lunes, 16 de mayo de 2016

17 mai kake - Det norske flagget rullekake

Kake må man ha til 17 mai,ingen tvil om det ,og denne rullekaken er perfekt til nettopp dette.Den er slett ikke så vanskelig å få til,men jeg kan love deg at det imponerer når du serverer det norske flagg på selveste najonaldagen. At den smaker helt nydelig er selvfølgelig også på pluss siden.
Det eneste du trenger er litt tid til å bake denne men ikke mere enn en drøy time skulle være nok,så du rekker det fint før den store dagen i morgen. Om du vil prøve deg på det norske flagg kaken trenger du følgende ingredienser;

Til de blå og hvite stripene;

          2 eggehviter              /      2 claras de huevo
           60g smør                /      60g de mantequilla
          60g sukker                /          60g de azucar
         ca 120 g mel               /       ca 120g de harina
       blå konditorfarge           /          colorante azul

Til rullekaken trenger du følgende;

             4 egg                      /              4 huevos
        175g sukker                 /         175g de azucar
          1,5dl mel                    /         1,5dl de harina
      3ss potetsmel                /     3cda de harina de patata
     0,5ts bakepulver             /    0,5cdta de levadura royale
     rød konditorfarge            /           colorante rojo

Til kakefyllet;

    5ss blåbærsyltetøy          /5cda de mermlada de arandanos
         2dl kremfløte              /      2dl de nata para montar
            jordbær                   /                  fresas
          bringebær                 /              frambuesas
            blåbær                    /               arandanos

Begynn med å tegne opp flagget på ett bakepapir som passer til ett stekebrett,deretter begynner du å lage røren du skal bruke til de blå og hvite stripene. Smelt smøret ditt og rør det sammen med sukkeret,bruk bare en gaffel til dette.
Ha deretter i eggehvitene dine og pisk godt,før du begynner å ha i melet ditt. Pisk videre med gaffelen til du har en ganske så tykk røre. Den skal være seig og ikke skli ut altfor lett. Se derfor ann melmengden den varierer litt med størrelsen på eggeplommene dine.
Del deretter massen din i to like store deler og ha blå konditorfarge i den ene delen,den andre delen lar du bare være naturelle som den er,den ser litt gul ut men blir hvitere under stekingen. 
Deretter trenger du en tipp 3 ,større eller mindre går også bra altså,men jeg brukte tipp 3, og to sprøyteposer. Ha først den blå røren i en sprøytepose og sprøyt den ut etter flagget som du har tegnet opp på bakepapret ditt,deretter gjør du det samme med den "hvite" røren. Sett deretter stekebrettet minst 30 minutter i fryseren,slik at det blå og hvite korset fryser.
I mellomtiden lager du rullekaken din. Begynn med å piske egg og sukker til eggedosis. La det piskes vel og lenge til du har en tykk og jevn eggedosis. Ha deretter i riklig med rød konditorfarge før du pisker videre. Jeg brukte ca 2 ss med farge ,se ann hvor mye farge du trenger men ikke vær redd for å ta i litt,ellers blir det fort Norge i rosa,hvitt og blått;)
Bland deretter sammen alle de tørre ingrediensene og sikt dem ned i eggedosisen,vend det hele forsiktig sammen ved hjelp av en slikkepott,pass på at det ikke former seg kuler av melet ditt, men at du har en jevn røre. Ta så deretter stekebrettet ut av fryseren og ha den røde røren over det nå frosne blå og hvite korset.
Deretter steker du kaken midt i ovnen i 10-15 minutter på 180 grader. Følg med underveis,da steketiden varierer på alle ovner. Ta deretter ut kaken og hvelv den over på ett nytt bakepapir,sett stekebrettet over kaken og la den avkjøles i ca 15 minutter. Når du setter stekebrettet over mens kaken avkjøles holder den seg myk og blir lettere å rulle sammen senere.
Når kaken har blitt kald drar du forsiktig av bakepapiret,sitter det fast så stryk over bakepapiret med en fuktig klut før du drar det av. Deretter må du dra kaken din tilbake på stekebrettet og snu den over på ett nytt bakepapir slik at flagget vender ned. Så er det klart for å fylle kaken din.Smør først på ett tynt lag med blåbærsyltetøy.
Pisk deretter kremfløten din til krem og smør den utover kaken i ett tynt lag også. Deretter fyller du på med blåbær ,oppskjærte bringebær og jordbær.Ikke ha på for mye bær bare, for da sprekker kaken når du ruller den sammen. Rull så kaken sammen ved hjelp av bakepapiret.
La den ligge litt slik at den "setter" seg før du har den over på fat og det norske flagget er klart for servering.Den smaker absolutt nydelig og blir myk og god. Den holder seg fint i kjøleskapet i en dag eller to også,så den kan bakes i forveien.
Som sagt en morsom kake å servere på nasjonaldagen og jeg lover deg at den smaker nydelig.Det høres kanskje komplisert ut men jeg lover deg at det ikke er det.Håper du ble fristet til å prøve deg på denne,gjør du det blir jeg veldig glad for tilbakemeldinger her i kommentarfeltet på bloggen.
Om ikke denne skulle falle i smak finner du flere 17 mai inspirerte oppskrifter under 17 mai kategorien her på bloggen. Det kommer også en oppskrift her i morgen på selveste nasjonaldagen.Min 17 mai kan du følge på Instagram om du vil det, men den blir nok ikke av det mest spennende slaget.
Her i spania er det en vanlig tirsdag så det blir nok jobb og skole som vanlig her i huset,skal innrømme at hjemlengselen ofte gjør seg gjeldende på en sånn dag. Det er jo litt nostalgi over disse feiringene også. 
Uansett ha en super 17 mai i morgen og så håper jeg at du titter innom meg her på bloggen snart igjen. Ha en strålende 17 mai alle sammen.
                                  Ha en fin dag videre!

