Gjærbakst er noe som aldri slår feil, og jeg har fått mang en spanjol til å himle med øynene og forsyne seg både to og tre ganger med kanelboller, sjokoladeboller osv. Denne nydelig kransen med eplefyll er intet unntak. Perfekt til store selskaper og smaker kjempegodt, denne er en av mine personlige favoritter.
Jeg bruker alltid Trines, fra Trines matblogg, grunnoppskrift når jeg baker med gjærdeig, synes den alltid gir perfekt resultat. Til å lage en stor krans trenger du følgende ingredienser til selve gjærdeigen;
5dl melk / 5dl de leche
25g gjær / 25g de levadura fresca
150g sukker / 150g de azucar
2ts kardemomme / 2 cdtas de cardamomma
0,5ts salt / 0,5ctda de sal
1 egg / 1 huevo
150g smør / 150g de mantequilla
ca 1kg mel / ca 1 kg de harina
Til fyllet i eplekransen tenger du følgende ingredienser;
2 store syrlige epler / 2 manzanas grandes
9ss sukker / 9 cda de azucar
1 klype kardemomme / 1 pincho de cardamomma
4-5ts kanel / 4-5 ctdas de canela
50g mandler / 50g de almendras
60g smør / 60g de mantequilla
Begynn med å lage gjærdeigen din. Varm melken din til ca 37 grader. Smuldre gjæren i melken og rør den ut. Ha deretter i egg, salt, kardemomme og sukker og rør videre. Sett så eltekroken på maskinen din og ha i melet litt etter litt vekselsvis med det romtempererte smøret ditt som du skjærer i terninger og har i deigen din også.
Se ann melmengden, du skal ha en fast men klissete deig. Sett så deigen til heving på ett lunt sted til den får dobbelt størrelse, det tar ca 1 til 1,5 times tid, om du ikke har tid til å heve så lenge kan du øke gjærmengden din til 50 g da går det litt raskere.
Mens deigen heves lager du eplefyllet ditt. Begynn med å skrelle og skjære eplene sine i små firkanter. Varm litt smør i en stekepanne og ha i eplebitene dine sammen med 2 ss sukker. La eplene stekes i 10-15 minutter mens du vender på dem innimellom. Strø også over riklig med kanel. Når eplene har begynt å bli myke men fortsatt har litt tyggemotstand er de ferdige. Finhakk deretter mandlene dine før du til slutt rører sammen smøret med de resterende 7 ss med sukker og ett par teskjeer med kanel.
Når deigen din er ferdighevet har du den over på ett melet bakebord og kjevler den ut til ett stort rektangel. På den ene langsiden smører du ut smørblandingen din , før du fordeler eplebitene og de hakkede mandlene dine over.
Rull deretter sammen fra den siden fyllet er på, rull så stramt du bare klarer. Når du har rullet litt over halvveis trenger du en skarp kniv. Skjær ca 2 cm brede strimler på den resterende deigen og rull deretter videre.Litt klønete forklart men du ser hva jeg mener på bildene.
Legg deretter hele lengden over på ett bakepairkledt stekebrett og form den til en sirkel. Dytt endene litt inn under hverandre slik at du får en jevn krans. Dekk deretter med ett kjøkkenhåndkle og la den etterheve i ca 30 minutter.
I mellomtiden varmer du opp ovnen din til 200 grader. Kransen pensles så godt med egg og deretter strør du over litt perlesukker før den stekes midt i ovnen i ca.20-25 minutter. Den skal få en gyllenbrun farge og du skal høre en hul lyd når du banker på den på undersiden.
La eplekransen avkjøles på stekebrettet i 10-15 minutter før du flytter den over på rist. Vær obs på at denne eplekransen er veldig stor og den brekker lett i to når den flyttes på , så det kan være kjekt med noen hjelpende hender.
Som sagt så rekker denne nydelige kransen til godt over 20 personer, den fyller ut hele bakeplaten så stor er den. Min personlige favoritt og jeg har store problemer med å bare spise en bit av denne. Den kan fint nytes nystekt med litt vaniljeis ved siden av.Eplekransen kan også fryses både hel og oppskåret. Håper du fikk lyst til å prøve og ettersom denne metter mange kan den være fin å ha til konfirmasjon eller andre festlige annledninger.
