miércoles, 30 de enero de 2013

Jordbæriskake

Etter behørig feiring av datteren var det tid for sommerferie og min bursdag. Dagen ble feiret med familien og siden varmen hadde slått til for fullt med over 30 grader i skyggen ,satset jeg på iskake til meg selv. Av erfaring vet jeg at sukkerpastaen smelter når det blir så varmt.Jeg elsker både is og jordbær så da ble det ganske enkelt jordbæriskake til meg selv.
 Oppskriften til denne fant jeg på Det søte liv , det ble en gigantisk iskake ,som smakte fortreffelig i varmen. Jeg er ganske sikker på at den smaker godt i kulden også, så om du vil prøve trenger du følgende til bunnen;

      200g hasselnøtter     /                 200g de avellanas
            250g melis          /               250g de azucar glace
               1ss mel             /                1 cuchara de harina
       1,5ts bakepulver      /      1,5 cucharadita de levadura royale
           5 eggehviter         /                   5 claras de huevo

Til selve iskremen trenger du følgende;

       5 eggeplommer      /        5 yemas de huevo
            2dl sukker          /            2 dl de azucar
        400g jordbær        /           400g de fresas
       4 plater gelatin       /        4 hojas de gelatina
             5dl fløte             /               5dl de nata
        2 eggehviter          /         2 claras de huevo

Sett ovnen din på 180 grader. Begynn med å hakke hasselnøttene dine grovt , jeg brukte food processoren til dette , men du kan fint bruke kniv også. Deretter pisker du eggehvitene dine stive.
 Mens eggehvitene piskes , blander du nøttene , melisen, melet og bakepulveret sammen. Når eggehvitene er ferdig pisket vender du melblandingen forsiktig inn, jeg kjørte kjøkkenmaskinen på minimum og det gikk fint. 
Ha bakepapir i en 26-28cm stor form, om du ikke har stor form må du bruke to små ellers vil iskremen din renne over. Som sagt denne kaken er stor så du trenger en 26-28cm form.
Bunnen stekes så i ovnen på 180 grader i 45-50 minutter på nederste rille . Når bunnen er ferdig lar du den avkjøles i formen,bruk så en skarp kniv for å løsne kaken fra formen, ta vekk bakepairet og vask kakeformen før du har bunnen tilbake i formen.
Så er det på tide å lage isen, begynn med å legge gelatinplatene dine i kaldt vann i 10 minutter.I mens vasker og renser du jordbærene dine. Bruk så en stavmikser til å kjøre dem til jordbærpure.
Ha jordbærpureen i en kjele og varm den opp til kokepunktet, klem vannet ut av gelatinplatene og ha dem i den varme jordbærpureen og rør til gelatinplatene er helt oppløst.La så jordbærpureen avkjøles. I mellomtiden pisker du eggedosis av eggeplommene og sukkeret. Når jordbærpureen er avkjølt blander du den med eggedosisen, så pisker du fløten til krem og blander den inn også.
 Helt til slutt pisker du eggehvitene stive og vender dem inn i blandingen. Hell iskremrøren i kakeformen over nøttebunnen og sett kaken i fryseren. Den trenger minst 3 timer for å bli helt frossen på grunn av størrelsen.
Det samme gjelder når den skal serveres, ta kaken ut minst 15 minutter, om ikke lenger, før den skal serveres.Siden den er stor og inneholder en del gelatin holder den godt på formen og det tar tid før den smelter. Om du skal klare å dele den opp må den ha hatt litt tid utenfor fryseren, så sant du ikke er Hulken da.
Jeg pyntet kaken med noen oppskjærte jordbær og syntes det var greit nok. Men litt pisket krem eller smeltet sjokolade kan du også bruke, det kommer ann på hva du liker best. Kaka smakte vidunderlig og isen har en nydelig konsistens. 
                                   Ha en fin bakedag videre!