viernes, 13 de mayo de 2016

Fredagstapasen; 17 mai tapas i rødt, hvitt og blått.

På 17 mai blir det sikkert spist masse pølser hjemme i gamlelandet,men jeg kommer likevel med ett forslag på en 17 mai tapas her på bloggen i dag. Den kan du fint nyte sammen med en pølse om det skulle være ønskelig eller den kan fint spises som tapas alene. Morsom å servere noe i nasjolanfargene på nasjonaldagen syntes jeg.
Dette er en tapas som er relativ enkelt å lage, men den bør helst serveres varm,men det meste kan forberedes før gjestene kommer så det skulle likevel gå kjapt unna.Om du vil prøve deg på disse pasta rørene med spicy potetstappe og ovnsbakt paprika trenger du følgende ingredienser til 8 tapas;

       7-8 blå kongo poteter      /        7-8 patatas violetas
              3 ss melk               /              3cda de leche
                    salt                    /                   sal
                  pepper                 /                pimienta
            litt chilipulver             /                   chilli
               1ss smør                 /        1cda de mantequilla
            3 skiver gulost            /   3 lonchas de queso havarati
           litt grillet paprika          /             pimiento asado
              8 pastarør               /           8 tubos de pasta

Begynn med å koke opp godt saltet vann i en kjele og skrell potetene dine.Kok deretter potetene dine møre, det tar ca 25 minutter,hvo lenge du må koke kommer litt ann på størrelsen på potetene dine.
Når halve koketiden til potetene er over setter du over nok en kjele vann og koker de store pastarørene dine i den. Sjekk pastapakken for koketiden,de skal kokes al dente, det tok 16 minutter med de pastarørene jeg brukte,om de kokes for myke blir de klebrige og vanskelig å fylle.
Den siste ingrediensen du trenger er grillet paprika,du kan enten grille den selv(smaker helt klart best) eller du kan kjøpe ferdig grillet på boks. Skal du grille selv finner du fremgangsmåten her inne på bloggen. Dette kan fint gjøres dager i forveien da det tar en times tid eller to. Strekker ikke tiden til bruk de på boks.
Når potetene er ferdig kokt heller du vannet av kjelen. Mos så potetene dine med en gaffel eller en potetmoser. Ha i riklig med salt og pepper.Rør inn osteskivene,melken og smøret i stappen også. Til slutt har du i chilipulver,smak deg frem ,og husk at her varierer smaken veldig,noen liker sterk mat andre er ikke like glad i det.
Nå kommer den mest klissete delen av jobben,nemlig å fylle pastarørene med potetstappen din. Vær veldig foriktig ellers sprekker pastarørene dine veldig lett. Bruk en teskje og fyll opp til potetstappen er jevnt fordelt i hele røret. Pass på fingrene dette er en varm jobb også.
Når pastarørene er fylt gjenstår det bare å pynte dem med den røde grillede paprikaen og så er de klare for å nytes. Smaker herlig annerledes og som sagt supert tilbehør til 17 mai maten nummer 1 nemlig pølser. De kan fint spises alene også,da demper den nøytrale smaken fra pastarørene den sterke chilien i potstappa. Veldig godt, det lover jeg.

