lunes, 29 de diciembre de 2014

Sjokolade dyppede appelsiner

Litt ekstra godterier og kos må man ha i romjulen , og disse sjokolade dyppede appelsinene er ett veldig godt alternativ til romjulskos. Det tar litt tid å lage disse, men det er slett ikke vanskelig . 
 Resultatet er vel verdt ventingen, stol på meg. Dette er dessuten en ypperlig gave å gi bort i disse juletider, garantert noe vertinnen ikke har fått før.Om du ble fristet til å prøve trenger du følgende;

                3appelsiner                 /               3 naranjas
                     vann                       /                    aqua
               400g sukker                 /            400g de azucar
        200g mørk sjokolade          /      200g de chocolate negro

Begynn med å vaske appelsinene dine godt, jeg brukte økologiske appelsiner  og det er helt klart det beste, men det går fint med vanlige også bare husk å vask dem godt. Skjær deretter appelsinene dine i 5 mm tykke skiver, jeg brukte brødskjæreren til å skjære opp mine og det gikk helt smertefritt.
Ha deretter riklig med vann i en vid kjele og la det koke opp. Ha så appelsinskivene i vannet og la de småkoke i 10 minutter, det er viktig at det ikke fosskoker og at du ikke rører i appelsinskivene. Når de ti minuttene har gått tar du kjelen av platen og har iskaldt vann i slik att appelsinskivene blir raskt kalde.
Ha så 400g sukker og 2 dl vann i den samme vide kjelen og la det koke opp. Deretter har du appelsinskivene forsiktig tilbake i kjelen i det som nå har blitt til sukkerlake. Det samme gjelder nå som før , ikke rør i appelsinskivene og ikke la det fosskoke.
La så appelsinskivene dine småkoke i 1 time,dytt dem forsiktig ned i sukkerlaken innimellom, men ikke rør rundt. Ideen er at appelsinskivene skal beholde formen sin. Etter en times småkoking tar du appelsinskivene forsiktig opp og legger dem på en rist til tørking. La dem ligge på risten til dagen etter.
Dagen etter smelter du den mørke sjokoladen din i mikroovnen eller over vannbad, om du ikke er så heldig som meg å ha en sjokoladesmelter. Dypp deretter halve appelsinskiven din i den mørke sjokoladen og legg så appelsinskivene tilbake på tørk på rist. Det kan hende du må ta en smørekniv til hjelp for å få sjokoladen jevnt fordelt.
La deretter appelsinskivene dine få tørke på rist igjen og deretter er de klare til å nytes. Disse er veldig søte så jeg liker mine best til dessert sammen med litt vaniljeis, men det er opp til deg. De kan fint spises som de er.
 Kombinasjonen appelsin og sjokolade er jo slettes ikke å forakte og skallet på appelsinene kan trygt spises det er helt mykt og smaker heller ikke bittert. Annbefaler deg å prøve disse , litt annerledes julegodteri.
                              Ha en fin romjulsdag videre!



viernes, 26 de diciembre de 2014

Julefredagstapas; Foie gras mousse

Fredag igjen og da regner jeg med at julaften er vel overstått for de fleste, inkludert ribbe, pinnekjøtt ,lutefisk eller hva du nå enn har spist. Da kan det kanskje passe med litt tapas nå midt i romjulen eller kanskje du vil servere tapas på nyttårsaften som er like rundt hjørnet. 
Uansett denne tapasen er det litt luksus over, og den er lett å lage pluss at den kan forderedes på forhånd , kjekt sånn i disse juletider hvor man heller vil være sammen med familie og venner enn å stå på kjøkkenet. At den i tillegg smaker nydelig er jo også en fordel. Om du ble fristet til å prøve trenger du følgende; 

                80g foie gras                /                80g de foie
       1 lite beger gresk yoghurt     /              1 yogur griego
             tranebærsyltetøy            /   mermelada de arandanos rojos
                  fritert mais                 /                     kikos

Begynn med å ta foie grasen din ut av kjøleskapet slik at den holder romtemperatur ha deretter foieen i en bolle sammen med den greske yoghurten.
Deretter bruker du en stavmikser og mikser det hele godt til du har en klumpefri og silkemyk mousse. Det tar ett minutt eller to og det kan hende du må bruke en slikkepott for å få alt godt blandet , men det er ingen hokus pokus .
Så er det klart for å fylle små serveringsglass med litt tranebærsyltetøy, om det skulle være vansklig å få tak i går det like bra og smaker like godt med blåbærsyltetøy. Jeg bruker små serveringsglass av plast,jeg mener å huske å ha sett dem hjemme i norge på Nille. Fyll bunnen på de små serveringsglassene med syltetøy, dekk bunnen godt. 
Deretter fyller du opp med foie gras mousseen og så var det hele klart. Kjapt og enkelt men veldig godt og med foie gras blir det jo fort luksusfølelse over det hele. 
Jeg pyntet også med noen tørkede tranebær og litt salte friterte maiskorn, eller kikos som de heter på spansk. Det er slett ikke nødvendig , men det blir jo veldig fint da.
Spises med skje og nytes sammen med noe kaldt å drikke. De kan fint lages en god stund i forveien og oppbevares i kjøleskap, men du bør sette dem i romtemperatur en stund før de serveres slik at de ikke er helt kalde når de spises, da kommer foie gras smaken mye bedre frem. Enkelt og greit , håper du fikk lyst på litt tapas nå i romjulen. Følg gjerne min romjul på instgram, Bakemester Snipp heter jeg der også. 
                               Ha en fin romjulsfredag videre!

miércoles, 24 de diciembre de 2014

Julelyskake

Da var julaften endelig her til glede for de minste her i familien, når dette innlegget postes har vi nok allerede vært igjennom risengrynsgrøt og det begynner nok å lukte ribbe i huset. Jeg titter nok for den 38ende gang på de samme gamle disney tegnefilmene og det er noe helt eget ved norsk jul og våre juletradisjoner. I dag blir det ikke rare oppskriften her på bloggen, mere bilder av en kake som kanskje kan inspirere deg.
 Ingrediensene og innholdet i denne kaken er det samme som i fjorårets julekakeKakebunner med ett hint av pepperkakesmak, fylt med en frisk nydelig mandarinmousse,mandler,mandarinbåter og sjokoladeknapper, deretter en kjempegod kanelsmørkrem. Så dekorert med sukkerpasta og formet som ett stearinslys.Hvorfor forandre på noe som smakte helt himmelsk i kombinasjon. 
Litt symbolsk med ett stearinlys nå i disse jule og adventstider. Jeg liker veldig godt Inger Hagrups dikt Advent ,det minner om oss det som virklig bør være viktig nå i julen nemlig glede, håp, lengsel og fred. Veldig viktig å tenke på i disse dager . Dessuten skal det ikke så mye til for å spre litt glede, jeg elsker å bake og kanskje den største gleden jeg har av bakingen er når jeg kan gi bort til andre og se den gleden det skaper.
Ønsker alle mine lesere en riktig fin julaften ,og håper dere kan bli inspiret av min kake til å dele og glede noen andre.
                                             God jul!
ADVENT
Av Inger Hagerup
Så tenner vi et lys i kveld, vi tenner det for glede
Det står og skinner for seg selv og oss som er tilstede
Så tenner vi et lys i kveld, vi tenner det for glede
Så tenner vi to lys i kveld, to lys for håp og glede
De står og skinner for seg selv og oss som er tilstede
Så tenner vi to lys i kveld, to lys for håp og glede
Så tenner vi tre lys i kveld, for lengsel, håp og glede
De står og skinner for seg selv og oss som er tilstede
Så tenner vi tre lys i kveld for lengsel, håp og glede
Vi tenner fire lys i kveld og lar dem brenne ned
For lengsel, glede, håp og fred, men mest allikevel for fred
på denne lille jord, hvor menneskene bor.
  