viernes, 25 de enero de 2013

Monster High Kake 1

Da var turen kommet til datterens 5 årsdag på kakeoppdateringsfronten.Hun ble behørig feiret av skolekamerater og venner i juni i fjor selvom ikke selve dagen er før i august, men da er alle på sommerferie her i Spania så da måtte det bli før skoleslutt. Bestillingen på kaken var enkel. 
Monster High kake selvfølgelig ,hva trodde du , var svaret da jeg spurte. Så da var det selvfølgelig bare for mamma å sette igang. Uansett hvor lei ho er av hele Monster High.Kaken utviklet seg til å få selskap av ett lite dessertbord, og bursdagsbarnet var riktig fornøyd.
Jeg lagde sjokoladebunn etter tre like prinsippet , som du finner oppskrift på her på bloggen min, den eneste forskjellen er at jeg brukte halvparten kakao og halvparten mel.
                                      
So far so good,deretter gikk det meste galt spør du meg. Først lagde jeg mousse til å fylle kaken med, men da jeg skulle vispe den opp skilte den seg og dette var klokka 24 på natta og det var ca 30 grader ute. Nødløsning ble dermed å lage sjokoladefluff og sette kaka tilbake i kjøleskapet til dagen etter i påvente av at fluffen skulle bli ferdig. Dermed ble det knapt med tid og resultatet ble deretter synes jeg , altså ikke fornøyd. Vel dagen etter ble kaken omsider fylt med melkesjokoladefluff og ferske oppskjærte jordebær.
Deretter ble den frostet med vanlig smørkrem for deretter å bli trekt med svart sukkerpasta. Kjøper alltid ferdig svart sukkerpasta istedet for å lage selv , synes jeg aldri får den helt svart når jeg farger den selv. På grunn av tidsklemma glemte jeg helt å ta steg for steg bilder denne gangen. Jeg brukte en hel evighet på å skjære ut selve logoen til Monster High, og da jeg endelig var ferdig var jeg alt annet enn fornøyd med resultatet. Men den ble plassert på kaka lell, da gjestene nesten allerede var på vei inn døra.
Kastet på noen hjerter,blomster ,sommerfugler og stjerner i typiske Monster High farger, litt bling i form av sølvperler , Monster High har høy blingfaktor,og måtte så se meg ferdig med hele kaka. Syntes den så veldig simpel og kjedelig ut jeg, men dattera var kjempefornøyd og det var jo det viktigst til syvende og sist.
Må minne meg selv på at jeg aldri prøver meg på Monster High logoen igjen, det var veldig kompliserte saker. Kaka smakte godt den , men som sagt langt fra fornøyd var jeg. Men prøving og feilig må altså til og denne gangen ble det som sagt en del feiling og hastverk.Gjestene var henrykte over Monster High kaka så noe må den vel ha lignet. 
                                       Ha en fin bakedag videre!

domingo, 20 de enero de 2013

Min første 3 etasjes kake

Svigermor,svigrinna mi Ana ,pluss en onkel og ei tante av mannen fylte år omtrent på samme tid, rett etter påsken i fjor. Det ble feiret med en stor middag med mange gjester og jeg sto for bursdagskaka. Resultatet ble min første 3 etasje kake. Mange gjester og mange bursdagsbarn krever jo en stor kake.
Ble egentlig ganske fornøyd med resultatet ,synes den ble fargerik og fin. Godt smakte det også. Jeg brukte to forskjellige kakebunner denne gangen, de to øverste bunnene var vanlig sukkerbrød, mens den nederste var en ganske så kompakt sjokoladebunn. Greit med en kraftig kake i bunnen slik at det hele ikke synker sammen. Oppskriften på den største kakebunnen var denne;

            3egg                   /                  3 huevos 
       3dl sukker               /              3 dl de azucar
        75g smør               /           75g de mantequilla
       1,5dl melk               /               1,5dl de leche
          4dl mel                /                 4 dl de harina
     3ts bakepulver        /   3 cuharaditas de levadura royale
        1dl kakao             /                  1dl de cacao