Håper du fikk lyst på 17 mai tapas nå og titt gjerne innom her snart igjen ,det kommer mere godsaker til 17 mai her fremover. Følg meg gjerne på instagram også,navnet er det samme der som her inne.
                                  Ha en fin fredag videre!

miércoles, 11 de mayo de 2016

17 mai Formkake i rødt hvitt og blått

Bare 6 dager igjen til 17 mai nå, så da går startskuddet for litt 17 mai blogging her på bloggen. Det jeg husker best fra mine barndoms 17 mai er kanskje kaker i isbokser og klappstoler og bord på den lokale fotballbanen hvor barnetoget endte opp. Er det fremdeles slik så får dere i dag oppskriften på en utrolig saftig formkake som passer fint til slike annledninger.
Denne kaken lages med kondensert melk og holder seg saftig i flere dager,så om du vil bake noen dager i forveien til 17 mai så passer denne fint. Om du vil prøve deg på denne trenger du følgende ingredienser;

               400g kondensert melk     /      400g de leche condensada
                          4 egg                  /                   4 huevos
                        120g mel               /              120g de harina
                        50g smør               /           50g de mantequilla
                    2 ts bakepulver          /        2 cdta de levadura royal
                   rød konditorfarge         /              colorante rojo
                   blå konditorfarge          /             colorante azul

Begynn med å ha den kondenserte melken din i en bakebolle,deretter pisker du inn ett og ett egg. Dette kan du fint gjøre for hånd.
Ha deretter i mel og bakepulver.Pisk godt slik at det ikke danner seg melklumper i røren. Deretter er det på tide å piske inn smøret,det er viktig at smøret ditt er ordentlig mykt når dette skal gjøre. Jeg kjører det gjerne noen sekunder i mikroovnen slik at det blir helt mykt ,men ikke så lenge at det smelter.
Om du ikke vil ha kake i rødt,hvitt og blått så setter du den i ovnen nå,hvis ikke så deler du røren din i tre like deler. Farg den ene delen blå ,den andre rød og den tredje lar du være som den er. Se ann hvor mye konditorfarge du trenger ,det kommer litt ann på hvilket merke du bruker.
Sett ovnen din på 180 grader og smør deretter kakeformen din godt. Hell så de tre forskjellige rørene dine i formen og bruk en kniv til å blande dem sammen litt.
Deretter stekes kaken på 180 grader i ca 30 minutter,eller til du får en tørr kakepinne når du stikker den i kaken. La kaken avkjøles ca 10 minutter i formen før du tar den ut og lar den avkjøles på rist.
Som sagt en utrolig saftig kake som holder seg fint i plast i ett par dager i kjøleskapet.Om du ikke vil farge kaken bare dropper du det,men farget mat pleier som regel å sette småtroll i fyr og flamme så det kan jo være litt morsomt å servere på najonaldagen.
Følg gjerne med fremover her på bloggen for flere ideer til 17 mai og om du baker noe herfra blir jeg super glad for tilbakemeldinger i kommentarfeltet.
                                  Ha en fin dag videre!

martes, 10 de mayo de 2016

Ostekake med jordbær

Det nærmer seg 17 mai feiring og om du har tenkt å bake en kake til det er denne ostekaken med jordbær en jeg virkelig vil annbefale. Den smaker alldeles nydelig,den forsvant som dugg for solen den dagen jeg serverte den og det var så vidt jeg rakk å få en smakebit selv. Smaker himmelsk ,den tar litt tid å lage,den skal nemlig stå en dag i kjøleskap før den serveres, men er absolutt ikke vanskelig.
Dette er en liten kake,den lages i en 20 cm form,så får du mange gjester kan det lønne seg å lage dobbelt opp for denne får garantert bein å gå på.Orginaloppskriften til denne kommer fra Det søte liv men jeg gjorde noen egne justeringer underveis. Om du vil prøve deg på denne lekre ostekaken trenger du følgende;

