lunes, 31 de diciembre de 2012

Juletrebrød

Jeg vet at mange har koldtbord,tapas eller spleiselag på nyttårsaften, en fin fin måte å prøve forskjellige retter på , og slik unngår man at en person blir sittende fast på kjøkkenet. Om du skal ha selskap selv , eller om du skal bidra med noe er dette juletrebrødet ett hett tips.
 Tar seg veldig godt ut på bordet og smaker godt også, og brød må man jo ha oppi alt dette. Om du vil prøve trenger du til ett juletrebrød følgende;

             50g gjær               /     50g de levadura fresca
           100g smør              /       100g de mantequilla
              5dl melk               /               5dl de leche
               1ts salt                /         1 cucharadita de sal
             ca 1,4l mel             /            ca 1,4dl de harina
        rød konditorfarge       /                 colorante rojo
      grønn konditorfarge      /                colorante verde

Sett ovnen din på 200 grader.  Begynn med å smelte smøret ditt. Smuldre gjæren i bakebollen.
Bland sammen melken og det smeltede smøret til væsken er 37 grader. Hell blandingen over gjæren , tilsett saltet og rør til gjæren er oppløst. 
Ha i melet litt etter litt mens du elter, mens deigen ennå er klissete tar du ut 1 eller 2dl med deig over i en annen bolle. Ha så i grønn konditorfarge i den store deigen og rød konditorfarge i den lille deigen. Jeg brukte pastafarger fra Wilton.
 Hvor mye konditorfarge du trenger , kommer ann på hvor sterk farge du vil ha på brødet. Elt en stund til fargene er jevnt fordelt i deigen, deretter fortsetter du å tilsette mel litt etter litt og elter videre til deigen blir smidig og slipper bakebollen.
 Dekk så til bollene dine med ett håndkle og la deigen heve i 30 til 40 minutter. Når deigene er ferdig hevet har du dem på ett melet bakebord, elt dem smidige. Så deler du opp den grønne deigen din i 16 like deler , rull så alle delene til kuler og legg dem på ett bakepapirkledd bakebrett slik at de former ett juletre.
 Ta så den røde deigen og trill noen mindre kuler av den, plasser deretter de røde kulene litt rundt omkring på juletreet ditt. Jeg trykket også ut en stjerne av den røde deigen. Jeg penslet så juletrebrødet med litt vann, før det stekes på nederste rille i ovnen i ca. 45 minutter.
 Følg med på slutten av steketiden, brødet er ferdig når du hører en hul lyd når du banker på undersiden av brødet. La det avkjøles litt på stekebrettet før du flytter det over på rist til det blir helt kaldt. Brødet er helt klart best samme dagen som det lages, loffesmak var den følelsen jeg fikk. Du kan også fryse brødet, men det blir en anelse tørrere når det tines opp. 
En sikker hit hos barna om de er i nærheten,dessuten er det kjekt med brød som kan brytes ,da trenger man jo ikke å ha en farlig kniv i nærheten. Håper du fikk lyst til å prøve.
         Ha en knall nyttårsaften, så ses vi her inne på det nye året!

No hay comentarios:

Publicar un comentario