miércoles, 30 de agosto de 2017

Kokosbollekake

I dag blir det litt nostalgi på bloggen,jeg tror ikke jeg kan huske ett eneste bursdagselskap jeg var i på 80 tallet som ikke hadde en kokosbollekake på bordet. Det var og er fortsatt en av mine favoritter,men den hadde kommet litt i glemmeboka før jeg fant igjen oppskriften i min skolekjøkkenperm her om dagen,da var det bare å sette igang å bake,og den var akkurat like god som jeg husket den.
Nydelig skumkake, som vi også kalte den,som fort blir en favoritt hos den yngre garde den dag i dag. Om du vil mimre deg tilbake og spise en kjempegod kake trenger du følgende ingredienser til kokosbollekaken;

                4 eggehviter            /           4 claras de huevo
                  3dl sukker              /              3dl de azucar
               6 gelatinplater          /           6 hojas de gelatina
            1dl kokende vann       /         1dl de aqua herviendo

Til sjokoladeglasuren;

          50g mørk sjokolade       /       50g de chocolate negro
          30g melkesjokolade       /    30g de chocolate con leche
               50g delfiafett            /              50g de manteca
                     kokos                  /                       coco

Begynn med å legge gelatinplatene dine i kaldt vann i ti minutter,deretter koker du opp 1 dl vann og smelter gelatinplatene dine ned i det kokte vannet,rør godt slik at de blir helt oppløst.La det avkjøles litt.
Mens gelatinblandingen avkjøles har du de 4 eggehvitene i bakebollen din,sett på ballongvispen og stivpisk eggehvitene samtidig som du har i sukkeret litt etter litt. Pisk til skummet ditt er blankt og glatt og alt sukkeret har løst seg opp, jeg pisket i 20 minutter men du kan gjerne piske lenger.
Når du har pisket så lenge er gelatinblandingen din passe kaldt og du heller den i en jevn stråle i de stivpiskede eggehvitene dine,pisk på medium hastighet hele tiden.
Legg så kakeringen til kakeformen din på serveringsfatet og hell i røren din,bruk en slikkepott til å fordele jevnt på toppen. Jeg brukte en 20 cm kakeform da får du en høy og fin kokosbollekake,en 24 cm form kan også fint brukes men da blir kaken lavere selvfølgelig.
Sett deretter kaken i kjøleskap i minst 30 mintter slik at den begynner å stivne litt. I mellomtiden lager du glasuren. Ha sjokoladene og delfiafettet ditt i en tykkbunnet kjele og smelt det hele på svak varme under omrøring.La så sjokoladen avkjøle seg i ca 30 minutter på kjøkkenbenken før du heller den over kaken.
Til slutt strør du litt kokos på toppen av kaken før sjokoladen stivner helt. Kaken oppbevares i kjøleskap og holder seg fint i en 3-4 dager,så denne kan man lage i god tid før barneselskapet😋
Denne kaken vekker mange gode minner hos meg, og barna her i huset spiste villig vekk,jeg tror dette er en av de ultimate barneselskap kakene,dette er noe alle barn liker. Har du noen barndomsminner knyttet til kokosbollekaken også kanskje,da må du gjerne dele dem med meg her på bloggen.
Håper du fikk lyst til å bake nå og at du har en fin slutt på august måned,snart skriver vi september i kaldenderen og da kommer jeg til å by på litt mere høst inspirerte oppskrifter her inne på bloggen,håper du titter innom her snart igjen, det setter jeg stor pris på.
Ha en fin bakedag videre!

viernes, 25 de agosto de 2017

Tapas; Grillet fersken i bacon

Fredag og august måned går ubønnhørlig mot slutten selvom det her i spania fortsatt er fryktlig varmt og full sommer,derav en enkel og frisk tapas her på bloggen i dag, det er rett og slett fortsatt for varmt til å stå lenge på kjøkkenet og til å spise tung mat.Denne tapasen lager du på en to tre og med kun to ingredienser,men allikevel smaker det helt herlig.
Dessuten er den en veldig frisk tapas som garantert vil vekke oppsikt om du serverer den. Om du vil prøve deg på denne supergode tapasen trenger du følgende to ingredienser til ca 6 tapas;

                    1 fersken           /         1 melocoton
                1 pakke bacon      /    1 paquete de bacon

