martes, 31 de diciembre de 2013

Julesangria

Serverer man tapas bør man ha god drikke til, det er det ingen tvil om. Sangria er noe som ofte blir servert til tapas her i Spania, her har du en ny versjon av den klassiske sangriaen, nemlig julesangria. Smaker helt himmelsk, og er vansklig å slutte å drikke.
  Annbefaler deg virkelig denne sammen med tapas, til julebordet,eller rett og slett som velkomstdrink om du skal arrangere fest i romjulen eller nå til nyttår.Det fine er at den skal lages en dag før den drikkes , så da blir det en ting mindre å gjøre den dagen du skal ha selskap,noe som helt klart kan være en fordel. Om du ble fristet til å prøve trenger du følgende;

           2 flasker rødvin           /           2 botellas de vino tino
             1l ginger ale              /               1 l de ginger ale
             200g sukker              /               200g de azucar
                1ts kanel                 /       1 cucharadita de canela
           3 kanelstenger            /             3 ramas de canela
            0,5ts malt nellik            /             0,5ts clavo molido
      0,5ts malt muskattnøtt       /   0,5 cucharadita nuez moscada
             8-10 physalis              /               8-10 physalis
                  1 eple                    /                 1 manzana
             2 mandariner              /                2 mandarinas
              2 appelsiner              /                  2 naranjas
     100g tørkede tranebær     /          100g de arandanos rojos

Dagen før du skal drikke julesangriaen din begynner du med å ha de to vinflaskene dine i en tykkbunnet kjele. Jeg brukte Valpincia (Ribera del Duero) denne gangen, mest fordi det var den mest fruktige av de vinene jeg hadde stående hjemme.
 Du kan fint bruke andre rødviner også,det er litt hipp som happ siden vinen skal smakssettes. Ha kanel,nellik og muskattnøtt i rødvinen og kok det hele opp. Når det koker har du i sukkeret og rører godt til det er helt oppløst, la det hele så småkoke i ca 10 minutter.

 I mellomtiden kutter du opp to mandariner, ett eple og en appelsin i terninger og blander dem sammen i en stor bolle. Legg også tre kanelstenger og de tørkede tranebærene i den samme bollen. 
Når vinen din har putret på plata i ca 10 minutter heller du den over fruktblandingen, la det hele avkjøles på benken en stund før du dekker til bollen og setter den kaldt frem til neste dag. 
Dagen etter rett før du skal servere vintersangriaen din blander du inn 1 liter ginger ale, jeg vet schweppes selger ginger ale i Norge ,og det var også denne jeg brukte.
 Skjær i tillegg opp en appelsin og noen physallis og ha dem i sangriaen og bruk dem som dekor, rør rundt til alt er godt blandet, ha i isbiter og server nydelig julesangria.
 Garantert suksess,en av mine definiivt favorittdrikker nå om vinteren,samt om sommeren men da i en annen versjon. Smaker jul av denne rett og slett. Håper du fikk lyst til å prøve. Vil også passe på å ønske alle mine lesere ett riktig godt nytt år og en kjempefin nyttårsfeiring i kveld. Så håper jeg vi ses her inne på bloggen til neste år også.
                                          Godt nytt år!!

domingo, 29 de diciembre de 2013

Safranspannacotta med gløggmarinerte bjørnebær og nøtter.

Er det noe som er spesiellt med julen for meg i matveien, er at det spises dessert nesten hver dag. Ellers i året går det i frukt til dessert men i julen blir det alltid lagt ned litt ekstra tid og omtanke i desserten. Om du vil ha en elegant og kjempegod dessert å servere nå i romjulen annbefaler jeg virkelig denne safranspannacottaen med gløggmarinerte bjørnebær og nøtter,det smaker virkelig jul av denne.
Pannacottaen ble en hit når jeg serverte den og annbefales virkelig, den milde smaken fra saffranpannacottaen blander seg med den syrlige smaken fra bjørnebærene og litt krønsj fra nøttene - helt fortreffelig.
 Om du vil prøve min variant av saffranspannacotta trenger du følgende til panacottaen;

       3 gelatinplater      /     3 hojas de gelatina
           5dl fløte           /             5dl de nata
       100g sukker         /         100g de azucar
      1 vaniljestang        /       1 palito de vanilla
        12g safran           /         12g de azafran

Til de gløggmarinerte bjørnebærene med nøtter trenger du;

