miércoles, 12 de diciembre de 2012

St.Lucia adventskrans

 I dag er det selveste St. Lucia dagen og min lillesøster Heidis bursdag. Hipp hipp hurra for deg , vi sender deg en masse bursdagsklemmer og gleder oss til vi ses snart. Vi er veldig glade i deg. Denne kransen er din. Dagen til ære, har jeg bakt to St. Lucia adventskranser, med masse julesmaker.
 Veldig gode og veldig dekorative på ethvert kakebord nå i julen. Om du vil prøve trenger du følgende;

           5dl melk                  /              5dl de leche
         ca.1kg mel                /         ca.1 kg de harina
           25g gjær                 /      25g de levadura fresca
        150g sukker              /          150g de azucar
              1 egg                  /                   1 huevo
    1 ss kardemomme     /        1 cuchara de cardamomma
            0,5ts salt             /         0,5 cucharaditas de sal
          20g safran            /                 20g de azafran
          150g smør           /            150g de mantequilla

Orginaloppskriften kommer fra Trines matblogg men den har blitt litt endret underveis. Som sagt så holder denne oppskriften til to kranser, kjekt med en å putte i fryseren. Begynn med å varme melken din til ca 37 grader. Rør ut gjæren, sukkeret, egget, kardemommen, saltet og safranen i melken. Du får nå en oransj - gulfarget væske av safranen.
Sett eltekroken på kjøkkenmaskinen og sett maskinen på lav hastighet. Ha i melet litt etter litt og se ann mengden din, det kan være du trenger litt mindre eller litt mer enn 1 kilo. Når deigen din begynner å bli fast har du i smøret ditt , litt etter litt, ikke smelt det men la det være romtemperert. Elt til du har en fast og fin deig. Dekk til deigen og sett den til heving på ett lunt sted, la deigen heve i minst en time, gjerne litt lenger. Den bør bli ihvertfall dobbelt så stor. 
Mens deigen din hever gjør du i stand fyllet til kransene, til begge kransene trenger du følgende;

            70g valnøtter               /                 70g de nueces
           80g marsipan              /               80g de marzapan
              150g smør                /             150g de mantequilla
                4ts kanel                 /          4 cucharaditas de canela
              80g sukker               /                  80g de azucar
       2ts kardemomme          /     2 cucharaditas de cardamomma
ca 200g kirsebærsyltetøy    /      ca200g de mermelada de cereza
                 egg                       /                         huevo
           perlesukker               /                    azucar de perla

Det er viktig at smøret ditt er romtemperert, rør det sammen med sukker, kanel og kardemomme, bland det hele godt sammen med en gaffel. Kutt marsipanen og valnøttene dine i små biter. Når deigen er hevet , har du den på et melet bakebord og deler den i to. Kjevl så hver del ut til en rektangulær lengde. Først smører du på kanel og kardemomme blandingen din. Det blir ett tynt lag på hver lengde. Spre så ut kirsebærsyltetøyet ditt over lengdene, og til slutt strør du over den opphakkede marsipanen og valnøttene.
 Rull deig lengdene sammen og legg hver av dem på hvert sitt bakepapirkledte stekebrett.Skjær noen "hakk " i hver krans med en skarp kniv før du dekker dem til og la dem etterheve i ca 30 minutter . Pass på å sett ovnen din på 225 grader i mellomtiden slik at den er varm når kransene er ferdig hevet. Kransene pensles med egg og deretter strør du litt perlesukker over(og gjerne litt julestrøssel om du har) før du steker dem i ca 15 minutter midt i ovnen. 
Avkjøles på stekebrettet, før kransene rekker å bli helt kalde bruker du en kjerneutstikker og lager 4 hull til stearinslysene, slik får du en fin St. Lucia krans. Ha litt sølvpapir rundt stearinslysene før du stikker dem ned i kransen så unngår du at lysene kommer i kontakt med selve kransen. 
Så er det bare å sette seg tilbake og vente på Lucia toget , kringlene smaker fortreffelig, men nå er det ikke mye som slår fersk gjærbakst heller da. Utrolig gode med orginale" julesmaker ". 
Veldig fin å gi bort som vertinnegave også om du er bedt bort i julen, orginal gave. Om du fryser kransen til senere selskapligheter, husk å stikke ut hull til lysene før du fryser den. Om du lar den tine i romtemperatur og lar den få noen få minutter i ovnen på 225grader før du serverer blir den som nystekt igjen. 
                                      Ha en fin St. Lucia!
No hay comentarios:

Publicar un comentario