miércoles, 17 de octubre de 2018

Tomat,oregano og speltbrød

I går var det verdens brøddag,men tidsklemma gjorde at jeg aldri rakk innom bloggen i går,men da får du heller brødoppskriften her inne i dag,for brød det er jo noe man spiser hver dag.Dette er ett av de beste brødene jeg har bakt,annbefales på det sterkeste,smaker himmelsk jeg lover. To brød forsvant etter to dager her i huset så vær obs på at du med fordel kan bake mange av disse tomat,oregano og speltbrødene.
Disse kan fint fryses ned og de holder seg like ferske og fine i fryseren.Om du vil prøve deg på to av disse nydelige tomat,oregano og speltbrødene trenger du følgende ingredienser;

          100g tørket tomat           /       100g de tomate seca
             5dl tomatvann*           /       5dl de aqua de tomate*
            0,5dl olivenolje            /       0,5dl de aceite de oliva
                 50g gjær                 /       50g de levadura fresca
                  2ts salt                   /              2cdtas de sal
                 1dl linfrø                 /        1dl de semillas de lino
         150g blandede frø*       /      150g de semillas variadas*
              3ss oregano            /              3cda de oregano
            ca 1kg speltmel         /      ca 1 kg de harina de espelta

Begynn med å koke opp 6 dl vann og hell det over de tørkede tometene dine. La de stå på kjøkkenbenken din i 20 minutter slik at de mykner.Ta så tomatene opp av vannet og bruk det vannet som blir til overs, ca 5dl ,til brøddeigen din*.
Ta frem bakebollen din og ha i gjæren som du smuldrer,salt tomatvannet,olivenoljen,oregano og linfrøene.Tomatene dine er nå blitt myke så de klipper du opp i små fine biter og har i bakebollen også.Rør det hele godt sammen før du har i de blandede frøene dine.
*Jeg brukte denne du ser på bildet ifra Lidl men du kan bruke hvilken som helst kombinasjon av frø ,bruk det du liker best,det eneste du bør passe på er at det til sammen utgjør 150g.
Sett deretter eltekroken på bakemaskinen din og ha i spelt melet ditt litt etter litt mens du elter på middels styrke.La melet eltes godt inn og la deigen eltes i minst ti minutter ,gjerne lengre.Se ann hvor mye mel du trenger ,det holder med mel når deigen slipper kanten på bakebollen din og fortsatt er litt klissete.
Dekk så til bakebollen din med ett kjøkkenhåndkle og sett den til heving.Det skulle ta ca 40-50 minutter til den når dobbelt størrelse. Når deigen er ferdig hevet deler du en i to like store deler og knar delene sammen og former dem til to brød som du legger på en bakepapirkledt stekeplate.
Dekk dem til med ett kjøkkenhåndkle og sett dem til heving på nytt,ca 30 minutter eller til de har blitt dobbelt så store.Sett ovnen din på 200 grader mens brødene heves slik at den er klar til steking når hevetiden er over.
Pensle brødene med kaldt vann ,før du setter dem i ovnen, slik at du får en sprø og deilig skorpe.Brødene stekes så midt i ovnen på 200 grader i ca 60 minutter,følg med mot slutten av steketiden ,brødene er ferdig stekte når du hører en hul lyd om du banker på undersiden av dem.
Avkjøl brødene på rist og gjør deg klar til å nyte en smakfull og saftig brødskive,som sagt mitt nye favorittbrød uten tvil.Håper du fikk lyst til å bake det og om du gjør det så blir jeg glad for å høre hva du syntes,enten i kommentarene under innlegget eller på instagram.
Ha en fin bakedag!

1 comentario: