viernes, 30 de junio de 2017

Tapas; Blomkålboller med fetaost og sitron

Fredag og sommerferie for mange,mye grilling og deilig mat forhåpentligvis.Dagens tapas kan fint spises alene som nettopp tapas eller du kan også servere den som tilbehør til grillmat. Uansett så smaker det nydelig og dette er dessuten en tapas av den sunne varianten,sitronen gir en frisk smak og sommerlig smak.
Denne tapasen trenger man litt tid til å lage,men det kun for at de må stå kaldt en time før de stekes,men de er slettes ikke vanskelige å få til.Om du vil prøve deg trenger du følgende ingredienser;

    1/2 meduim stort blomkålhode    /                   1/2 coliflor
                 100g fetaost                   /             100g de queso feta
                     1 sitron                       /                      1 limon
           1/2ts hvitløkspulver              /          1/2cdta de ajo en polvo
             2ss tørket persille               /                2cda de perejil
            1/2 ts svart pepper               /      1/2 cdta de pimienta negra
                    1/2ts salt                      /                1/2cdta de sal
                    olivenolje                      /                aceite de oliva.

Begynn med å finrive blomkålen din på ett rivjern. Ha deretter godt med olivenolje i en stekepanne og stek blomkålen din på middels varme i 5-7 minutter.
Vend om på blomkålen innimellom,når blomkålen er ferdig stekt har du den så i en bolle. I den samme bollen smuldrer du opp fetaosten og blander den sammen med den stekte blomkålen.
Ha deretter i salt,pepper,tørket persille og hvitløkspulver. Finriv skallet på sitronen og ha det i den samme bollen samtidig som du presser saften ut av sitronen din også. Rør så det hele godt sammen til en deig og form så boller av deigen din.
Sett bollene på ett brett med bakepapir under og la dem hvile i kjøleskapet i ca 1 time,det gjør ikke noe om de står lengre.Du får ca 10-12 blomkålboller av denne oppskriften.
Stek deretter blomkålbollene midt i ovnen på 180 grader i ca 20 minutter,til de får en gyllen farge på utsiden. Så er de klare til servering.Disse smaker best varme syntes jeg men de kan fint spises kalde også om du vil ha dem med deg på stranda for eksempel.
En nydelig tapas som passer fint som tilbehør til grillmat også om det skulle stå på planen i helgen. Håper du fikk lyst på tapas nå,og falt ikke denne i smak finner du over 110 andre tapas her på bloggen. Ha en super sommerhelg og titt gjerne innom her snart igjen.
Ha en fin helg!

miércoles, 28 de junio de 2017

Bringebær og noblesse iskake

Siste iskake for en stund på bloggen kommer her i dag til dere, en nydelig iskake med smak av bringebær og noblessesjokolade,smaker nydelig og er veldig lett å lage. Alle som smaker den syntes denne er kjempegod,og det er alltid deilig med litt krønsj i is synes nå jeg.
Den får en nydelig rosa farge også,så det er bare å løpe til kjøkkenet å sette igang. Om du vil prøve deg på denne iskaken trenger du følgende ingredienser;

                5dl fløte                    /                 5dl de nata
      400g kondensert melk        /       400g de leche condensada
            5 dl bringebær               /             5dl de frambuesas
    100g melkesjokoladeflak       /     100g de chocolate con leche
         noblessesjokolade            /            chocolate Noblesse

