skip to main |
skip to sidebar
Fredag igjen og bare 12 dager igjen til jul, jeg har stresset litt rundt i dag og kan straks senke skuldrene og nyte fredagskvelden. Julegavene er ferdighandlet og baksten er nesten ferdig,så da skulle det være klart for fredagskos og tapas i kveld.
Hvit geitost er kanskje noe av det beste jeg vet om og den dukker til stadighet opp her på bloggen i ulike tapas. Denne gangen har den fått selskap av noe så julete som pepperkaker. Det var en toppers kombinasjon og falt i smak hos både meg og mannen. Om du vil prøve deg på senne tapasen i kveld trenger du følgende til ca 14 stk;
200g hvit geitost / 200g de queso de cabra
5 pepperkaker / 5 galletas de jenjibre
2 syrlige epler / 2 manzanas acidas
tannpirkere / pallilos
Begynn med å finne frem en stjerneutsikker om du har, visst ikke går hvilken som helst form fint eller du kan rett og slett bare skjære i firkanter. Skjær ca 2 cm tykke skiver av geitosten din og trykk ut stjerner.
Dypp utsikkeren du bruker i litt olivenolje så går det lettere å få ut den hvite geitosten av utsikkeren. Knus deretter pepperkakene dine til smuler ved å legge dem i en plastpose og kjevle over dem. Ha så pepperkakesmulene i en skål og rull de hvite geitostsjernene dine i pepperkakesmulene til de er godt dekket.
Deretter vasker du eplene dine godt, jeg brukte epler av slaget pink lady , de er akkurat passe syrlige. Skjær så ca 1 cm tykke skiver av eplene dine og bruk den samme stjerneutstikkeren til å stikke ut stjerner av eplene. Du trenger 2 eplestjerner pr. hvit geitoststjerne.
Så er du klar til å sette i sammen tapasen, legg den pepperkakedekte geitoststjernen din mellom to eplestjerner. Ha så en tannpirker i midten av det hele for å holde tapasen sammen. Klar til å nytes , jeg skal nyte sammen med ett glass rødvin tenkte jeg. Smaker deilig og kombinasjonen pepperkake og hvit geitost er en vinner.
Denne tapasen bør nytes straks den er laget klar, ellers blir eplene dine brune og crunchen forsvinner fra pepperkakesmulene ettersom de trekker til seg fuktighet fra osten. Men den er lagd på ett blunk så da skulle det gå bra .Kos dere med fredagen, stress ned , jul blir det uansett. Håper du fikk lyst på litt juletapas i kveld.
Ha en fin førjulsfredag!
Er det noe jeg forbinder med jul så er det appelsiner og i kombinasjon med litt seige tranebær ble disse kjeksene noe av det beste jeg har bakt til jul i år. Nok ett alternativt slag som det er vel verdt å prøve. Smaker friskt av appelsin og lukter jul.
De litt seige tranebærbitene setter prikken over ien. Om du vil prøve deg før jul trenger du følgende til ca 56 appelsin og tranebær kjeks;
300g sukker / 300g de azucar
165g smør / 165g de mantequilla
1 egg / 1 huevo
260g mel / 260g de harina
1,5ts bakepulver / 1,5cdta de levadura royale
1/4 ts bikarbonat / 1/4 cdta de bicarbonato
70g tørkede tranebær / 70g de arandanos rojos secos
3 appelsiner / 3 naranjas
3 dråper appelsinessens / 3 gotas de esencia de naraja
Begynn med å ha 100g av sukkeret ditt i en liten bolle. I den samme bolle har du 1,5ts revet skall av appelsinene dine. Rør det hele godt sammen og sett det til siden.
Ha så resten av sukkeret ditt,200g, og smøret i en bakebolle og rør det hele hvitt. Ha deretter i egget og pisk videre til du får en luftig og lett røre.