Til kakebunnen;

     200g digestive kjeks    /    200g de galleta digestive
        1dl brunt sukker       /         1dl azucar moreno
             100g smør          /        100g de mantequilla

Til selve ostekaken;

                4 egg                  /                4 huevos
           1,5dl sukker            /            1,5dl de azucar
       1ss vaniljeekstakt        /   1cda de extracto de vanilla
               2ss mel                /           2cda de harina
       750g gresk yoghurt        /        750g yogur griego
         300g philadelfia           /    300g de queso philadelfia

Til pynten;

           500g jordbær             /             500g de fresas
             4ss sukker               /             4cda de azucar

Begynn med å knuse digestive kjeksen din til fint mel i en foodprocessor sammen med det brune sukkeret. Smelt så smøret ditt og bland det hele sammen til en tykk røre.
Trykk så røren ut i bunnen av kakeformen din,bruk gjerne baksiden på en skje og spre det jevnt utover. Deretter er det bare å sette bunnen din i kjøleskapet mens du gjør i stand resten av kaken. Begynn med å piske lett sammen eggene dine med 1dl av sukkeret,visp for hånd du skal ikke piske eggedosis bare røre det lett sammen.
Ta deretter frem en ny bakebolle og ha i kremosten med resten av sukkeret,pisk det godt sammen.Pisk deretter inn yoghurten din før du til slutt har i 2 ss med mel som du også pisker godt inn.
Bruk deretter en slikkepott og vend inn eggeblandingen i osteblandingen,rør forsiktig til alt er godt blandet.Ta så frem kakebunnen fra kjøleskapet og hell over røren din. Varm opp ovnen din til 160 grader,sett deretter en bakeplate midt i ovnen som du plasserer ostekaken på.
 Sett deretter temperaturen på ovnen din ned til 120 grader og la ostekaken stå i ovnen i ca 3 timer. Deretter trenger ostekaken din å avkjøles i ca 30 minutter på kjøkkenbenken i formen,før du må sette den kaldt i kjøleskapet til neste dag slik at den stivner helt igjennom.
En halvtimes tid før du skal servere kaken,kutter du opp jordebærene dine og rører dem sammen med ca 4ss sukker,la dem stå på kjøkkenbenken slik at det former seg litt jordbærlake. Ta så kaken ut av formen og prikk noen små hull på toppen av kaken med en tannpirker,hell laken som har formet seg fra jordbærene over kaken før du til slutt legger på jordbærene.
Som sagt en skikkelig innertier av en kake, supergod,absolutt en kake jeg annbefaler selvom det tar tid å lage den.Bare vær oppmerksom på at det en en 20 cm kake,men den blir ganske så høy altså,og siden ostekaken er ganske så mektig vil jeg tro at den rekker til ca 10 personer. Absolutt en kake som kunne passe til 17 mai.Håper du ble fristet til å bake og titt gjerne innom snart igjen det vil komme noen tips på 17 mai baking fremover.
                                Ha en fin kakedag videre!


viernes, 6 de mayo de 2016

Fredagstapasen;Lun chorizo med ananas

Fredag og tapas som vanlig her inne på bloggen,denne gangen en superenkel tapas med bare to ingredienser, men la deg ikke lure den er ikke mindre smakfull av den grunn.Den forberedes dessuten på 5 minutter så det er ingen unnskyldning for ikke å prøve seg på denne til fredagskosen.
Som sagt så trenger du kun to ingredienser om du vil prøve deg på denne tapasen nemlig:

                    1 stk chorizo             /       1 chorizo
                      1 ananas                /          1 pina

