lunes, 11 de mayo de 2015

17 Mai kjeks

Da var 17 mai like rundt hjørnet og jeg tenkte å by på litt inspirasjon til 17 mai baking her inne på bloggen. Det begynner å bli lenge siden jeg feiret 17 mai i gamlelandet, men kjeks må jo være kjekt å ha til nasjonaldagen, og spesielt disse som stråler opp i nasjonalfargene. At de smaker kjempegodt er selvfølgelig også bra.
Dette er også en sikker favoritt hos barn, og om det er som før når jeg var liten at man samles i skolegårder etter 17 mai toget til litt kaffe og kos, så passer jo disse ypperlig å ha med i en kakeboks og servere. Om du vil prøve trenger du følgende ingredienser til ca. 36 17 mai kjeks;

          225g smør                  /        225g de mantequilla
         210g sukker                 /           210g de azucar
      2 eggeplommer              /          2 yemas de huevo
     4ts vaniljeekstrakt           /   4 cdtas de extracto de vanilla
           2ss melk                   /             2 cda de leche
       1ts bakepulver              /      1 cdta de levadura royale
          400g mel                    /            400g de harina
      rød pastafarge               /              colorante rojo
      blå pastafarge               /               colorante azul
kakepynt i nasjonalfargene    /              perlitas

Begynn med å piske smør og sukker hvitt, la det gå på lav hastighet i bakemaskinen din i ca 10 minutter. Deretter skiller du eggene dine og har de to eggeplommene i bakebollen, igjen lar du det blandes godt.
Ha deretter i melk, bakepulver og vaniljeekstrakt før du sikter i melet ditt. Du skal få en fast deig, med en litt klissete overflate. Se ann på melmengeden,synes du deigen din virker altfor seig kan det hende du trenger litt mere mel. Del deretter deigen din i tre like deler, bruk kjøkkenvekt, det blir ca 300g pr bit. Ha deretter blå pastafarge i en del og rød i en annen. Den siste deigbiten lar du være som den er.
Hvor mye pastafarge du trenger er det vanskelig å si noe om, det hele kommer litt ann på hvor sterke farger du har, prøv deg frem. Ha deretter hver og en deigbit mellom to bakepapir og kjevl dem ut til like store rektangler, mine var 19cm brede og 25 cm lange. Deigen kan være litt vrien å kjevle ut, men med litt tålmodighet går det meste. Bruk en kniv til å skjære helt rette kanter. Legg så de tre rektanglene oppå hverandre.
Deretter ruller du sammen ved hjelp av bakepapiret, her kan det være lurt å få hjelp av ett ekstra par hender om du skulle ha det tilgjengelig. Du ruller ganske "stramt" og fra langsiden på deigen. Ha deretter nasjonalfarget kakestrøssel på ett bakepapir og rull deigpølsa di frem og tilbake i kakestrøsselet til det fester seg.
Kakestrøssel i disse fargene har jeg blandt annet sett på Cacas og Kitchn hjemme i norge , så jeg tror ikke det skal være så altfor vanskelig å få tak i, om du ikke skulle finne det eller ha det i hus kan du fint droppe det. Pakk deretter hele rullen inn i plast og la den ligge i fryseren en time eller to. Den kan gjerne ligge lenger og tas frem og stekes etter behov.
Når den har blitt kald /frossen helt igjennom setter du ovnen din på 170 grader og tar en skarp kniv og skjærer skiver av deigpølsa, ca 0,5 cm tykke. Legg 12 skiver på en bakepapirkledt stekeplate og stek dem midt i ovnen i ca 8-10 minutter.
 17 mai kjeksene er myke når de kommer ut av ovnen så de bør få ligge på bakeplaten å avkjøle seg før du flytter de over på rist til de er helt kalde. Kjeksene holder seg fint i ca to uker i en tett kakeboks, og det fine er jo at du kan steke disse i puljer og ha deigen klar i fryseren om du skulle få gjester nå i 17 mai uka.
Håper du fikk lyst til å prøve å bake til 17 mai nå, og følg gjerne med her på Bakemester Snipp utover i uka , da kommer det litt mere 17 mai inspirasjon. 
                           Ha en strålende mandag videre!

No hay comentarios:

Publicar un comentario