domingo, 30 de marzo de 2014

Rimboboller

Dette er en klassiker ,typisk 80 talls bakst vil jeg si , minner ihvertfall meg om barndommen,tror til og med at oppskriften min opprinnelig stammer fra skolekjøkkenet, uansett så smaker de nydelig. Blir litt wienerbrød følelse over dem ,selvom dette er vanlig gjærbakst.
Jeg simpelthen elsker disse ,de smaker helt fortreffelig av vanilje og er dessuten veldig kjekke å ha i fryseren da de kan fryses ustekte. Får du uventet besøk har du fersk gjærbakst på null komma niks. Om du ble  fristet til å prøve trenger du følgende til ca.30 rimboboller;

         25g gjær               /       25g de levadura fresca
      2dl kald melk           /             2dl de leche fria
        200g smør             /         200g de mantequilla
        2ss sukker             /           2 cdas. de azucar
         6-7dl mel              /              6-7dl de harina
             egg                   /                     huevo

Til fyllet trenger du følgende;

        100g smør            /             100g de mantequilla
         4ss sukker           /               4 cdas. de azucar
     4ts vaniljesukker      /        4 ctdas. de azucar vanillado

Til glasuren;

             melis                  /         azucar glace
        vaniljesukker           /       azucar avanillado
             vann                   /               aqua

Begynn med å smuldre gjæren din i en bolle, tilsett melken og rør til gjæren er oppløst.Rør så inn sukkeret.
Ha så i mel og smør vekslevis i røren mens du lar eltekroken gå . Det er viktig at smøret ditt er romtemperert og at du deler det opp i små terninger. Se ann melmengden din også, du skal ha en fast men litt klissete deig. Jeg brukte 7 dl denne gangen, men det varierer litt fra gang til gang.
Deretter er det klart for å blande sammen fyllet. Ha alle ingrediensene til fyllet i en bolle, pass igjen på at smøret ditt er romtemperert, rør det hele godt sammen for hånd ved hjelp av en gaffel.
Deretter har du deigen din over på ett melet bakebord. Kjevl den ut til en stor firkant og del den så opp i små firkanter på 8x8cm. Ha ca. 1ts fyll i midten av hver firkant , før du bretter de fire hjørnene på deigfirkantene inn over fyllet. Gjenta samme prosess helt til du ikke har mere deig igjen.
Legg så hver rimbobolle i en muffinsform og sett dem på en stekeplate. Dekk dem til med ett kjøkkenhåndkle og la dem etterheve i ca 2 timer i romtemperatur. Rimbobollene pensles så med egg. Deretter stekes de midt i ovnen på 250 grader i 5-8 minutter. Avkjøl rimbobollene dine på rist.
Om du vil fryse noen av bollene dine gjør du det etter at de er ferdig hevet, istedet for å sette dem i ovnen fryser du dem på ett brett i fyseren. Når de skal stekes tar du dem ut av fryseren samtidig som du setter stekeovnen din på 250 grader ,deretter pensler du dem med egg og steker dem midt i ovnen som vanlig i 5-8 minutter.
I begge tilfeller , når rimbobollene dine har avkjølt seg litt ,blander du sammen melis og vann til en litt tykk glasur og har over rimbobollene. Jeg liker å ha i 1ts vaniljesukker i melisen også jeg da, bare så vaniljesmaken kommer ekstra frem, men det gjør du som du vil med. Da gjenstår bare den beste delen , å nyte den ferske gjærbaksten. Den er helt nydelig , det kan jeg love dere. Velbekomne!
                              Ha en fin bakedag videre!

2 comentarios:

 1. Ah, disse er knallgode! Min mann pleier å lage dem. :)
  Tidlig på 90-tallet ble det utgitt en samleserie med oppskrifter som het Hjemmebakt. Fikk tilsendt løsark som ble satt inn i permer, og derfra har jeg oppskriften.

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. Fint å høre at det er andre som liker disse også Jeg har bakt disse i alle år men har helt glemt å bloggen om dem. Det var sannlig på tide for disse er min favor

   Eliminar