Jeg vet at utvalget av chorizo begynner å bli ganske så bra hjemme i gamlelandet,så har du muligheten så bruk chorizo picante. Picante betyr sterk så denne type chorizo er det vanligvis litt futt i. Er du ikke så glad i krydret mat bruker du vanlig chorizo. Del chorizoen din i skiver på skrå og legg dem i en varm stekepanne.
Stek chorizoen ett par minutter på hver side på middels varme. Mens chorizoen stekes renser du ananasen din,jeg brukte frisk ananas men du kan fint bruke ananas på boks også. Rens ananasen, del den så opp i biter.
Når chorizoen har stekt ett par minutter på hver side,tar du dem av varmen. Du vil se at det danner seg rød kraft i bunnen på stekepannen din fordi chorizoen din svetter når den stekes.Ta vare på denne kraften.
Nå er det hele såre enkelt,du trenger en coctailpinne deretter legger du en ananasbit på toppen av den lunkne chorizoen din og fester det med coctailpinnen. Legg så på et fat og helt til slutt sper du over med stekesjyen ifra stekepannen din.
Det er det hele jeg lover deg at dette er en eksplosjon av smaker i munnen,jeg liker best å nyte disse sammen med en kald øl,men rødvin passer fint til også.Hvor mange tapas du får bestemmer du selv,beregn en ananasbit og en chorizoskive pr. munnfull.
Annbefaler dog at du lager en del for disse får alltid bein å gå på når jeg serverer dem. Håper du fikk lyst til å lage tapas nå,under kategorien tapas her på bloggen finner du flere ideer. 
                                         Ha en fin fredag!

lunes, 2 de mayo de 2016

Chocapics sjokolade kjeks

Etter at cornflakes kjeksen var ett faktum og en stor suksess her i heimen så måtte jo spørsmålet om Chocapic kjeks komme fra den yngre garde.Det er nemlig favoritten etter corn flakes her i huset,så da var det tilbake til kjøkkenbenken og eksprimentering der for mammaen i hus,nemlig meg. Det fikk bli en sjokoladeversjon av corn flakes kjeksene mine rett og slett.
Eksprimenteringen begynte og jeg kan nok en gang melde om ett særdeles vellykket resultat og begge småtrolla gå tommelen opp for disse Chocapic kjeksene også.Om du vil prøve deg på disse smakfulle sjokolade Chocapic kjeksene trenger du følgende;

               150g smør                 /       150g de mantequilla
                2dl sukker                /             2dl de azucar
                    1 egg                   /                  1 huevo
                   5dl mel                 /               5dl de harina
             3dl chocapics           /            3dl de chocapics
             1ts bakepulver         /        1cdta de levadura royale
            2ts vaniljesukker        /       2cdta de azucar avanillado
                2ss kakao             /                2cda de cacao
          
Fremgangsmåten er i prinsipp den samme som for corn flakes kjeksene. Begynn med å måle opp smør og sukker og ha det i bakebollen. Pisk det til det får en kremet konsistens.Ha så i egget ditt og pisk videre til alt er godt blandet.
 Mål opp alle de tørre ingrediensene og ha de så i deigen litt etter litt,la det piskes ett minutt eller to til den begynner å bli ganske så fast. Når deigen din begynner å klumpe seg sammen har du i chocapicsen.
Rull så middels store kuler av deigen din, som sagt den er litt klissete men det går fint å rulle kuler.Det kan være litt vanskelig å få de helt runde, men det er ikke noe å bekymre seg over de jevner seg til i ovnen uansett. Jeg fikk 30 kjeks ut av deigen, det vil altså si at du ruller ca 30 kuler.
Legg så kulene i passe avstand på bakebrettet, og deretter trykker du dem litt flate med bunnen på ett kjøkkenglass.De "sprekker" litt i kantene, men det gjør ikke noe ,det gir dem bare ett rustikk utseende.
Kjeksen stekes så midt i ovnen på 200 grader i ca 10-12 minutter. De er fortsatt myke når de kommer ut av ovnen så la de avkjøles litt på stekebrettet, før du flytter dem over på rist.
Smaker godt av sjokolade disse her og igjen ble det en hit hos den yngre garde,stor stas med ekstra crunch i kjeksen.Spesiellt minstemann var storfornøyd da Chocapics er favoritten,mamma skal innrømme at de smakte fortreffelig hun også.
Håper du fikk lyst til å bake noe nå, disse er dessuten veldig enkle å lage og passer perfekt om du vil bake sammen med barn.Dessuten er de nesten garantert suksess for frokostblanding og kjeks på samme tid ser ut til å være en uslåelig kombinasjon.
                               Ha en fin bakedag videre!