domingo, 21 de diciembre de 2014

Syvende alternative slag; Mantecados

Det siste og syvende alternative slaget for i år er noe som du finner på alle bord i spanske hjem i julen. Disse er typiske spanske julekaker, som selges i løsvekt med kilopris i alle butikker nå før jul. Disse sies også opprinnelig å komme fra Castilla La Mancha regionen der jeg bor i Spania.
Jeg må i all beskjedenhet få si at mine smakte 100 ganger bedre enn de ferdigkjøpte, og det har jeg også fått bekreftet av flere spanjoler som jeg har brukt som prøvegriser.Så om du vil prøve noe typisk spansk og ett alternativt slag til jul annbefaler jeg disse. Om du ble fristet til å prøve trenger du følgende;

             200g mel         /               200g de harina
           100g smult        /     100g de manteca de cerdo
           100g melis        /          100g de azucar glace
           50g mandler      /             50g de almendras 
             2ts kanel        /              2cdtas de canela

Dette er en litt uvanlig oppskrift som krever at du "tørker" melet før bruk. Så det er det første du må gjøre. Sett en stor panne på ovnen på middels varme og ha de 200g med mel oppi. 
Rør rundt av og til , melet ditt skal tørkes så stekeplaten må ikke være for varm, jeg hadde min på 4. La melet stå på platen i 20 til 30 minutter. Rør rundt av og til. Når melet begynner å skifte farge til beige da er det ferdig. I mellomtiden forbereder du resten av ingrediensene dine.Begynn med å male mandlene du skal bruke, jeg skoldet mine først , men du kan gjerne bruke dem med skallet på også.Mal mandlene og deretter toaster du dem litt i en stekepanne også . På medium varme i 5-10 minutter.
Når melet er ferdig tørket har du det i en bakebolle sammen med smulten. Smulten må være romstemperert, den skal ikke være flytende men ganske så myk. Ha så smulten i melet og rør det hele sammen med en sleiv til du får en hvit masse.
Deretter har du i melis og kanel og rører det inn i massen. Til slutt har du i de nå ristede malte mandlene. Dette er en deig det går fort å røre sammen og du trenger ikke engang bruke kjøkenmaskin, med en sleiv går det utmerket.
Deretter pakker du inn deigen din i plastfolie og lar den ligge i kjøleskap i minst en time. Om den ligger lenger går det helt fint, det viktigste er at den er gjennomkald når du begynner å forme kjeksen din.
Sett så ovnen din på 180 grader. Ta deigen din ut av kjøleskapet og trykk den ut med hendene til den er ca 2 cm tykk. Dette er en utrolig smuldrete deig og det er også slik den skal være så her vil det ikke være mulig å bruke kjevle. Trykk så ut med en rund utstikker kjeksene dine. Jeg brukte en blomsterformet utstikker, tradisjonelt er disse spanske julekakene enten runde eller formet slik som mine.
Det viktigste er at de ikke blir så altfor store fordi dette er mektige saker, så små og runde er stikkordene her. Legg dem så på en bakepapirkledt bakeplate. De kan ligge ganske så tett i tett da de ikke forandrer formen noe særlig under steking. 
De stekes så øverst i ovnen i 8-12 minutter. De skal begynne å skifte farg til en gyllen tone når de er ferdige. De får ikke den samme konsistensen som norske julekaker, men er mere kompakte og smuldrer seg utrolig lett så det gjelder å være forsiktig når du flytter på dem.
La så kjeksene avkjøle seg på stekeplaten.Før de blir helt kalde strør du over ett tykt lag med melis. Deretter bør de oppbevares i en tett kakeboks. 
De holder seg fint i 7-8 dager , men pass på for disse inneholder mye fett som kan harskne. Men det blir sikkert ikke ett problem da jeg av erfaring kan si at disse forsvinner ganske så fort ifra kakboksen. Av denne oppskriften fikk jeg 14 mantecados.
Håper du ble fristet til å prøve litt spansk julebakst også, jeg lover deg at du ikke vil bli skuffet. Da var de 7 alternative slagene til julebakst ute på bloggen, men følg gjerne med her inne og på instagram fremover ,for det blir mere julebakst og godterier resten av desember. .
                               Ha en fin førjulsdag videre!


