lunes, 8 de enero de 2018

Havrerundstykker

På tide å fylle opp fryseren med rundstykker på begynnelsen av det nye året syntes nå jeg. Alltid kjekt å ha på lur og disse havrerundstykkene er en favoritt hos store og små.De blir supersaftige og egner seg godt til å fryse ned. Fine i matpakka er de også så jeg syntes absolutt du burde prøve deg på å bake disse.
Jeg har bakt disse utallige ganger og de er veldig enkle å få til.Jeg mener å huske at jeg fant orginaloppskriften på nettsiden til Opplysningskontoret til brød og korn . Om du vil prøve deg på ca 16 nydelige havrerundstykker trenger du følgende ingredienser;

           6dl lunkent vann            /                6dl de aqua
                  50g gjær                 /       50g de levadura fresca
              2ss olivenolje              /       4cda de aceite de oliva
                2 ts sukker                /            2cdtas de azucar
                   1ts salt                   /                1cdta de sal
         120g små havregryn        /      120g de copos de avena
             650g hvetemel             /              650g de harina

Begynn med å ha hvetemel,havregryn,salt,sukker og olivenoljen din i en bakebolle. Rør det sammen.
Sett deretter eltekroken på bakemaskinen din og kjør på lav hastighet mens du har i vannet ditt. Det skal være lunkent vann slik at bakteriene i gjæren får noe å jobbe med.Til slutt smuldrer du inn gjæren din og elter videre i 6-8 minutter.
Du får en veldig klissete deig men den skal være slik,husk at havregrynene suger opp væske under hevingen.
Dekk deigen til med plast og la den stå til heving i ca 30 minutter, til den har blitt dobbelt så stor.Du vil se fine tråder i deigen din når den er ferdig hevet ,det tyder på at gjæren har gjort jobben sin.
Ha så deigen over på ett melet bakebord og del den i 16 deler. Du trenger godt med mel for å få trillet ut disse rundstykkene, men det lar seg gjøre uansett. Legg rundstykkene på en bakepapirkledt stekeplate med god avstand seg imellom da de etterhever masse.La de heve under ett kjøkkenhåndkle i 30 minutter.
I mellomtiden varmer du ovnen opp til 220 grader, når rundtykkene er ferdig hevet pensler du dem med vann og strør over noen havregryn før du steker dem midt i ovnen i 10-12 minutter,følg med mot slutten av steketiden da disse rundstykkene er ganske lyse når de er ferdig stekte.
La de avkjøles litt på rist før du gjør deg klar til å sette tennene i nydlige, nybakte og supermyke rundstykker.Som sagt om det skulle bli noen til overs så er disse perfekte å fryse ned.
Håper du ble fristet til å bake litt nå og om du prøver en oppskrift ifra bloggen min setter jeg veldig stor pris på tilbakemelding enten her inne i kommentarfeltet,via mail eller på instagram.Håper vi ses her inne snart igjen.
Ha en fin bakedag videre!

viernes, 5 de enero de 2018

Roscon de Reyes de Chocolate - Hellige tre kongers sjokoladekrans

Hjemme i gamlelandet er man nå tilbake til hverdagen og rutinene ville jeg tro, men her i Spania fortsetter julefeiringen, i morgen er det nemlig Reyes eller de hellige tre kongers dag. Dette til minne om de hellige tre konger Melchor,Gaspar og Baltasar som kom med gull,røkelse og myrra til Jesusbarnet. Så i kveld skal vi å se på opptog når kongene kommer og i natt legger de gaver under juletreet.Da blir det feiring i morgen og da skal selvfølgelig den tradisjonelle Roscon de reyes - hellige tre kongers krans spises. I år har jeg også sjokoladevarianten på bordet og den er absolutt like god som orginalen som du finner oppskriften på her på bloggen.
Om du vil lese mer om Hellige tre kongers feiringen i spania kan du gjøre det her og om du vil vite historien bak Roscon de reyes finner du litt om det her.Nå tilbake til sjokoladevarianten, om du vil prøve deg på en stor Hellige tre kongers sjokoladekrans trenger du følgende ingredienser;

