domingo, 29 de enero de 2012

Eplekake

Denne oppskriften har vært publisert tidligere her på bloggen, men en god ting kan ikke gjentas for ofte så her kommer den igjen. Grunnen til reprisen er at Månedens søtsak på bloggen Søta saker  har som tema Klassiker nå i Januar, og det er nettopp det denne kaken er for meg,en klassiker. 
Jeg har bakt den i over 15 år nå og den slår aldri feil, elskes av både stor og liten, tykk og tynn, høy eller lav kort sagt alle liker denne. Har lenge hatt lyst til å delta i måndens søtsak og med denne oppskriften har jeg endelig fått ut fingeren. Om du vil prøve trenger du følgende;

                 4 egg               /                     4 huevos
             5dl sukker           /                 5dl de azucar
            120g smør           /            120g de mantequilla
              2dl melk             /                  2 dl de leche
               6dl mel             /                   6dl de harina
         2ts bakepulver      /           2 chucaraditas de levadura
            3/4kg epler        /                3/4kg de manzanas
                 kanel             /                          canela
                sukker            /                          azucar

Sett ovnen din på 180 grader. Begynn  så med å smelte smøret i en kjele,ha deretter melken i og la det hele koke opp. Samtidig pisker du en lett og luftig eggedosis av eggene og sukkeret ditt. Mens smørblandingen koker opp og eggedosisen piskes, skreller du eplene dine og skjærer dem i ganske så tynne og fine skiver.
Bruk gjerne litt syrlig epler de blir best, jeg bruker Pink Lady. Mål også opp melet ditt og bland det med bakepulveret. Dette er en stor kake så du trenger en 26cm. form,eller du kan fordele røren i flere små kakeformer, legg bakepaipr i bunnen av formen din og smør kantene med litt smør. Ha deretter smørblandingen din inn i eggedosisen i en tynn stråle.
 Til slutt har du i melet og bakepulveret og pisker til alt er godt blandet og du har en klumpefri røre. Begynn så med å helle litt av røren i bunnen på kakeformen, deretter legger du ett lag med de oppskjærte eplene, strø over en spiseskje eller to med sukker og en god dæsj med kanel, så fortsetter du lagvis med røre og epler, kanel og sukker til det er slutt på røren din , avslutt med ett lag med epler som du legger i ett pent mønster og strø kanel og sukker over igjen.
Sett så kaken inn midt i ovnen på 180 grader i ca. 1 time, følg med underveis og bruk en kakepinne for å sjekke om kaken er stekt helt igjennom. Om den blir litt for mørk på toppen , men allikevel ikke er ferdig inni, legg litt bakepapir over slik at toppen ikke blir brent. Når kaken er ferdig lar du den ligge  i en 5 til 10 minutter før du tar den ut av formen og lar den avkjøles på rist. Så er det bare å sette seg i en god stol og nyte sammen med en kopp te eller kaffe.
Kaken er nydelig nybakt og duften som brer seg i huset når den stekes er også himmelsk. Kaken kan fin oppbevares i kjøleskap ett par dager , den blir nesten bare bedre og bedre, har aldri prøvd å fryse den av den enkle grunn at den alltid blir spist opp, så om du prøver det får du skrike ut her inne på bloggen. Voila, det var det hele for nå , mitt første bidrag til Månedens søtsak på Søta saker var herved avlevert.
                                                   Ha en fin bakedag videre!

miércoles, 25 de enero de 2012

Frokostmuffins

Jeg prøver for tiden å bli kvitt noen ekstra kilo som på ett mystisk vis snek seg på under den siste graviditeten, men det er jo ikke helt lett når man har baking som hobby nummer en. Derfor blir det nå eksprimentert med litt sunnere varianter av bakverk her i huset om dagen. Disse muffinsene skal etter min kalori-kalkulators beregning kun inneholde 100 kalorier pr.stk,og det er ikke ille.
 Har kalt dem frokostmuffins da 4 åringen gumler dem til frokost. Om du vil prøve trenger du følgende;

2 beger skogsbær youghurt 0,1%  /  2 yogures frutas del bosque
                     2 egg                            /                 2 huevos
                 3ss sukker                       /        3 chucaras de azucar
            1dl sammalt hvete               /         1dl de harina integral
                    1dl mel                          /               1 dl de harina
             0,5dl havregryn                   /      0,5dl. de copos de avena
              1ts bakepulver                  /       1 chucaradita de levadura
            1ts vaniljesukker               / 1 chucaradita de azucar vanillado
                2ss maisolje                   /     2 chucaras de aceite de maiz
               1,5dl blåbær                    /             1,5dl de arandanos

