viernes, 4 de abril de 2014

Fredagstapas; Bandilleras

Har du vært i spania har du helt klart sett bandilleras, enten som tapas på barer eller når de blir solgt på lokale markeder. Dette er spansk tradisjon på sitt beste ,disse trepinnene med oliven,fisk,gulrot,sur agurk og diverse andre godsaker har lang tradisjon og er den dag i dag en av de vanligste tapasene man får servert på barer her til lands.
 Selve ordet bandillera betyr noe sånt som tynn pinne på norsk, og det er også navnet på de fargerike pinnene som tyrefekterne stikker inn i oksen under tyrefektingen,altså mange tradisjoner som blandes sammen her. Legenden sier at det er fra tyrefekter arenaen navnet på denne tapaen kommer. Du får nemlig kjøpt spesielle banderilla pinner med fargerik ende på til å lage dem, de minner litt om de som tyrefekterene bruker, men det går like fint med en tannpirker altså. Om du vil prøve min versjon av bandilleras trenger du følgende;

           oliven                /            aceitunas
         sur agurk             /            pepinillos
         crabsticks            /    palitos de cangrejo
       cherrytomater         /       tomates cherry
      manchego ost         /      queso manchego
        kokt skinke            /        jamon de york
           paprika               /            pimiento
        tannpirkere            /             palillos


Det hele er såre enkelt, tre godsakene på tannpirkerne, så mye du får plass til. Cherrytomatene,manchego osten,crabsticksen og den kokte skinken deler du opp i passelige biter.
 Bruk de olivenene du liker best, det er veldig vanlig å bruke oliven som er smaksatt med chilli her i spania slik at bandilleraene blir litt spicy, men det er helt valgfritt hvilke oliven du bruker. En del barer ,spesiellt i sør spania ,liker også å ha sardiner på sine bandilleras, men jeg er ikke spesielt glad i sardiner så jeg utelater dem.
 Her er det altså kun fantasien som setter grenser for hva du kan tre på dine bandilleras, så lenge basisen er sure agurker og oliven, disse skal smake av eddik. Siden disse som oftest er spicy og med eddiksmak så annbefaler ikke spanjolene å drikke rødvin til disse, da eddiken ødelegger smaken på rødvinen, disse skal nytes sammen med en iskald øl. Håper du fikk lyst til å prøve,funker fint som erstatning for potetgull på en fredagskveld, og er dessuten hakket sunnere .
                                  Ha en fin fredag videre!

No hay comentarios:

Publicar un comentario