              3 egg                /              3 huevos
         100g sukker           /        100g de azucar
          0,5ts kanel            /       0,5cdta de canela
     40g smeltet smør      /       40g de mantequilla
            25g gjær            /     25g de levadura fresca
         0,5dl Baileys         /         0,5dl de Baileys
             4g salt              /               4g de sal
          1,5dl melk           /           1,5dl de leche
          40g kakao          /             40g de cacao
         ca 500g mel         /         ca 500g de harina

Til glasuren;

       150g melkesjokolade    /     150g de chocolate con leche
                   litt fløte              /              un poco de nata
70g Nesquick sjokoladekuler /   70g de cereales de chocolate

Begynn med å smelte smøret ditt og med å varme melken til ca 37 grader. Ha deretter egg,sukker,det smeltede smøret og Baileys i en bakebolle og pisk det lett sammen.
Løs opp gjæren din i den oppvarmede melken, før du har den i bakebollen også. Ha deretter i salt og kanel, la bakemaskiinen din piske på lav hastighet hele tiden. Ha så i kakao før du til slutt har i melet ditt litt etter litt.
Som alltid er det lurt å se ann melmengden du trenger, du skal få en fast og glatt deig som slipper bollekanten når du elter,det kan hende at du trenger mer eller mindre mel. Dekk så til bakebollen din med plast og sett deigen til heving.
 La deigen heve til dobbelt størrelse, det tar ca 35 - 45 minutter. Når deigen er ferdig hevet knar du den sammen litt og former den til en kule. Lag ett hull i midten og bruk begge hendene dine til å forme deigen til en krans. Dårlig forklart men du ser det på bildet.
Dekk til sjokoladekransen med ett kjøkkenhånkle og sett deretter deigen til å heve til dobbelt størrelse igjen.Du kan enten lage en stor eller to små sjokoladekranser av denne deigen,prosessen blir den samme bare at du deler deigen din i to før den siste hevingen.
Når deigen er ferdig hevet pensler du den med sammenvispet egg før du steker kransen midt i ovnen på 180 grader i 25-35 minutter. Kransen skal få en gyllen farge og du skal høre en hul lyd om du banker i dn på undersiden, da er den ferdig stekt.La den avkjøles på rist.
Sjokoladekransen kan fint nytes som den er eller den kan fylles med vaniljekrem eller pisket krem. Her i spania er det valgfritt og det kommer helt ann på hva du liker. Ellers spises kransen som den er men da blir det med glasur på toppen. Vi skal spise med glasur denne gangen og den lager du på følgende måte.
Ha en skvett fløte i en tykkbunnet kjele og smelt melkesjokoladen din i fløten. Rør det sammen og fordel deretter den smeltede sjokoladen over sjokoladekringlen din. Jeg pyntet også med noen sjokoladekuler fra Kellogs sin frokostblanding og vips så var den klar til servering.
Som sagt tradisjonen tro spises denne her i huset i morgen,håper du fikk lyst til å prøve. Jeg skal avgårde å se de Hellige tre kongers opptog nå med ungene så jeg ønsker dere en fin Hellige tre kongers dag i morgen.Neste fredag er den tradisjonelle tapasen tilbake her på bloggen så titt gjerne innom da også.
Felices Reyes!!!

miércoles, 3 de enero de 2018

Myk safrankake

Godt nytt år alle sammen! Håper dere alle hadde en super feiring av det nye året,nå er det ubønnhørlig tilbake til hverdagen, men jeg forlenger julen bitte litte granne til med denne nydlige myke safrankaken. Ja jeg har fortsatt dilla på safran etter all julebaksten. Denne er myk og saftig og smaker kjempegodt.
En godbit jeg annbefaler nå på nyåret,selvom det kanskje var salat man burde spise,men pytt jeg kjører taktikken med gradvis avvenning av sukker så da er en bit av denne helt innafor selvom kalenderen viser januar. Om du vil prøve deg på denne trenger du følgende ingredienser;

