Pincho er ikke helt det samme som tapas,pincho må man som regel bestille av kelneren ,mens tapas kommer automatisk når du bestiller drikke. Pincho er typisk for den baskiske gastronomien og finnes i uendelige varianter, det de alle har til felles er at basen er brød og at det som regel er en liten trepinne (på spansk pincho derav navnet) som holder toppingen på brødet på plass.
Pincho er også som regel litt større enn tapas. Det serveres både varme og kalde pinchos. Jeg byr på en kald pincho i dag siden det er sommer,med tunfisk og mais, den er dessuten en av mine favoritt pichos. Dessuten er de veldig lette å lage slik at ikke verdifull sommertid brukes på kjøkkenet. Om du vil prøve trenger du følgende til 6 små pinchos;
1 boks tunfisk i vann / 1 lata de atun al natural
majones / mayonesa
tomatsaus / tomate frito
mais / mais
pepper / pimienta
gressløk / cebollino
Begynn med å la vannet renne av tunfisken din,ha deretter tunfisken sammen med ett par spiseskjeer mais ,ca.4 spiseskjeer majones og ca 4 spiseskjeer tomatsaus i en bolle.
Rør så det hele godt sammen med en gaffel, ha over litt pepper. Jeg har ingen ordentlige mål på denne oppskriften ,det går på "feelingen" når jeg lager disse, det beste er å smake seg frem.Dessuten er det også litt individuelt hvor mange pinchos det rekker til, jeg får ca 6 stk ut av disse ingrediensene, men jeg liker å ha masse på.
Det ser ikke så veldig delikat ut , men jeg lover deg at det smaker nydelig. Neste steg er å skjære opp 6 skiver med brød, bruk baguett det er det brødet som ligner mest på pinchos brødet de bruker her i spania. Kneipp brød er ikke ett alternativ her.
Ha så tunfiskrøren på skivene , klipp over litt frisk gressløk,og voila pinchosene dine er ferdige og klare til servering. Stort enklere enn dette blir det ikke, selvom pinchos tradisjonelt har en trepinne trengs det ikke her da tunfiskrøra holder seg på plass selv.
Tradisjonelt drikkes det rødvin eller øl til pinchos, så da er det opp til deg hva du liker best. Håper denne fredagens tapas falt i smak og at du kikker innom for neste fredags tapas også. Besøk meg gjerne på Instagram ,der heter jeg også Bakemester Snipp.
Ha en fin fredag videre!
Dere som følger meg på Instagram ,jeg heter Bakemester Snipp der også, vet at det har pågodt litt kakebaking i heimen den siste tiden. Forrige helg var det bursdagskake til min gode venninne Olga som stod for tur. Lagde en liten kake denne gangen ,da Olga hadde bakt selv også. Det fikk bli en blomsterkake siden Olga er veldig glad i blomster.
Jeg ble veldig fornøyd med resultatet denne gangen, kaken minnet litt om en blomstereng og det var hensikten min. Smakte dessuten nydelig, så alt klaffet altså denne gangen. Om du vil prøve trenger du en sjokoladekakebunn. Jeg brukte denne oppskriften fra bloggen. Forskjellen var at jeg fordelte røren i to små former,en på 13cm og en på 17cm, istedet for å bruke 21cm form.
Jeg ble da belønnet med to saftige,små sjokoladekakebunner perfekte til små dekorasjonsprosjekt. Den eneste forskjellen er at du må forlenge steketiden din. Mine to små kaker stod inne i ovnen i ca 40 minutter før de var ferdige. Se ann steketiden og bruke en kakepinne for å sjekke om de er ferdige. Avkjøl kaken helt på rist.
Fyllet i kaken denne gangen bestod av hvit sjokoladefluff laget på samme måte som du kan lese mere om her på bloggen. I tillegg brukte jeg dette til fyllet i kaken;
1 boks ananas / 1 lata de piña
jordbær / fresas
melkesjokoladeknapper / perlitas de chocoloate
valnøtter / nueces de calefornia
Jeg begynte så med å dele sjokoladekaken min i tre.Hver del ble så dynket med kraften fra ananasboksen. I hvert lag med fyll hadde jeg på hvit sjokoladefluff, oppskjærte jordbær,ananas, melkesjokoladeknapper og oppdelte valnøtter.
