miércoles, 6 de enero de 2016

Roscon de Reyes - Hellige tre Kongers krans

Hjemme i gamlelandet er man nå tilbake til hverdagen og rutinene ville jeg tro, men her i Spania fortsetter julefeiringen, i dag er det nemlig Reyes eller de hellige tre kongers dag. Dette til minne om de hellige tre konger Melchor,Gaspar og Baltasar som kom med gull,røkelse og myrra til Jesusbarnet. Så i går var vi å så på opptogen når kongene kom og i natt har de vært her og lagt gavene under juletreet.
Nesten som julaften igjen, og vi skal selvfølgelig spise den tradisjonelle Roscon de Reyes, som er en tradisjonell gjærbakst krans her i Spania på denne dagen. Roscon betyr løst oversatt rund bakelse og reyes konger, så denne kransen er i deres ære, selvom opprinnelsen til roscon de reyes egentlig er en hedensk tradisjon som den katolske kirke, som med så mange andre hedenske tradisjoner, har gjort til sin egen. Da vet dere litt mer om hellige tre konger her i spania,så nå til oppskriften på kransen som for øvrig er kjempegod. Til en stor eller to små roscon de reyes trenger du følgende ingredienser;

                   650g mel                     /         650g de harina
           250ml lunken melk             /       250g de leche tibia
                    25g gjær                    /    25g de levadura fresca
                 120g sukker                  /         120g de azucar
                   120g smør                   /     120g de mantequilla
                       2 egg                       /              2 huevos
               1 eggeplomme                 /       1 yema de huevo
                 en klype salt                   /       un pincho de sal
                  1 appelsin                     /          una naranja
                 1 stor sitron                   /        1 limon grande
     2,5ss appelsinblomst essens   /   2,5 cda de aqua de azahar

Dekorasjon;

            mandelflak             /      laminas de almendras
           perlesukker             /            azucar perla
         kandisert frukt          /          fruta escarhada

Fyll;

            8 dl fløte               /           8dl de nata
           3 dl melis              /      3dl de azucar glaceBegynn med å løse opp gjæren din i en bolle, tilsett litt ca 4 ss av den lunkne melken din og 2ss av melet og rør det hele godt sammen. Dekk til bollen med lokk og la blandingen stå å fermentere i 10-15 minutter, da skulle den se ut omtrent som på bildet her;
I en annen bolle har du sukker,salt egg, eggeplommen og appelsinblomstessensen. Riv så skallet av appelsinen og sitronen din og ha det i den samme bollen.Bland det godt sammen. Varm melken din til den er ca 37 grader og smelt smøret ditt. 
Sett så eltekroken på bakemaskinen din og ha i vekselsvis mel, den fermenterte gjærblandingen og melken din.Rør det hele godt sammen og til slutt har du i det smeltede smøret,elt videre til du får en fast deig.
Dekk så deigen til og sett den på ett lunt sted til heving, den skal heve til dobbelt størrelse, det tar litt tid , men ikke fall for fristelsen å elte den ut før,da blir den bare tørr og kompakt når den er ferdig stekt. 
Når deigen har nådd dobbelt størrelse elter du den litt på ett melet bakebord. Sett ovnen din på 50 grader. Form så deigen til en kule , lag ett hull i midten av kulen og form den til en rundt krans ved hjelp av hendene dine. Veldig dårlig forklart men du ser hva jeg mener på bildene. Om du vil ha to små kranser deler du deigen i to og gjør samme prosess to ganger.
Dekk kransen til med ett glasshåndkle og skru av ovnen din.Sett så kransen ,med hånkle, inn i ovnen og la den igjen heve til dobbelt størrelse. Det tar ca 20-30 minutter i ovnen. Ta den så ut og pensle den med egg og dekorer den om du vil det. Typisk i spania blir de dekorert med mandelflak,perlesukker og kandisert frukt i rødt og grønt. Om du ikke får tak i det holder det lenge med perlesukker og mandelflak.
Sett så ovnen din på 180 grader,og når det har blitt varm steker du kransen din midt i ovnen i ca 25-35 minutter. Den skal bli litt gyllen og du skal høre en hul lyd når du banker på undersiden av kransen, da er den ferdig.
 La kransen avkjøles på rist, det er viktig at den er helt kald før du fyller den.Noen spiser kransen slik den er uten fyll ,men dyppet i varm kakao, så om du foretrekker det kan du gjerne spise den slik. Om du velger å fylle den er det vanligste fyllet pisket krem.
Pisk 8 dl fløte,ja du trenger virkelig så mye fløte, dette er en stor krans, når fløten er stivpisket har du i 3 dl melis og pisker videre til det er godt blandet. Del så kransen din i to og fyll så med kremen din. Spanjolene har som tradisjon å gjemme en plastfigur pakket inn i plastfolie i fyllet, og den som får den når man spiser kransen må betale kransen.Legg så på den andre delen av kransen som lokk og volia du kan nyte din første roscon de reyes.
Håper du fikk lyst til å prøve deg på ett typisk spansk bakverk, jeg lover deg at det smaker veldig godt, og jeg er egentlig ikke så veldig begeistret for krem, men akkurat denne spiser jeg gjerne. Litt morsomt er det jo å være del av to kulturer og håper dere synes det er gøy å få litt innblikk i spanske tradisjoner.Om du vil se mere av vår Reyes feiring kan du gjøre det på Instagram.
                                 Ha en fin bakedag videre!

No hay comentarios:

Publicar un comentario