            1dl melk            /                1dl de leche
          0,5g safran          /             0,5g de azafran
           50g smør            /          50g de mantequilla
              3 egg               /                  3 huevos
          2dl sukker            /              2dl de azucar
    1 ss vaniljesukker      /     1cda de azucar avanillado
           3,5dl mel           /               3,5dl de harina
        2ts bakepulver        /     2cdtas de levadura royale
          1 klype salt           /             un pincho de sal
           perlesukker           /               azucar perla

Begynn med å sette ovnen din på 175 grader og kle en brødform med bakepapir. Ha deretter melken din i en kjele sammen med safranen og la den koke opp.Ta den av kokeplaten og ha i smøret ditt slik at det smelter.
Mens smørblamdingen din avkjøles litt har du egg,sukker og vaniljesukker i bakebollen din og pisker det hele til en tykk og god eggedosis.
Ha deretter i bakepulver og salt før du vekselvis har i smørblandingen din og melet litt etter litt..Pisk til du har en klumpfri røre.
Til slutt har du røren over i den bakepapirkledte brødformen og strør over litt perlesukker før du steker den på 175 grader midt i ovnen i 30-35 minutter. Bruk en bakenål til å kjenne etter når kaken er ferdig stekt, bakenålen skal komme tørr ut.
La kaken avkjøles i ca 5 minutter i formen før du flytter den over på rist. Kaken er som sagt veldig god og smaker nydlig av safran. Den kan fint nyten lunken også om du ikke har tid til å vente.Kaken kan fint fryses ned dersom det mot all formodning skulle bli noe igjen.Håper du fikk lyst til å bake nå og titt gjerne innom her snart igjen på det nye året.
Ha en fin bakedag videre!



domingo, 31 de diciembre de 2017

Gin,eple og tranebær coctail

Da var årets siste dag kommet og jeg sitter her og skjønner ikke helt hvor 2017 ble av. Det har vært ett litt ustabilt år på jobbfronten for min del, men nå begynner det meste å gå på skinner igjen så nå ser jeg frem imot 2018.Tradisjonen tro så avslutter jeg bloggåret med en coctail som kan nytes når det nye året ringes inn. Denne gangen en kjempegod gin,eple og tranebær coctail.
Denne er lett å forberede og smaker nydelig friskt etter all den tunge julematen. Om du vil prøve deg på denne trenger du følgende ingredienser til ett glass;

         2cl Hendricks gin      /          2cl Hendricks gin
             2cl eplelikør          /    2cl de licor de manzana
                eplejuice             /        zumo de manzana
            en skive lime           /       una rodaja de lima
         en appelsinskive        /      una rodaja de naraja
            en epleskive           /     una rodaja de manzana
               tranebær             /           arandanos rojos
           en kanelstang         /            canela en rama
                  isbiter               /                     hielo

Begynn med å måle opp Hendricks gin og eplelikør og bland det sammen i ett glass.Du kan bruke en annen gin om du ikke har Hendricks men den smaker definitivt best med denne synes jeg.Ha i masse isbiter i glasset og 5-6 tranebær.
Du kan gjerne klemme litt på tranebærene før du har dem i da sprekker de litt og avgir en god smak. Fyll opp med eplejuice og klem saften ut av limeskiven din ned i coctailen.
Ha i kanelstangen og pynt med en epleskive og en appelsinskive, om du liker lime smak, som meg, så pynter du med en limeskive også. Ha i kanelstangen og rør om ett par ganger ,så er coctailen klar til å nytes. Som sagt frisk i smaken og farlig god , jeg annbefaler deg å prøve.
Vel da gjennstår det bare for meg å takke for alle besøk på bloggen her i år og jeg ønsker dere hjertelig velkomne tilbake i det nye året som kommer. Ha en super nyttårsaften, jeg selv skal feire med familie her i spania, så ses vi i 2018.
Happy New Year!

