skip to main |
skip to sidebar
Med i kassen med grønnsaker jeg plutselig fikk i hus forrige helg var det flere kilo med grønn spisspaprika,eller pimiento Italiano som den kalles på spansk. Lette meg frem i noen gamle kokebøker jeg hadde og fant en oppskrift på sursøt syltet paprika. Det stod imidlertid ikke noe om farge eller type paprika i oppskriften, kanskje det bare fantes en type paprika i Norge for rundt 60 år siden når boken ble trykt ,ikke vet jeg, saken er at jeg tok sjansen på å bruke min grønne spisspaprika.
Resultatet ble slett ikke værst og det er nok ikke siste gang jeg prøver denne oppskriften,den skal testes ut på flere typer paprika. Om du vil prøve trenger du følgende;
500g paprika / 500g de pimientos
1/2 ss salt / 1/2 chucarada de sal
3,5 dl hvitvinseddik / 3,5dl vinagre de vino blanco
0,5dl hvitvin / 0,5dl de vino blanco
50g sukker / 50g de azucar
7g hele pepper / 7g de pimienta en grano
2 laubærblad / 2 hojas de laurel
6dl vann / 6dl de aqua
Begynn med å skjære stilken av paprikaen din, ta vekk alle frøene og skjær dem så i strimler.
I en ganske stor kjele koker du så opp en halv liter vann med 1dl av hvitvinseddiken din. Akkurat når det begynner å koke har du oppi den oppskjærte paprikaen og lar det hele koke i to minutter, vend om av og til.Hell av vannet og la paprikaen dryppe av seg i ett dørsslag.
Når paprikaen blir så kald at du kan ta i den, har du den over på rene glass, jeg fikk to mellomstore syltetøyglass av oppskriften denne gangen. Deretter har du resten av ingrediensene i en kjele, det vil si resten av hvitvinseddiken,resten av vannet, laubærbladene,hvitvinen,sukkeret og pepperkornene.
Nå gjelder det å følge med godt, akkurat når blandingen når kokepunktet tar du kjelen av varmen og fyller opp glassene med paprikaen i ,slik at paprikaen blir helt dekt med væske.Skru på lokk og oppbevar kjølig og mørkt. Vet ikke helt hvor lenge disse holder da mine allerede er spist opp. Godt i salat, på brødskive med leverpostei(ja helt sant ) ,på toast med litt olivenolje, sammen med pate, ja kort sagt hva du måtte kunne komme på. Smak og behag, jeg ble ihvertfall veldig fornøyd, men så skal det være sagt at jeg er glad i sursøtt,prøv da vel.
Ha en fin dag videre!
Var så heldig å få en hel kasse med frukt og grønnsaker fra grønnsakshagen til en som mannen kjenner, hjem i hus på fredag ,så lørdagen gikk med til sylting av både grønnsaker og bær ,mange vellykkede resultater ble det, og dere skal selvsagt få se resultatene her på bloggen fremover.Først ut er plommechutneyen som ble utrolig god.
Dessuten er uken utfordring på Matbloggsentralen sylting, så da får dette bli ett av mine bidrag.Stem gjerne på meg jeg er bidrag nummer 28 . Du kan vinne fine premier om du stemmer , så stem ivei!
Stikk foresten innom Matbloggsentralen uansett, der er det mye inspirasjon og gode oppskrifter å hente. Men tilbake til plommechutneyen, om du vil prøve trenger du følgende;
500g røde plommer / 500g de ciruelas rojas
500g eple / 500g de manzana
500g løk / 500g de cebolla
500g tomat / 500g de tomate
1 hvitløksfedd / 1 diente de ajo
10g frisk ingefær / 10g de jenjibre fresco
2,5 dl hvitvinseddik / 2,5dl vinagre de vino blanco
250g sukker / 250g de azucar
Begynn med å vaske alle ingrediensene dine godt. Deretter skreller du eplene dine og fjerner kjernehuset. Fjern steinene fra plommene , rensk løken og hvitløken. Finn så frem en god kniv og begynn å kutte. Kutt plommene , løkene, eplene, tomatene og hvitløken i biter.
Ha alt i en ganske stor tykkbunnet kjele, ha over 2,5dl hvitvinseddik og kok det hele opp. Skru så varmen på plata ned litt og la det koke til alt er mørt. Det tok nesten en time for meg , men jeg brukte noen veldig harde og sure epler som gjorde at det tok litt lenger tid denne gangen, men normalt bruker det å holde med en halvtime. Når alt er mørt tilsetter du sukkeret og rører det godt inn før du lar det hele koke videre.