         150g bjørnebær         /        150g de moras
             3ss gløgg             /   3 cucharas de "gløgg"
           1ss honning           /      1 cuchara de miel
            1ss sukker            /     1 cuchara de azucar
         ca 20g mandler        /     ca.20g de almendras
      ca 20g hasselnøtter     /     ca 20g de avellanas 
      ca20g pistasjenøtter    /     ca 20g de pistachos

Begynn med å legge gelatinplatene dine i bløt i kaldt vann i ca 10 minutter. Deretter deler du vaniljestangen din i to og har den i en tykkbunnet kjele sammen med fløten og sukkeret. Kok opp blandingen  og la den så trekke i ett par minutter. Klem så vannet ut av gelatinplatene dine og rør dem ut i fløteblandingen, til de er helt oppløst.
 Til slutt har du i safranen og rører godt om til den er helt oppløst. Sil så røren og hell den opp i porsjonsglass eller porsjonsformer. Jeg fordelte min safranspannacotta i 6 serveringsglass, det ble en passe stor porsjon syntes jeg. Sett så serveringsglassene kaldt i kjøleskapet til pannacottaen stivner, det tar 3-4 timer, men den kan fint stå natten over også.
 Deretter er det tid for å forberede bjørnebærene dine. Jeg brukte frosne bjørnebær men det går fint med friske også. Ha bjørnebærene i en kjele , ha deretter i gløggen, honningen og sukkeret også. La det hele få ett oppkok og mos så bjørnebærenen med en gaffel , før du lar det koke i ett par minutter. Mens det koker, finhakker du mandlene,pistasjenøttene og hasselnøttene dine, deretter har du dem i kjelen også.
 Bland det hele godt, la det avkjøles før du fordeler det over pannacottaen. De gløggmarinerte bjørnebærene kan godt være lunkne, men ikke kokende når du heller dem over pannacottaen. Så gjenstår det bare å servere å nyte,juledessert til fingertuppene dette her.
 Om du prøver blir jeg veldig glad om du forteller meg hvordan det gikk. Følg meg gjerne på instagram ,Bakemester Snipp heter jeg der også.
                                     Ha en fin romjul videre!

|

jueves, 26 de diciembre de 2013

Peppermint patties

Peppermynte er en smak jeg forbinder med julen og husker at min bestemor alltid hadde en eske After Eight på bordet i julen. Vel disse peppermint patties ligner på after eight i smaken,selvom formen er en annen, så om du liker After Eight liker du garantert disse. Jeg syntes de smakte helt nydelig.
  Oppskriften jeg tok utgangspunkt i fant jeg hos Manuela på Passion for baking, men jeg fikk ikke min melismasse til å henge sammen når jeg fulgte hennes oppskrift ,så min versjon ble tilpasset underveis. Om du vil prøve trenger du følgende til ca 40 peppermint patties,

               500g melis                 /         500g de azucar glace
                60g smør                   /           60 g de mantequilla
  ca.12 ss kondensert søt melk  / ca.12 cucharas leche condensada
           2ts vaniljeekstrakt            /   2 cucharaditas esencia de vanilla
   3 dråper peppermint essens    /       3 gotas escencia de menta
         250g mørk sjokolade          /         250g de chocolate negro

Ha melisen din i en bakebolle og ha i smøret. Smøret må være romstemperert eller gjerne enda varmere, mitt var på vei til å begynne å smelte og da gikk det veldig lett å røre det ut i melisen. Ta hendene til hjelp om det trengs for å få blandet smøret og melisen helt.
 Deretter hadde jeg i peppermynte essensen, min er fra LorAnns og er veldig sterk , så det hold med 3 dråper, her må du nesten smake deg frem da styrken på disse essensene varierer veldig. Deretter hadde jeg i en og en spiseskje med søt kondensert melk. I orginaloppskriften stod det 4 ss men jeg var ikke i nærheten å ha noe som lignet på en deig etter 4 ss, så jeg fortsatte å tilsette spiseskjeer, og jeg måtte ha i 12 til slutt for å å en fast deig. 
Mitt råd blir derfor ,ha i en og en spiseskje og smak og elt deg frem til riktig antall for deg. Deigen skal være hard og fast og lett å trille til kuler når den er ferdig. Jeg brukte så forskjellige silikonformer til å forme hjerter,halvkuler og blomster av mine peppermint patties, men i ettertid ser jeg at det hadde vært like greit å bare trille dem til kuler, for da jeg fikk dekt dem med sjokoladen , kan man knapt se at de skal forestile blomster og hjerter.
Uansett hvordan du velger å forme dem skal de nå stå i ca 30 minutter i fryseren. I mellomtiden smelter du sjokoladen din, enten over vannbad, i mikroovnen eller som meg i en sjokoladesmelter.Når de 30 minuttene er over , "bader" du hver enkelt pattie i sjokolade, før du setter dem på ett bakepapirkledt brett til sjokoladen stivner.
 Om du vil er nå peppermint pattisene ferdige, men jeg klarte ikke å dy meg ifra å dekorere litt med farget sjokolade i rødt og grønt, men det er helt valgfritt, men jeg synes nå det ble veldig dekorativt og fint. Eller er ett annet alternativ å dyppe dem i litt kokos før sjokoladetrekket stivner helt. 
Uansett hvordan du dekorere dem så smaker de nydelig. Disse blir også min vertinnegave i år om jeg skulle trenge det,også fordi jeg er den eneste her i huset som spiser disse og de er farlig fristende så om jeg har de i hus ender jeg med å spise opp alle som en og da må jeg vel brått kjøpe meg nye bukser på januarsalget. Håper du fikk lyst til å prøve!
                               Ha en fin romjulsdag videre!


