viernes, 31 de julio de 2015

Fredagstapasen; Pisto manchego

Fredag og tapastid her på bloggen, i dag med en veldig typisk tapas fra Castilla la Mancha,der hvor jeg bor. Denne tapasen smaker like godt kald som varm, den kan serveres til vegetarianere og om du ikke vil spise den som tapas kan den fint servers både som tilbehør til kjøtt,fisk og grillmat.
 Altså litt som poteten ,pisto manchego kan brukes til alt. Den er heller ikke vanskelig å lage, men du trenger litt tid. Dette er en typisk rett fra bestemødrene sitt kjøkken,og de er kjent for å bruke lang tid på å lage maten her i spania.Om du vil prøve deg på pisto manchego trenger du følgende ingredienser;

                1 løk               /           1 cebolla
              8 tomater           /          8 tomates
        1 grønn paprika       /      1pimiento verde
           1rød paprika         /       1 pimiento rojo
              2 squash           /        2 calabacines
               olivenolje          /        aceite de oliva
                   salt               /               sal

Pisto betyr oppskåret på spansk , og det er i hovedsak det du må gjøre med alle ingrediensene til denne tapasen. Begynn med å ha godt med olivenolje i stekepannen din og deretter kutter du opp løken i så fine biter som du bare klarer.Ha løken i stekepannen på middels varme og la den surre seg blank og fin, en 20 minutters tid pleier jeg å la min løk stå å surre.
Deretter er det klart for neste ingrediens,den grønne paprikaen. Rens den for frø og ta bort stilken, før du også skjærer den i så små biter som mulig og har den i stekepannen med løken. Etterfyll med litt olivenolje i stekepanna. Deretter lar du det gå 15-20 minutter før du gjentar prosessen med den røde paprikaen og har den i stekepannen også. Igjen lar du det surre 15-20 minutter. Ha i litt salt underveis også, ha i mere olivenolje om nødvendig.
Deretter er det klart for å ha i squashen din, også den oppskåret i terninger skal vite. Jo mindre treninger, jo bedre. Ha i squashen,salt og ha på olivenolje om nødvendig, deretter skal dette stå å putre i 30-40 minutter. Rør om av og til. Rekkefølgen på ingrediensene er viktig når du lager pisto, siden ikke alle grønnsakene trenger like lang koketid, så følg rekkefølgen.
Squashen gir fra seg en del vann , men det koker bort av seg selv etterhvert. Mens du venter på ar squashen skal bli myk og koke seg litt i stykker er det tid for å skolde tomatene dine. Ha kokende vann i en kjele, og iskaldt vann med isbiter i en bolle. Ha en og en tomat ned i det kokende vannet i 5-10 sekunder før du har tomaten over i bollen med isvann i like lang tid mer eller mindre.
Skjær deretter ett kryss på toppen av tomaten og "skrell" av skinnet ved hjelp av en kniv. Det går veldig enkelt etter at du har skoldet dem. Skjær så vekk den harde delen der stilken er festet og  kjør alle tomatene i en blender til de er flytende. Til slutt har du tomatene i stekepannen sammen med alt det andre.
Så må du igjen smøre deg med tålmodighet, nå skal nemlig pistoen stå og putre på svak varme i ytterligere en times tid.Rør rundt av og til. Væsken blir redusert og du får en alldeles nydlig pisto som er vel verdt ventetiden.Når den er ferdig ser den ut som på bilden under:
Som sagt denne smaker like godt kald som varm. Som tilbehør til mat eller alene med ett stekt egg liker jeg den best varm, men som tapas blir den vanligvis servert kald. Hvor mange tapas det blir av denne oppskriften er litt vanskelig å si, men rundt 40 ville jeg tro om du serverer dem som meg på små kjeks.
Jeg bruker den typen kjeks som du ser på bildet over, det er viktig at det er litt tykkelse på dem, ellers vil væsken fra pistoen gjøre dem myke og da smaker de ikke noe godt. Legg ca en teskje pisto på hver kjeks, ha dem over på ett fat og tapasen er klar til servering.
Det fine med pistoen er at den fint kan stå i kjøleskapet ett par dager, så denne kan du forberede i god tid, den blir nesten bare bedre av å få stå litt. Dessuten er den raskt å gjøre klar om du har den i kjøleskapet og jeg kan love deg at dette smaker veldig godt.
Som sagt en spansk klassiker , som det finnes uttallige versjoner av her i spania, og som enhver spansk bestemor med respekt for seg selv er best i verden på å lage. Håper du fikk lyst til å lage tapas nå
                           Ha en strålende fredag videre!


No hay comentarios:

Publicar un comentario