Begynn med å stivpiske fløten din til du har en tykk og god krem. Rør så inn den kondenserte melken din litt etter litt med en slikkepott.
Kjør så bringebærene dine til puree ved hjelp av en stavmikser. Du kan bruke både friske og frosne bringebær eller en kombinasjon av begge. Ha deretter bringebærpureen og melkesjokoladeflakene dine i bakebollen og vend alt inn.
Finner du ikke ferdig kjøpte melkesjokoladeflak ,som jeg brukte, kan du fint bare finkutte 100g melkesjokolade selv og bruke den. Ha deretter røren i en 20 cm kakeform og sett den i fryseren i 15 minutter til den begynner å tykne litt.
Ta deretter formen ut og pynt med Noblessekjeksen ved å stikke den halvveis ned i røra i ett fint mønster. Sett deretter iskaken tilbake i fryseren til den er gjennomfrossen,det skulle ta 4-5 timer.
Så er det bare å glede seg til å nyte,la gjerne iskaken stå på kjøkkenbenken i 5 minutter før du skjærer den opp da rekker den å bli passe myk slik at det er letter å dele den opp.
Håper du prøver deg på en av de mange iskakene jeg har bydd dere på her på bloggen i juni og at du titter innom snart igjen ,det vil bli litt variert innhold ,noen tapas før det også blir en liten ferie her på bloggen.
Ha en fin bakedag videre!

lunes, 26 de junio de 2017

Kiwi iskake

Hjelpes meg juni er snart over og nå begynner det vel å lukte sommerferie for de fleste,om du ikke allerede har begynt på ferien da. Vi fortsetter ut denne måneden med iskake temaet her på bloggen og i dag får du en nydelig kiwi iskake. Den smaker supergodt,til og med mannen i huset som ikke liker kiwi spiser denne,så bare å bake på, du kommer ikke til å angre.
Oppskriten på denne mener jeg å huske kom ifra ett blad ,det er en av de første oppskriftene jeg har skrevet ned i min oppskriftsbok,så denne har blitt bakt mange ganger. Om du vil prøve deg trenger du følgende ingredienser;

       6 digestive kjeks             /             6 galletas Digestive
               3 egg                     /                     3 huevos
           2 dl sukker                 /                 2dl de azucar
     125g marscapone           /          125g de queso marscapone
              3dl fløte                   /                  3dl de nata
           3 store kiwi                 /               3 kiwis grandes

Begynn med å male digestivekjeksen din til ett fint mel i en foodprossesor. Ha deretter bakepapir i en brødform og ha all digestivekjekspulveret utenom 50 g i bunnen på brødformen.Fordel det jevnt utover.
Deretter skreller du og kutter opp kiwiene dine,kjør dem så til pure med en stavmikser. Er kiwiene dine små så bruk 4 stykker istedet for 3.
Ha så sukkeret sammen med de 3 eggehvitene dine i bakebollen og stivpisk dem. Du kan med fordel ha i sukkeret litt etter litt.
I en annen bolle har du de 3 eggeplommene dine sammen med Marcaponeosten din. Pisk det hele godt sammen for hånd,pass på at Marscaponeosten din holder romtemperatur, det gjør jobben mye lettere.
Til slutt pisker du kremfløten din stiv i en tredje bolle. Bland så sammen den stivpiskede kremfløten sammen med eggehvitene dine,før du til slutt rører inn osteblandingen din.
Når det hele er godt blandet har du i de moste kiwiene dine og resten av kjekssmulene. Rør det hele godt sammen igjen.
Ha så røren over kjekssmulene i brødformen din og bruk en slikkepott til å jevne det ut på toppen. Sett deretter brødformen minst 5 timer i fryseren før den er klar til å serveres.
Når den skal serveres lar du den stå på kjøkkenbenken i fem minutter før du velter den over på serveringsfatet. Løft vekk brødformen og dra deretter forsiktig av bakepapiret. Så er det klart til servering,om du vil kan du som meg pynte med litt frisk oppskåret kiwi.
Kaken holder seg fint i fryseren i opp til en uke så denne kan du bake i forveien. Smaker som sagt nydelig friskt og med ett hint av ostekake og kiwi gjør at denne iskaken fort blir en favoritt. Håper du fant inspirasjon til å finne veien til kjøkkenet nå og titt gjerne innom her på bloggen snart igjen.
Ha en super dag!