Sett ovnen din på 200 grader. Pisk egg og sukker til eggedosis,imens blander du mel,sammalt mel, havregryn,bakepulver og vaniljesukker i en bolle. Når eggedosisen er luftig og lett, har du i melblandingen litt etter litt. Du får en veldig seig deig men det skal være sånn så ikke fortvil. Deretter rører du inn de to youghurt begerene for hånd med en slikkepott, bland det godt og ha så i oljen. Helt til slutt vender du inn blåbærene.
Det går like bra med frosne som friske bær. Fyll så muffinsformene dine 3/4 fulle, røren blir ganske flytende så disse er det best om du steker i ett muffinsbrett. Av denne røren får du 12 normalstore muffins, det er også dette nummeret jeg har beregnet kalorimengden pr. muffins utifra. Muffinsene stekes så midt i ovnen på 200 grader i ca. 15-18 minutter. Bruk en tannpirker for å kjenne etter om de er ferdige, husk at
steketiden kan varierer litt fra ovn til ovn så følg med under stekingen. Ta så de ferdige muffinsene ut av muffinsbrettet og la de avkjøles på rist. Som sagt så likte alle i familien her disse veldig godt, mannen hev i seg tre på rappen og mumlet fornøyd at disse smakte godt og som sagt 4 åringen smattet fornøyd under hele frokosten og det er godt skussmål for hun er vanligvis ikke en storspiser til frokost. Så prøv du også da vel, at de har litt mindre kalorier enn vanlige muffins er jo ikke heller en ulempe.
                                                     Ha en fin bakedag videre!

lunes, 23 de enero de 2012

Rullekjeks

Det er en stund siden jeg bakte disse kjeksene, men hadde helt glemt dem bort og kom over bildene da jeg tømte noen minnekort i kameraet. Jeg har kalt dem for rullekjeks for de minner meg om rullekake.
 Disse var helt greie, men de blir nok ikke min favoritt,husets 4 åring og mormor som var på besøk fra norge likte dem derimot veldig godt. Oppskriften fant jeg hos en svensk blogg som heter http://bakverkochfikastunder.blogspot.com/ ,men jeg foretok noen små justeringer underveis. Om du vil prøve trenger du;

          200g smør              /           200g de mantequilla
          1dl sukker              /                 1 dl de azucar
           4,5dl mel               /                   4,5dl harina
          2ss kakao             /            2 chucaras de cacao
     2ts vaniljesukker       /    2chucaraditas de azucar vanillado
    rosa konditorfarge     /                   colorante rosa

Begynn med å sette ovnen din på 200 grader. Ha smør og sukker i en bolle og klyp det sammen til det er godt blandet. Bruk hendene og bland så inn melet litt etter litt ,til du får en fast deig, se ann melmengden den kan variere litt både opp og ned. 
 Del så deigen i to , i den ene delen blander du inn kakaoen og i den andre blander du inn vaniljesukkeret og noen dråper rosa konditorfarge til du oppnår den fargen du ønsker. Kjevl så ut de to deigene dine til to like store firkanter, legg så den ene firkanten oppå den andre og rull dem sammen til en "rullade". Legg "rulladen" din i kjøleskapet ditt i ca.15 minutter da blir det letter å skjære den i skiver. Det er lettere å kjevle ut deigen om du legger bakepapir under den.
 Dette er en litt klissete deig så derfor gjør bakepairet jobben enklere for deg når deigen skal løftes over den andre deigen. Del så opp i skiver og legg dem på en bakepapirkledt bakeplate, deretter stekes de midt i ovnen i 5-8 minutter , avkjøles på rist. Fine å dyppe i te eller kaffe da de blir litt harde.
Oppbevares i en tett boks, disse er ganske så holdbare siden det er en del sukker i dem, men som sagt så er det en mulighet for at de ikke varer så lenge om du har småtroll i hus som jeg.
                                                    Ha en fin bakedag videre!

sábado, 21 de enero de 2012

Sitroncupcakes

Har hatt denne oppskriften på sitronmuffins skrevet opp lenge i en bok jeg har hvor jeg skriver opp oppskrifter som skal prøves, men det har ikke blitt til at jeg har lagd dem før nå. Annledningen bød seg når 4 åringen erklærte at siden det blåser for mye til å gå i parken vil jeg lage muffins.
 Nå i ettertid er det helt klart ikke siste gangen de lages, de smakte veldig friskt av sitron noe som er en favoritt hos meg, elsker syrlig blandet med søtt.  Husets 4 årige bakeassistent slukte i seg hele tre nybakte sitronmuffins, så jeg annbefaler de trygt til barneselskaper. Oppskriften jeg brukte var denne;

                3egg                                 /              3 huevos
         2,5 dl sukker                         /          2,5 dl de azucar
     1 ts vaniljesukker                      /    1 chucaradita de azucar
            50g smør                           /          50g de mantquilla
            1 dl melk                          /                1 dl de leche
       3 ts bakepulver                    /   3 chucaraditas de levadura royale
Skallet og saften av 1 sitron     /      el zumo y la cascara de 1 limon

 Begynn med å vispe egg og sukker til eggedosis , det kan gjerne vispes i 10 minutter.Imens smelter du smøret og blander det med melken. Ha smørblandingen i eggedosisen og sikt inn mel, bakepulver og vaniljesukker.

