miércoles, 27 de mayo de 2015

Eplekrans

Gjærbakst er noe som aldri slår feil, og jeg har fått mang en spanjol til å himle med øynene og forsyne seg både to og tre ganger med kanelboller, sjokoladeboller osv. Denne nydelig kransen med eplefyll er intet unntak. Perfekt til store selskaper og smaker kjempegodt, denne er en av mine personlige favoritter.
Jeg bruker alltid Trines, fra Trines matblogg, grunnoppskrift når jeg baker med gjærdeig, synes den alltid gir perfekt resultat. Til å lage en stor krans trenger du følgende ingredienser til selve gjærdeigen; 

             5dl melk          /              5dl de leche
             25g gjær         /      25g de levadura fresca
           150g sukker      /           150g de azucar
       2ts kardemomme   /   2 cdtas de cardamomma
            0,5ts salt          /            0,5ctda de sal
              1 egg             /                 1 huevo
           150g smør        /        150g de mantequilla
           ca 1kg mel         /         ca 1 kg de harina

Til fyllet i eplekransen tenger du følgende ingredienser;

      2 store syrlige epler      /      2 manzanas grandes
             9ss sukker            /           9 cda de azucar
    1 klype kardemomme    /   1 pincho de cardamomma
             4-5ts kanel            /        4-5 ctdas de canela
            50g mandler          /          50g de almendras
              60g smør            /          60g de mantequilla

Begynn med å lage gjærdeigen din. Varm melken din til ca 37 grader. Smuldre gjæren i melken og rør den ut. Ha deretter i egg, salt, kardemomme og sukker og rør videre. Sett så eltekroken på maskinen din og ha i melet litt etter litt vekselsvis med det romtempererte smøret ditt som du skjærer i terninger og har i deigen din også. 
Se ann melmengden, du skal ha en fast men klissete deig. Sett så deigen til heving på ett lunt sted til den får dobbelt størrelse, det tar  ca 1 til 1,5 times tid, om du ikke har tid til å heve så lenge kan du øke gjærmengden din til 50 g da går det litt raskere.
Mens deigen heves lager du eplefyllet ditt. Begynn med å skrelle og skjære eplene sine i små firkanter. Varm litt smør i en stekepanne og ha i eplebitene dine sammen med 2 ss sukker. La eplene stekes i 10-15 minutter mens du vender på dem innimellom. Strø også over riklig med kanel. Når eplene har begynt å bli myke men fortsatt har litt tyggemotstand er de ferdige. Finhakk deretter mandlene dine før du til slutt rører sammen smøret med de resterende 7 ss med sukker og ett par teskjeer med kanel. 
Når deigen din er ferdighevet har du den over på ett melet bakebord og kjevler den ut til ett stort rektangel. På den ene langsiden smører du ut smørblandingen din , før du fordeler eplebitene og de hakkede mandlene dine over.
Rull deretter sammen fra den siden fyllet er på, rull så stramt du bare klarer. Når du har rullet litt over halvveis trenger du en skarp kniv. Skjær ca 2 cm brede strimler på den resterende deigen og rull deretter videre.Litt klønete forklart men du ser hva jeg mener på bildene.
Legg deretter hele lengden over på ett bakepairkledt stekebrett og form den til en sirkel. Dytt endene litt inn under hverandre slik at du får en jevn krans. Dekk deretter med ett kjøkkenhåndkle og la den etterheve i ca 30 minutter.
I mellomtiden varmer du opp ovnen din til 200 grader. Kransen pensles så godt med egg og deretter strør du over litt perlesukker før den stekes midt i ovnen i ca.20-25 minutter. Den skal få en gyllenbrun farge og du skal høre en hul lyd når du banker på den på undersiden.
La eplekransen avkjøles på stekebrettet i 10-15 minutter før du flytter den over på rist. Vær obs på at denne eplekransen er veldig stor og den brekker lett i to når den flyttes på , så det kan være kjekt med noen hjelpende hender.
Som sagt så rekker denne nydelige kransen til godt over 20 personer, den fyller ut hele bakeplaten så stor er den. Min personlige favoritt og jeg har store problemer med å bare spise en bit av denne. Den kan fint nytes nystekt med litt vaniljeis ved siden av.Eplekransen kan også fryses både hel og oppskåret. Håper du fikk lyst til å prøve og ettersom denne metter mange kan den være fin å ha til konfirmasjon eller andre festlige annledninger.
Vel litt etter litt kommer blogglysten tilbake til meg så kikk innom snart igjen for flere nye oppskrifter. Og jeg krysser fingrene for at jobbens dataekspert klarer å redde noen av kakebildene på mitt havarerte minnekort. 
                                 Ha en fin bakedag videre!


No hay comentarios:

Publicar un comentario