Deretter ble kaken trekt med smørkrem, før jeg hadde på ett mintgrønt sukkerpasta lokk. Så var det klart for den morsomste delen av arbeidet nemlig selve dekoreringen.
Som sagt så var blomster temaet denne gangen, og blomster ble det. En del er laget med de forskjellige utstikkerene jeg har samlet meg opp , og en del er fantasiblomster som jeg har formet på fri hånd.
Var veldig usikker på fargevalget på blomstene denne gangen, hadde på forhånd farget sukkerpasta i mange forskjellige farger, men valgte til slutt å holde meg til bare 4 farger på blomstene ,slik at kaken ikke skulle bli for rotete.
Blomstene ble dermed, mintgrønne som selve kaken, gule,lyserosa og en litt dypere rosa. Brukte dessuten rosa og hvite sukkerperler på blomstene også.
Den mest tidskrevende jobben denne gangen var alle de små lyserosa blomstene jeg satte som kant rundt kaken, de er veldig små og jeg brukte pinsett for å sette på sukkerperlen i midten så det tok sin tid kan man si, men det ble veldig fint til slutt da.
Ellers skulle jeg ønske at jeg hadde tenkt på å lage noen av blomstene dagen før slik at de hadde tørket litt ekstra og fått litt mere levende utseende og bøy på seg. Men som vanlig er tid et problem,tidsklemma kjenner vel de fleste av oss til.
Alt i alt ,superfornøyd denne gangen,og ingenting gikk galt, bursdagsbarnet ble også glad for kaka så da var hensikten oppnådd.
Håper du ble inspirert til å prøve , og skulle noe gå galt ikke gi opp, av erfaring kan jeg si at det må ett par katastrofer til før man får dreisen på kakedekorering.
Ha en fin dag videre!
Fredag og tid for tapas her på bloggen igjen, Squash er en grønnsak jeg bruker mye og denne tapasen smaker nydelig , kombinasjonen squash og hvit geitost er perfekt. Jeg liker å spise denne sammen med ett glass iskaldt rosevin .
Denne tapasen krever litt fingerferdigheter når pakkene skal knytes sammen , men med litt trening går det bra. Om du vil prøve trenger du følgende ;
1 stor Squash / 1 calabacin grande
150g hvit geitost / 150g de queso de cabra
olivenolje / aceite de oliva
6-7 cherrytomater / 6-7 tomates cherry
frisk gressløk / cebollino fresco
5-6 basilikum blader / 5-6 hojas de albahaca
salt / sal
pepper / pimienta negra
Begynn med å vaske squashen godt, deretter tar du en ostehøvel og skjærer tynne skiver på langs av squashen. Skjær så mange du klarer.
Kok opp en kjele med vann, når det fosskoker har du oppi squash remsene ,la det koke opp før du tar kjelen av plata og heller av vannet. Legg squashremsene på tørkepapir og la dem lufttørke litt.
I mellomtiden klipper du litt gressløk og basilikumbladene dine i så små biter du bare kan. Smuldre så opp geitosten din og bland den med gressløken og basilikummen samt litt salt og pepper. Noen ganger har jeg oppi litt provensalsk krydderblanding også, men det er valgfritt.Så strør du osteblandingen din over squashremsene dine, ikke ha på altfor mye for husk at remsene skal rulles sammen og er det for mye fyll bare tyter det utover.
Ha så over litt mere pepper før du begynner å rulle remsene sammen. Klargjør de lengste gressløkstråene du kan finne og bruk dem til å knyte squashpakkene sammen. Dette kan som sagt være litt vanskelig men ikke gi opp.
Sett squashpakkene dine i en ildfast form. Skjær cherrytomatene dine i to og ha dem i den samme formen, ha over litt olivenolje og sett formen inn i ovnen på 200 grader i ca 5 minutter ,eller til geitosten begynner å smelte.
Så er det bare å servere, disse smaker nydelig varme, men de kan også serveres kalde slik at du kan forberede dem i god tid om du skal lage mange tapas. Du kan også ha de klare i kjøleskapet og sette dem i ovnen rett før de skal serveres, det går også fint.
Håper du ble fristet til å prøve deg på min fredagstapas. Om du prøver blir jeg veldig glad om du forteller meg hvordan det går.Ha en fin fredag videre og jeg minner om at du finner meg på Instagram som Bakemester Snipp.Kanske vi ses neste fredag for mere tapas kos.
