten bretter du inn og dermed blir dette skorpa på pizzaen din. Smør tomatsausen utover , legg på kjøttboller, bacon, den grønne paprikaen og løken. Strø over osten og til sist har du over litt oregano.


Inn i ovnen på 225 grader i 8-10 minutter. Følg med på slutten av steketiden ingen ovner er like og brent pizza er ikke noe særlig. Så er det bare å fylle noe godt i glasset til store og små og kose seg , mens man nyter den første kvelden i helgen. Ha en vidunderlig helg alle sammen.

Håper det smaker!

jueves, 26 de mayo de 2011

Kylling og nudel wok

Wok er enkelt og greit , det går fort å lage når woken er varm og ikke minst smaker det veldig godt. En viktig ting er å ha alle ingrediensene ferdig kuttet før du begynner stekingen for det går unna i en fei når du først begynner.

Om du vil prøve denne kylling og nudelwoken trenger du;

      ca. 300g kyllingfilet               /     ca. 300g de pechuga de pollo
         1 pakke nudler                   /          1 paquete de tallarines
            1/2 squash                      /                  1/2 calabacin
             2 gulrøtter                      /                    2 zanahorias
                1/2 løk                        /                      1/2 cebolla
           1 hvitløksfedd                /                   1 diente de ajo
     3 soltørkede tomater         /                  3 tomates secos
        litt fersk ingefær              /          un poco de jenjibre fresco
1 boks med bambusskudd   /         1 lata de brotes de bambu
      1/2 rød paprika                /                  1/2 pimienta rojo
    4-5 ss creme fraiche        /      4-5 chucaradas de creme fraiche
           soja saus                    /                       salsa de soja
               salt                          /                                sal
            pepper                      /                            pimienta
    olivenolje til steking         /                      aciete de oliva

Det første du gjør er å koke opp nudlene dine etter annvisningene på pakken. Nudler skal som regel ligge litt i vannet før de er klare så mens de godgjør seg  i vannet begynner du med å gjøre klar grønnsakene dine, vask og skrell dem først.

  
Når nudlene er ferdig kokte heller du dem over i ett dørsslag og lar de renne godt av seg. Så kommer selve jobben , del absolutt alle ingrediensene opp i strimler. Jeg pleier å bruke ostehøvelen og rive squashen og gulrøttene, det blir akkurat passe tykkelse for woking. Ingefæren rives på den fine delen av råkostjern. Deretter er det bare å varme opp woken med en klunk olivenolje oppi.
Om du ikke har wok går det også fint å bruke en stor stekepanne, men det kan kanskje bli litt "trangt" i en stekepanne så mulig du da må wokke i to omganger. Eller om du kanskje vil invistere i en wok kan jeg annbefale min, den er fra IKEA og kostet ikke stort da jeg kjøpte den for 5 år siden, den fungerer utmerket , så noen ganger kan faktisk billig også være bra.
Woken skal være glovarm når du begynner, vær forsiktig så du ikke brenner deg på oljen , det kan skvette litt. Ha først oppi kyllingen , krydre den med salt og pepper, rør rundt i woken slik at kyllingen din blir godt stekt på alle sider, jeg liker min med en litt brun stekeskorpe på. men hvor godt du steker dem er opptil hver enkelt.
Når kyllingen er ferdigstekt tilsetter du resten av ingrediensene i rask rekkefølge, begynn med den revne ingefæren, soltørket tomat ,hvitløk og løken. Når det har stekt med en liten stund har du oppi bambusskudd, squash, paprika og gulrøtter. Når grønnsakene dine begynner å bli litt myke er det tegn på at woken er nesten klar, de skal ikke bli helt myke men ha litt tyggemotstand,  ha da  oppi de avrente nudlene. Over det hele helles sojasaus etter smak og 4-5 ss creme fraiche røres også inn, pass på så det ikke blir for salt noen sojasauser er nemlig veldig salte.

Etter ett minutt eller to er nudlene varme og middagen er klar til servering. Bare å legge pent opp på en tallerken og servere. Dette blir en ganske stor porsjon , det holdt fint til 4 voksne personer, men det avhenger litt av hvor stor nudel pakken din er. 
                             Enjoy og ha en fin torsdag videre!
  

domingo, 22 de mayo de 2011

Rosa smoothie

Smoothie er og blir hverdagsluksus. Enkelt å lage,bare litt kutting og deretter rett i blenderen. Denne gangen ble det en rosa smoothie fordi "rosa er favorittfargen min vet du mamma". Mamma var ikke vond å be og dette ble gårsdagens barne tv kos, sunt og godt .
Du trenger til ett stort og ett lite glass;

                  1 mango        /        1 mango
                  1 banan         /        1 platano
                 6 jordbær       /         6 fresas


Vask jordbærene om du ikke bruker frosne, det går like bra. Skrell bananen og mangoen. Skjær alt opp i biter og ha det i blenderen. Om du ikke har blender kan du bruke stavmikseren.