martes, 24 de diciembre de 2013

Julekake 2013

Hvert år bakes det i en eller annen annledning julen kake,i år ble jeg spurt om å bake en "julekake " til ett julemarked  og jeg sa selvsagt ja til det. Denne kaken er jeg 100% fornøyd med når det gjelder smak, jeg fikk også mange kommentarer under julemarkedet på at det smakte fortreffelig.
Utseende på kaken derimot var jeg ikke så fornøyd med, denne kaken ble veldig ujevn og dermed ble dekoren det også, men men ikke alt som går like bra hver gang. Om du vil prøve deg på en fortreffelig kake som smaker jul trenger du følgende til kakebunnen;

                  3egg                   /              3 huevos
              3dl sukker              /            3 dl de azucar
               75g smør               /        75g de mantequilla
                1dl melk                /           1 dl de leche
           3ts bakepulver          /  3 cucharaditas de levadura royale
   3ts pepperkakekrydder   /           3 pepperkakekrydder
      0,5dl mandarinjuice      /       0,5dl zumo de mandarina
                4,5dl mel              /          4,5dl de harina

Begynn med å smelte smøret ditt og la det avkjøles litt. Press saften ut av 2 eller 3 mandariner til du har 0,5dl væske. Visp egg og sukker hvitt, bland det smeltede smøret med melken og mandarinjuicen,og ha deretter blandingen i eggblandingen din litt etter litt.
 Bland så alle de tørre ingrediensene dine og sikt dem inn i røren . Ha så røra i en smurt 20 cm form og stek den i nederste delen av ovnen på 175 grader i 40-50 minutter. Avkjøl kaken helt på rist . Fyllet i kaken denne gangen var Mandarinmousse som du finner oppskriften på her,samt hakkede mandler,nøtter,sjokoladeknapper og hermetiserte mandarinbåter.
Jeg delte kakebunne i tre deler og hadde på to lager med fyll. Det er viktig at du lar moussen få tid til å stivne ordentlig før du fortsetter med å dekorere kaken. Den trenger ihvertfall ett par timer i kjøleskap. Jeg har alltid kakebunnen tilbake i kakeformen før jeg fyller opp lagene, slik holder den bedre formen mens moussen stivner. 
 Det gjør det også letter å holde kaken rett, normalt sett, men denne gangen ble altså min skjev og rar, vet ikke helt hva som skjedde men, men godt smakte det så da ser jeg meg fornøyd med det denne gangen. Jeg skulle trekke og dekorere kaken min med sukkerpasta , så da måtte den smøres opp med smørkrem.
 Jeg brukte min vanlige oppskrift på smørkrem som du finner her på bloggen, men jeg tilsatte 2 ts kanel i smørkremen denne gangen, og det var særdeles vellykket. Så ble kaken trekt med hvit sukkerpasta.Jeg brukte så grønn sukkerpasta til å stikke ut  grønne blader for å forme til en julekrans rundt kaken.
Det gikk med en masse blader men jeg tenkte jo flere jo bedre. Kransen ble skjev og rar da selve kaken var det,så jeg ble ikke så veldig fornøyd med denne dekorasjonen , men jeg hadde ikke tid til å starte på nytt så da ble det som det ble. 
På bunnen av kaken lagde jeg ett rødt kantebånd , og så pyntet jeg med noe røde bær og sølvperler. Ideen var at kaken skulle symbolisere en julekrans. Hvorvidt jeg lyktes med det eller ikke får dere bedømme, men som sagt smaksmessig var dette en av de beste kombinasjonene jeg har hatt i en kake. Det rett og slett smakte jul. Vel verdt ett forsøk.
Vil samtidig passe på å ønske alle mine lesere en riktig god jul. Håper dere får en toppen julefeiring i dag, med masse god mat og godt selskap.
Kos dere og nyt maten og selskapet, så ses vi her inne i romjulen. 
                                Ha en fredfylt julaften !