Ha en fin dag videre!
Her hvor jeg bor i sydligere strøk er det ofte varmt eller rettere sagt hett. Væske må inntas når gradestokken nærmer seg 45 grader det er helt klart. Vann er vel og bra det men det kan fort bli litt kjedelig. Brus er ikke noe alternativ for meg, jeg er rett og slett ikke så glad i brus og dessuten frister sukkermengden og e-stoffer lite,dermed må andre løsninger på væsketapet finnes og en av mine favoritt løsninger er limonade.
Forfriskende og det setter garantert stopp for tørsten. Denne sprudlende rabarbra og ingefærlimonaden er min absolutte favoritt. Ingen over og ingen ved siden. Det er høysesong for rabarbara nå så jeg annbefaler deg virkelig å prøve, du vil ikke angre.Latterlig enkelt er det også. Om du vil prøve trenger du følgende til ca 3 dl rabarbarasirup;
425g rabarbara / 425 g de ruibarbo
1/2 sitron / 1/2 limon
180g sukker / 180g de azucar
1cm frisk ingefær / 1cm de jenjibre fresco
2,5dl vann / 2,5dl de aqua
farris / gaseosa
Begynn med å vaske og skjære rabarbaraen din i biter. Ha rabarbaraen i en mellomstor tykkbunnet kjele.Mål opp og hell sukkeret over rabarbaraen. Ha i saften fra den halve sitronen og 2,5 dl vann. Finriv så ca 1cm. med fersk ingefær over det hele.
Kok opp og la det hele koke på middels varme i 25 minutter under lokk. Rør om av og til. Når det hele er ferdig kokt ,trenger du en stor bolle og en finmasket sil.
Ha det som nå ligner litt på en flytende rabarbragrøt over i silen og la væsken renne ned i bolle. La det renne godt ifra seg, og mos gjerne eventuelle rabarbrabiter med skje mot kanten på silen, slik at all saften renner ut.
La væsken avkjøle seg og vips har du rabarbra sirup til å lage limonade av.(Ikke kast det som blir til overs etter at du har silt rabarbaraen,kommer snart med tips om hva du kan bruke det til her på bloggen.) Rabarbrasirupen bør oppbevares på glass og kjølig , den holder seg i ca 2 uker i kjøleskapet.
For å lage limonade, fyller du 1/3 av ett glas med rabarbrasirup. Ha i isbiter og en sitronskive og fyll opp med farris. Så er det bare å sette seg i sola og nyte denne forfriskende megagode limonaden. Lettvint og utrolig god. Om du vil ha en litt mer voksen variant av denne limonaden til hagefesten eller fredagskosen, har du oppi en skvett rom . Super å servere som velkomstdrink.
Håper du fikk lyst til å prøve, dessuten har rabarbrasirupen mange bruksområder, hittils har jeg prøvd den på pannekaker, iskrem, vafler og blandet den ut og fryst til ispinner,alle med meget vellykket resultat. Her er det bare fantasien som setter grenser. Om du prøver nye ideer la meg gjerne få vite det. Blir også veldig glad om du vil følge meg på Instagram,der heter jeg også Bakemester Snipp.
Ha en fin dag videre!
Fredag, og som lovet, tid for tapas her på bloggen. Lakserull er en klassiker både hjemme i norge og her i spania. Veldig lettvint å lage,men utrolig godt allikevel. Enkelt når man skal ha tapas til mange da det ikke er nødvendig med hverken steking eller koking.
Jeg som egentilg ikke er så begeistert for røkelaks,elsker denne tapasen og den er alltid en suksess når den serveres. Om du vil prøve min variant trenger du følgende til 12 biter;
3 tortillalefser / 3 tortillas
150g røkelaks / 150g salmon ahumado
philadelfia krydderost / philadelfia de hierbas
ruccola salat / ruccola
litt gressløk / cebollino fresco
rød paprika / pimiento rojo
Begynn med å smøre philadelfia krydderost på hvetetortillasene dine, jeg bruker ca 2 ss på hver tortilla. Skjær så løvtynne skiver av den røde paprikan din og plasser 4 halve skiver på hver tortilla. Klipp så over litt frisk gressløk på hver tortilla.
