lunes, 9 de marzo de 2015

Eple - kardemommepai

Jeg får mer og mer sansen for pai, både søte og salte paier prøvebakes og denne eple-kardemomme paien jeg deler med dere i dag fikk topp karakter fra meg og opp til flere andre inviterte.Virkelig en frisk pai som er akkurat passe søt , denne var det heller ikke altfor vanskelig å røre sammen , så den er definitivt verdt ett forsøk.
Om du ble fristet til å prøve å bake denne herligheten , trenger du følgende ingredienser;

Til paiskallet;

          230g mel               /           230g de harina
         1ts sukker              /          1cdta de azucar
            1ts salt                /             1cdta de sal
         175g smør             /        175g de mantequilla
     0,5ss epleedikk         /          0,5cda de vinagre
           0,5 egg                /                0,5 huevo
        60 ml melk             /              60ml de leche

Til eple-kardemommefyllet;

               2ss smør                /      2 cda de mantequilla
            160g sukker               /          160g de azucar
     2 granny smith epler         /   2 manzanas granny smith
             200ml fløte                /         200ml de nata
             1dl h-melk                 /        1dl leche entera
                  3egg                     /             3 huevos
        1ts vaniljeekstrakt          /    1ctda extracto de vanilla
       0,5 ts kardemomme        /   0,5 cdta de cardamomma
            en klype salt              /         un pincho de sal
             muskatnøtt                /          nuez moscada
  Begynn med å sette ovnen din på 180 grader og deretter er du klar til å lage paiskallet ditt. Ha melet,salt ,sukker og smøret ditt i en bolle. I en annen bolle har du egget ditt og pisker det godt sammen. Deretter heller du av halve mengden av egget, du trenger kun ett halvt egg i denne oppskriften, og blander det med melken og epleeddiken.
Ha så væsken i bollen med smør og mel, og bruk en gaffel til å trykke det hele sammen, når du begynner å få en fast deig bruker du hendene dine til å samle alt til en deig.Når deigen er ferdig knadd sammen, husk å ikke overarbeide den da blir den ikke ordentlig sprø,skal du ha en formlig deig som du kan trykke rett ut i formen.Rull den ut til en pølse som er like lang som formen din, jeg hverken kjevler eller bruker kjevle , jeg bare trykker deigen jevnt utover i formen til den har samme tykkelse over hele.
Deretter må du fylle paiskallet ditt med noe som veier litt slik at det ikke hever seg opp under stekingen. Fyll paiskallet med bakepapir og ha opp i tørre kikererter som jeg , eller ris eller tørkede bønner. Deretter stekes det i 15-18 minutter midt i ovnen .
Ta så paiskallet ut og sett det til avkjøling på rist , etter ca 5-10 minutter heller du av kikertene dine , og tar ut bakepapiret. Du skal nå ha ett lyst men allikevel fast paiskall, men pass på så du ikke får noen"våte " flekker , det skal du ikke ha for det betyr som regel at deigen er rå på disse flekkene.
Mens paiskallet ditt kjøler seg ned lager du eple og kardemomme fyllet ditt. Begynn med å skrelle eplene dine og skjær dem opp i skiver. Smelt så to spiseskjeer med smør i en stekepanne og rør inn 60 gram av sukkeret ditt. Ha deretter i epleskivene og la det hele syde i 10 -12 minutter til eplene begynner å bli møre og væsken forsvinner.
Ha så melken og fløten din i en kjele og varm det opp til det begynner å boble, ta så kjelen av varmen. I en annen bolle pisker du sammen eggene dine ,det resterende sukkeret , vaniljeekstrakten,salt, kardemomme og litt muskatnøtt. Pisk det hele godt sammen og pisk deretter inn melk og fløteblandingen din i den samme bollen.
Deretter fyller du paiskallet ditt med epleskivene dine, om du vil kan du ta deg bryet med å legge dem i ett pent mønster , men det er slettes ikke nødvendig og smaken den blir jo den samme uansett. Hell deretter over eggeblandingen og dekk så hele paiformen din med aliminiumsfolie. Deretter steker du den midt i ovnen i 25 minutter på 180 grader. 
Etter 25 minutter fjerner du aliminiumsfolien og steker så videre i ytterligere 20 minutter. Paien skal bli gyllen på toppen og eggeblandingen din skal stivne , da er den ferdig. Ta den ut og la den avkjøles i formen på rist. Denne paien bør du faktisk la avkjøles litt før du spiser den, da fyllet i midten stivner helt etterhvert som den avkjøles, men den kan fint spises lunken.
Så er det bare å gjøre seg klar til å nyte en perfekt kremet pai. Jeg liker å servere den med litt vaniljeis på si, eller en kremdott om du heller foretrekker det, men den kan fint spises som den er også.
Som sagt dette er en pai helt etter min smak og jeg annbefaler deg virkelig å prøve den. Om du lager den så kommenter gjerne her inne på bloggen , alltid gøy å høre hva andre synes om det som blir bakt her i heimen. Håper du fikk lyst til å bake.
                                Ha en fin bakedag videre!

No hay comentarios:

Publicar un comentario