miércoles, 5 de noviembre de 2014

Fikenchutney

Høsten har plutselig fra en dag til en annen kommet for fullt her i Spania også,og med den blir ofte middagsmaten tungere og det blir servert mere supper og gryteretter her i hus. Som tilbehør smaker det veldig godt med chutney synes jeg ,og denne fikenchutneyen er en ny favoritt.
Fersk fiken er kanskje ikke så lett å få tak i hjemme i gamlelandet, men litt leting er denne chutneyen verdt. Om du ble fristet til å prøve trenger du følgende;

         300g rødløk                 /        300g de cebolla roja
             1 sitron                    /                 1limon
          1 kanelstang              /          1 rama de canela
         10 nellikspiker              /             10 clavos
             0,5ts salt                  /            0,5 cdta sal
    0,5ts cayennepepper       /           0,5cdta cayenna
      0,5ts svart pepper          /      0,5 cdta pimienta negra
   0,5ts revet muskatnøtt      /    0,5 cdta nuez de moscada
       10g fersk ingefær         /        10g de jenjibre fresco
      300g brunt sukker         /       300g de azucar moreno
            900g fiken               /             900g de higos
   1,5dl balsamicoeddik       /        1,5dl balsamicovinagre
       1dl rødvinseddik          /      1dl de vinagre de vino tinto

Bli ikke skremt av den lange ingredienslisten det meste er krydder. Begynn med å skjære all rødløken din i så tynne ringer som du bare klarer. 
Deretter har du litt olivenolje i en stor stekepanne og har i den finskjærte rødløken, ha medium varme på pannen. Stek rødløken i 5 - 10 minutter til den blir myk og gjennomsiktig. og neste karamelisert. Rør om en gang iblandt.
Mens rødløken stekes kutter du opp fiknene dine og tar av den harde stilken. Del så hver fiken i 4 biter. Samtidig river du skallet på sitronen din og presser saften ut av den.
Når løken er klar har du i sitronsaften,det revne sitronskallet,sukkeret ,rødvinseddiken og balsamicoedikken. Riv den ferske ingefæren din over og ha i resten av krydderet.
La så det hele koke opp, skru ned varmen og la det syde i ca 30 minutter , eller til væsken har blitt så redusert at den ser mere ut som sirup. Da er det klart for å ha i de oppskjærte fiknene dine, rør dem forsiktig inn.
La så det hele koke opp igjen og la det koke videre i 15 -25 minutter. Rør om av og til og smak til med mere salt og pepper om det er nødvendig. Mens det putrer og koker videre gjør du klare oppbevaringsglassene dine.
Når chutneyen din er ferdig lar du den avkjøles litt i kjelen , før du har den over på syltetøyglass. Den bør fortsatt være varm når du heller den over på glass. Skru lokket godt på og la glassene avkjøles helt.
 Oppbevar chutneyen kaldt , gjerne i kjøleskap, den holder seg fint i opp til 1 måneds tid. Jeg fikk 3 vanlige og ett lite syltetøyglass ut av denne oppskriften. Chutneyen smaker godt på ris, til kjøtt, til kylling ja kort sagt til det meste. Håper du fikk lyst til å prøve, du kommer ikke til å angre deg.
                                  Ha en fin høstdag videre!

l

No hay comentarios:

Publicar un comentario