martes, 8 de octubre de 2013

Rabarbra og ingefær syltetøy

Søndagen her i huset ble brukt til å koke syltetøy , og ja, du leste riktig rabarbrasyltetøy har det blitt selvom det ikke akkurat er sesong for rabarbra hjemme i Norge nå så har du kanskje noe i fryseren som du kan bruke. Grunnen til at det ble deilig rabarbralukt her i huset var at jeg endelig fant rabarbra her i Spania.
Det vokser ikke her fordi det er for varmt har jeg blitt fortalt, men i dag hadde min faste grønnsaksbod på det ukentlige markedet altså rabarbra, vel og merke ganske dyr og importert men lysten ble for stor og jeg endte opp med ett par kilo.Derav syltetøykoking denne søndagen. Syltetøyet smaker himmelsk spør du meg. Om du vil prøve trenger du;

      500g rabarbra            /      500g de ruibarbo
          1/2 sitron                /            1/2 limon
            1 eple                   /           1 manzana
  2-3cm fersk ingefær     /    2-3cm jenjibre fresco
          2dl sukker             /           2dl de azucar
       1 vaniljestang          /        1 rama de vanilla
           1dl vann               /               1dl vann

Del rabarbraen din opp i biter, skrell eplet og ha det i den samme bollen. Riv ingefæren din og ha den over eplet og rabarbraen. Press deretter saften ut av den halve sitronen og ha den over blandingen. Skrap ut frøene av vaniljestangen og ha dem pluss det som blir igjen av stangen opp i den samme bollen.Til slutt tilsetter du sukkeret og rører det hele godt sammen, så lar du blandingen stå og hvile seg på kjøkkenbenken i ca.30 minutter eller lengre, slik at sukkeret trekker seg godt inn i rabarbraen.
Ha så vannet i en kjele og la det koke opp ,når det koker har du over hele blandingen i kjelen. La det hele få ett oppkok og skru så ned på svak varme og la det putre i vei i litt over en time , rør om av og til , og når eplene begynner å bli møre knuser du dem litt med en gaffel før du lar det hele koke videre.
Jeg lot mitt syltetøy putre i 1time og 30 minutter,da var det perfekt. La syltetøyet avkjøles helt før det helles over på rene glass og oppbevares mørkt og kjølig. Så er det bare å koke en god kopp te og ta opp noen ferske rundstykker fra fryseren og nyte. Elsker den rosa fargen det blir på syltetøyet også.
                                                  Ha en fin syltedag!

viernes, 4 de octubre de 2013

Tapas; Banderillas med vannmelon og fetaost.

Denne tapasen er den enkleste av de enkle, men som dere vet så er ofte det enkleste det beste, slik er det også denne gangen. Nå er vel kanskje vannmelonsesongen over hjemme i Norge, men her er det fortsatt varmt og denne lesker også godt i varmen.
 Det fine med denne tapasen er at du trenger bare 4 ingredienser, og det tar bare 10 minutter. Lettvint og kjempegodt. Selv den dårligste kokken skulle kunne klare dette. Om du vil prøve trenger du følgende;

           en bit vannmelon            /       un trozo de sandia
                 fetaost                       /            queso feta
             mynteblander               /          hojas de menta
              coctailpinner               /              banderillas

Begynn med å skjære opp vannmelonen din i små terninger, fjern alle frøene. Deretter skjærer du opp fetaosten din i like stor terninger. Jeg bruker fetaost fra Arla, jeg synes den er den beste. Vask myntebladene dine og riv forsiktig av stilkene.
 Deretter trer du vannmelonbiter og fetaostbiter annen hver gang på coctailpinner, før du avslutter med ett eller to mynteblader på toppen. Og det var det hele,klare til å nytes som de er , eller om du vil kan du ringle over litt balsamicoeddik,men jeg liker dem best uten jeg da.
 Håper du ble fristet til å prøve,frisker garantert opp på etthvert tapasbord. Ønsker dere alle en fin helg og takk for at du tiitet innom her hos meg på bloggen.
                                             God fredag!

miércoles, 2 de octubre de 2013

Grove horn med ost og skinke

Lysten på noe nytt å putte i matpakka til barna her i huset ,fikk meg her om dagen til å tenke på barndommens fylte horn. Hadde helt glemt dem bort midt i alle oppskrifter som flyter rundt og baking som forgår her i huset.
 Etter desperat leting ble det klart at min gamle oppskrift har blitt borte ett eller annet sted mellom flytting fra norge til spania,så etter ett raskt google søk, bestemte jeg meg for å prøve den jeg fant hos Ida på bloggen Cakes Please, det var hun som vant Hele Norge baker. Det ble særdeles vellykket og ungenes matpakker er reddet for en tid fremover.Om du vil prøve trenger du følgende;