Ha så i bakepulver og bikarbonat, rør videre og ha i melet litt etter litt. Du får nå en litt klissete deig , om du synes den er altfor klissete kan det være at du tenger litt ekstra mel. Klipp så de tørkede tranebærene dine i små biter og ha i revet skall fra resten av appelsinene dine, jeg brukte 1 ss med finrevet appelsinskall. Rør det hele forsiktig inn i deigen med en slikkepott, til slutt har du i 3 dråper appelsinessens.
Du kan kutte ut appelsinessensen om du ikke har , kjeksen blir like gode men smaker litt mindre appelsin. Deigen du får er litt klissete , men ha litt mel på hendene før du skal rulle den ut så går det bra.
Trill så deigen din til kuler. Jeg brukte 20g deig til hver kule, jeg synes størrelsen på kjeksen ble akkurat passe da. Ta deretter frem sukkeret som du blandet med appelsinskall og rull hver enkelt kule i sukkerblandingen.
Legg så hver kule på ett bakepapirkledt stekebrett og trykk dem litt flate med bunnen på ett glass. La det være litt avstand mellom hver kjeks da de hever litt under steking, jeg la 12 på hver stekeplate.
Kjeksen stekes så på 180 grader i 7 til 10 minutter. De er ferdige når de begynner å få litt farge i kantene, men de er fortsatt ganske så lyse når de er ferdige så følg med underveis. La kjeksene avkjøles litt på stekeplaten før du flytter dem over på rist.
Kjeksen bør oppbevares litt kjølig i kakeboks. Smaker nydelig av appelsin og er akkurat passe søte. Mine ny favoritter til å dyppe i tekoppen. Håper du fikk lyst til å prøve dette alternative slaget til jul.
Det litt sprø laget som kjeksen får etter å ha blitt rullet i sukker og appelsinblandingen gir disse kjeksene en litt spesiell touch. Følg meg gjerne på intagram for flere juleforbredelser, Bakemester Snipp er navnet der også.
Ha en fin førjulsdag videre!
Om du har fulgt meg på bloggen en stund så kjenner du til min eksprimentering med løvtynne kjeks. Så langt finner du 4 varianter på bloggen Løvtynne kaffekjeks, Løvtynne appelsin og kanel kjeks,
Løvtynne sjokoladekjeks og Løvtynne pepperkaker 0g her kommer den femte varianten,perfekt til julebaksten,nemlig Løvtynne gløggkjeks .
Om du vil prøve løvtynne gløggkjeks som ett alternativ til julebaksten i år ,trenger du følgende til ca 30-40 stk.
300g mel / 300g de harina
150g smør / 150g de mantequilla
en klype salt / un pincho de sal
5ss gløgg / 5 cucharadas gløgg
1ts vaniljesukker / 1 cucharadita de azucar vanillado
2ts bakepulver / 2 cucharaditas de levadura royale
1 egg / 1 huevo
200g sukker / 200g de azucar
50g mandler / 50g de almendras
Begynn med å ha sukker , gløgg og smør i en bakebolle . Smøret ditt bør være kjøleskapskaldt. Kjør det på høy hastighet til det hele er godt blandet. Jeg brukte rødvinsgløgg,fordi det er den jeg liker best.
Pisk så egget ditt før du har det oppi sukker og smørblandingen og lar det blandes videre. Mal 50 g mandler i en foodprocessor og rør dem inn i deigen. Ha alle de tørre ingrediensene i en bolle og sikt dem inn i deigen litt etter litt. Det blir en veldig klissete deig , men det er slik den skal være.
Når alle ingrediensene er godt blandet skraper du deigen over på litt plastfolie. Rull deigen sammen til en rull ,og pakk den godt inn i plastfolien din, før du legger den i fryseren i minst 30 minutter. Min lå i godt over en 1 time,det gjør ikke noe om den ligger litt lengre heller. Imens forvarmer du ovnen din til 200 grader.
Ta så deigpølsen ut av fryseren og bruk en veldig skarp kniv til å skjære løvtynne skiver av pølsa. Legg skivene på en bakepapirkledt stekeplate og stek så kjeksene midt i ovnen i 7-9 minutter. Disse kjeksene siger litt ut under steking så ha litt avstand mellom kjeksene på bakeplaten din.