Pisk eggedosis av sukkeret og eggene. Smelt smøret og bland det med melken. Bland så forsiktig inn melkeblandingen i eggedosisen. Sikt så inn alle de tørre ingrediensene, mel, bakepulver og kakao.Hell så røren i en smurt form og stek nederst i ovnen på 175 grader i ca. 45 minutter. La kaken avkjøles helt på rist før du begynner å dekorere. Fyllet i alle tre kakene var denne gangen ferske jordebær og melkesjokoladeffluff. 
Melkesjokoladefluffen lager du ved å varme opp 3dl fløte og la 180g melkesjokolade smelte i fløten. Må ikke koke, da får du ikke pisket det opp til krem. La det hele avkjøles og stå kaldt i minst 8 timer før du pisker det til krem. Jeg dynket også kakebunnene med appelsinjuice før de ble fylt. Deretter ble alle 3 kakene dekket med smørkrem.
 Jeg dekket så kakene med hvit sukkerpasta. Lurte lenge på om jeg skulle hatt forskjellige farger på bunnene men kom til att det ville bli for "rotete" derfor falt sluttvalget på vanlig hvit og heller bruke farge i dekorasjonene. Jeg valgte å la dekorasjonene gå i fire knallfarger, gul,oransj,grønn og rustrød. Jeg begynte med å lage en sløyfe rundt hver kake. Deretter tvilte jeg lenge på hvordan jeg skulle dekorere resten, begynte å lage blomster , men innså fort at på etasjekaker er det svært liten plass til dekorasjoner da kakene dekker hverandre og det meste av overflaten på kakene. Jeg la bunnen fra kakeformene oppå kakene mens jeg dekorerte slik at jeg ikke plasserte noe der kaken skulle stå oppå hverandre.
Jeg endte opp med stjerner på den største kaken, sirkler på den midterste kaken og så gjenntok jeg stjernene på den øverste kaken slik at det ble litt gjennomgang på pyntinga.
 Det tok noen timer å dekorere denne kaka, men mest fordi jeg tvilte mye underveis. Ville ikke at kaka skulle se overlesset ut når den var ferdig så det ble en del prøving med pyntinga før jeg ble fornøyd. 
Selve monteringen av kaka tok også sin tid og jeg skal innrømme at jeg ba til høyere makter da jeg satt på plass den minste kaka, var livredd for at det hele skulle synke sammen. Jeg hadde  klippet ut pappskiver i samme størrelse som de to øverste kakene, jeg plasserte kakene så på papp platene,før de ble satt oppå hverandre.
 I de nederste og midterste kakebunnene dyttet jeg inn sugerør der hvor den neste kaken skulle stå, jeg klippet av sugrørene rett over der de stakk opp av kakebunnen, slik at de fugerte som "støtte påler" for kaken som kom på toppen av dem. Veldig klønete forklart det her og jeg glemte helt å ta bilder mens jeg gjorde det fordi jeg var så nervøs. Note to oneshelf; ta bilder av montering neste gang , pluss monter ikke kaken hjemme.
 Bilturen til bursdagsfesten er nemlig en helt annen historie.  Hva har jeg lært? Jo monter kaken der feiringen skal være. Det er hverken godt for nervene eller ekteskapet å frakte en 3 etasjes kake i bil. Kan opplyse om at begge deler fortsatt er inntakt, både nerver og ekteskap altså, og at kaka kom frem uskadet, dog ikke uten en del ord både på spansk og norsk som slett ikke gjør seg på trykk. 
Dessuten tar slike kaker veldig stor plass i kjøleskapet når de er montert ,derav er dette noe som bør gjøres rett før servering. Kaka smakte godt og alle 4 bursdagsbarna blåste ivrig ut lysene på kaka.
 Dette var ett spennende og til tider nervepirrende prosjekt, men i ettertid kan jeg vel si at det blir nok flere etasjekaker fremover. Lærte ihvertfall en hel masse, og kaka raste ikke sammen, så da sier jeg meg fornøyd.Godt smakte det også og nesten hele kaka ble spist opp ,så da var målet nådd for min del.
                                 Ha en fin kakedag videre!


viernes, 18 de enero de 2013

Empanada Gallega

Dette er en spansk klassiker som har sin opprinelse i Galicia i nord spania. Dette smaker nydelig og er perfekt som forrett, til piknikkurven eller hvorfor ikke til Valentines Day som er rett rundt hjørnet, og den er selvskreven på ett hvert tapasbord med respekt for seg selv.Jeg lovet flere tapasoppskrifter i 2013 så her får dere den første.
Det krever litt arbeid å lage den, men stol på meg; sluttresultatet er defininitivt verdt jobben.Om du vil prøve trenger du følgende til deigen;

        ca. 600g mel        /                ca.600g de harina
           25g gjær             /           25g de levadura fresca
        1,5dl hvitvin           /                 1,5dl vino blanco
          1dl vann               /                       1dl aqua
    1ts paprikapulver     /     1 chucaradita de pimenton dulce
           1ts salt               /               1cucaradita de sal
       5ss olivenolje       /              5cucharas de aceite