                  4dl melk                     /             4 dl de leche
                  50g gjær                    /     50g de levadura fresca
           100g mykt smør               /        100g de mantequilla
   ca 850g sammalt hvetemel    /        850g de harina integral
                   1 ts salt                     /         1 cucharadita de sal
             150g revet ost                /           150g queso rallado
            150g kokt skinke             /           150g de jamon york
                 tomatsaus                 /                  tomate frito
                     1 egg                     /                    1 huevo
                  valmuefrø                 /           semillas de amapola

Begynn med å varme melken din til 37 grader og rør i gjæren til den er helt oppløst. Ha så i salt og mel og bruk eltekroken på maskinen din til å elte det hele godt sammen. Se ann på melmengden din , i orginaloppskriften står det 1 liter hvetemel, men siden jeg brukte sammalt hvetemel ,for å få hornene litt grovere, trengte jeg litt mindre mel.
Ha så i smøret litt etter litt, det er viktig at du bruker romstemperert smør. Elt godt til du har en fast og smidig deig. Dekk så til bollen og sett den på heving i ca 40 minutter, eller til deigen blir dobbelt så stor. I mellomtiden river du 150 g ost, bruk gjerne forekjellige ostetyper, jeg brukte cheddar og mozzarella denne gangen. Skjær også den kokte skinken i biter.Når deigen er ferdig hevet ,har du den på ett melet bakebord ,del den i to eller tre og kjevl hver deigklump ut til en stor tynn sirkel.
Jeg delte deigen min i tre da jeg ikke ville ha så store horn ,om du deler deigen i to blir hornene dine større. Skjær så hver sirkel i 8 like store deler med en pizzaskjærer eller kniv. Ha på litt kokt skinke og revet ost i den tykkeste enden av hvert horn, jeg plusset på med litt tomatsaus også og det smakte ypperlig.
 Rull så hornene sammen og legg dem på en bakeplate før du pensler dem med egg og strør over litt valmuefrø.
 Hornene stekes så midt i ovnen på 225 grader i 10-15 minutter. Avkjøl dem på rist og voila triste matpakker er en saga blott.
Jeg fikk 24 horn ut av oppskriften men som sagt så lagde jeg dem ikke så veldig store med tanke på at barna kommer til å spise mest av dem . Egner seg ypperlig til å fryse. Håper du ble fristet til å bake litt,følg meg gjerne på Instagram om du likte det du så her.
                                  Ha en fin dag videre!

domingo, 29 de septiembre de 2013

Løvtynne kaffekjeks

Her kommer nok en variant av de løvtynne kjeksene mine, denne gangen med sjokolade og kaffesmak. Fra før finner du på bloggen Løvtynne sjokoladekjeks og Løvtynne appelsin og kanel kjeks og flere varianter vil det bli av disse. Smakte nydelig, må selv jeg inrømme, som ikke liker kaffe.
 Barna var dog ikke så begeistret ,så disse er kanskje for voksenkjeks å beregne. Men så skal det være sagt at mine barn er ganske kresne i kjeksveien. Vel uansett, om du vil prøve trenger du følgende;


                    220g mel            /                 220g de harina
                   150g smør          /             150g de mantequilla
                  en klype salt         /                 un pincho de sal
                    2ss kakao          /              2 cucharas de cacao
               1ts vaniljesukker     /   1 cucharadita de azucar vanillado
                 2ts bakepulver      /   2 cucharaditas de levadura royale
                        1 egg              /                        1 huevo
                   200g sukker       /                  200g de azucar
                 3ss sterk kaffe     /               3 cucharas de cafe