domingo, 22 de diciembre de 2013

Mors sirupskaker

Dette er en gammel favoritt hentet fra min mormors kokebok ,sirlig nedskrevet med snirklete nesten uleselig håndskrift, blir det noe nesten hellig over å bake disse. De er trolig også min ubestridte favoritt bland alle julekaker og det er også en veldig sentimental småkake for meg, da en bit holder for å bli tatt tilbake til mormors kjøkken og julen der.
Denne dedikererer jeg helt og holdent til min kjære mor ,så håper jeg hun blir stolt og smiler litt der oppe i skyene. Om du vil prøve min favoritt trenger du følgende;

              100g smør          /          100g de mantequilla
             ca 500g mel         /           ca 500g de harina
             200g sukker         /             200g de azucar
                2ts natron           /    2 cucharaditas de bicarbonato
                2ts kanel            /        2 cucharaditas de canela
        2,5ts malt ingefær     /       2,5cucharaditas de jenjibre
              1dl lys sirup         /              1dl de sirope
                 1dl fløte              /             1dl de nata

Sett ovnen din på 180 grader.Begynn med å smelte smøret ditt og la det avkjøles litt. Ha mel,kanel,natron,ingefær og sukker i bakebollen din og pisk på lav hastighet mens du blander inn det smeltede smøret.
 La det piskes godt før du har i fløten og til slutt har du i sirupen. Deigen blir ganske så seig , og det kan hende du må bruke litt mere mel for å få den til å henge ordentlig sammen.
Ha så deigen over på ett melet bakebord og kjevl den ut ganske så tynt. Stikk ut runde kaker og legg dem på en bakepapirkledt stekeplate. Du bør ha litt avstand mellom hver kjeks ,da de siger litt ut under stekingen.
 Stek dem så midt i ovnen i 8-10 minutter. De skal kun bli litt lyse i kantene så følg med underveis. La dem ligge på stekeplaten en 5 minutters tid før du flytter dem over på rist og avkjøles ferdig der. 
Jeg fikk ca. 50 kjeks ut av denne oppskriften Som sagt min ubestridte favoritt og noe av det jeg mest forbinder med min barndoms jul. Smaker nydelig, og er herlig seige å spise. Håper du fikk lyst til å prøve,la meg gjerne gå høre hvordan det gikk om du så gjør. 
                            Ha en fin bitte lille julaften videre!

viernes, 20 de diciembre de 2013

Juletapas; Bocaditos de coles de bruselas y chorizo

Dette er definitivt juletapas og denne enten elsker du eller så hater du den, det kommer helt ann på hvilket forhold du har til rosenkål. For denne tapasen er definitivt for rosenkål elskere,så får dere som ikke liker rosenkål ha meg unnskyldt.
 Bocaditos betyr at man skal kunne spise tapasen i ett jafs, så disse tapasene er ganske så små, men jeg synes nå de smaker fortreffelig,og lite sier vel mere jul en rosenkål. Om du ble fristet trenger du følgende for å prøve;

    ca 200g rosekål          /    ca 200g de coles de Bruselas
    ca 100g chorizo          /            ca 100g de chorizo
     1 hvitløksfedd             /              1 diente de ajo
       1 tørket chili              /                  1guindilla
          olivenolje                /              aceite de oliva
      philadelfiaost             /            queso philadelfia
      1 fin baguette             /             un poco de pan
   evnt litt rød paprika       /               pimiento roja
         tannpirkere              /                   palillos

