lunes, 16 de febrero de 2015

Fletteloff

Brød trenger man hver dag og noen ganger får man lyst på en litt finere variant som for eksempel fletteloff. Denne oppskriften er veldig enkel og du blir belønnet med to luftige og velsmakende fletteloff. Dette blir også mitt bidrag til Månedens søtsak på bloggen Søta Saker der temaet i februar er tilbehør. Og denne fletteloffen bruker jeg alltid som tilbehør når det serveres suppe til middag eller kveldsmat.
Nå i kalde vintermåneder er det lite som smaker så godt som en spicy suppe og fersk fletteloff spør du meg. Om du vil prøve trenger du følgende til to fletteloff;

            50g gjær                /       50g de levadura
      4dl lunkent vann          /       4dl de aqua tibia
             2 egg                                 2 huevos
            1ts salt                  /          1 ctda de sal
        1ss olivenolje            /         1 cda de aceite
          2ss sukker              /          2cda de azucar
         ca 12 dl mel             /        ca 12 dl de harina

Begynn med å smuldre gjæren din i en bakebolle,ha i olivenoljen og det lunkne vannet og rør til gjæren er oppløst. Rør så inn eggene,saltet og sukkeret. Ha så i melet ditt litt etter litt, mens eltekroken går jevnlig. 
Se ann melmengden, deigen skal slippe kanten på bakebollen , men fortsatt være litt seig når den er ferdig. Sett deretter deigen til heving under ett kjøkkenhåndkle. La den heve til den er dobbelt størrelse, det tar 40-50 minutter. Ha deretter deigen ut på ett melet bakebord og del den i to.
 Deretter deler du de to delene igjen opp i tre, og triller dem ut til lange pølser. Hver pølse bør være ca 15 cm lengre enn selve bakeplaten din, siden de skal flettes blir loffen automatisk kortere. Så klemmer du endene på tre pølser sammen og bretter den stygge kanten du får under loffen din, før du fletter i vei. 
Legg så de to flettene på ett stekebrett og la de heve, under ett kjøkkenhåndkle, i 30-40 minutter. I mellomtiden varmer du ovnen din opp til 220 grader. Når fletteloffene er ferdig hevet pensler du dem med egg og strør over frø. Jeg brukte svarte valmuefrø på en fletteloff denne gangen og solsikke og linfrø på den andre. Her er det hva du selv liker som får bestemme, bruk det du har for hånden eller du kan bare pensle med egg før du steker dem i 15-20 minutter midt i ovnen.
Bank på loffen under når du tror den er ferdig stekt, du skal høre en hul lyd , da er de ferdige. La fletteloffene avkjøles litt på rist. Smaker nydelig, de får en litt sprø skorpe og blir veldig luftige. Som sagt det perfekte tilbehøret til varmende supper nå i den kaldeste vinter måneden.
Fletteloffen kan fint fryses og den blir som nystekt igjen om du varmer den i ovnen på 220 grader i 5 minutter etter at den har tint. Håper du fikk lyst til å bake litt, og om du prøver noen av mine oppskrifter blir jeg som vanlig veldig glad for tilbakemelding.
                                 Ha en fin mandag videre!

No hay comentarios:

Publicar un comentario