Vel litt etter litt kommer blogglysten tilbake til meg så kikk innom snart igjen for flere nye oppskrifter. Og jeg krysser fingrene for at jobbens dataekspert klarer å redde noen av kakebildene på mitt havarerte minnekort.
Ha en fin bakedag videre!
Det ble en liten ufrivillig pause her på bloggen, jeg måtte reise hjem til farmors begravelse og da forsvant det noen dager der. Motivasjonen var vel heller ikke på topp da jeg kom tilbake og den ble enda mindre når minnekortet mitt kollapset og med det over 500 bakebilder og ett par hundre timer med baking forsvant, jeg var nummeret inntil å slutte med hele bloggingen, men så kommer bakelysten snikende igjen og i går ble det bakt kjeks til barna i huset. Nydelige sjokoladekjeks med ett hint av appelsin og med en myk kjerne.
Disse smakte helt nydelig og jeg synes det var for ille å ikke dele dem med dere som titter innom meg her på bloggen. Så her kommer oppskriften på ca 30 helt nydelige sjokoladekjeks med ett hint av appelsin;
100g smør / 100g de mantequilla
1,7 dl melis / 1,7dl de azucar glace
3,8dl mel / 3,8 dl de harina
1 appelsin / 1 naranja
50g mørk sjokolade / 50g de chocolate negro
1ss kakao / 1cda de cacao
Begynn med å skjære smøret ditt i små biter og ha det i en bakebolle. I den samme bolle har du melet og melisen. Deretter river du skallet på appelsinen din og har det bakebollen.
Bland det hele godt sammen . Deretter presser du all saften ut av appelsinen din. Jeg klemmer bare med hendene , men har du en appelsinpresse er jo det å foretrekke. Ha deretter appelsinsaften i bakebolllen din mens den fortsetter å gå på middels styrke.
Ta deretter den mørke sjokoladen din og og skjær den i flak eller så små biter som du bare klarer. Ha den i deigen din sammen med kakaoen og kjør til du har en fast deig.
Pakk deretter deigen din inn i plastfolie og la den ligge i minst 30 minutter i kjøleskapet. I mellomtiden varmer du opp ovnen din til 200 grader.
Del deretter deigen din i tre like store deler , som du igjen deler i 10 like deler. Jeg bruker en kjøkkenvekt slik at det blir nogenlunde lik størrelse på kjeksene. Hver enkelt kjeks veide 20 gram og jeg fikk da 30 kjeks .
Trill så kuler og legg dem på en bakepapirkledt bakeplate med litt avstand i mellom. Deretter trykker du hver kule litt flatere med en gaffel før de stekes i ca 10 minutter på 200 grader midt i ovnen.
La kjeksene avkjøles på bakeplaten før de er klare til å nytes, som sagt så har de en helt nydelig myk kjerne og smaker deilig sjokolade samtidig som du kan kjenne ett hint av appelsin. Her i huset forsvant det ganske så mange fra bakeplaten før de engang rakk å bli kalde.
Vel jeg håper blogg lysten kommer tilbake til meg etterhvert , og kanskje noen av bildene er til å redde, vi får se. Uansett så blir jeg veldig glad for kommentarer her inne på bloggen og på instagram. Titt gjerne innom her snart igjen.
Ha en fin mandag videre!
Ikke en fredag uten tapas her på bloggen og denne fredagen er intet unntak, denne gangen en 17 mai inspirert tapas i rødt, hvitt og blått. En hyllest til det norske flagget som kommer til å vaie i vinden på søndag, og som er veldig vakkert synes jeg.
Denne tapasen er veldig morsom å servere på nasjonaldagen, enkel å lage og selvfølgelig smaker den fortreffelig også, så stort bedre enn dette blir det ikke spør du meg.Om du fikk lyst til å prøve deg på denne 17 mai tapasen trenger du følgende ingredienser til ca 9 tapas;
250g gresk yoghurt / 250g de yogur griego
125g fetaost / 125g de queso feta
en neve basilikum / albahaca
2 gelatinplater / 2 hojas de gelatina
*1 grillet rød paprika* / 1 pimiento asado
blåbær / arandanos
Det første du gjør er å legge gelatinplatene dine i kaldt vann.Begynn så med å ha den greske yoghurten din i en kjele, varm den opp på svak varme , etter ca 5 minutter smuldrer du fetaosten din opp i den samme kjelen.