Enklere ingrediensliste skal du lete lenge etter tror jeg men ikke la det stoppe deg ifra å prøve deg på disse, de smaker supert uansett.
Fremgangsmåten er like enkel den.Begynn med å skrelle fersknen din og del den i 6 båter ,fjern steinen selvfølgelig. Ta deretter en baconskive og surr rundt hver enkelt ferskenbåt og fest den så med en tannpirker.
Varm så opp en stekepanne på høy varme og stek deretter ferskenbåtene godt på alle sider til baconet ditt er crispy og sprøtt.Ett lite tips er at disse fint kan forberedes på grillen også, om helgen fortsatt skulle by på grillvær.
Når alle sidene er godt stekt er det klart til servering,som sagt superenkel tapas å forberede,men allikevel super på smak.Den er frisk og godt og det salte baconet passer ypperlig til den søte fersken saften.
Håper du ble fristet til å prøve,og om ikke denne falt i smak finner du over 120 andre tapas å prøve deg på under tapaskategorien her på bloggen. Ha en super siste helg i august med eller uten tapas.Håper du titter innom her på bloggen snart igjen,det setter jeg stor pris på.
Ha en trivlig helg!

miércoles, 23 de agosto de 2017

Kake til lærer

Nå er det sakte men sikkert tid for å vende tilbake til skolen for småtrolla og med det er det mye spenning og glede,og som regel står det en superflink lærer og tar imot de små håpefulle. Innimellom så kan det være på sin plass å sette litt ekstra pris på disse lærerene, som dag ut og dag inn gjør en fantastisk jobb med barna våre,da er det kanskje på sin plass med en kake.
Denne kaken ble bakt til min datters lærer når vi begynte ferie før sommeren ,men hvorfor ikke bake en nå på begynnelsen av skoleåret også,det kommer sikkert til å bli satt pris på.Eller kanskje du kjenner en lærer som har bursdag,da er dette den perfekte bursdagskaken.
 Om du vil prøve deg på denne kaken trenger du to kakebunner.Den nederste og største kakebunnen er bakt etter denne oppskriften. Du får en saftig og stabil kakebunn som du fint kan stable en kake oppå.Den minste kakebunnen er også en sjokoladekakebunn bakt etter denne oppskriften. Selve fyllet ble veldig enkelt, mitt nå så velprøvde og velsmakende melkesjokoladefluff.
Husk å lage dobbelt porsjon da det er to kaker som skal fylles. Jeg hadde også i bringebærsyltetøy og oppskåret hermetisert fersken. Kombinasjonen av disse tre slår aldri feil og det er smaker som absolutt alle liker.
Deretter ble begge kakene smurt opp med smørkrem før de ble trukket med hvit sukkerpasta.Pass på å stikke noen sugerør ned i midten av den nederste kaken din og klipp dem av ,de fungerer som stabilisator for den øvre kaken din og de hjelper til å fordele vekten slik at den nederste kaken ikke synker sammen.
Deretter var det klart for dekorere kakene,jeg lagde en slags gaverosett av sukkerpasta til å ha på toppen av kaken.Den var jo tross alt en gave til min datters lærer. 
Jeg valgte å bruke enkle klare farger slik barn ofte gjør når de fargelegger ,det ble rødt,blått,gult og grønt.Deretter laget jeg en tavle i svat sukkerpasta,på tavlen skrev jeg takk Miriam med royal icing,før jeg festet tavlen på den øverste kaken.
Jeg ville også representere alle i klassen på kaken og løsningen på det ble at hvert enkelt barn fikk navnet sitt skrevet på en fargeblyant laget av sukkerpasta.Jeg brukte en penn med spiselig blekk til å skrive på navnene og deretter ble de limt på,som en bord rundt den nederste kaken,med royal icing.
Da det var gjort trillet jeg noen kuler av alle de fire fargene av sukkerpastaen som jeg hadde brukt, kulene ble så plassert mellom den største og den minste kaken slik at den kanten i skjøten mellom de to kakene, som ofte kan bli litt ujevn ,ikke skulle synes.
Og da det var gjort syntes jeg egentlig det var nok med dekorasjon på kaken,jeg syntes den ble veldig fin selv og det viktigste var allikevel at den representerte klassen og at det ble en fin takk til læreren for to kjempefine år med min datters klasse.
Håper du fikk inspirasjon til å bake litt nå,og kanskje overraske en fantastisk lærer som du vet om,det er mange av dem der ute som er litt av noen hverdagshelter.God skolestart til dere alle,både lærere,elever og foreldre.
Ha en fin bakedag videre!

lunes, 21 de agosto de 2017

Epleboller med kanelcrumble

Skolene starter opp igjen hjemme i gamlelandet i disse dager,selv nyter vi av noen uker ferie til her i Spania ,det er fortsatt for varmt til å tenke på å gå på skolen.Men sånn til skolestart er det alltid godt med litt gjærbakst enten i matpakka,i fryseren til etter skoletid eller til kveldskos.Disse eplebollene er nydelige og smaker litt annerledes med kanelcrumble på toppen.
Selve gjærdeigen som jeg har brukt er Trines,fra Trines matblogg,den er utrolig god å jobbe med,og du får super luftige boller,så den annbefales på det sterkeste.Om du vil prøve deg på ca 20 stykker av disse eplebollene trenger du følgende ingredienser;

