lunes, 12 de marzo de 2012

Calcots saus

Til calcotsen som ble servert på karnevalsfesten ble det selvfølgelig servert den klassiske calcotssausen som hører til. Den er basert på tomater og er rasende god, den kan fint brukes som tilbehør til kjøtt og fisk, og da gjerne grillet.
 Om du vil prøve en klassisk spansk saus trenger du følgende;
     1kg modne tomater    /    1 kg de tomates maduros
                  2 løk                 /                 2 cebollas
           2 hele hvitløk         /            2 cabezas de ajo
            25 mandler           /              25 almendras
        25 hasselnøtter        /                25 avellanas
   1 kopp god olivenolje  /               1 vaso de aceite
          1 kopp vann          /                1 vaso de aqua
                salt                  /                           sal
              pepper               /                     pimienta
         1 hvitløksfedd      /                    1 diente de ajo
             5-6ñora            /                       5-6 ñoras
              edikk                /                       vinagre


Begynn med å sette ovnen din på 200 grader. Pakk inn tomatene , løkene og hvitløkene i aluminiumsfolie, sett dem på en bakeplate og sett dem inn midt i ovnen.
Det er viktig at tomatene dine er modne ikke grønne da blir ikke sausen som den skal være. Både løken og hvitløken skal bli myk, dette tar gjerne en time eller to, kommer litt ann på størrelsen på løken og hvitløken. Selvom tomatene blir ferdige før det, lar du dem bare stå i ovnen til alt er ferdig.
 Følg med underveis og bruk en kakepinne for å sjekke om de er ferdige. Mens du venter på at det du har i ovnen skal bli ferdig maler du de 25 mandlene og de 25 hasselnøttene fint., hvorfor akkurat 25 vet jeg ikke  men oppskriften har vært i min manns familie lenge så jeg tenker at det er best å holde seg til den og telle ivei. Så koker du opp en kjele med vann og har oppi det som på spansk heter ñoras, det er tørkede små røde paprika, vet ikke om det er å få tak i hjemme i norge, men prøv i en velassortert matbutikk eller en pakistask eller kinesisk butikk. 
Sausen smaker ikke det samme om du ikke har disse, så let litt rundt eller få noen som skal på ferie til spania til å ta med noen hjem til deg, her nede selges de overalt. Kok disse til de mykner ,mine sto i ca 30 minutter på ovnen, neste steg er å rive dem opp og skrape av "kjøttet" på innsiden, hverken frøene eller skinnet skal være med i sausen.
Bruk en skarp kniv og dra den over skinnet , du sitter da igjen med "kjøttet" som skal i sausen. Når løken og hvitløken er myk er også tomatene det. Ta alt ut av ovnen og pakk alt ut av aluminiumsfolien, la det hele avkjøles litt ,ellers brenner du fingertuppene dine, før du drar skinnet av tomatene.
 Løken din skjærer du endene av og drar av det ytterste laget resten har du i hurtigmikseren din. 
Hvitløken må også renses , dette er en veldig klissete jobb, trekk ut fedd for fedd og klem i den tykkeste enden av feddet da "skvetter" innmaten ut av seg selv.
Ha så alle ingrediensene utenom eddiken ,salt og pepper i hurtigmikseren og kjør på full styrke til du får en jevn saus. Deretter smaksetter du med edikk salt og pepper. Det skal ganske mye salt til men litt mindre pepper. Jeg tok 2 ss eple-edikk denne gangen , da syntes jeg smaken var perfekt, men prøv deg frem for å få sausen slik du synes passer for deg. 
Om sausen blir for tynn kan du justere med litt flere malte mandler og hasselnøtter. Konsistensen skal ikke være rennende heller litt som ketchup om det hjelper som veiledning. Dette er en nydelig saus, den krever litt arbeid men det er verdt det.Fint å ha i tankene nå som grillsesongen snart er rundt hjørnet.
 Sausen kan fint fryses og holder seg i ca 2 uker i kjøleskap. Som sagt så er dette veldig typisk spansk og har sin opprinnelse i Cataluña der den spises til calcots som du kan lese mer om her og her.Håper du vil prøve selvom jeg ikke vet om det er calcots å få tak i i Norge, men sausen er god lell den.
                                       Ha en fin dag videre!

1 comentario:

  1. Takk for oppskriften:)

    Dette skal jeg jammen prøve ut:)

    Ha en deilig dag:)

    Klem fra Kari

    ResponderEliminar