Begynn med å smuldre gjæren i vannet som bør holde ca.37 grader. Ha i saltet,olivenoljen og paprikapulver og sett eltekroken på kjøkkenmaskinen din.
Bland inn melet og hvitvinen litt etter litt til du får en ganske så fast og kompakt eig som slipper bollekanten. La den så heve til dobbelt størrelse under håndkle, ca 40 minutter .
 I mellomtiden lager du fyllet, til det trenger du følgende;

                 1 løk                         /                    1 cebolla
       150g grønn paprika         /       150g de pimiento verde
    150g grillet rød paprika     /     150g de pimientos asados
          2 hardkokte egg           /              2 huevos cocidos
              tomatsaus                /                    tomate frito
                   salt                       /                           sal
               pepper                    /                       pimienta
       200g tunfisk i vann        /             200g de atun en aqua

Begynn med å finkutte den grønne paprikaen,løken og den grillede paprikaen (Oppskrift på den finner du her på bloggen) . Ha løken i en varm stekepanne med en god klunk olivenolje og stek til den blir blank og myk. Ha så i både den røde og grønne paprikaen og stek videre til den grønne paprikaen også er myk. 
Deretter har du i 8 spiseskjeer tomatsaus, bruk en saus som er ganske tykk, ikke flytende , det smaker mye bedre da og du unngår at lokket blir deigete. Helst hjemmelaget selvfølgelig.La det hele få ett oppkokt før du tar det av varmen og lar det avkjølles litt. Imens heller du væsken av tunfisken din, har den i en bolle og blander den med ytterligere 8 spiseskjeer av den samme tomatsausen. Hakk de hardkokte eggene i biter. Da skulle fyllet ditt være klart og mest sannsynlig så er nå deigen din ferdighevet også, så da er det bare å finne frem kjevla. Ha deigen på ett melet bakebord og del den i to like store deler .
 En del skal bli bunnen og den andre delen lokket. Så er det bare å kjevle ivei, bunnen og lokket må være veldig tynne ca 1 mm ,dette tar litt tid men det er veldig viktig ellers får den ikke den riktige sprøe følelsen når den er ferdigstekt. Når den er ferdig kjevlet legges den i en bakepapirkledt rund paiform ( 36x32cm .)
Deretter smører du utover bunnen paprika og løkblandingen din i ett jevnt,tynt lag
  Legg så tunfisken med tomatsausen over paprika og løkblandingen igjen,og til slutt har du over de to hardkokte finhakkede eggene.
Så kjevler du ut den andre delen av deigen din like tynn og legger den over som ett lokk, deigen som blir til overs rundt kantene bretter eller klyper du sammen slik at du får en kant rundt hele formen. Om du vil kan du pynte litt på toppen , jeg lagde noen sommerfugler av litt av deigen men det er ikke nødvendig, men det ser veldig lekkert ut. 
Lag så ett hull i midten slik at væsken som fordamper under stekingen slipper ut. Pensle med egg før empanadaen stekes midt i ovnen på 220 grader i 40 - 45 minutter , til overflaten blir gyllen og sprø. La empanadaen avkjøles litt i formen før du setter den på en rist og lar den avkjøles. 
Kan fint spises lunken om du ønsker det eller kald funker også. Skjær den opp i passe store serveringsstykker og nyt, gjerne sammen med ett glass hvitvin. Som tapas skjæres den gjerne i små firkanter som holdes sammen med en tannpirker i midten.Håper du satser på denne til neste tapaskveld.
                                         Ha en fin fredag!




miércoles, 16 de enero de 2013

Elias 1års kake

På tide med en oppdatering på kakefronten igjen,blir litt lei kakene når jeg er ferdige med dem, det er jo en del jobb og da kommer inlegget om selve kaken mye senere inn her på bloggen.Mister liksom lysten til å skrive om dem med en gang, men nå tar jeg meg selv i nakken og oppdaterer på kakefronten igjen.
Denne kaken ble laget når mammas lille prins var ett år ,altså for over to år siden nå , men han ble ikke feiret før noen uker senere da han var syk på selve dagen. Kake måtte jo mammas vakreste ha, og denne gangen ble det en sjokoladekake fylt med blåbærmousse og sjokoladekrem. Jeg begynte med å lage sukkerbrød etter 3 like oppskriften som du finner her.. Jeg brukte en 24cm form denne gangen og hadde i litt grønn konditorfarge også for at det skulle bli litt fargesprakende når vi spiste den.
                            