I mellomtiden legger du resten av deigpølsa tilbake i fryseren ,kjeksene må være kalde i det de går i ovnen for at de skal bli skikkelig sprøe ,så skjær opp i puljer.De løvtynne gløggkjeksene er ferdige når de begynner å bli litt gyllene i kantene.
La de så avkjøles på stekeplaten ett par minutter før du flytter dem over på rist. De er fortsatt myke når de kommer ut av ovnen så derfor er det viktig å la dem ligge en liten stund på bakeplaten før de flyttes på.
Om du får problemer med å skjære opp deigpølsa, kan det være lurt å holde kniven du bruker under litt rennede varmt vann slik at eggen er varm, da går det lettere å skjære jevnt og tynt.
Disse gløggkjeksene får en litt myk kjerne i midten og har en svak smak av gløgg og mandel, noe som er en supergod kombinasjon. Jeg syntes de var veldig gode og ungene i huset spiste også fornøyd i vei.Håper du fikk lyst til å bake litt til jul nå. Prøver du noen av mine oppskrifter til jul blir jeg veldig glad for tilbakemelding,enten her inne eller på instagram.
Ha en fin førjulsdag videre!
Fredag og tapastid her på bloggen , denne gangen helt klart juleinspirert,skulle bare mangle nå som det er under 20 dager til jul. Denne tapasen smaker det jul av og selvom det er en litt rare smakskombinasjoner så passer de liksom sammen allikevel.
Denne tapasen er dessuten veldig rask å lage , og den smakte overraskende godt sammen med ett glass rødvin om det skulle friste til fredagskosen.Om du vil prøve trenger du følgende;
myk pepperkake / bizcoho de jenjibre
elgpølse / salchica de arce
gressløksost / queso de cebollino
tyttebærsyltetøy / mermelada de arandanos rojos
Begynn med å skjære den myke pepperkaken din i skiver. Jeg brukte min myke pepperkake med tyttebærsyltetøy som du finner oppskriften på her på bloggen. Ha deretter pepperkakeskivene dine i en brødrister og rist dem til de blir tørre og fine.
Mens pepperkakeskivene dine ristes ,deler du opp elgpølsen din i skiver. Deretter skjærer du passe store deler av osten din. Jeg brukte gressløksost fordi den har en litt skarp smak, som en blandig mellom fetaost og hvit geitost,men det går sikkert bra med annen smøreost også om du har en egen favoritt ost.
Når pepperkakeskivene er ferdig ristet deler du dem i to, legger en ostebit og en bit med elgpølse på hver del og topper det hele med litt tyttebærsyltetøy. Vips så har du en tapas som smaker skikkelig jul. Denne bør nytes straks mens den ristede pepperkaken ennå er varm og crunchy.
Som du sikkert skjønner er det veldig fort gjort om du har litt myk pepperkake til overs i kjøleskapet og som sagt dette er en munnfull jul. Håper du fikk lyst til å prøve.
Ha en fin førjulsfredag videre!
Enda ett vellyket alternativt slag til jul ,som har blitt prøvd og også denne gangen med stort hell. Supergode ,akkurat passe seige og en nydelig saffransmak som gjør at du får den rette julestemningen.
Dufter nydelig når de blir stekt også, helt klart en av de beste kjeks jeg har spist på lenge.Om du ble fristet til å prøve trenger du følgende;
250g smør / 250g de mantequilla
5dl sukker / 5dl de azucar
2 egg / 2 huevos
en stor klype salt / un pincho de sal
4ts vaniljesukker / 4cdtas azucar vanillado
1g saffrantråder / 1g de hebras de azafran
2ts vodka / 2cdtas de vodka
125mg malt safran / 125mg de azafran molido
3ts bakepulver / 3cdtas de levadura royal
8dl mel / 8dl de harina
Begynn med å ha 2 ts. vodka i en skål og ha oppi safrantrådene dine. La disse ligge i ca 30 minutter eller litt lengre. Når de 30 minuttene har gått setter du ovnen din på 200 grader og begynner med deigen din.