Rør jevnt mens blandingen varmes opp og bruk en gaffel til å knuse fetaostbitene dine. Det gjør ikke noe om det er noen små fetaostklumper, men de bør ikke være for store. Finklipp deretter en neve med frisk basilikum, klipp så fint som du bare klarer og ha deretter basilikumen i kjelen også.
Til slutt klemmer du vannet ut av gelatinplatene dine og har de i kjelen,rør godt til all gelatinen løser seg opp, ha deretter blandigen din i en liten avlang form og sett den til avkjøling i kjøleskapet. Fetaostpannacottaen din trenger ca. 4-5 timer før den stivner helt.
Når fetaostpannacottaen har stivnet helt deler du den opp i litt avlange firkanter , jeg fikk 9 stk ut av min form men det kommer selvsagt ann på størrelsen på fomen din. Deretter trenger du * grillet paprika* , jeg får kjøpt det ferdig på boks her i spania , men om det er å få tak i hjemme det vet jeg ikke. Men om det ikke er å få tak i så finner du oppskriften på *grillet paprika* her på bloggen.
Om det ikke er å oppdrive kan du fint bruke frisk paprika også.Ta så en skarp kniv og kutt ut 4 røde ruter til hvert fetaostpannacotta flagg du har. Legg dem på plass slik at det ser ut som det norske flagget . Deretter deler du blåbærene dine i to og danderer dem slik at de blir den blå stripen i flagget.
Så er fetaostpannacotta flaggene klare til å nytes, det er nesten ett must med litt rødvin til disse. Smaker kjempegodt og de er jo litt morsomme å servere på den store dagen.
Disse er litt mektige så ikke lag dem altfor store. Håper du fikk lyst til å prøve nå til 17 mai, og skulle ikke denne tapasen smake finner du nå nesten 60 andre tapas her på bloggen. Tapas er ypperlig å servere på den store dagen spør du meg, det meste kan forberedes på forhånd slik at det blir tid til å gå i tog og å spise pølser og is også.
Passer på å ønske alle mine lesere her inne en fin 17 mai, selv skal jeg feire her i spania med å spise opp resten av 17 mai iskaken og å lengte hjem, men ellers blir det nok ikke store 17 mai sprell her i varmen.
Ha en fin fredag videre! Hipp hipp hurra!
Er det noe man kan spise ubegrensede mengder av på 17 mai så må det vel være is og pølser , og her kommer mitt bidrag til at du kan øve deg på å overspise deg på is. En kjempegod iskake i nasjonalfargene. Veldig enkel å lage,men den smaker altså helt fortreffelig.
Mange tror at is er fryktelig vanskelig å lage , men med denne oppskriften er det heller tvert om. Veldig lettvint og smaken er himmelsk.Om du ble fristet til å prøve denne trenger du følgende ingredienser;
7,5dl fløte / 7,5dl de nata
600g kondensert melk / 600g de leche condensada
1 vaniljestang / 1 varita de vanilla
200g jordbær / 200g de fresas
2ss blåbærsaft / 2cda de zumo de arandanos
1ts vanilje ekstrakt / 1cdta de extracto de vanilla
romessens / essencia de ron
rød pastafarge / colorante rojo
blå pastafarge / colorante azul
Begynn med å ta fram en kakeform som rommer 1,5 liter, jeg brukte en brødform denne gangen. Skyll og rens jordebærene dine og ha dem i en kjele, kok dem opp og la de koke til de blir "suppe". Bruk den gaffel til å mose dem helt. Deretter lar du det hele avkjøle seg litt.
Ha så 2,5dl kremfløte i en bakebolle og pisk krem av fløten. Mål så opp 200g kondensert melk og rør den inn i den ferdig piskede kremen din. Deretter har du i jordebærpureen og rører det hele godt sammen. Om du ikke synes den blir rød nok ,gjør du som meg og har i ett par dråper med rød pastafarge slik at blandingen får samme farge som flagget vårt.
Ha deretter blandingen i brødformen og sett den i fryseren i 3-4 timer, til den har stivnet helt.Da var første lag ,jordbærisen, av 17 mai iskaken din klar. Til det hvite laget gjentar du samme prosess, du pisker 2,5dl fløte til krem og rører inn 200g kondensert melk.