Begynn med å ha sukker og smør i en food processor. Smøret ditt bør være kjøleskapskaldt. Kjør det på høy hastighet til det hele er godt blandet. Det tar ett minutt eller to.
  Pisk så egget ditt før du har det oppi sukker og smørblandingen og lar det blandes videre. Ha alle de tørre ingrediensene i en bolle og sikt dem inn i deigen litt etter litt. Det blir en veldig klissete og bløt deig.Ha i kaffen til slutt .
Når alle ingrediensene er godt blandet skraper du deigen over på litt plastfolie. Dette er en klissete jobb, men jeg lover deg att resultatet er verdt sølet.
 Rull den sammen til en rull ,og pakk den godt inn i plastfolie, før du legger den i fryseren i minst 30 minutter. Imens forvarmer du ovnen din til 200 grader.
Ta så deigpølsen ut av fryseren og bruk en veldig skarp kniv til å skjære løvtynne skiver av pølsa. Legg skivene på en bakepapirkledt stekeplate og stek så kjeksene midt i ovnen i 7-9 minutter. De kan ligge tett i tett på bakeplaten da de ikke hever eller deformerer seg under steking. I mellomtiden legger du resten av deigpølsa tilbake i fryseren ,kjeksene må være kalde i det de går i ovnen for at de skal bli skikkelig sprøe ,så skjær opp i puljer.
La de så avkjøles på stekeplaten ett par minutter før du flytter dem over på rist. De er fortsatt myke når de kommer ut av ovnen så derfor er det viktig å la dem ligge en liten stund på bakeplaten før de flyttes på. Om du får problemer med å skjære opp deigpølsa, kan det være lurt å holde kniven du bruker under litt rennede varmt vann slik at eggen er varm, da går det lettere å skjære jevnt. Det blir ca 70 kjeks utav denne oppskriften,altså mengder med gode kaffekjeks.
 Kjeksene holder seg sprø, og i opp til 3 uker i en tett kakeboks. Eller om du ikke trenger så mange kjeks om gangen kan deigen ligge i fryseren slik at du kan ta ut og steke når det trengs. Bare vær obs på at den må ligge en stund på kjøkkenbenken før du kan skjære i den ,om den er helt frossen, veldig lettvint om du skulle få uanmeldte søndagsgjester. Min søndag kan du følge på Instagram,der heter jeg også Bakemester Snipp.
                             Ha en fin søndag videre!





viernes, 27 de septiembre de 2013

Tapas; Bocaditos de queso de cabra - Lune munnfuller med hvit geitost og balsamicoeddik

Da var det fredag igjen og klart for fredagstapasen her på bloggen. Jeg er veldig glad i hvit geitost,simpelthen elsker den litt skarpe ettersmaken, og den passer jo utmerket til ett glass rødvin som igjen passer fint på en fredag.
 Om du i tilegg varmer litt på den hvite geitosten og har på litt balsamicoeddik, ja da har du en nydelig tapas.Om du vil prøve trenger du følgende til 12 munfuller;

          200g hvit geitost     /       200g queso de cabra
          Balsamicoeddik     /         vinagre balsamico
              litt gressløk         /                cebollino
              toast kjeks          /              mini tostas

Begynn med å skjære geitosten din i ca 1 cm tykke skiver. Jeg bruker hvit geitost fra President, men er usikker på om det merket finnes i Norge. Varm litt olivenolje i en stekepanne og legg i geitostskivene.
 La dem ligge til det begynner å "boble" litt rundt dem, deretter snur du dem forsiktig med en stekespade, når det "bobler " igjen  er de ferdig stekte. Ikke ha for sterk varme da vil osten din bare smelte og det er ikke meningen. Legg deretter en ostebit på hver av toastkjeksene dine. Jeg liker å bruke toastkjeks med rosiner i,men det er smak og behag.
 Deretter er det bare å ringle over litt balsamicoeddik og klippe gressløk over, og voila munfullene dine er klare til å serveres. Tror det er ett must med en god rødvin til disse.
Jeg  kan faktisk ikke huske å ha spist disse uten rødvin en eneste gang. Om du vil ha ett tips på en god rødvin så holder jeg en knapp på Martue.
Selvsagt spansk og fra Castilla la Mancha og Toledo der jeg bor. Kan sikkert bestilles på polet i Norge ,selv kjøper jeg den i nærbutikken,en klar fordel ved å bo i Spania,rødvin på samme sted som melk og brød.
 Håper dere får en trivlig fredagskveld , med eller uten tapas. Min fredagskveld kan du følge på Bakemester Snipp på Instagram.
                                            Ha en fin helg!

martes, 24 de septiembre de 2013

Enkle sjokoladecookies

Skikkelig seige sjokoladecookies er det vel få som kan motstå, sammen med ett iskladt glass melk. Disse falt midt i blinken hos meg, passelig seige og deilig smak av mørk sjokolade. Ble ikke noen hit hos ungene da de foretrekker lysere sjokolade.Dessuten er de veldig enkle å lage noe som alltid er kjekt.
 Oppskriften fant jeg hos Bakverk och Fikastunder, en av mine favoritt blogger,som igjen hadde funnet den hos Passion 4 Baking Om du vil prøve trenger du følgende;