viernes, 29 de diciembre de 2017

Juletapas; Druer i snøball

Fredag,romjul og kaldt vær ute hva passer vel bedre da en en deilig tapas og ett glass rødvin. Det frister kanskje med noe annet enn julemat i dag etter alle julens festligheter og da vil jeg annbefale deg denne nydlige tapasen. Den er lett og lage og smaker deilig friskt. 
Du trenger ikke mer enn 3 ingredienser og noen tannpirkere heller og det kan vel friste de aller fleste etter julens mange timer på kjøkkenet tenker jeg. Om du vil prøve deg på druer i snøball trenger du følgende ingredienser;

           blå store druer       /      uvas moradas
            philadelfiaost        /    queso philadelfia
             pistasjnøtter        /         pistachoes
             tannpirkere         /             palillos

Jeg skriver ikke noen eksakte mål i denne oppskriften for her må du føle deg frem litt. Av en stor blå drue blir det en tapas ,så da kan du jo beregne etter anntall druer.
Vask druene godt og kjør pistasjnøttene dine i en foodprocessor slik at de blir malt til fint grønt pulver.Deretter kommer den klissete delen, ta litt filadelfiaost i hånda og pakk den runt druen din. Rull den så til kuleform.
Som sagt litt klissete med verdt det når du prøver det ferdige resultatet. Så gjennstår det bare å rulle snøballen din i de malte pistasjnøttene og tre i en tannpirker før de er klare til å nytes.
Disse kan fint lages på forhånd dersom du skal ha gjester, de holder seg fint ett par timer i kjøleskapet.Som sagt frisk og godt i smaken er denne tapasen her og den bør definitivt nytes med ett glass rødvin om du liker det.
Håper du har hatt tid til å nyte julen og slappe av,nå er det nyttårsaften som står for døren og jeg kikker nok innom her på årets siste dag også,så titt gjerne innom snart igjen. Håper du ble fristet til å prøve deg på en drue i snøball.
Ha en super romjul videre!

miércoles, 27 de diciembre de 2017

Risengrynsgrøt kake

Da var julaften vel overstått for de fleste og jeg er tilbake her igjen med noen flere oppskrifter før 2017 er over.I dag en supergod risengrynsgrøt kake som er kjekk å bake om du skulle ha grøtrester over etter julefeiringa. Smaker deilig av kanel og riskrem og så er det alltid kjekt å bli kvitt litt restemat uten å måtte kaste det i søpla.
Om du vil prøve deg på denne trenger du en 20cm kakeform som du legger bakepapir i,deretter trenger du følgende ingredienser til kakebunnen:

          100g pepperkaker     /    100g de galletas de jenjibre
             100g digestive       /         100g galletas digestive
                70g smør            /             70g de mantequilla
               1,5ts kanel           /              1,5cdta de canela

Til selve kakefyllet trenger du:

        600g risengrynsgrøt    /          600g de arroz con leche
                200g fløte           /                  200g de nata
               2 eggehviter         /               2 claras de huevo
                 4ss melis            /            4cda de azucar glace
              7 gelatinblad           /             7hojas de gelatina
                 50g melk              /                 50g de leche
              3-6ss sukker          /               3-6cda de azucar

Begynn med å lage kakebunnen din, kjør pepperkaker og digestivekjeks i en foodprocessor til du får fine smuler.Ha så i kanel og til slutt har du i smøret ditt som du har smeltet på forhånd,rør det sammen til en deig som du trykker ut i bunnen på kakeformen din.Sett deretter bunnen kaldt i kjøleskap.