viernes, 23 de junio de 2017

Caracoles a la llauna - snegler på grillen

Denne fredagens tapas er kanskje for litt mer for spesielt interesserte,men den er veldig typisk spansk,særlig katalansk. Jeg har en katalansk svigermor som dere kanskje husker og vi spiser mye mat som er typisk for dette området i Spania. Caracoles a la llauna-eller det som på norsk direkte oversatt ville bli snegler i flammer,er en typisk og meget populær rett derifra. 
Dette er ikke min favoritt,jeg spiser det men er ikke overbegeistret,jeg har derimot en mann ,tre svigerbrødre og en sønn på 6 år som gjerne spiser en kilo hver😋 så her er det bare å prøve så får du se hva du selv synes. Hvor lett det er å få tak i snegler i hjemlandet vet jeg faktisk ikke,om det er noen som har kunnskap til dette så setter jeg pris på tilbakemelding,men i spania får du dem i annethvert supermarked.
Det er viktig at de er ferske og i live når du kjøper dem, det er dessuten en nasjonalsport på den spanske landsbygda å gå ut å plukke snegler etter regnvær,du kjenner fort om de ikke skulle være ferske da lukter de død og fordervelse.Du må begynne med å vaske hver enkelt snegle før du skal tilberede dem.Litt tidkrevende men absolutt nødvendig. Ingredienslisten denne gangen er utrolig kort,du trenger kun,

            levende snegler           /     caracoles vivos
                   flaksalt                 /         sal gorda

Du trenger også ett jernbrett til å ha på grillen.Strø jernbrettet fult av flaksalt og legg de vaskede sneglene på brettet. Strø litt salt over sneglene også,de begynner å utstøte litt slim da, men det er normalt.
Så er det bare å sette jernbrettet rett på grillen,pass på at den er ordentlig varm og at du har nok aske til ca 20 minutter,det er den tiden sneglene trenger på grillen for å bli klare til å spises.
Vend litt på sneglene ved hjelp av ei sleiv innimellom,de blir fort brente på skallet,og ha over litt mere flaksalt mot slutten av steketiden på grillen.
Det er det hele, ikke noe mer hokus pokus enn det,så er det bare å servere ,du trenger tannpirkere til å dra sneglene ut av sneglehuset med. La den innerste delen av sneglen sitte igjen i sneglehuset,det er nemlig sneglens magesekk og den bør ikke spises.
Stikk tannpirkeren inn i sneglehuset og vipp sneglen ut.
Vet ikke om du kan se det på bildet men den innerste delen av sneglen sitter altså igjen i sneglehuset. Det som spises ser du på bildet under her.
Ser ikke så fristendes ut kanskje men som sagt regnes det som ett gourmet måltid her i spania og mammas lille trofaste prøvekanin spiser alltid villig vekk.
Håper du ble litt nyskjerrig på snegler på grillen nå,og om du ikke lager det selv så kanskje du bestiller det på restaurant neste gang du er på ferie i Spania. Litt gøy å vise frem matkulturen her i landet hvor jeg bor. Titt gjerne innom meg her på bloggen snart igjen det setter jeg stor pris på.
Ha en super helg!


miércoles, 21 de junio de 2017

Bringebær og pistasj semifreddo

Bringebær hører sommeren til og det gjør også is,så disse to kombinert i en iskake smaker faktisk sommer spør du meg. Semifreddo betyr halvfryst så selvom jeg kategoriserer denne som en iskake så trenger den bare en halv times tid i fryseren før den er klar til å serveres,så denne kan du lage samme dagen som den skal serveres.
Bringebær og pistasjnøtter i kombinasjon er en vinner og dessuten gir pistasjnøttene en deilig crunch til isen.Om du vil prøve deg på denne iskaken trenger du følgende ingredienser;

            65g pistasjnøtter                /        65g de pistachoes
               4 eggehviter                   /        4 claras de huevos
              150g honning                  /             150g de miel
               en klype salt                   /          un pincho de sal
          455g gresk yoghurt             /          455g yogur griego
                  1/2 sitron                     /                1/2 limon
              140g bringebær              /         140g de frambuesas
          1/4ts cream of tartar           /      1/4cdta de cream of tartar