Ha smøret ditt, som skal være veldig mykt og sukkeret i bakebollen og pisk det godt i ett par minutter. Deretter har du i ett og ett egg og pisker godt imellom dem.Mens eggene piskes inn, blander du alle de tørre ingrediensene dine ,utenom den malte safranen, i en bolle. Ha så vodkaen med safranstrådene dine i egg og smørblandingen.
Ha så i litt og litt av de tørre ingrediensene. Deigen din blir ganske så fast etter en liten stund så jeg brukte hendene til å kna inn de siste restene av melblandingen.Helt til slutt knar du inn den malte safranen. Deigen får en svak gulfarge og det lukter nydelig. Rull så kuler av deigen . Rull deretter hver enkelt kule i sukker før du legger dem på en bakepapirkledt bakeplate.
Klem dem litt ned med håndflaten. La det være litt avstand mellom kjeksene da de siger ut litt under steking. Jeg la 16 kjeks på hver bakeplate. Stek så kjeksen midt i ovnen på 200 grader i 7 til 10 minutter.
Følg med underveis når kjeksen begynner å bli gyllen i kantene er de ferdige. De er veldig lyse selv når de er ferdig stekte. La de ligge 10 minutter på bakeplaten når de kommer ut av ovnen for de er helt myke når de kommer ut.
Deretter er de klare til å nytes, gjerne sammen med en stor kopp te eller kanskje gløgg i disse førjulstider. Oppbevares i kakeboks . Dette er en veldig stor porsjon , jeg fikk 120 kjeks utav denne oppskriften, men ikke la deg skremme av det .
Pakk dem inn i litt cellofan eller en fin eske eller krukke og du har en fin gåbort gave nå i julen. Lover at om du gir bort noen vil du bare få lovord tilbake. Håper du ble fristet til å bake nå i disse førjulstider.
Om du prøver noen av mine juleoppskrifter blir jeg veldig glad for tilbakemeldinger her på bloggen eller på instagram.
Ha en fin førjulskveld videre!
I år har jeg begynt å bake 7 slag til jul som alltid, men denne gangen har jeg bestemt meg for å prøve 7 helt annerledes slag enn de jeg vanligvis baker. Jeg vil att alle skal ha typiske julesmaker, men utover det har jeg ingen krav, utenom att de selvfølgelig skal smake fortreffelig. Så følg med på bloggen fremover så får du 7 alternative kakeslag til jul.
Første alternative slag ut er bestemors oppskrift på kakevafler, eller tørre vafler, men denne gangen har de fått en smaksvri med pepperkake. Dette var full treff hos de små i huset og første runde er allerede spist opp etter 2 dager, så disse kommer med en sterk oppfordring om å gjemme kakeboksen om du vil ha dem til jul, ellers får du gjøre som meg og steke en ny omgang. Om du vil prøve trenger du følgende;
500g potetmel / 500g de harina de patata
250g sukker / 250g de azucar
250g smør / 250g de mantequilla
4 egg / 4 huevos
3ts bakepulver / 3 chucaraditas de levadura
5 ts pepperkakekrydder / 5 cdtas especies de galletas de jenjibre
Begynn med å smelte smøret ditt. Deretter skiller du eggeplommene og eggehviten din. Ha eggeplommene i en bolle sammen med sukkeret og visp det hele godt.
Deretter tilsetter du potetmel, bakepulver og det smeltede smøret vekselvis , mens du rører hele tiden. Visp eggehvitene dine godt for seg , til de blir som snø står det i oppskriften,deretter rører du inn eggehvitene i resten av røren.