 

Ha en isbit i glasset om du foretrekker den kald ,men om frukten kommer fra kjøleskapet er dette som regel ikke nødvendig. Ellers ett lite tips, har du gamle skrukkete bananer som er på vei i søpla, skjær dem opp og frys dem ned, perfekt til senere smoothie bruk.
Enklere enn dette blir det ikke, og slik spiser også barna lettere frukt. Det er rart med det, når frukten kan drikkes og de kan være med å bestemme så blir det straks mer attraktivt.


                                             Ha en fin dag.

jueves, 19 de mayo de 2011

Stekt laks, bønnestuing og glasert nypoteter

Prøver å spise fisk ihvertfall 2 ganger i uka her i huset og laks er en gjenganger og kanskje mannens favoritt. Jeg liker som sagt min fisk servert med saus , denne gangen fikk det bli stuing. En godt og lettvint rett som passer like godt til hverdags som til fest.

Til 2 sultne personer trenger du;

         4 laksefileter                    /        4 filetes de salmon
    300g grønne bønner            /     300g de judias verdes 
       ca 10 nypoteter                /     10 patatas de guarnicion
            1/2 sitron                      /                   1/2 limon
       philadelpia ost                  /           queso philadelphia
                melk                         /                      leche
                 mel                          /                     harina
                smør                         /                 mantequilla
                 salt                          /                        sal
              pepper                      /                    pimienta
           muskattnøtt                 /          nuez moscada molida
            hvit pepper                /               pimienta blanca
   ulike krydder og urter        /             especies variadas

Begynn med å vaske de grønne bønnene, deretter deler du dem i tynne "skiver" og har dem i en kjele med kokende, lettsaltet vann. La de koke i ca. 7 min ,de skal ikke være helt møre men ha litt tyggemotstand. Mens bønnene koker vasker du nypotetene godt, deretter går de samme vei som bønnene , opp i en kjele med kokende, lettsaltet vann. La de koke i ca.25 min .Koketiden kommer litt ann på størrelsen på potetene selvfølgelig så du må kjenne deg frem. Når bønnene er ferdigkokt siler du av vannet og setter dem til side. Så har du litt smør i kjelen , smelter det og har oppi hvetemel, spe ut med melk - du lager altså en vanlig hvit saus, men la den være ganske tykk.

Smak til med revet muskattnøtt, salt og pepper, ha deretter de grønne bønnene opp i sausen og la det stå på svak varme til du skal servere. sausen vil tykne underveis og du får en kjempegod stuing. I en liten bolle har du ca. 2 ss smør, så tar du det du liker og har av krydder og urter i skapet og rører det inn i smøret. Jeg brukte gressløk, timian, hvit og sort pepper, herbamare urtekrydder, tørket dill og litt hvitløk.



Sett bollen til side mens du krydrer laksen med litt salt og pepper og skviser over litt sitronsaft. Stek den på middels varme ett par minutter på hver side. Hell vannet av potetene og legg dem i bollen med kryddersmøret. Rør rundt til smøret smelter.

 Anrett så på tallerken ,legg en klatt philadelphia ost og en sitronskive på toppen av laksen og hell resten av kryddersmøret over potetene.
            Enjoy, det smaker veldig godt. Ha en fin dag videre!  

miércoles, 18 de mayo de 2011

Tur til Galicia

Litt manglende oppdateringer her inne i det siste, det bakes og kokes fortsatt her i heimen , men vi har vært ute og fartet litt og eller har det vært mye på programmet, men nå er jeg sterkere tilbake. Forrige helg tok vi en langhelg i Galicia, nord spania, min kjære svoger deltar nemlig i det spanske mesterskapet i quads og han skulle kjøre løp der. Vi benyttet sjansen til å ta en liten pause ifra hverdagen og nyte god sjømat. Galicia er nemlig kjent for sin sjømat og storslåtte natur. Det ble en fin tur med mye god mat, noen av rettene vil nok dukke opp her på bloggen etterhvert, og her får dere noen glimt. Så ett ferietips til dere der i nord, Galicia er vel verdt ett besøk.Vi besøkte den berømte katedralen i Santiago de Compostela. Imponerende og vakkert.
Den gamle bydelen rundt katedralen var fin å spasere rundt i, og det krydde av små restauranter og fortauscafeer med mye godt på menyen. Det ble også delt ut masse smaksprøver fra de forskjellige bakeriene i gatene , farlig mye godt å prøve.

Uten mat og drikke duger som kjent heltene ikke, så vi slo oss ned på en restaurant og bestilte diverse retter, alt smakte like godt og vi koste oss i sola med maten.

