miércoles, 21 de diciembre de 2011

Julete

De som kjenner meg vet at jeg ikke drikker kaffe, jeg synes det lukter helt nydelig men klarer ikke å drikke det. Te derimot drikkes det bøttevis av, og nå som det er jul er det fort gjort å lage sin egen julete.
Smaker garantert bedre en posete og er helt fritt for tilsetningsstoffer. Dessuten er den ypperlig som selskap til alle julens småkaker. Om du vil prøve trenger du;

             60g svart te                /       60g de te negro
                1 eple                      /           1 manzana
             1 appelsin                 /              1 naranja
  skallet av 2 clementiner     /    la piel de 2 clementinas
   skallet av en appelsin       /      la piel de una naranja
    0,5 cm fersk ingefær       /     0,5cm de jenjibre fresco
         2 kanelstenger           /          2 ramo de kanela
           3 stjerneanis             /              3 stjerneanis
           1 muskattnøtt            /        1 nuez de moscada
          10 nellikspiker           /             10  de clavo

Begynn med å ha den svarte teen din i en bolle, knus kanelstengene  og bland dem inn i teen. Riv 1/4 av muskattnøtten og bland den inn også sammen med nellikspiker og stjerneanis.
Kombinasjonen av disse krydderene lukter jul allerede når du finner dem frem , når du blander dem inn i teen din lukter det jul i hele kjøkkenet.Sett så teen  med krydderblandingen mørkt til neste dag.
 Deretter vasker du  frukten din veldig godt , har du mulighet bruk økologisk dyrket frukt. Deretter legger du skallet fra clementinene og den ene appelsinen på ett stekebrett. Skjær ingefæren i tynne skiver, det sammen gjør du med eplet og appelsinen din og plasser dem på stekebrettet også.
 Sett brettet midt i ovnen på 100 grader og la det stå til frukten din har tørket.
 Jeg lot brettet stå i ovnen over natten i ca. 8 - 9 timer, da er skallet blitt helt tørt og appelsinen og eplet har tørket godt inn. Så er det bare å ta frem saksen og begynne å klippe. 
Klipp det tørkede eplet, appelsinen og ingefæren i bitte små biter. Skallet fra appelsinen og clementinene har du i en morter og knuser de til de også er i småbiter. Så blander du det hele sammen med teen som har stått over natten blandet med krydderet.
Slik ser blandingen ut etter at du har blandet det hele ferdig, da er det bare å koke opp vannet.
La teen din trekke i ca. 5 minutter etter at du har hatt over det kokende vannet, da får smakene tid til å komme til sin rett. Dette er som å drikke jul, dufter nydelig gjør det også.
Ha gjerne en skive appelsin i , istedet for den tradisjonelle sitronskiven. Dette er også ett supert gavetips, perfekt til vertinnegave nå i julen. Kjøp en fin boks, fyll den med hjemmelaget te og sett på ett bånd og gaven er klar. Te skal oppbevares mørkt og kjølig.
Ha en fin adventsdag videre!

No hay comentarios:

Publicar un comentario