La så chutneyen koke til den blir tykk og fin i konsistensen, på svak varme, du kan regne med at det tar ca 1 til 1,5 timer. Jeg liker min veldig tykk og litt syltetøyaktig så jeg lar den stå i 1,5 timer eller litt lenger.
La chutneyen avkjøles litt før du har den over på tette og rene glass. Passer godt som tilbehør både til kjøtt og kylling, spesielt godt til vilt. Oppbevar glassene tørt og kjølig. Mener å huske at jeg fant denne oppskriften i ett blad fra opplysnings kontoret for frukt og grønt for mange år siden, men er ikke sikker da jeg bare har selve oppskriften limt inn i kokeboka mi. Uansett veldig godt er det og min absolutte favorittchutney. Kjøper du noen ekstra fine glass blir det fort en fin vertinnegave om du skulle bli bedt bort utover høsten. Du får circa 4 vanlige syltetøyglass ut av denne oppskriften.
Ha en fin søndag videre!
Temaet for Månedens søtsak hos Søta saker for august måned er Reiseminner. Min første tanke gikk til Skottland og shortbread.
Begynner å bli lenge siden jeg var på ferie der nå , men smaken av Walkers Shortbread, den er fortsatt friskt i minne. Vet ikke om noe bedre sammen med en kopp Earl Grey på en rengnfull dag.
Nå regner det jo ikke så mye her jeg bor, men shortbread smaker godt i sola også de. Uansett vær der du er, disse bør du prøve, de smelter på tunga og om jeg selv får si det så er de ikke så langt unna de orginale Walkers. Meget vellykket ble bakeprosjektet denne gangen, oppskriften hadde jeg utrevet fra ett eller annet ukeblad ,vet dessverre ikke hvilket ,men om du vil prøve trenger du følgende;
200g smør / 200g de mantequilla
350g mel / 350g de harina
180g sukker / 180g de azucar
Det er veldig viktig at smøret ditt er romtemperert, jeg brukte også smør med salt i, om du ikke bruker det tilsett en klype salt i deigen din. Ha det romtempererte smøret ditt i en bolle, ha over sukkeret og rør det hele sammen med en gaffel eller bruk hendene.
Når sukkeret er godt blandet inn tilsetter du melet litt etter litt, mens du fortsette å kna eller eventuelt røre. Kna godt mellom hver gang slik at det ikke blir melklumper i deigen din. Du får en fast litt tørr deig , om den skulle bli altfor smuldrete kan du tilsette en teskje eller to ekstra med smør. La så deigen din hvile i ca.30 minutter i kjøleskapet.
Deretter må det litt tålmodighet til og en utstikker form av ett eller annet slag, jeg brukte en firkantet form denne gangen. Vær klar over at denne deigen er ganske kronglete å kjevle og stikke ut slik at små figurformer etc annbefales ikke. Runde ,firkantete eller hjerte former egner seg godt, grunnen er at deigen lett smuldrer seg når den kjevles ut, den må kjevles i små porsjoner med litt mel på bakeoverflaten og løftes over på bakebrettet med en spatula eller stekespade.,siden jeg fikk 50 shortbread ut av deigen, så tar dette litt tid men resultatet er verdt hvert sekund.

Kjeksene kan legges veldig tett på stekebrettet for de hverken sklir ut eller hever seg under steking. Jeg fikk plass til 35 stk på ett brett, det kan jo hjelpe deg til å få en ide om hvor stor utstikker jeg brukte. Før de stekes prikkes de lett med en gaffel for å få det typiske shortbreadpreget, deretter stekes de i ca. 20min på 175 grader. De skal ikke bli brune i kantene, de er helt lyse også ferdigstekte ,så følg med på slutten av steketiden så de ikke brenner seg. Avkjøles på rist ,når de er kalde har du dem over i en tett kakeboks, legg dem lagvis med bakepapir imellom og mellom hvert lag strør du litt sukker over kjeksene.
Etter en stund absorberer kjeksene sukkeret og det gjør at de får den helt rette smaken av shortbread. Så er det bare å koke te og sette seg godt til rette og nyte.Vet ikke helt hvor lang holdbarhetstid disse har da boksen var tom etter 4 dager,får gjemme unna noen neste gang for å teste det ut.
Ha en fin bakedag videre!
Heisann alle sammen.
