jueves, 30 de agosto de 2012

Scottish shortbread

Temaet for Månedens søtsak hos Søta saker  for august måned er Reiseminner. Min første tanke gikk til Skottland og shortbread.
 Begynner å bli lenge siden jeg var på ferie der nå , men smaken av  Walkers Shortbread, den er fortsatt friskt i minne. Vet ikke om noe bedre sammen med en kopp Earl Grey på en rengnfull dag.
 Nå regner det jo ikke så mye her jeg bor, men shortbread smaker godt i sola også de. Uansett vær der du er, disse bør du prøve, de smelter på tunga og om jeg selv får si det så er de ikke så langt unna de orginale Walkers. Meget vellykket ble bakeprosjektet denne gangen, oppskriften hadde jeg utrevet fra ett eller annet ukeblad ,vet dessverre ikke hvilket ,men om du vil prøve trenger du følgende;

            200g smør       /            200g de mantequilla
             350g mel        /                350g de harina
          180g sukker     /                 180g de azucar

Det er veldig viktig at smøret ditt er romtemperert, jeg brukte også smør med salt i, om du ikke bruker det tilsett en klype salt i deigen din. Ha det romtempererte smøret ditt i en bolle, ha over sukkeret og rør det hele sammen med en gaffel eller bruk hendene.
 Når sukkeret er godt blandet inn tilsetter du melet litt etter litt, mens du fortsette å kna eller eventuelt røre. Kna godt mellom hver gang slik at det ikke blir melklumper i deigen din. Du får en fast litt tørr deig , om den skulle bli altfor smuldrete kan du tilsette en teskje eller to ekstra med smør. La så deigen din hvile i ca.30 minutter i kjøleskapet.
 Deretter må det litt tålmodighet til og en utstikker form av ett eller annet slag, jeg brukte en firkantet form denne gangen. Vær klar over at denne deigen er ganske kronglete å kjevle og stikke ut slik at små figurformer etc annbefales ikke. Runde ,firkantete eller hjerte former egner seg godt, grunnen er at deigen lett smuldrer seg når den kjevles ut, den må kjevles i små porsjoner med litt mel på bakeoverflaten  og løftes over på bakebrettet med en spatula eller stekespade.,siden jeg fikk 50 shortbread ut av deigen, så tar dette litt tid men resultatet er verdt hvert sekund.
Kjeksene kan legges veldig tett på stekebrettet for de hverken sklir ut eller hever seg under steking. Jeg fikk plass til 35 stk på ett brett, det kan jo hjelpe deg til å få en ide om hvor stor utstikker jeg brukte. Før de stekes prikkes de lett med en gaffel for å få det typiske shortbreadpreget, deretter stekes de i ca. 20min på 175 grader. De skal ikke bli brune i kantene, de er helt lyse også ferdigstekte ,så følg med på slutten av steketiden så de ikke brenner seg. Avkjøles på rist ,når de er kalde har du dem over i en tett kakeboks, legg dem lagvis med bakepapir imellom og mellom hvert lag strør du litt sukker over kjeksene.
 Etter en stund absorberer kjeksene sukkeret og det gjør at de får den helt rette smaken av shortbread. Så er det bare å koke te og sette seg godt til rette og nyte.Vet ikke helt hvor lang holdbarhetstid disse har da boksen var tom etter 4 dager,får gjemme unna noen neste gang for å teste det ut.
                                      Ha en fin bakedag videre!

No hay comentarios:

Publicar un comentario