Deretter legger du to skiver med røkelaks på hver hvetetortilla, før du topper det hele med ruccolasalat. Ikke ta for mye ruccolasalat da vil det bare bli vanskelig å rulle sammen tortillaene dine.
Neste steg er å rulle sammen tortillaene , rull dem så tett du bare kan, om det stikker ut litt ruccolasalat for mye bare fjerner du den.Nå trenger du en skarp kniv og 4 tannpirkere pr hvetetortilla.Skjær først endene av tortillaen, skjær på skrå og fjern ca.1/2 cm på hver side.(Tips; avskjæret er perfekt til prøvesmaking) Deretter skjærer du hver tortilla, i 4 biter, på skrå og putter en tannpirker gjennom hver bit slik at tortillaen ikke ruller seg ut igjen.
Volia det var det hele , da gjennstår det bare å legge opp på fat og nyte. Passer veldig godt sammen med rødvin synes nå jeg, men det er smak og behag.Håper det kan friste og at vi ses igjen her inne på bloggen neste fredag for flere tapas.
Ha en fin fredag videre!
Middag må man ha hver dag og jeg må ofte lage middagen dagen før for å få tidsklemma til å gå opp. Da er suppe en lettvint og enkel løsning,den blir jo som regel bare bedre av å stå over natten. Denne fiskesuppa er en favoritt her i huset ,og smaker fortreffelig året rundt.
Virkelig verdt ett forsøk og kjempegod om jeg selv får si det. Om du vil prøve trenger du følgende til ca 6 porsjoner;
300g torskefilet / 300g de filete de merluza
300g laksefilet / 300g de filete de salmon
5 crabsticks / 5 palitos de cangrejo
1/2 løk / 1/2 cebolla
1 liten purre / 1 puerro
1/2 rød paprika / 1/2 rød paprika
2 gulrøtter / 2 zanahorias
1 lite blomkålhode / 1 coliflor pequeno
1 fedd hvitløk / 1 diente de ajo
2dl hvitvin / 2 dl de vino blanco
2 dl fløte / 2 dl de nata
6dl fiskebuljong / 6dl de caldo de pescado
en kvast persille / perejil fresco
en kvast timian / fresco
litt gressløk / cebollino fresco
1/2 sitron / 1/2 limon
chiliflak / chili seco
Begynn med å skjære fiskefileene dine i biter, samt crabsticksene. Deretter hakker du løken, rød paprika, hvitløksfeddet og purre i biter.
Rens og vask gulrøttene ,så skjærer du dem i biter også. Vask og rens blomkålhodet og bryt av i passende buketter.Varm så litt olivenolje i en tykkbunnet kjele og fres løken til den blir blank og gjennomsiktig. Ha i purreløk, paprika og hvitløk og la det hele surre i en 5 minutters tid.
Ha deretter i 6 dl med fiskebuljong, jeg bruker som regel 2 buljongterninger som jeg rører ut i kokende vann, det fungerer utmerket. Ha i litt persille,chiliflak og en kvast timian , pluss litt gressløk som du klipper i passende biter og la det hele få ett oppkok. Ha så i hvitvin og fløte og la det hele koke i ca 10 minutter ,eller til blomkålbitene er passe kokte.Ha så i saften av den halve sitronen og smak til med salt og pepper. Skru så av kokeplaten og ha i laks, torsk og crabstiks skjært i biter.
Vend inn fisken, sett lokk på kjelen og la det trekke i 10 minutter , til fisken er gjennomkokt. Det er ikke nødvendig at suppen koker etter at du har hatt i fisken, da vil den bare dele seg og ikke bli fast. Så er det bare å servere mens det er varmt,klipp litt gressløk over før servering og pynt med litt persille. Denne gangen hadde vi grovt brytebrød som tilbehør, oppskriften på det finner du her på bloggen.
Nytes gjerne med ett glass hvitvin til ,om du liker det. Har også servert denne som forrett noen ganger, og da rekker denne oppskriften fint til 8 personer. Nydelig og mettende fiskesuppe,like fin til hverdags som til fest.
Minner igjen om at du finner meg på Instagram som Bakemester Snipp, koselig om du vil følge meg der. Håper du kikker innom bloggen her igjen snart.
Ha en fin dag videre!