Til slutt har du i pepperkakekrydderet og blander det hele godt. Pepperkakekrydder vet jeg du får kjøpt ferdig på pose i Sverige, ellers er det enkelt å blande selv. Pepperkakekrydder består av 1ss kanel,1ss malt ingefær, 0,5 ss malt nellik og 0,5ss malt kardemomme.
Du får en ganske seig røre , men den skal være slik. Sett på vaffeljernet og la det bli varmt, så er det bare å steke i vei , som om du steker vanlige vafler.
Vær obs på at disse stekes veldig raskt , og at de skal være ganske lyse, de blir ikke like brune som vanlige vafler. Når du tar dem ut av jernet er de fortsatt myke, legg dem på rist og la de avkjøles så blir de raskt sprø og fine. Jeg fikk 12 plater ut av denne røren, jeg brukte 4 spiseskjeer røre til hver vaffel.
Det gjør ikke noe at røren blir liggende i en klump midt i vaffeljernet, den siger utover av seg selv når du lukker vaffeljernet, og du får fine vafler. Håper du fikk lyst til å prøve denne litt uvanlige kakevaffelen eller tørre vafler som de også bli kalt.
Som sagt flere alternativ til de 7 tradisjonelle slagene kommer fremover her på bloggen ,så følg gjerne med. Mine juleforberedelser finner du også på instagram Bakemester Snipp er navnet der også.
Ha en fin førjulskveld videre!
Da skriver vi første advent i kalenderen og det har helgen vært preget av her i huset. Julepynting og baking har stått på menyen her i heimen. Startskuddet for juleblogging går også i dag , så om du er ute etter juleinspirasjon følg med her inne fremover. I dag har det blandt annet blitt bakt en ny versjon av myk pepperkake med litt tyttebærsyltetøy.
Kjempegod ,saftig og akkurat passe krydret. Den falt dessuten i smak både hos liten og stor. Lettvint å bake er den også, altså bare fordeler. Denne bør du definitivt prøve, om du vil det trenger du følgende;
2 egg / 2 huevos
2,5 dl sukker / 2,5 dl de azucar
100g smør / 100g de mantequilla
1,5dl creme fraiche / 1,5dl creme fraiche
3,5dl mel / 3,5dl de harina
1ts bakepulver / 1 cdta levadura royale
1ts bikarbonat / 1cdta de bicarbonato
1ts malt ingefær / 1cdta de jenjibre molido
1ts kardemomme / 1cdta de cardamomma
1ts pepperkakekrydder / 1ts de especias para galletas
2ts kanel / 2cdta canela
3ss tyttebærsyltetøy / 3cda de mermelada de arandanos rojos
Orginaloppskriften fant jeg hos en av mine favorittblogger Bakverk och fikastunder, men det ble gjort litt forandringer underveis. Begynn med å smelte smøret ditt. Mens smøret smelter blander du de tørre ingrediensene dine i en bolle.
Deretter pisker du egg og sukker porøst. Ha så i creme fraiche pisk videre ett par minutter til alt er godt blandet.Ha så i det smeltede smøret. Deretter blander du inn tyttebærsyltetøyet ditt.
Til slutt har du i blandingen av de tørre ingrediensene dine. Pisk godt og sørg for at det ikke er klumper i deigen din. Ha så røren i en brødform som du på forhånd dekker med bakepapir. Deretter steker du kaken din midt i ovnen på 200 grader i ca 40 minutter.
Kaken er ferdig når kakepinnen din er helt tørr når du tester.La så kaken avkjøles ett par minutter i formen før du tar den ut ved hjelp av bakepapiret og lar den avkjøles videre på rist. Denne smaker like godt varm som kald, og det dufter nydelig i hele huset når den stekes, det lukter rett og slett jul.
Som sagt en veldig saftig kake som holder seg i opp til flere dager om du oppbevarer den i plast i kjøleskap. Jeg må nok bake en ny før jul da denne allerede er spist opp.
Følg meg gjerne på instagram ,samme navn som på bloggen , for mere av mine julesysler videre. Framover her på bloggen blir det mere julegodter.
Ha en fin første adventskveld!