domingo, 23 de diciembre de 2012

Julekake

Ingen jul uten julekake med brunost,eller enda bedre med en kald ribbebit på , det er luksus det. Denne oppskriften har jeg brukt etter jeg flyttet til Spania og den skuffer ikke. Brødene blir veldig saftige og gode, dessuten holder de seg godt ett par dager, de kan også fryses.
Det eneste er at det hele tar litt tid ,men det er det verdt synes jeg.  Om du vil prøve trenger du følgende:

              75g gjær           /           75g levadura fresca
            250g smør         /           250g de mantequilla
              5dl melk           /                    5dl de leche
            2dl sukker          /                   2dl de azucar
   1,5ts kardemomme   /    1,5 cucharadita de cardamomma
               1ts salt            /               1 cucharadita de sal
             ca1,7l mel         /                 ca 1,7l de harina
           3-5dl rosiner       /                   3-5dl de pasas
                  egg               /                            huevo


Begynn med å sette smøret ditt til smelting ,imens smuldrer du gjæren din i bakebollen. Ha så i sukkeret, kardemommen og saltet i bollen sammen med gjæren.
Bland så det smeltede smøret sammen med melken og om nødvendig varm væsken opp til 37 grader. Ha så væsken i bakebollen og rør godt til gjæren og sukkeret har løst seg opp. Sett så eltekroken på maskinen din og ha i ca halvparten av melet. Arbeid deigen blank og smidig,men bruk altså ikke alt melet,  strø litt mel over deigen,dekk så til deigen din med ett kjøkkenhåndkle og la den heve i ca 30 minutter.
Så er det tilbake til eltingen, ha i resten av melet sammen med rosinene dine og elt deigen helt ferdig. Deigen du har skal nå være ganske fast. La så deigen heve en gang til i 30-40 minutter. 
Nå kan du velge hvor mange julekaker du vil ha, deigen holder til to store eller fire små, jeg lager vanligvis 4 små, slik har jeg noen å gi bort også. Del altså deigen din i 2 eller 4 like store deler, som du former til runde kaker. Legg dem så på en bakepapirkledt stekeplate. Jeg skjærer så ett par snitt i ytterkanten av kakene og trykker dem litt ned i midten.
 Så er det tid for nok en times heving under kjøkkenhåndklet. I mellomtiden setter du ovnen din på 225 grader slik at den er ordentlig varm når du skal igang med stekingen. Før du setter dem i ovnen pensler du dem godt med en blanding av egg og vann.
Stek så kakene i nedre del av ovnen på 225 grader i 5 minutter, deretter skrur du ned temperaturen til 175 grader og steker videre i 35-40 minutter. Kakene er ferdige når du hører en hul lyd når du banker på undersiden av dem.
Avkjøl så kakene dine på rist under ett kjøkkenhåndkle. Kakene skal så hvile en dag før du kan begynne å nyte dem, men tro meg det er verdt all ventingen.
Norsk juletradisjon på sitt beste som ikke overraskende er veldig populær hos spanjolene også. Håper du ble fristet til å prøve,som sagt ikke vanskelig man trenger bare litt tid.
                                       Ha en fin lille julaften!

No hay comentarios:

Publicar un comentario