viernes, 19 de diciembre de 2014

Julefredagstapas; Varme tartletter med smeltet brie

Fredag og 5 dager igjen til jul, og jeg vender snuta hjem til gamlelandet i dag. Jeg gleder meg som ett lite barn og det skal bli så deilig å komme hjem. Fredag og da er det jo tapastid her på bloggen, nå i disse ofte stressende førjulstider så blir det i dag en enkel tapas som man fint kan jukse litt med, men den smaker som om du har stått timesvis på kjøkkenet og forberedt den, så vinn vinn med denne tapasen.
  Om du ble fristet til å prøve trenger du følgende til 16 små munnfuller;

    16 ferdigkjøpte tartletter     /                16 tartaletas
                200g brie                /            200g de queso brie
          tyttebærsyltetøy            /   mermelada de arandanos rojos

Her er det beregnet at du skal jukse litt, kjøp ferdige tartletter hos bakern eller i hvilken som helst daglivareforretning som fører disse. Tartletter er små minipaiskall som er ferdigstekte og som kan fylles med all verdens herligheter. Smaker godt og letter betraktelig på arbeidspresset i en stressende førjulstid.
Ta så frem brie osten og skjær av den hvite litt harde kanten på utsiden. Fordel så riklig med ost i hver enkelt tartlett. Det er ikke så nøye hvordan det ser ut osten kommer til å smelte alikevel.
Sett så tartlettene på ett stekebrett midt i ovnen på 180 grader. La dem stå inne i 5-10 minutter. De er ferdige når osten begynner å boble og det blir som ett lite "skall" på toppen av osten.Ta dem ut og ha litt tyttebærsyltetøy på toppen av hver tartlett og voila så har du en utrolig velsmakende og lettvint tapas ferdig.
Som sagt perfekt til førjulsfredagskos og utrolig lettvint å lage. Jeg spiste 5 på rappen og mannen i huset like så , så det sier litt om hvor gode disse små munnfullene er. De smaker best varme eller litt lunkne.
Håper du fikk lyst på litt tapas innimellom all julemat og julegodteri. Følg gjerne med meg hjem til norge på julefeiring via instagram , Bakemester Snipp heter jeg der også. Håper du titter innom før julaften også,det kommer fortsatt litt julegodt her på bloggen.
                          Ha en riktig fin førjulsfredag videre!

miércoles, 17 de diciembre de 2014

Sjette alternative slag;Fetaostkjeks med oliven

I disse tider med alt søtt som serveres kan det være greit med litt salt som motvekt. Disse fetaostkjeksene med svart oliven kan da være ett godt alternativ. De smaker nydelig og passer perfekt sammen med litt serrano skinke nå i disse juletider.
 For hvem har sagt at alle de syv slagene trenger å være søte, de kan jo være det motsatte også.Om du fikk lyst til å prøve disse trenger du følgende til ca 35 kjeks;


                200g mel            /            200g de harina
             150g fetaost          /         150g de queso feta
          60g svarte oliven      /     60g de aceitunas negras
               60 g smør            /          60g de mantequilla

Begynn med å ha melet ditt i en bakebolle og deretter smuldrer du fetaosten din ned i melet. Bruk hendene og kna fetaosten din godt inn i melet.
Deretter hakker du de svarte olivenene dine i små biter , fjern steinene om du bruker oliven med steiner, og ha dem deretter i bakebollen sammen med smøret ditt. Kna det hele sammen til en fast deig med hendene dine, det er gjort på ett par minutter.
Du får en veldig elastisk deig, pakk den så inn i plastfolie og la den ligge i kjøleskapet ditt i 1 time. I mellomtiden varmer du ovnen din til 175 grader og kler bakeplaten med bakepapir.
Etter en time tar du deigen din ut og kjevler den ca 1cm tykk på ett melet bakebord. Trykk deretter ut kjeksene dine ved hjelp av utsikkere. Jeg valgte å bruke stjerner og hjerter denne gangen, julen til ære, men her er det fritt frem. 
Antallet kjeks kommer også selvsagt ann på størrelsen på utsikkerene dine, jeg fikk 35 kjeks med mine former. Legg deretter kjeksen på bakeplaten og stek dem midt i ovnen på 175 grader i 12-15 minutter.
Kjeksene er ferdige når de begynner å bli gyllene i kantene , de forandrer ellers ikke fargen så mye under steking så følg med underveis. La kjeksene avkjøles ett par minutter på stekebrettet før du flytter dem over på rist.
Jeg syntes disse smakte supergodt og minstemann i i huset hadde samme mening. Passer ypperlig sammen med litt ost , druer og rødvin, og jeg kan love deg at det smaker godt med litt salt innimellom alt det søte. Håper du fikk lyst til å prøve disse som ett alternativt slag til jul. Om du prøver blir jeg veldig glad for tilbakemeldinger enten her inne eller på instagram.
                                Ha en fin førjulsdag videre!