Her skinner sola fortsatt på himmelen og sommeren har ennå en måneds tid igjen ,håper sola skinner hos deg også.
Nå er jeg foråpentligvis tilbake med blogginnlegg her på bloggen igjen. Sommerferien ble litt i det leeeeeengste laget,det av flere grunner,ikke bare late dager ved bassenget.
 |
Småtroll nr 1 |
Hetebølge her hjemme i Spania, hjemme med to småtroll,krasja data X2 faktisk, masse ekstra jobbing i juni ,opptil flere barneselskap, dessertbord til barnedåp og også noen late feriedager hjemme i det kalde nord får tilsammen ta skylden. Men lover å komme sterkere tilbake med oppdateringer fremover, for bake det har jeg gjort , kanskje mer enn i hele mitt liv denne sommeren, dere skal selvsagt få se alle resultatene fremover så da håper jeg dere følger med meg fremover.
 |
Småtroll nr 2 |
Ha en fin dag og jeg er still baking strong til alle dere som har spurt!
Har vært litt stille her inne men fint vær og masse jobbing får ta litt av skylden. Månedens søtsak denne gangen hos Søta saker er sommer , og disse små tertene bakes ofte om sommeren når friske bær er tilgjengelige.
Alt er bra med disse tertene, de er utrolig lettlagede, du trenger kun en visp og en bolle = lite oppvask, og sist men ikke minst de smaker nydelig. Om du vil prøve trenger du følgende til 6 små terter;
100g smør / 100g de mantequilla
2dl sukker / 2 dl de azucar
2dl mel / 2 dl de harina
1ts bakepulver / 1 chucaradita de levadura
2ts vaniljesukker / 2 ts azucar avanillado
2 egg / 2 huevos
bringebær / frambuesas
blåbær / arandanos
Begynn med å sette ovnen din på 175 grader. Mål så opp smøret og smelt det , la det så avkjøles . I mellomtiden legger du bakepapir i de små formene , oppskriften holder til 6 små former. Når smøret er kaldt er det bare å finne frem og måle opp sukker, mel ,bakepulver og vaniljesukker. Visp så sammen eggene med alle de tørre ingrediensene i en bolle, deretter har du i det nå avkjølte smeltede smøret.
Rør til du får en glatt røre, det tar bare ett par minutter, hell deretter røren over i de små bakepapirkledte formene. Formene bør være 3/4 fulle, de hever litt under steking og dessuten skal du nå ha i bærene.
Dytt så ned i røren renvaskede bringebær og blåbær, jeg pleier å ha en 4-5 blåbær og 3-4 bringebær i hver terte. Ikke ta for mange selvom det er fristende, for blir det for mange vil ikke tertene dine henge sammen når de er stekte. Stek så tertene på nederste rille i 20-25 minutter på 175 grader.
Avkjøl tertene litt på rist før du forsiktig løsner dem fra formene og drar av bakepapiret før de er klare for servering. Server gjerne med flere friske bær og litt vaniljeis.
Eller du kan gjøre som meg her , servere dem med en klatt hjemmelaget vaniljesaus ,de smaker nydelig uansett. De kan fint spises lunkne om du ikke har tid til å vente på at de blir kalde.
De kan også fint fryses, og om du lar de tine på benken og få ett par minutter i ovnen før de serveres igjen blir de som nystekte.
Ha en fin sommerdag videre!
Godt brød er en nødvendighet ,og denne varianten av foccacia er veldig godt og kan fort bli en nødvendighet. Ett tygg og du er hekta,herved er du advart.
Foccaciaen passer fint til grilling, på koldtbordet, til frokosten kort sagt til det meste. Om du vil prøve trenger du følgende;
25g gjær / 25g de levadura fresca
4dl vann / 4 dl de aqua
0,5dl olivenolje / 0,5dl de aceite de oliva
1ts salt / 1 chucaradita de sal
1dl hakket basilikum / 1dl de albahaca cortada
ca. 1l mel / ca. 1l de harina
havsalt / sal de escamas
2-3 soltørkede tomater / 2-3 tomates secos
rosmarin / tomillo
Begynn med å klippe basilikum i småbiter , jeg synes det er lettere å klippe med en saks enn å hakke, til du har ca. 1 dl med hakket basilikum. Deretter smuldrer du gjæren din i bakebollen. Tilsett deretter vannet som bør være 37 grader varmt. Rør ut gjæren i vannet , ha i olivenoljen, saltet og den hakkede basilikumen.