Neste steg var å lage sjokoladekremen som skulle dekke kaken og bli til ett av lagene med fyll. Jeg lagde en enkel sjokoladekrem , dobbelt porsjon da den skulle holde til både fyll og til å dekke kaken. Jeg brukte;

                        6dl fløte               /                 6dl de nata 
          400g melkesjokolade     /    400g de chocolate de leche

Varm opp fløten og la melkesjokoladen smelte i den, blandingen din må ikke koke. Når sjokoladen har smeltet setter du den kaldt til avkjøling. La den stå i minst 8 timer eller helst over natten. Det andre fyllet denne gangen var blåbærmousse, den smakte nydelig sammen med sjokoladen syntes jeg.Oppskriften fant jeg hos Bakverk och Fikastunder men den ble litt moderert underveis.
 Til blåbærmoussen brukte jeg følgende;

       200g blåbær              /            200g de arandanos
     2,5 gelatinblad             /           2,5 hojas de gelatina
         5ss sukker                /          5 cuhcaras de azucar 
   100g philadelfiaost       /       100g de queso philadelfia
         2,5dl fløte                 /                 2,5 dl de nata
     3ts vaniljesukker         / 3 chucaraditas de azucar avanillado

Ha blåbærene sammen med en spiseskjee eller to med vann i en kjele, ha så i sukkeret. Bløtlegg gelatinen i kaldt vann. Når blåbærblandingen koker har du i gelatinen og vaniljesukkeret , rør godt sammen og la det avkjøles i kjøleskapet. Når den er kald visper du fløten til krem , deretter visper du inn blåbærblandingen og philadelfiaosten. Om den blir litt løs la den stå litt kaldt før du fyller kaken. Slik ble kaken seende ut inni.
Deretter var det bare å starte på jobben med monteringen av kaken, først delte jeg kaken i tre og hadde i blåbærmoussen som ett lag og sjokoladekremen som det andre laget med fyll.
Deretter smørte jeg opp hele kaken med den samme sjokoladekremen, jeg bruker en slett smørkniv og en kakespade når jeg gjør dette, det funker for meg og gir et fint resultat. 
Sett så kaken kaldt en stund slik at kremen får litt tid til å "sette" seg , før du eventuelt dekorerer videre. Jeg benyttet tiden til å lage noen blomster og min lille prins sin mus i sukkerpasta. Mammas lille prins sover nemlig med en blå mus hver eneste natt , så jeg tenkte det kunne være en fin dekorasjon til kaken. Synes selv min i sukkerpasta ble temmelig lik orginalen. Eller hva sier du?
Deretter brukte jeg en Wilton tipp , og fylte resten av sjokoladekremen i en sprøytepose, deretter sprøytet jeg ut kremen etter en teknikk som jeg har sett på blandt annet flere bakeblogger og you tube. Resultatet ble fint det, jeg satte noen sukkerpastablomster der jeg begynte og sluttet med sprøytingen slik at ikke skjøten skulle synes så godt.
På toppen av kaka satte jeg den blå musa på en sirkel av sukkerpasta og pyntet med litt sølvperler rundt, vet ikke helt om jeg ble helt fornøyd med det,ble litt skjevt og rart da tiden var litt knapp. Hastverk er lastverk heter det jo, litt mere presisjon trengs til neste gang vet jeg.
Jeg brukte en penn med spiselig blekk til å tegne detaljene på musa. Alt i alt synes jeg det ble en enkel og stilfull kake til lille prinsen min. Det var stor stas å blåse ut lyset, vel og merke med litt hjelp fra storesøster.
Alt i alt en vellykket kake og det er kjapt og greit å kunne sprøyte ut dekoren istedefor å kle med sukkerpasta som er litt mere tidkrevende.
                 Håper du ble inspirert og fikk lyst til å bake nå.
                               Ha en fin dag videre!