lunes, 21 de marzo de 2011

Appelsin og sitron påskekjeks

Her hjemme hos oss begynner påsken tidlig, grunnen er at vi alltid reiser til Norge i påsken og da må det jo pyntes opp en stund før vi vender nesen nordover. Gårsdagen ble dermed brukt til å pakke opp 2 kasser med påskepynt og gjøre huset litt gulere. Jeg elsker å pynte opp og det spørs om ikke det blir trangt om plassen for påskekyllingene når de pakkes ned igjen , de har nemlig en tendens til å formere seg etterhvert som påskepynten dukker opp i butikkene her i varmen.


Prinsessen i huset forlangte også å bake i går, jeg hadde faktisk tenkt å droppe bakingen for å stryke. Men da prinsessa insisterte på "å kjevle og å trykke ut mamma", var jeg ikke vond å be , stryking er jo ikke akkurat det morsomste jeg vet. Valget falt på appelsinkjeks som vi har bakt mange ganger før, men med en liten vri , halvparten av deigen fikk bli til sitronkjeks. Appelsiner og sitroner hører jo påsken til, litt gul konditorfarge og årets første påskebakst var sikret. Om du vil ha kjeks til påske trenger du;

  200g romtemperert smør             /        200g de mantequilla
          1,5 dl sukker                          /          1,5 dl de azucar
              2 egg                                 /                 2 huevos
            7dl. mel                               /              7 dl. de harina
       2ts.bakepulver                        /   2 chucaraditas de levadura royal
         1 appelsin                             /                 1 naraja
          1 sitron                                 /                  1 limon
 Gul konditorfarge (valgfritt)         /     colorante amarillo (opcional)
        Perlesukker                            /          azucar en grano

Begynn med å rive skallet av sitronen for seg og skallet av appelsinen for seg. Så visper du sammen smør og sukker til det blir lett og porøst. Ha deretter i ett egg av gangen. Det er fint om eggene også er romtempererte det gjør det lettere for dem å blande seg med resten av deigen.Sikt inn mel og bakepulver og la maskinen gå til du har en litt seig deig. Om du vil ha to typer kjeks deler du nå deigen i to, i den ene tilsetter du det revne appelsinskallet, saften av en halv appelsin og gul konditorfarge, hvor mye konditorfarge avhenger av hvor sterk fargen du bruker er og hvor gul du vil ha kjeksen din ,prøv deg frem, ha i litt ekstra mel i maskinen om deigen blir veldig klissete , når den slipper kanten av bollen er den ferdig. Kjevl deigen ut mellom bakepapir og la den hvile i kjøleskapet i minst en time.Med den andre halvdelen av deigen gjør du det samme, men nå med saften av en halv sitron, det revne sitronskallet og gul konditorfarge.
Om du vil ha en type kjeks bruker du saften av hele appelsinen eller sitronen i deigen og skallet av 1,5 sitron eller appelsin.
Når deigen har hvilt i kjøleskapet ,setter du ovnen din på 175 grader, så kjevler du deigen litt finere ut mellom bakepapirene. Jeg kjevler den ca 5 mm tykk før jeg trykker ut figurene. Legges så på bakepair på ett stekebrett, husk å ha nogelunde samme størrelse på figurene på brettet hvis ikke kan noen lett bli brent og andre rå når du steker dem. Figurene kan ligge ganske tett på bakepairet da de ikke hever seg eller siger ut noe særlig under steking.
Pensles med egg og strøs med perlesukker før de stekes i ca 10 min i ovnen, følg med mot slutten av steketiden, de kan fort bli brent. Kjeksen skal være litt gyllen i kantene når den er ferdig. Legg kjeksen forsiktig over på en rist til de er avkjølte, dette er jobb for mammaer da kjeksen ikke er helt sprø når den kommer ut og brekker lett.

Kjeksen er holdbar i en tett boks i ca.2 uker men har mest sannsynlig forsvunnet før den tid. Deretter gjenstår det bare å koke te og nyte , eller pakke inn i gaveposer og gjøre naboenes dag litt gulere som vi gjorde.

                                       Ha en gul dag videre!

2 comentarios:

  1. Vilka fina kakor. Har inte tänkt på att man kan göra gula kakor till påsk, kanske jag ska göra. :-)

    ResponderEliminar
  2. Takk Erika,de er veldig gode også.

    ResponderEliminar