domingo, 29 de enero de 2012

Eplekake

Denne oppskriften har vært publisert tidligere her på bloggen, men en god ting kan ikke gjentas for ofte så her kommer den igjen. Grunnen til reprisen er at Månedens søtsak på bloggen Søta saker  har som tema Klassiker nå i Januar, og det er nettopp det denne kaken er for meg,en klassiker. 
Jeg har bakt den i over 15 år nå og den slår aldri feil, elskes av både stor og liten, tykk og tynn, høy eller lav kort sagt alle liker denne. Har lenge hatt lyst til å delta i måndens søtsak og med denne oppskriften har jeg endelig fått ut fingeren. Om du vil prøve trenger du følgende;

                 4 egg               /                     4 huevos
             5dl sukker           /                 5dl de azucar
            120g smør           /            120g de mantequilla
              2dl melk             /                  2 dl de leche
               6dl mel             /                   6dl de harina
         2ts bakepulver      /           2 chucaraditas de levadura
            3/4kg epler        /                3/4kg de manzanas
                 kanel             /                          canela
                sukker            /                          azucar

Sett ovnen din på 180 grader. Begynn  så med å smelte smøret i en kjele,ha deretter melken i og la det hele koke opp. Samtidig pisker du en lett og luftig eggedosis av eggene og sukkeret ditt. Mens smørblandingen koker opp og eggedosisen piskes, skreller du eplene dine og skjærer dem i ganske så tynne og fine skiver.
Bruk gjerne litt syrlig epler de blir best, jeg bruker Pink Lady. Mål også opp melet ditt og bland det med bakepulveret. Dette er en stor kake så du trenger en 26cm. form,eller du kan fordele røren i flere små kakeformer, legg bakepaipr i bunnen av formen din og smør kantene med litt smør. Ha deretter smørblandingen din inn i eggedosisen i en tynn stråle.
 Til slutt har du i melet og bakepulveret og pisker til alt er godt blandet og du har en klumpefri røre. Begynn så med å helle litt av røren i bunnen på kakeformen, deretter legger du ett lag med de oppskjærte eplene, strø over en spiseskje eller to med sukker og en god dæsj med kanel, så fortsetter du lagvis med røre og epler, kanel og sukker til det er slutt på røren din , avslutt med ett lag med epler som du legger i ett pent mønster og strø kanel og sukker over igjen.
Sett så kaken inn midt i ovnen på 180 grader i ca. 1 time, følg med underveis og bruk en kakepinne for å sjekke om kaken er stekt helt igjennom. Om den blir litt for mørk på toppen , men allikevel ikke er ferdig inni, legg litt bakepapir over slik at toppen ikke blir brent. Når kaken er ferdig lar du den ligge  i en 5 til 10 minutter før du tar den ut av formen og lar den avkjøles på rist. Så er det bare å sette seg i en god stol og nyte sammen med en kopp te eller kaffe.
Kaken er nydelig nybakt og duften som brer seg i huset når den stekes er også himmelsk. Kaken kan fin oppbevares i kjøleskap ett par dager , den blir nesten bare bedre og bedre, har aldri prøvd å fryse den av den enkle grunn at den alltid blir spist opp, så om du prøver det får du skrike ut her inne på bloggen. Voila, det var det hele for nå , mitt første bidrag til Månedens søtsak på Søta saker var herved avlevert.
                                                   Ha en fin bakedag videre!

3 comentarios:

 1. Låter gott!
  Ska testa att baka till mina kollegor på jobbet.

  ResponderEliminar
 2. oh så fin kaka skall baka den till jul yvonne pira

  ResponderEliminar
 3. Lykke til Yvonne la meg gjerne få høre hvordan det gikk

  ResponderEliminar