Til bolledeigen;

                  2,5dl melk               /           2,5dl de leche
                   500g mel                /          500g de harina
                   25g gjær                /          25g de levadura
                  75g sukker             /            75g de azucar
           0,5ts kardemomme       /    0,5cdta de cardamomma
                en klype salt             /          un pincho de sal
                   75g smør               /        75g de mantequilla
                     1 egg                    /               1 huevo
                 1 revet eple              /             1 manzana

Til kanelcrumble;

               50g kaldt smør           /         50g de mantequilla
               4ss havregryn             /   4cdas de copos de avena
                    2ss mel                   /         2cdas de harina
                  2ss sukker                 /        2cdas de azucar
                   1ts kanel                  /         1cdta de canela

Begynn med å ha melken din ,som du varmer opp til 37 grader,i en bolle sammen med sukker,salt,kardemomme,gjær og egget ditt.
Sett eltekroken på bakemaskinen din og elt på lav hastighet mens du har i melet ditt litt etter litt.Det kan hende du trenger litt mere eller mindre mel ,det ser du ann på deigen din. Ha også i smøret ditt litt etter litt i deigen.
Mens deigen eltes i maskinen skreller og river du eplet ditt på ett rivjern.Ha det i deigen din også,når du har i eplet vil deigen din bli litt bløt så etterfyll med mel til du har en fast deig som slipper kanten på bollen når du elter.
Sett så deigen tildekket på ett lunt sted til heving i ca 45 minutter ,eller til den har blitt dobbelt så stor.Mens deigen heves lager du ferdig kanelcrumbelen som du skal ha på toppen av bollene dine.Ha alle ingrediensene til kanelcrumbelen i en bolle,pass på at smøret ditt er kjøleskapskaldt,og rør det hele sammen med en gaffel.
Når deigen din er ferdig hevet deler du den i 20 like store deler og triller boller som du setter på en bakepapirkledt bakeplate til etterheving i 30 minutter. Deretter pensler du dem med egg og strør godt med kanelcrumble over hver bolle.
Eplebollene stekes deretter midt i ovnen på 220 grader i 12-15 minutter.Ha de deretter over på rist for avkjøling. Det dufter himmelsk når du steker disse og de smaker også himmelsk nystekte sammen med ett glass kald melk.
Disse er så saftige og gode på smak at du advares om at det er umulig å bare spise en.Supergode og det fine er at de kan fint fryses også,om du skulle få noen igjen da. Håper du fikk lyst til å prøve deg på epleboller nå,du kommer ikke til å angre om du gjør det.
Håper jeg vekket bakelysten hos dere og som alltid setter jeg stor pris på tilbakemeldinger om dere prøver dere på noen av oppskriftene her inne på bloggen. Håper du tar veien forbi her inne snart igjen.
Ha en fin bakedag videre!

viernes, 18 de agosto de 2017

Tapas;Fylte småpoteter

Fredag og over halve august har allerede flydd forbi,her i Spania nyter vi ennå av ferie,det er rett og slett for varmt til å gå på skolen men hjemme i Norge er vel de fleste tilbake til rutinene vil jeg tro.Vel rutinene her på bloggen kjenner dere jo nå fredag = tapas og slik blir det også i dag. Nydelige fylte småpoteter som smaker alldeles fortreffelig sammen med ett glass rødvin eller øl om du foretrekker det.
Disse kan fint brukes som tilbehør til grillmat også, om august skulle by på noen varme sommerkvelder med grilling. Som tapas er de helt perfekte. Til 14 tapas trenger du følgende ingredienser;

             7 små poteter                 /            7 patatas pequenos
           12 grønne oliven              /            12 aceitunas verdes
     100g hermetisert paprika       /      100g de pimiento de piquillo
          150g tunfisk i vann            /                  150g de atun
            1 hardkokt egg                /                 1 huevo cocido
            6-8ss majones                /            6-8 cda de mayonesa
              1ss ketchup                  /                 1cda de ketchup
       1ts grov dijon sennep          /           1cdta de mostaza Dijon
                     salt                         /                           sal
                   pepper                       /                     pimienta