200g mørk sjokolade   /           200g de chocolate negro
          50g smør             /              50g de mantequilla
             2 egg                /                     2 huevos
   1ts vaniljesukker       /      1 cucharadita de azucar vanillado
         1klype salt           /                  1 pincho de sal
            1dl mel             /                    1 dl de harina
  0,5 ts bakepulver      /        0,5 cucharadita levadura Royale
          2dl sukker          /                     2dl de azucar

Begynn med å smelte smøret ditt i en tykkbunnet kjele, rør så inn sjokoladen litt etter litt slik at den også smelter.
 Ha så i sukker ,salt ,vaniljesukker og eggene dine. Rør kraftig til du får en tykk grøtete røre, til slutt sikter du i hvetemelet. Rør godt hele tiden slik at røren ikke klumper seg,den skal bli veldig tykk og seig. 
Bruk så ett par spiseskjeer og sett ca1 spiseskje med røre ,for hver kjeks, på platen .Ha god avstand mellom hver kjeks da de flyter ut under steking,jeg hadde 9 kjeks på hver stekeplate.
Sett så platen midt i ovnen på 175 grader og stek kjeksen i 8 - 10 minutter. De skal ikke være helt harde ,men ha en myk kjerne.La kjeksene avkjøles litt på stekeplaten før de flyttes over på rist.
 Cookisene smaker like gode varme som kalde. Oppbevar kjeksene i en tett boks. De holder seg fint i ett par dager, om de oppbevares lenger blir den myke kjernen hard. De smaker like godt , men er ikke lenger seige og personlig liker jeg dem best skikkelig seige.
 En enkel oppskrift som virkelig er verdt forsøket. Om du prøver la meg gjerne få vite det , enten her på bloggen eller på Instagram hvor du finner meg som Bakemester Snipp om du vil følge meg. Håper du ble fristet!
                                Ha en fin bakedag videre!

domingo, 22 de septiembre de 2013

Sitronkake med kardemomme

Månedens søtsak hos bloggen Søta saker har sitrus som tema,jeg elsker sitroner i bakverk så valget var lett,jeg måtte bake noe med sitron i. Valget falt på en klassisk sitron formkake, med en liten vri i form av valmuefrø og kardemomme.
 Den ble saftig og god med en syrlig undertone, nydelig smakte det. Om du vil prøve trenger du følgende;

                   6dl mel               /              6 dl de harina
               en klype salt           /            un pincho de sal
                 2dl sukker             /              2 dl de azucar
            2ts bakepulver         /    2cucharaditas levadura royal
                    2 egg                 /                2 huevos
                  3dl melk              /              3 dl de leche
           150g mykt smør        /     150g de mantequilla blanda
             2ss valmuefrø         / 2 cucharas de semillas de amapola
     2ss malt kardemomme /    2 cucharas de cardamomma
             1 stor sitron            /                1 limon grande

Begynn med å ha alle de tørre ingrediensene dine i bakebollen. Vask sitronen din godt og finriv skallet,som du også har i bakebollen,før du presser all saften ut av sitronen. 
Ha så sitronsaften i bakebollen din også. Deretter har du i smøret ditt, det må være mykt og romstemperert. Pisk det hele godt sammen, ha så i melken ,deretter har du i ett og ett egg. Pisk til det hele er godt blandet, du skal nå få en ganske så tykk røre.
 Smør så en 21cm kakeform, eller en "rund" kakeform slik som jeg brukte, godt og ha røren i formen. Ovnen din settes på 180 grader og sett kaken inn midt i ovnen. Steketiden varierer noe fra ovn til ovn, men beregn mellom 35-45 minutters steketid. Bruk en kakenål for å kjenne etter om kaken er ferdig, den skal være tørr når kaken er ferdig.
 Avkjøl kaken på rist i en 5 minutters tid før du hvelver eller tar den ut av formen. Kaken kan fint spises som den er, eller du kan pynte med melis rørt ut med sitronsaft, som jeg gjorde, om du vil ha enda syrligere smak. Like god varm som kald, og med eller uten melistopping,valget er ditt. 
Passer ypperlig til tekoppen nå som høstværet setter inn. Håper du fikk lyst til å prøve. Følg meg gjerne på instagram,Bakemester Snipp heter jeg der også.Kaken kan fint fryses.
                                        Ha en fin dag videre!