 Til slutt vender du inn saften og revet skall av en sitron. Fyll muffinsformene dine 3/4 fulle og stek dem midt i ovnen på 175 grader i ca. 20 minutter.
Muffinsene er ferdige når de får en gyllen farge på toppen, du kan også stikke en tannpirker i en for å se om de er ferdige , om det ikke sitter deig igjen på tannpirkeren betyr det at de er ferdige.


Disse muffinsens fikk en fin og rett overflate noe som gjorde dem perfekte til å pyntes og forvandles til cupcakes. Jeg kunne selvfølgelig ikke motstå fristelsen og lage denne toppingen til muffinsene som jeg lenge har hatt lyst til å prøve.Jeg pyntet ca. 12 av muffinsene så om du vil pynte alle må du nok doble denne oppskriften;

                     100g nugatti          /    100g de nutella
                        1,5dl fløte           /      1,5 dl de nata

Pisk kremen og deretter vender du inn nugattien. Enkelt og greit.
 Jeg hadde så kremen i en sprøytepose og brukte Wiltons 2D tipp. Jeg øvde meg på å sprøyte frostingen ut i roseform, ble ikke så dårlig til å være første gang, synes jeg.
Ser ihvertfall at det skal forestille en rose, cupcakesene fikk også litt flerfarget hjertestrøssel på toppen, og jeg fikk en fornøyd nabo da det var han som måtte spise dem opp, jeg prøver å holde meg unna kalorier om dagen.Les Altfor mange kalorier.
Men en liten bit tok jeg og det smakte nydelig, sjokolade - sitron kombinasjonen er en vinner.
                                         Ha en fin dag videre!

miércoles, 18 de enero de 2012

Eplemuffins med crumble

Epler er det aldri tomt for her i huset, det spises kilovis i uka og favoritten for tiden er slaget Pink Lady, de er sprø, passe sure og saftige. Disse egner seg også ypperlig for bruk i bakverk og nettopp dette ble testet ut på fredag.
Denne gangen ble det eplemuffins med crumble, en oppskrift jeg har skrevet opp fra bloggen http://bakverkochfikastunder.blogspot.com/ på en av mine mange surferunder etter oppskrifter på nett. Disse ble utrolig gode, hver enkelt muffins er som en lite eplekake i seg selv.
Disse kan også serveres som dessert med en liten klatt vaniljeis ved siden av. Disse fikk topp karakter her i huset , og 4 åringen erklærte at mamma disse vil jeg ha i matpakka neste gang jeg skal på skolen, og det er jo ett godt tegn.
Om du vil prøve trenger du til fyllet;

            2 epler               /               2 manzanas
        2 ss sukker           /         2 chucaras de azucar
         2 ts kanel             /       2 chucaraditas de canela
         1 ss smør            /        1 chucara de mantequilla

Begynn med å skrelle eplene og skjære dem i små terninger.
Ha så smøret i en stekepanne som du setter på middels varme. Når smøret er smeltet har du oppi eplebitene , sukkeret og kanel, rør godt mens det hele varmes opp. Jeg lot det stå på plata i ca 5 min deretter tar du det av og lar det avkjøle seg litt.
Sett ovnen din på 225 grader , 200 om du bruker varmluft. Imens lager du crumble som du skal ha på toppen av muffinsene, og til den trenger du dette;

           75 g kaldt smør               /       75 g de mantequilla fria
                 1 dl mel                      /                 1 dl de harina
               1 dl sukker                  /                  1 dl de azucar
            2 dl havregryn                /        2 dl de copos de avena

Bland alt de tørre i en bolle, ha i smøret og kna det hele sammen med hendene , det skal bli en smulete masse .
 Sett den i kjøleskapet mens lager du muffinsrøra , og til den trenger du;

       100g smør         /         100 g de mantequilla
          2 egg              /                  2 huevos
    1,5 dl sukker        /             1,5 dl de azucar
 1 ts vaniljesukker   /   1 chucaradita de azucar vanillado
       2 dl. melk          /                2 dl de leche
        4 dl mel           /                4 dl de harina
 2 ts bakepulver     /    2 chucaraditas de levadura royal
   en klype salt       /               un pincho de sal

 Begynn med å smelte smøret.  Visp så sammen egg , sukker og vaniljesukker, deretter tilsetter du det smeltede smøret og melken. Rør inn mel , bakepulver og salt. Til slutt rører du forsiktig inn epleblandingen din i røra.
 Fordel så røra i muffinsformene men fyll dem bare 2/3 fulle. I orginaloppskriften står det at dette blir 12 store muffins , men jeg hadde ingen store amerikanske muffinsformer så jeg fikk 24  "vanlig" muffins istedet. På toppen av muffinsen fordeler du crumble, så steker du dem i ovnen i ca.20 minutter, følg med mot slutten for crumble kan fort bli litt brent på toppen og det vil man jo ikke.