Begynn med å vaske potetene dine godt,deretter koker du dem i lettsaltet vann i ca 15 minutter til de er møre med likevel faste.Jeg brukte Asterix poteter ,disse blir møre men ikke melne og holder fint på formen etter koking.Dessuten var det lett å finne små poteter av denne sorten.La potetene avkjøles helt.Del så potetene dine i to på langs.
Bruk deretter en teskje til å fjerne innmaten fra potetene dine,la det bli igjen litt potet på skallet slik at du får potetbåter. Ha innmaten fra potetene i en bollen sammen med tunfisken,majonesen,ketchupen og den grove sennepen.Bland det hele godt sammen og la det stå og trekke til seg smak en liten stund.
I mellomtiden deler du opp olivenene,det hardkokte egget og den hermeriserte paprikaen din i små biter. Jeg vet ikke hvor lett det er å få tak i hermetisert paprika hjemme,skulle det vise seg å være vanskelig så kutt det ut eller bruk fersk rød paprika istedet men da bare 50 gram.
Så har du resten av ingrediensene i den samme bollen og rører det hele sammen med en spiseskje for hånd. Smak til med salt og pepper.
Deretter fyller du godt med tunfiskrøren din i potetbåtene dine,sett dem kaldt frem til de skal serveres,jeg syntes de smaker absolutt best kalde. Potetbåtene er rike på smak og er akkurat passe store munnfuller. Helt nydelig sommertapas.
Strø gjerne over litt tørket persille før servering og gled deg til en nydelig og frisk tapas. Denne er enkel å lage og går fort som bare det når potetene dine er kalde. Ikke fall for fristelsen å dele potetene dine mens de fremdeles er varme da løsner skallet og det er ikke helt lett å få laget pene potetbåter.
Håper du fikk lyst på tapas nå og jaggu kan ikke poteten brukes til det også,det er vel ikke for ingenting at de sier at den kan brukes til alt.Håper vi ses her inne på bloggen snart igjen.
Ha en fin fredag!

martes, 15 de agosto de 2017

Rødbete brød

Som lovet så får dere nok en oppskrift på ett godt brød til skolestart.Bak i dag og legg i fryseren så er du klar til dyst når det igjen blir tid for smøring av matpakker og hverdag. Dette brødet holder seg kjempefint i fryseren og smaker dessuten nydelig, en ekstra piff på brødet setter den milde nøtteaktige rødbete smaken.Supergodt!
Jeg synes det er noe eget med hjemmebakt brød,og det slår alltid butikk kjøpt brød en høy gang. Om du fikk lyst til å prøve deg på dette halvgrove rødbetebrødet så trenger du følgende ingredienser;

                25g gjær                     /        25g de levadura
            100g rødbeter                  /    100g de remolacha
                 1ts salt                       /          1cdta de sal
              3ss chiafrø                    /   3cda de semilla de chia
                3dl linfrø                     /     3dl de semillas de lino
                2dl melk                     /            2dl de leche
                3dl vann                     /            3dl de aqua
         7dl grovbakstmel              /      7dl de harina integral
         ca 3 dl hvetemel               /         ca 3dl de harina

Begynn med å blande melken og vannet ditt og varm det opp til ca 40 grader.Ha det så i en bakebolle og rør inn salt, chiafrø og linfrø .La dette stå på kjøkkenbenken i ca 10 minutter slik at chiafrøene rekker å trekke til seg litt væske.
I mellomtiden tar du rødbeten din og kjører den til en grøtaktig røre i en foodprocessor.Når frøene har trukket til seg litt væske har du i gjæren i bakebollen og grovbakstmelet ditt litt etter litt mens du elter på medium hastighet.
Når du har hatt i alt grovbakstmelet ditt har du i rødbete mosen din. Deigen din får nå en fantastisk rosa farge og den blir veldig klissete. Ha deretter i hvetemel til deigen slipper bollekanten din og er fast og fin.Ha den så over i en brødform som du på forhånd har smurt godt med olivenolje og sett den under ett kjøkkenhåndkle til heving i en time. 
Når brødet er ferdig hevet,pensler du det med litt vann og strør over litt chiafrø før du steker brødet midt i ovnen på 240 grader i 40-45 minutter.Bruk en bakepinne og stikk den inn i brødet mot slutten av steketiden,den skal komme tørr ut igjen,da er brødet ditt ferdig.
Ta brødet ut av formen når det er ferdig stekt,ellers danner det seg lett fuktighet i formen og brødet blir vått på undersiden,og la det avkjøles på rist.Du blir belønnet med ett saftig og velsmakende brød med en sprø skorpe.
Jeg pleier å skjære det opp i skiver og fryse det ned slik har jeg alltid ferskt brød klart til matpakker og kveldsmat. Brødet holder seg fint i ett par dager på kjøkkenbenken i plast også. Som sagt godt på smak og rødbete smaken er tilstede men den er ikke overveldende.Håper du fikk lyst til å bake brød nå.
Ha en fin bakedag videre!