viernes, 18 de marzo de 2011

Tomt i kjøleskapet pai

Her i huset , som i de fleste spanske hjem, fylles kjøleskapet opp en gang i uken. Man tar en storhandel en gang i uka og blir dermed nødt til å tenke over hva man skal ha til middag på forhånd , noe som slett ikke er så dumt. Det er tidsbesparende, billigere og har for min del ført til at det blir mindre kasting av mat. For ja , jeg innrømmer det vi kaster mye mat her i europa, spesielt i Norge. Fy oss!! Leste i en norsk avis for noen måneder siden om norske handlevaner som visstnok er de dårligste . Vi flyr i butikken i tide og utide, rasker med oss dagens middag og husker ikke hva vi har av ingredienser i skuffer og skap hjemme , noe som ofte fører til dobbelt opp og deretter til utgåtte matvarer i søpledunken. Innrømmer villig vekk at dette har skjedd meg , men etter at jeg begynte å handle en gang i uka har det blitt mindre og det har også blitt en del billigere noe som også er ett pluss i boka.Hvordan er det med dine handlevaner?

Det var dagens "moralpreken" over til maten som var grunnen til at jeg kom inn på dette temaet. Forrige torsdag, som er min handledag, fikk jeg og lillemann uventet besøk akkurat idet vi skulle ut på den ukentlige handleturen vår, noe som resulterte i mange kopper te med kjeks og hyggelig skravling men ingen handling. Så da mannen i huset lurte på hva vi skulle kose oss med fredagskveld ble jeg svar skyldig, kjøleskapet var jo ikke fylt opp. Men etter nærmere ettersyn var det jo noe igjen der inne og det resulterte i en nydlige pai som smakte utrolig godt. 
Prøv du også, eller bruk dette som en basisoppskrift og tilsett ingredienser etter hva du har i ditt "tomme" kjøleskap.
Til min" tomme "kjøleskapspai trenger du:

                2 kyllingfileer                     /             2 filetes de pollo
        1/2 boks creme fraiche           /        1/2 lata de creme fraiche
                  1/2 chili                            /                1/2 chilli
      1 liten boks sjampinjong           /      1 lata de champiñones
                    1løk                                /               1 cebolla
        5-6 soltørkede tomater           /          5-6 tomates secos
 4 mini babybel emmental oster   /    4 mini babybells de emental
         5 mini babybell oster              /          5 mini babybell
               Litt gressløk                      /       Un poco se cebollino
  1/2 pakke philadelphia urter        / 1/2 lata de philadelfia finas hierbas
     1 pakke smårettbacon             /    1 paquete de bacon en trozos

Til paideigen trenger du;
                   3dl mel                    /                 3dl de harina
                150g smør                /           150g de mantequilla
               1ts oregano               /        1 chucaradita de oregano
                 5 ss vann                 /           5 chucaradas de aqua

Sett ovnen på 200 grader. Begynn med paideigen, kna sammen alle ingrediensene til du får en fast deig. Trykk den ut i en paiform , ha bakepapir over deigen og fyll den med tørre erter , bønner eller lignende slik at deigen ikke "bobler" seg under steking.Sett den i den forvarmede ovnen i ca 18 min.,til den får en gyllen overflate, mens paideigen steker seg lager du fyllet. Skjær kylligfiletene i biter, krydre dem med salt,pepper og paprikapulver og stek dem i olivenolje i ca.7-8 min til de får en litt gyllen overflate.

Hakk løken, gressløken,chilien og de soltørkedetomatene i biter og stek dem i stekepannen til løken blir gjennomsiktig. Ha oppi sjampinjongene og baconbitene og stek videre i ett par minutter.


 Riv osten, du kan bruke hvilken som helst ost , det ble mini babybell på meg da de har overlevd en stund i kjøleskapet siden husets 3 åring plutselig en dag bestemte seg for at hun ikke likte ost mer.Bland sammen creme fraiche, philadelfia krydderost og halvparten av den revne osten i en bolle.

Ta ut pai deigen av ovnen , fyll det med kylligbitene, løkblandingen og på toppen heller du osteblandingen. Sett paien tilbake i ovnen i ca. 10 min, ta den ut og strø resten av den revne osten over , sett den tilbake i ovnen til osten blir gyllen ca. 5 min.


Jeg serverte den sammen med litt salat og det ble stor suksess.  Så er det bare å nyte, gjerne med ett glass rødvin eller to til. Dagens moral ; du skal ikke kimse av ett "tomt" kjøleskap kanskje det bare er fantasien din som er tom
                                        Ha en super helg!

4 comentarios:

 1. Jeg er så imponert, Helene! Utrolig mange flotte oppskrifter. Jeg leser bloggen hver gang du publiserer. Flott å få inspirasjon til å lage mat og kaker:)

  Anne Marte

  ResponderEliminar
 2. Takk for det Anne Marte koselig å høre det gir litt ekstra kikk til å fortsette Håper det er bra med den voksende magen
  Klem Helene

  ResponderEliminar
 3. Kikar in hos dig. Pajen ser mycket god ut, kanske jag tar och testar den någon gång. Ha det gott!

  ResponderEliminar
 4. Det var gøy at du hilste på hos meg Erika

  ResponderEliminar