Sett så eltekroken på maskinen og ha i melet litt etter litt mens deigen eltes. Den er ferdig når den slipper kanten på bakebollen . La så deigen heve til dobbelt størrelse ca.40 minutter .
Mens deigen hever setter du ovnen din på 250 grader og kler en langpanne på 30X40cm med bakepapir. Finn frem havsalt og kutt opp de soltørkede tomatene i små biter. Ha så deigen over i langpannen og trykk den ut slik at den dekker hele formen. Lag små groper i deigen og tykk inn biter av de soltørkede tomatene og små biter av rosmarin. Ringle over 1 spiseskje eller 2 med olivenolje og til slutt strør du over godt med havsalt.
Stekes så midt i ovnen i 15-20 minutter, avkjøles på rist, men kan med fordel spises lunkent om du ikke har tid til å vente på at det blir helt kaldt. Om det skulle bli noe til overs kan foccaciaen fint fryses, varm den opp litt i ovnen etter at den har tint og den blir som nystekt igjen.
Ha en fin bakedag videre!
Grillsesongen er rett rundt hjørnet , eller i mitt tilfelle har den startet allerede for nå begynner det å bli varmt her nede i syd. Mitt forsett for denne års grillsesong er at jeg kal bli flinkere til å grille fisk og grønnsaker, for det går veldig mye i kjøtt på grillen her hjemme. Typisk spansk er å helgrille røde paprikaer, såkalte pimientos asados, fine som tilbehør både til fugl, fisk og kjøtt.
Om grillsesongen lar vente på seg så kan du fint lage pimientos asados i ovnen. Her kommer fremgangsmåten på denne formen, med tanke på at den norske grillsesongen kan være meget variabel værmessig sett. Til pimientos asados trenger du følgende;
ca.3-4 store røde paprika / ca. 3-4 pimientos asados
en god klunk god olivenolje / aceite de oliva
Begynn med å sette stekeovnen din på 200 grader. Vask paprikaene dine godt. Norsk paprika er som regel en god del mindre enn den jeg kjøper her i Spania, pass på at du tar de største du finner når du handler. Jeg har skrevet 3-4 røde paprikaer i oppskriften, du må nok beregne noen flere for 3-4 røde paprikaer veier ca1,5 til 2 kg her i Spania (ja de er enorme), så ha dette i tankene når du handler inn.
Legg paprikaene på en foliekledt bakeplate og sett dem inn midt i ovnen . La de steke i ca 30 - 40 minutter på en side , til skinnet "blåser" seg opp og de får en litt brent overflate, deretter snur du dem veldig forsiktig og steker dem like lenge på den andre siden.
Om du gjør dette på grillen, pakker du hver enkelt paprika inn i stekefolie og legger disse pakkene rett på glørne, snu på dem av og til slik at de blir stekt på alle sider. Steketiden på grillen må du se ann selv , det er bare å åpne pakkene og sjekke om skinnet på paprikaene har blåst seg opp og blitt litt svart.
La så paprikaene stå og avkjøle seg en stund på plata, før du starter på jobben med å rense dem. Når de blir kalde faller de sammen og blir flate , men ta det med ro, dette er helt normalt. Når de er passe kalde begynner du med å dra av skinnet på parikaen, dette er en klissete jobb, men skinnet løsner ganske så lett .
Deretter tar du av stilken på paprikaene og kaster den. Så kommer jobben med å bli kvitt alle de små frøene inni paprikaen. Riv paprikaen i biter og dra fingrene dine over hver del slik at frøene blir dratt av. Det kan lønne seg å gjøre dette over vasken da det er en litt klissete affære.
Sitter det mange frø igjen , kan du skylle paprikaen i litt kaldt vann slik at de renner av , men det er vanligvis ikke nødvendig. Dette gjør du med alle paprikaene, de avrevne paprikabitene legger du på glass. Det vil forme seg litt væske i bunnen av glasset , når du har renset all paprikaen lar du glasset stå på benken i 10-20 minutter slik at væsken fra paprikaenen renner ut og deretter fyller du opp glasset med ekstra virgin olivenolje til det er helt fullt. Så kan du enten spise direkte eller sette glass på lokket og vente til resten av grillmaten er ferdig. Om du oppbevarer dem i kjøleskap holder de seg fint i 10 - 12 dager.Rensingen av paprikaen og oppbevaring er sevsagt akkurat den samme om du har grillet paprikaen din på glørne i grillen.
Ha en fin fredag og en fin grillsesong!