Begynn med å vaske og rense rosenkålen din godt, kok den så i lettsaltet vann i 10 minutter. 
Hvor mye rosekål du bruker , kommer ann på hvor mange tapas du vil ha, en rosekål blir til to tapas, husk at disse skal være små munnfuller, så beregn deretter. Når rosenkålen er ferdig kokt heller du av vannet og lar dem avkjøles ett minutt eller to, til du klarer å dele dem i to. Ha så olivenolje, hvitløksfedd, litt oppskjært chorizo og en hel tørket chili i en stekepanne og varm det hele opp. Deretter har du i de halve rosenkålene dine i stekepannen og lar dem stekes i ca 10 minutter, vend på dem av og til.
I mellomtiden skjærer du tynne skiver av baguetten din, en skive pr halve rosenkål. Smør philadelfiaost på baguettskiven og legg på en skive med chorizo. Husk å ta av det tynne skinnet chorizoen har på utsiden, det er ikke noe behagelig å spise. Deretter om du vil, det trengs slettes ikke, kan du skjære ut små stjerner av rød paprika, blir jo litt julesvung over tapasen da.
Til slutt legger du en halv rosenkål på toppen , hold det hele sammen med en tannpirker, tre også på paprikastjernen om du har det. Deretter er det bare å nyte, som sagt jeg synes rosenkål er veldig godt, men vet det er smak og behag.
 Denne tapasen bør serveres varm , men alt det andre kan jo forberedes i forveien og å legge på rosenkålen tar ikke lange stunden så det er allikevel ganske raskt gjort. Håper du fikk lyst til å prøve.
                                  Ha en fin førjulsdag videre!

jueves, 19 de diciembre de 2013

Amerikanske Christmas sugar cookies

Hvert år bytter jeg ut ett eller to av de tradisjonelle norske syv slagene og prøver noen nye småkaker til jul. Denne gangen falt valget på disse amerikanske christmas sugar cookisene som jeg fant pinterest. Da en del av de opprinnelige ingrediensene ikke er å få tak i her i spania,ble oppskriften omgjort en del underveis og reultatet ble særdeles vellykket.
 Dessuten er de veldig fine å se på,de lyser opp på en mørk vinterkveld. Om du vil prøve ett ikke så tradisjonelt slag til jul i år ,trenger du følgende til min sugar cookies oppskrift;

        180g sukker           /                   180g de azucar
          225g smør            /               225g de mantequilla
   2ts vaniljeekstrakt       /    2 cucaraditas de extracto de vanilla
         120g melis             /              120g de azucar glace
              2 egg                 /                        2 huevos
    0,5dl solsikkeolje       /               0,5dl de aceite de girasol
       1dl olivenolje            /                  1dl acite de oliva
           3ts kanel               /            3 cucharaditas de canela
           0,5ts salt               /              0,5 cucharadita de sal
   1,5ts kardemomme     /      1,5 cucharadita de cardamomma
       1ts bakepulver         /       1 cucharaditas de llevadura royal
    1ts cream of tartar      /        1 cucharadita de cream of tartar
      3ss brunt sukker       /          3 cucharas de azucar moreno
         ca.600g mel           /                    ca 600g de harina

Til å dekorere trenger du;

       rød pastafarge        /         colorante rojo
     grønn pastafarge      /         colorante verde
             sukker                /            azucar

Begynn med å sette ovnen din på 180 grader. Ha så smør, sukker og vaniljeekstrakt i en bolle og pisk det hvitt og luftig.
Ha så i ett og ett egg,pisk godt mellom hvert egg. Deretter har du i olivenolje,solsikkeolje og melis vekselvis. Bland så alle de resterende tørre ingrediensene dine sammen i en bolle og ha dem i litt etter litt til du får en fast ,kremete deig. Det kan hende du trenger litt ekstra mel for å få den rette konsistensen på deigen ,se det ann litt. 
Deretter er det bare å starte å rulle kuler, dette er en stor deig og det blir ca 60 sugar cookies. Legg ca 12 sugar cookies på hvert stekebrett. Deretter må du gjøre klar sukkertoppingen som skal på cookisene før de skal i ovnen. Ha sukker i to skåler og bland i pastafarge, rør godt til pastafargen er blandet ut og alt sukkeret har tatt farge. Deretter trenger du ett vanlig kjøkkenglass. Fukt bunnen på kjøkkenglasset litt, dypp bunnen i skålen med det fargede sukkeret,press så bunnen på glasset ned på deigkulene slik at de blir flate og sukkeret fester seg på dem. Om sukkeret ikke fester seg godt nok, vasker du glasset og fukter bunnen igjen.
Stekes så midt i ovnen i 10-13 minutter til de begynner å bli gyllene i kantene. Ha dem så over på rist og la dem avkjøles. Du kan selvsagt bruke andre farger på sugar cookisene,bar å bytte ut pastafargene, men rødt og grønt er jo julefargene da.
Som sagt stor suksess ble disse cristmas sugar cookies, og det er mange som har smakt dem for disse fikk være med meg på julemesse her i spania og det ble ikke mange med hjem igjen.
Fine å ha med som gaver i julen er de også, håper du fikk lyst til å prøve litt utadisjonelle julekaker. Blir glad om du legger igjen en liten kommentar her inne om du prøver.
                                Ha en fin førjulsdag videre!