domingo, 3 de marzo de 2013

Blåbær klippekrans

Fortsetter med kaker fra kakebordet til barnedåpen som du kan lese mer om her. Gjærbakst er ikke ett stort fenomen i Spania ,de vet ikke hva de går glipp av disse spanjolene,så tenkte det var morsomt å ha litt typisk nordisk på kakebordet også. Gjorde en liten vri med fyllet på den klassiske klippekransen , og det ble kjempegodt og slo ann her i varmen også. Men det er vel strengt tatt umulig å ikke like gjærbakst mener nå jeg. 
Om du vil prøve trenger du følgende;

             50g gjær            /        50g de levadura fresca
           150g smør           /          150g de mantequilla
              5dl melk            /                  5dl de leche
            1dl sukker           /                1dl de azucar
              0,5ts salt           /          0,5 cucharadita de sal
     1ts kardemomme     /     1 cucharadita de cardamomma
           1,3-1,5l mel         /                1,3-1,5l de harina

Til fyllet;

       blåbærsyltetøy       /         mermelada de arandanos
         vaniljekrem          /                        natillas

Begynn med å smuldre gjæren i bakebollen din. Smelt smøret og bland det med melken til temperaturen er ca 37 grader. Rør gjæren,sukkeret ,kardemommen og saltet ut i væsken. Sett deretter eltekroken på kjøkkenmaskinen din og ha i melet litt etter litt,til du har en fast og smidig deig.
 Dekk til deigen ,med plast eller ett kjøkkenhåndkle ,og la den heve til dobbel størrelse,det tar circa 40 minutter. Denne oppskriften holder vanligvis til to klippekranser,men jeg valgte å lage en som ble enorm,da den skulle rekke til såpass mange,men til hverdags blir det altså to kranser. Kjevl deigen din ut til ett avlangt rektangel og ha på fyllet ditt. Istedet for sukker ,smør ,kanel og mandler som er det tradisjonelle fyllet,brukte jeg først hjemmelaget blåbærsyltetøy som fyll.
Neste lag med fyll var tykk vaniljekrem som jeg smurte på toppen av blåbærsyltetøyet. Jeg brukte ferdigkjøpt vaniljekrem denne gangen da tiden rett og slett ikke strakk til ,til å lage min egen. 
Rull så lengden eller lengdene dine sammen og form dem til en krans som du legger på en bakepapirkledd stekeplate. Sett stekeovnen din på 225 grader.
Så trenger du en skarp saks,klipp skiver på skrå inn i kransen, og brett dem bakover ,og annenhver gang ut til høyre og venstre. Vet ikke om det var den beste forklaringen men du ser kanskje bedre hva jeg mener på bildet.
Dekk så kransen eller kransene til igjen og la den /de etterheve i 25-30 minutter. Pensles så med egg ,og jeg liker også å strø litt perlesukker over. Stekes så midt i ovnen på 225 grader i 15-20 minutter. Husk å følge med mot slutten av steketiden da ingen ovn er lik og derfor blir steketiden jeg oppgir her bare en pekepinn om hvor lenge kransen bør stekes. Kransen er ferdig når du hører en hul lyd om du banker på undersiden av den. Jeg serverte den hel denne gangen og drysset litt melis over før servering, men den kan fint deles opp også . Kjempefin å fryse.Håper du ble fristet til å prøve,den ble som sagt veldig godt motatt av spanjolene.
                                 Ha en fin bakedag videre!

2 comentarios:

  1. Takk for oppskrifta. Tilhører blant dem som "bare" bruker syltetøy til pannekaker og derav ofte har syltetøykrukka stående aldri så lenge i kjøleskapet. Nå har jeg jo muligheten til å få brukt det opp. ;-)

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Ikke noe å takke for, bare gøy at du titter innom her.Fint du kan få brukt opp syltetøyet ditt,prøv med andre typer syltetøy også smaker nydelig det kan jeg love deg Ha en fin dag

      Eliminar