Til slutt skraper du frøene ut av en vaniljestang og rører dem inn også sammen med 1ts vaniljeekstrakt.Deretter heller du vaniljeisen over den nå frosne jordbærisen og setter det hele tilbake i fryseren til også vaniljeisen din stivner, det vil si 3-4 timer.Bruk en slikkepott til å få isen jevnt fordelt i formen.
Til det siste blå laget, gjentar du prosessen. Pisk krem av 2,5dl fløte og rør inn 200g kondensert melk sammen med 2ss blåbærsaft og noen dråper romessens. Ha deretter i noen dråper med blå pastafarge og hell så over i brødformen og frys ned igjen. Etter 3-4 timer har du så den nydligste iskake klar til 17mai.
Og dessuten i nasjonalfargene, jeg kan love deg at denne tar seg godt ut på bordet under desserten på 17mai. Smakskonbinasjonene , rom, vanilje og jordebær smaker også fortreffelig. Dette er mye iskrem og rekker nok til 10 personer ville jeg tippe.
Brødformen din blir full så du får altså 1,5 liter iskrem. Man spiser kanskje litt mindre av denne enn vanlig iskrem da denne er litt mektigere. Vel som sagt is hører jo 17 mai til, du rekker fortsatt å lage denne til den store dagen, om du gjør det blir jeg veldig glad for tilbakemeldinger både her og på instagram.
Håper du fant litt inspirasjon til å kokkelere her på bloggen , og titt gjerne innom snart igjen , for på fredag er det tapastid her på bloggen , den også 17 mai inspirert denne uken selvfølgelig.
Ha en fin bakedag videre!
Da var 17 mai like rundt hjørnet og jeg tenkte å by på litt inspirasjon til 17 mai baking her inne på bloggen. Det begynner å bli lenge siden jeg feiret 17 mai i gamlelandet, men kjeks må jo være kjekt å ha til nasjonaldagen, og spesielt disse som stråler opp i nasjonalfargene. At de smaker kjempegodt er selvfølgelig også bra.
Dette er også en sikker favoritt hos barn, og om det er som før når jeg var liten at man samles i skolegårder etter 17 mai toget til litt kaffe og kos, så passer jo disse ypperlig å ha med i en kakeboks og servere. Om du vil prøve trenger du følgende ingredienser til ca. 36 17 mai kjeks;
225g smør / 225g de mantequilla
210g sukker / 210g de azucar
2 eggeplommer / 2 yemas de huevo
4ts vaniljeekstrakt / 4 cdtas de extracto de vanilla
2ss melk / 2 cda de leche
1ts bakepulver / 1 cdta de levadura royale
400g mel / 400g de harina
rød pastafarge / colorante rojo
blå pastafarge / colorante azul
kakepynt i nasjonalfargene / perlitas
Begynn med å piske smør og sukker hvitt, la det gå på lav hastighet i bakemaskinen din i ca 10 minutter. Deretter skiller du eggene dine og har de to eggeplommene i bakebollen, igjen lar du det blandes godt.
Ha deretter i melk, bakepulver og vaniljeekstrakt før du sikter i melet ditt. Du skal få en fast deig, med en litt klissete overflate. Se ann på melmengeden,synes du deigen din virker altfor seig kan det hende du trenger litt mere mel. Del deretter deigen din i tre like deler, bruk kjøkkenvekt, det blir ca 300g pr bit. Ha deretter blå pastafarge i en del og rød i en annen. Den siste deigbiten lar du være som den er.
Hvor mye pastafarge du trenger er det vanskelig å si noe om, det hele kommer litt ann på hvor sterke farger du har, prøv deg frem. Ha deretter hver og en deigbit mellom to bakepapir og kjevl dem ut til like store rektangler, mine var 19cm brede og 25 cm lange. Deigen kan være litt vrien å kjevle ut, men med litt tålmodighet går det meste. Bruk en kniv til å skjære helt rette kanter. Legg så de tre rektanglene oppå hverandre.
Deretter ruller du sammen ved hjelp av bakepapiret, her kan det være lurt å få hjelp av ett ekstra par hender om du skulle ha det tilgjengelig. Du ruller ganske "stramt" og fra langsiden på deigen. Ha deretter nasjonalfarget kakestrøssel på ett bakepapir og rull deigpølsa di frem og tilbake i kakestrøsselet til det fester seg.