lunes, 15 de diciembre de 2014

Femte alternative slag;Red velvet snowcookies

Nok ett alternativt slag som du med stor fordel kan prøve å bake til jul. Jeg har lenge hatt lyst til å prøve disse men da alle de oppskriftene jeg har funnet rundt på nettet har inneholdt red velvet kakemiks , og det er ikke å oppdrive her i traktene så da har det ikke blitt noe med meg. Men endelig tok jeg saken i egne hender og det angrer jeg absolutt ikke på, kjempegode og ny favoritt her i huset.
 Veldig dekorative er de også ,så disse annbefaler jeg deg virkelig å bake til jul.Disse blir dessuten mitt bidrag til Månedens søtsak hos bloggen Søta Saker der temaet for desember er Fargglatt. Om du vil prøve trenger du følgende;

      100g hvit sjokolade      /    100g de chocolate blanco 
             4-5dl mel               /             4-5dl de harina
     3 dråper romessens     /      3 gotas de esencia de ron
         1ts bakepulver         /  1 cucharadita de levadura royale
           1 klype salt            /             una pizca de sal
             60g smør             /          60g de mantequilla 
           1,5dl sukker           /            1,5dl de azucar
                1egg                 /                 1 huevo
      1ts vaniljesukker        /   1 cucharadita de azucar vanillado
    0,5ts kardemomme      /   0,5 cucharadita de cardamomma
           0,3dl melk             /                 0,3dl de leche
    3ss red velvet farge     /          3 cucaras de red velvet

Til å dyppe kjeksene i før steking trenger du;

               sukker             /                  azucar
                melis              /             azucar glace

Begynn med å smelte sjokoladen din ,enten i mikroovn eller med vannbad, la den avkjøles litt mens du lager deigen. Ha smør ,sukker og red velvet fargen i bakebollen din og pisk det hele godt sammen.
 Visp så inn egget, deretter har du i vaniljesukker,salt,bakepulver og kardemomme. Ha i melken og den smeltede sjokoladen mens du pisker videre, til slutt har du i melet ,deigen din blir veldig klissete, men juster litt med melmengden din det er ikke sikkert du trenger alt melet så ha i litt etter litt og kjenn på deigen din.
Deigen skal være kremete i konsistensen og ikke bare seig når den er ferdig. Pakk så deigen din inn i plast og la den ligge en time eller to i kjøleskapet.Deigen din skal nå være ganske hard, men det er bare en fordel når du skal rulle kuler, for den blir fort veldig klissete pga. varmen i hendene dine.
 Rull kuler og rull dem først i sukker og deretter i melis. Legg så kulene på en bakepapirkledt stekeplate og trykk dem litt flate. De kan ligge ganske tett da de ikke flyter ut eller hever noe særlig under steking.
 Jeg rullet 36 kuler ut av min deig. Cookiesene stekes så midt i ovnen på 175 grader i 14-16 minutter, de er ferdige når den hvite "kappen" begynner å sprekke. De er fortsatt myke når du tar dem ut av ovnen ,så la dem ligge ett par minutter på stekeplaten før du flytter dem over på rist og lar dem ligge der til de er helt avkjølte. 
Smaker nydelig og smelter i munnen, men en liten anelse av rom. Beste jeg har smakt på lenge om jeg selv får si det. Minstemann i hus påstod at det var nissekjeks siden de var røde og hvite
For mere julestemning og julesprell fra min side må du gjerne kikke innom meg på instagram også, Bakemester Snipp er navnet der også.
                                Ha en fin førjulsdag videre!