Begynn med å kjøre risengrynsgrøten din i til en klumpefri blanding ved hjelp av en stavmikser. Kjør på full styrke til alle riskornene er oppløste.
Ha så kremfløten din i en bolle og pisk den stiv ,ha i 4 spiseskjeer med melis mens du pisker kremen din.I en annen bolle stivpisker du de 2 eggehvitene dine sammen med 3-6 spiseskjeer sukker.Neste steg er å legge gelatinbladene i kaldt vann i ca 5 minutter. Varm deretter opp melken din, klem vannet ut av gelatinplatene og ha dem i den nå varme melken.
Rør til de løser seg opp.Ha deretter gelatinblandingen din i den triturerte risengrynsgrøten. Vend deretter inn den stivpikede kremen før du til slutt vender inn de stivpiskede eggehvitene.
Sett deretter risengrynsgrøt kaka kaldt i kjøleskapet ett par timer til den stivner. Skjær rundt kanten på kakeformen før du tar den ut av formen.
Jeg pyntet med noen hjerter i kanel men det holder lenge å bare strø kanel over toppen. Smaker deilig av risengrynsgrøt og den slo veldig godt ann hos mitt testpanel.Det er jo også absolutt en fordel at man får brukt opp litt restemat.
Håper du fikk lyst til å prøve deg på dennne og gjør du det så hører jeg gjerne ifra deg.Nyt romjulen og titt gjerne innom her igjen snart det kommer fortsatt noen juleoppskrifter.
Ha en fin romjul videre!



domingo, 24 de diciembre de 2017

Safran ostekake

Selveste julaften i dag og jeg byr dere på en aldeles fantastisk safranostekake. Du finner allerede en supergod is safran ostekake her på bloggen, men denne er minst like god og verdt en stund på kjøkkenet. Den er dessuten ett blikkfang på bordet og jeg lover deg at alle som prøver den sukker tilfreds av nytelse.
Kankje en ide til å servere som dessert nå i romjulen. Om du vil prøve deg på denne trenger du følgende ingredienser til kakebunnen;

         75g pepperkaker           /   75 g de galletas de jenjibre
       100g digestivekjeks        /     100g de galletas digestive
              75g smør                 /           75g de mantequilla

Til selve ostekaken trenger du følgende ingredienser;

            0,5g safran                  /           0,5g de azafran
           1,3dl sukker                  /           1,3dl de azucar
         1ts varmt vann               /       1cdta de aqua caliente
     400 g philadelfiaost           /     400g de queso philadelfia
              1ss mel                     /            1cda de harina
        1ts vaniljesukker              /   1cdta de azucar avanillado
                3 egg                        /              3 huevos

Begynn med å kjøre pepperkakene og digestivekjeksene dine i en foodprocessor til de blir til små smuler. Smelt smøret ditt og bland det hele inn i kjekssmulene. Rør det sammen og trykk deretter ut smulene i bunnen på en 20cm kakeform som er dekket med bakepapir.
Sett den så inn midt i ovnen på 175 grader i 8 minutter. Ta den deretter ut og sett den kaldt slik at den avkjøles.Ha safranen din i en kopp sammen med litt sukker, ha i en teskje varmt vann og støt det hele slik at safranen løses opp.
Ha sukker og philadelfiaosten din i bakebollen din og pisk det godt sammen.Ha i mel og vaniljesukker før du så har i safranblandingen din,hele tiden mens du pisker videre.
Til slutt har du i ett og ett egg og passer på å piske godt mellom hvert egg.Ha så ostefyllet over den nå avkjølte bunnen din og sett safranostekaken inn nederst i ovnen på 175 grader i ca 40 minutter,kaken er fortsatt litt "skjelven" når den er ferdig stekt, men det er helt normalt.
La så kaken avkjøles i formen på rist før du setter den i kjøleskapet over natten.Den bør få stå såpass lenge i kjøleskapet før du nyter den for at den skal stivne helt.Skjær rundt kanten av formen med en skarp kniv før du tar kaken ut av formen.
Jeg pyntet med litt frisk rips og noen pepperkakesmuler og kan med god samvittighet rapportere at jeg nesten spiste halve kaken selv. Denne er virkelig farlig god og det er lett å la seg friste.Håper du fikk lyst til å prøve deg på denne.
Ha en super julaften i dag og nyt av julefreden som senker seg, det har jeg tenkt å gjøre,vi er nemlig best på jul i norge.Titt gjerne innom snart igjen her på bloggen.
GOD JUL!!