Kakestrøssel i disse fargene har jeg blandt annet sett på Cacas og Kitchn hjemme i norge , så jeg tror ikke det skal være så altfor vanskelig å få tak i, om du ikke skulle finne det eller ha det i hus kan du fint droppe det. Pakk deretter hele rullen inn i plast og la den ligge i fryseren en time eller to. Den kan gjerne ligge lenger og tas frem og stekes etter behov.
Når den har blitt kald /frossen helt igjennom setter du ovnen din på 170 grader og tar en skarp kniv og skjærer skiver av deigpølsa, ca 0,5 cm tykke. Legg 12 skiver på en bakepapirkledt stekeplate og stek dem midt i ovnen i ca 8-10 minutter.
17 mai kjeksene er myke når de kommer ut av ovnen så de bør få ligge på bakeplaten å avkjøle seg før du flytter de over på rist til de er helt kalde. Kjeksene holder seg fint i ca to uker i en tett kakeboks, og det fine er jo at du kan steke disse i puljer og ha deigen klar i fryseren om du skulle få gjester nå i 17 mai uka.
Håper du fikk lyst til å prøve å bake til 17 mai nå, og følg gjerne med her på Bakemester Snipp utover i uka , da kommer det litt mere 17 mai inspirasjon.
Ha en strålende mandag videre!
Fredag og tapastid her på bloggen,denne gangen en tapas som passer ypperlig nå som det begynner å bli litt varmere i været og kanskje også noe å servere til 17mai om det skulle passe. Disse friske agurkrulladene er fylt med en nydelig tunfiskrøre med smak av sennep, nydelig kombinasjon og en enkel tapas å lage.
Den smaker deilig friskt og passer fint til ett glass rosevin nå som vi går mot varmere tider. Om du vil prøve trenger du følgende til ca 8 tapas;
1/2 slangeagurk / 1/2 pepino holandes
125g gresk yoghurt / 125g de yogur griego
1ts sojasaus / 1cdta de salsa de soja
2ss mais / 2cda de mais
2ts sennep og dill saus* / 1cdta de slasa de mostaza
1liten gulrot / 1 zanahoria pequena
100g tunfisk i vann / 100g de atun en aqua
pepper / pimienta negra
Begynn med å ha den greske yoghurten, sojasausen ,pepper og senneps og dillsausen i en skål.* Dill og sennepssausen jeg brukte har jeg kjøpt på IKEA , men om du ikke skulle ha en slik saus tilgjengelig kan den erstattes med 2 ts vanlig sennep og litt fersk klippet dill. Rør alt godt sammen.
Deretter skreller du og river gulroten din, ha den så i yoghurtblandingen din sammen med maisen. La så vannet renne av tunfisken og bland den inn i røren også. Ha så godt med pepper i, smak deg gjerne frem, jeg liker at min smaker litt sterkt.
Deretter tar du slangeagurken din og deler den i to på langs. Nå trenger du en ostehøvel, skjær så skiver med ostehøvelen din på langs av slangeagurken. Du trenger 8 hele agurklengder. Det kan være litt vanskelig men med litt øvelse går det bra.
Strekk så agurklengdene dine ut og legg ca. 1,5 ss med yoghurtblandingen på hver agurklengde. Legg blandingen i midten på agurklengdene.
Deretter ruller du sammen agurklengdene dine og legger dem med "skjøten " ned på fatet. Agurklengdene er såpass fuktige at de holder seg godt sammen. Så er det bare å gjøre seg klar til å nyte de friske agurkrulladene.
Du kan forberede disse en stund før de skal serveres men vær klar over at det kommer mye vann ut av agurkene , så om du forbereder dem på forhånd kan det være lurt å legge litt tørkepapir under dem slik at vannet blir sugd opp. Oppbevar dem i kjøleskap frem til de skal serveres.
Håper du fikk lyst til å prøve, om ikke disse falt i smak så husk at du finner over 50 andre tapas her på bloggen . Jeg tar nå helgen og gleder meg til besøk av verdens beste venner i fra norge, ha en toppers helg alle sammen.
Ha en strålende fredag !