Begynn med å hakke pistasjnøttene dine i små biter,bruk usaltede pistasjnøtter. Ha deretter eggehvitene,honningen og cream of tartar i en bolle og sett så bollen over vannbad og rør om til blandingen din blir varm,det tar ca 5 minutter.
Når blandingen din er varm pisker du den opp til den blir stiv.Det tar litt tid men du skal få en blank og stiv marengs,jeg brukte ca 10 minutter,men ikke gi opp pisk videre til du oppnår den fyldige og blanke marengsen.
I en annen bolle blander du yoghurten sammen med saften ifra den halve sitronen din. Rør det lett sammen og deretter vender du inn den stivpiskede marengsen din i yoghurtblandingen din.Rør det godt sammen og hell så halvparten av røren din i en brødform som du har dekt med bakepapir.
Ha deretter i bringebærene og de hakkede pistasjnøttene dine,ta vare på noen bringebær til pynt og litt av pistasjnøttene dine,før du til slutt heller over resten av røren din.Pynt så med de resterende bringebærene og pistasjnøttene.
Deretter trenger iskaken din ca 30 minutter i fryseren før den er klar,husk at dette er en semifreddo,så den blir ikke så hard som vanlig is den skal være litt myk når den serveres.Håper du vil prøve deg på denne,smaker nydelig og med en kaffekopp på verandaen i solen så skulle livet være på topp.Titt gjerne innom her snart igjen det setter jeg stor pris på,det er jo dere jeg blogger for.
Ha en fin bakedag!

lunes, 19 de junio de 2017

40 års kake

I dag er det ett år siden jeg offisielt entret 40 og fabulous årene og derav får dere dagen til ære min store 40 års kake her på bloggen i dag. Jeg feiret med stor fest og høy champagneføring og det ble en super dag, som ennå fremkaller ett smil om munnen i dag ett år etter. Så om dere selv blir 40 eller kjenner noen som blir det her kommer ett forslag til en 40 og fabulous kake.
Det var mange gjester i 40 års laget mitt så det krevde en stor kake i 3 etasjer. Jeg brukte sjokoladekakebunner i alle tre lagene. Oppskriften på den største kakebunnen finner du her på bloggen.De to andre kakebunnene ble lagd etter min vel utprøvde sjokoladekakbunn oppskrift,i den minste 15 cm kakeformen bruker jeg også denne oppskriften men jeg fyller kakeformen3/4 full og lager muffins av resten av kakerøren.
Deretter ble alle tre kakene fylt med det samme fyllet, oreokrem,oppskriften og fremgangsmåten finner du her på bloggen,jeg bruker ofte denne som fyll når det er varmt i været fordi den er lettvint å lage og holder seg godt i varmen.I tillegg til oreokremen hadde jeg også i friske bringebær og hermetisert fersken.En nydelig og frisk kombinasjon.
Alle tre kakene hadde to lag med fyll og tre lag med kakebunn. Husk å doble eller tredoble oppskriftene dine ettersom hvor stor kaken din er.Deretter ble alle tre kakebunnene smurt opp med min smørkrem. Neste steg var å trekke de tre kakene med sukkerpasta.Den minste kaken ble trukket i hvit sukkerpasta og den mellomste i sort sukkerpasta.
Ett lite tips når det gjelder sort sukkerpasta,kjøp den ferdig farget,det er nesten umulig å farge sukkerpasta sort på egenhånd,ferdigkjøpt sparer deg for mye tid og frustrasjon.Den største kakebunnen ble dekt av en kappe med halvsirkler i sukkerpasta i fargeskalaen fra hvitt til grått til sort.Litt inspirert av 50 shades of Grey.
Jeg gjentok den samme fargeskalen på den øverste kaken,men i omvendt rekkefølge slik at det ble en helhet i kaken. Kaken i midten fikk 40 and faulous påskrevet i knallrøde bokstaver.Litt dramatisk og veldig effekfullt,litt i stil med følelsene når man fyller 40😉
Deretter ble hele den høyre siden av kaken fylt opp med sommerfugler i forskjellige størrelser og grå nyanser,har sett dette på mange kaker og har lenge hatt lyst til å prøve det,så da ble min egen 40 årskake den perfekte annledningen til det.
For en siste finish og en litt dramatisk effekt,la jeg til noen røde sommerfugler også og til slutt en stor rød sukkerpastablomst på toppen av kaka,samt noen store spiselige sølvperler for å fullføre dekorasjonen.
Jeg ble veldig fornøyd med kaken og jeg velger å tro at den smakte godt,den ble nemlig spist opp og jeg rakk aldri å smake,sånn er det å være vertinne i sitt eget 40 års lag.Nå skal jeg straks ferie 41 års dagen min med familien og åpne gaver og selvfølgelig spise kaken,men den kaken får dere få i ett annet blogginnlegg. Hipp hurra for meg, håper jeg ser deg snart her inne igjen ,det er den beste bursdagsgaven jeg kan få av deg.
Ha en fin bakedag!

