viernes, 18 de enero de 2013

Empanada Gallega

Dette er en spansk klassiker som har sin opprinelse i Galicia i nord spania. Dette smaker nydelig og er perfekt som forrett, til piknikkurven eller hvorfor ikke til Valentines Day som er rett rundt hjørnet, og den er selvskreven på ett hvert tapasbord med respekt for seg selv.Jeg lovet flere tapasoppskrifter i 2013 så her får dere den første.
Det krever litt arbeid å lage den, men stol på meg; sluttresultatet er defininitivt verdt jobben.Om du vil prøve trenger du følgende til deigen;

        ca. 600g mel        /                ca.600g de harina
           25g gjær             /           25g de levadura fresca
        1,5dl hvitvin           /                 1,5dl vino blanco
          1dl vann               /                       1dl aqua
    1ts paprikapulver     /     1 chucaradita de pimenton dulce
           1ts salt               /               1cucaradita de sal
       5ss olivenolje       /              5cucharas de aceite

Begynn med å smuldre gjæren i vannet som bør holde ca.37 grader. Ha i saltet,olivenoljen og paprikapulver og sett eltekroken på kjøkkenmaskinen din.
Bland inn melet og hvitvinen litt etter litt til du får en ganske så fast og kompakt eig som slipper bollekanten. La den så heve til dobbelt størrelse under håndkle, ca 40 minutter .
 I mellomtiden lager du fyllet, til det trenger du følgende;

                 1 løk                         /                    1 cebolla
       150g grønn paprika         /       150g de pimiento verde
    150g grillet rød paprika     /     150g de pimientos asados
          2 hardkokte egg           /              2 huevos cocidos
              tomatsaus                /                    tomate frito
                   salt                       /                           sal
               pepper                    /                       pimienta
       200g tunfisk i vann        /             200g de atun en aqua

Begynn med å finkutte den grønne paprikaen,løken og den grillede paprikaen (Oppskrift på den finner du her på bloggen) . Ha løken i en varm stekepanne med en god klunk olivenolje og stek til den blir blank og myk. Ha så i både den røde og grønne paprikaen og stek videre til den grønne paprikaen også er myk. 
Deretter har du i 8 spiseskjeer tomatsaus, bruk en saus som er ganske tykk, ikke flytende , det smaker mye bedre da og du unngår at lokket blir deigete. Helst hjemmelaget selvfølgelig.La det hele få ett oppkokt før du tar det av varmen og lar det avkjølles litt. Imens heller du væsken av tunfisken din, har den i en bolle og blander den med ytterligere 8 spiseskjeer av den samme tomatsausen. Hakk de hardkokte eggene i biter. Da skulle fyllet ditt være klart og mest sannsynlig så er nå deigen din ferdighevet også, så da er det bare å finne frem kjevla. Ha deigen på ett melet bakebord og del den i to like store deler .
 En del skal bli bunnen og den andre delen lokket. Så er det bare å kjevle ivei, bunnen og lokket må være veldig tynne ca 1 mm ,dette tar litt tid men det er veldig viktig ellers får den ikke den riktige sprøe følelsen når den er ferdigstekt. Når den er ferdig kjevlet legges den i en bakepapirkledt rund paiform ( 36x32cm .)
Deretter smører du utover bunnen paprika og løkblandingen din i ett jevnt,tynt lag
  Legg så tunfisken med tomatsausen over paprika og løkblandingen igjen,og til slutt har du over de to hardkokte finhakkede eggene.
Så kjevler du ut den andre delen av deigen din like tynn og legger den over som ett lokk, deigen som blir til overs rundt kantene bretter eller klyper du sammen slik at du får en kant rundt hele formen. Om du vil kan du pynte litt på toppen , jeg lagde noen sommerfugler av litt av deigen men det er ikke nødvendig, men det ser veldig lekkert ut. 
Lag så ett hull i midten slik at væsken som fordamper under stekingen slipper ut. Pensle med egg før empanadaen stekes midt i ovnen på 220 grader i 40 - 45 minutter , til overflaten blir gyllen og sprø. La empanadaen avkjøles litt i formen før du setter den på en rist og lar den avkjøles. 
Kan fint spises lunken om du ønsker det eller kald funker også. Skjær den opp i passe store serveringsstykker og nyt, gjerne sammen med ett glass hvitvin. Som tapas skjæres den gjerne i små firkanter som holdes sammen med en tannpirker i midten.Håper du satser på denne til neste tapaskveld.
                                         Ha en fin fredag!
No hay comentarios:

Publicar un comentario