Første mann ut var mainerte blåskjell, nydelig

 En god nummer to var ferske percebes, store, fine og rett fra havet samme morgen ble vi fortalt. 



Tredje rett var frityrstekt blekksprut med chips, 3 snart 4 åringens favoritt og også veldig godt.

Santiago er også kjent for en kake som heter Tarta de Santiago , lover å komme tilbake med oppskrift, men denne gangen fikk en ferdigkjopt en bli med hjem i kofferten, noen ganger er det enklest med ferdig vare.


Vi kjørte også turer litt utenfor Santiago og fikk se vakker natur .
  Er du i Galicia må du spise Pulpo - blekksprut, den er verdenskjent og skal tilberedes på en spesiell måte. Damene som har derisen på dette kalles for pulpeiras, litt vanskelig å oversette til norsk , men det ville bli noe sånt som blekksprutise. Disse damene kan sine saker og det er en opplevesle å se dem forberede blekkspruten og koke den.
Det er store blekkspruter vi snakker om, her er en ukokt rett fra havet.

I kjelen , det blir en nydlig rodfarge på kokekraften og potetene som serveres sammen med blekkspruten kokes i denne kraften og blir røde de også.

Glemte helt å ta bilde da blekkspruten endelig kom på bordet , men godt var det , det kan jeg love dere. Håper dere har hatt glede av mitt lille reisebrev. Ha en matglad dag videre!

miércoles, 11 de mayo de 2011

Melkesjokoladepannacotta med sirusfrukter

Jeg er egentlig ikke så veldig glad i sjokolade, favoritten er melkesjokolade,men ikke hvilken som helst melkesjokolade, det må være  Freias ett lite stykke norge.Ingen over ingen ved siden. Det hamstres melkesjokolade hver gang jeg er i gamlelandet og når jeg får besøk fra det kalde nord pakkes det melkesjokolade innimellom bikinier og solkrem. Her om dagen var lysten på melkesjokolade svært påtrengende noe som resulterte i denne desserten.
 Til 4 porsjoner trenger du;

                      2 dl. fløte                 /            2 dl. nata
             1 dl. creme fraiche         /      1dl. creme fraiche
                 1 ss. sukker               /     1 chucara de azucar
              1,5 gelatinplater           /     1,5 hojas de gelatina
   100g. freias melkesjokolade  / 100 g de chocolate de leche
              1kanelstang                 /         1 rama de canel
              1 stjerneanis                /         1 estrella de anis
                   Kanel                      /                Canela
               1 appelsin                  /             1 naranja
                1/2 sitron                  /             1/2 limon

Legg gelatinen i bløt i kaldt vann. Ha fløte, creme fraiche og sukker i en kjele og kok det opp. Ha i melkesjokoladen i biter og rør om til det smelter. Press ut det kalde vannet av gelatinplatene og rør dem inn. Hell blandingen opp i fire serveringsskåler og la det avkjøles i kjøleskap i 2 - 3 timer.
Skrell appelsinen og den halve sitronen og del dem opp i små biter, strø over 2 teskjeer sukker og litt kanel. Ha i kanelstangen og anis og la det stå og godgjøre seg til pannacottaen er stiv.


Fordel sitrusfruktene over og server.

Det var ett lite stykke Norge her i Spania, men kan nytes i alle verdenshjørner. Ha en fin dag!

lunes, 9 de mayo de 2011

Jordebær i hagen = nydlig smoothie

Nå er det virkelig vår dere , eller mer sommer her i Spania. Lykken var stor da jeg til min store glede oppdaget at jordebærplantene mine ifra i fjor ikke bare har blomstret mens jeg har vært hjemme i norge , men det var faktisk opptil flere bær på dem.


Røde , vakre, søte og saftige jordebær. Hurra, livet er herlig - måtte straks plukke dem og lørdagens brunch var reddet - jordebærene ble til en gigantisk jordebærsmoothie som smakte fortreffelig.Fikk faktisk fylt opp en liten skål. 


 Det blir ikke den siste i år og det kommer nok flere oppskrifter med jordebær fremover ,for plantene mine er fulle av blomster.Om du vil prøve trenger du jordebær fra hagen , eller fra nærmeste butikk går like bra.


Finn frem;

        1 beger youghurt naturell        /        1 yogur naturell
                1 skive ananas                /        1 rodaja de pina
               5-6 grønne druer              /               5-6 uvas
                 8-10 jordebær               /              8-10 fresas

Del alt i biter og fjern steinene fra druene. Ha det hele i mikseren sammen med youghurten.

Kjør på middels hastighet til alt er godt blandet , og hell det hele opp i ett glass med isbiter.

 Pynt med noen druer om du vil. Drikkes i solsteiken og nytes!

                                            Ha en vidunderlig vårdag!