viernes, 16 de junio de 2017

Tapas; Kald melonsuppe

I Toledo der jeg bor slås alle varmerekorder for juni om dagen og jeg kan love deg at det er hett😅Vi ligger over 40 grader hver dag og i solsteken går det ikke ann å være,jeg tror at jeg tør å driste meg til å si at jeg kan steke egg på verandagulvet mitt.Hva man orker å spise når det er så varmt begrenser seg,og å stå på ett kjøkken med varme kokeplater frister ikke heller stort,derfor er denne tapasen super. Lages uten ovn og skal nytes kald.
Den smaker selvfølgelig like godt selvom det ikke er like varmt ute,frisk og god på smak med ett hint av mynte noe som alltid er godt i varmen. Om du vil prøve deg på denne ukens tapas trenger du følgende ingredienser til 6 små tapasglass med kald melonsuppe;

            250g melon*            /                250g de melon*
       100g slangeagurk         /              100g de pepinillo
       2ss creme fraiche         /          2cda de creme fraiche
      1ss eplesideredikk         /     1 cda de vinagre de manzana
        2-3 mynteblader           /            2-3 hojas de menta
                   salt                      /                     sal
                 pepper                    /                 pimienta

*Når jeg har skrevet melon i oppskriften foretrekker jeg å bruke den melonen som heter piel de sapo.Jeg vet at den er å få i hjemlandet også.Det er den melonen som har grønt ruglete skall derav navnet, piel de sapo direkte oversatt paddehud,siden skallet minner om det. Del opp melonen og agurken din i store biter.
Ha deretter creme fraiche,eplesideredikken,myntebladene,salt og pepper i den samme bollen .Rør litt rundt før du setter hele bollen i kjøleskapet i minst 30 minutter slik at det hele blir ordentlig kaldt,om ingrediensene dine var kalde ifra før kan det hende du kan la det stå litt kortere tid i kjøleskapet.
Så er det bare å finne frem stavmikseren og kjøre på full styrke til du har en klumpefri suppe,smak deg frem underveis når det kommer til salt og pepper.Jeg liker godt med pepper i min melonsuppe,men det er selvsagt valgfritt.
Ha så den kalde melonsuppen over i serveringsglass,ha gjerne i en isbit slik at den holder seg kald og fin,eller sett den tilbake i kjøleskapet om du ikke skal servere den med en gang.Jeg pyntet mine med noen knuste pretzelskjeks og noen dråper olivenolje,men det er valgfritt.
Som sagt en utrolig frisk og god suppe,og veldig enkel å lage er den også.Den blir flittig laget her i huset om dagen mens hetebølgen pågår,jeg skulle gjerne sendt litt av varmen nordover om jeg hadde hatt muligheten til det.
Håper du fikk lyst til å prøve deg på denne og følg med neste uke da kommer det en veldig typisk spansk og meget spesiell tapas her på bloggen .I mellomtiden ønsker jeg dere alle en strålende uke,håper du titter innom her snart igjen.
Ha en trivlig helg!