Så er det bare å la dem avkjøles litt mens du koker deg en kopp kaffe eller te , nytes i solveggen om det er mulig.


Hvis ikke spiller det ingen rolle hvor de spises de er nydlige uansett. Har også prøvd å fryse noen så kommer tilbake med resultatet av dette ved en senere annledning.

                                                 Ha en fin bakedag !

viernes, 13 de enero de 2012

Kjøttboller a la Helene

Kjøttboller er undervudert spør du meg. De kan brukes til så mangt, på pizza, i pitabrød, i en lun salat, på koldtbordet ,sammen med spagetti og selvfølgelig til middag. Jeg liker å servere mine middagskjøttboller med tomatsaus og ris som tilbehør, det faller i smak hos både store og små her i huset.
Om du vil prøve trenger du følgende;

                 500g kjøttdeig       ¨            /    500g de carne picada
                    1 rødløk                            /        1 cebolla roja
                      1 egg                ¨            /            1 huevo
               1-2 fedd hvitløk                    /       1-2 dientes de ajo
                  litt gressløk                       /     un poco de cebollino
                 tørket persille                    /          perejil seca
                          salt                            /                 sal
                       pepper                        /              pimienta
                    hvit pepper                    /         pimienta blanca
                         kanel                        /                 canela
                    brødsmuler                  /              pan rallado
1 stor boks hermetiserte tomater  /    1 lata grande de tomates
                      olivenolje                    /                   aceite

Begynn med å skjære rødløken og hvitløken i biter, jeg kjører så bitene i en blender til jeg får en slags løkpuree.

Om du ikke har tilgang til blender går det like fint å finhakke både rødløken og hvitløken med en kniv. Jeg pleide å gjøre det, men siden  4 åringen ikke liker biter i kjøttbollene ble løsningen å kjøre dem i blenderen. Ha så kjøttdeigen din i en bolle, i den samme bollen har du egget, litt salt og pepper, 1/2 teskje med kanel(ja kanel jeg har ikke tatt feil stol på meg det blir godt), litt tørket persille , litt hvit pepper og 3 - 4 spiseskjeer med brødsmuler. Til slutt har du i litt over halvparten av løkpureen din før du blander det hele godt sammen, jeg liker å bruke hendene til dette blir litt klissete men pytt pytt.
Det blir litt circamål i denne oppskriften, du må rett og slett bare se ann litt med de forskjellige krydrene og brødsmulene, tenk på hvor mye salt kjøttdeigen din har fra før og på at du skal sitte igjen med en litt klissete masse som lett skal kunne formes til boller.Jeg har laget disse kjøttbollene mange ganger og mengden jeg bruker varierer litt fra gang til gang så her er det bare å prøve seg ferm. Sett en stor stekepanne på middels varme og ha opp i en god klunk med olivenolje. Jeg annbefaler Ybarras ekstra virgin olje , så at den var å få kjøpt flere steder hjemme når jeg var i Norge . Det er en ganske så god olje. Når oljen er varm er det bare å forme boller av kjøttdeigen og ha dem i den varme pannen. 4 åringen forlanger minikjøttboller så hennes får steke i en egen panne, alltid morsomt med miniatyrmat , og ofte spises det også mer når maten litt spesiell for dem. Jeg lager voksen kjøttbollene ganske så store, men her bestemmer du selv størrelsen.
 Dette er foresten en ypperlig rett som barna kan være med på å lage, å blande kjøttdeigen med krydder og forme kjøttdeig til boller er herlig klissete for barna. La kjøttbollene få en fin brun stekeskorpe på alle sider. Juster varmen på platen om nødvendig og snu og vend på kjøttbollene av og til. Mens kjøttbollene stekes forbereder du tomatsausen. Begynn med å skjære alle de hermetiserte tomatene i små biter. Bland så resten av løkpureen sammen med de oppskjærte tomatene, ha i gressløk, persille,salt og pepper.
 Når kjøttbollene er ferdig stekte har du tomatblandingen din og kraften fra boksen som tomatene kom i over kjøttbollene, så lar du det hele småkoke en 20 minutters tid,eller gjerne lengre, mens du koker risen som annvist på pakningen din. Så er det bare å servere å kose seg med maten . Jeg lover deg at det smaker godt. Håper middagsideen frister noen, det er dessuten veldig fort gjort i en stresset hverdag.
                                         Velbekomne!