lunes, 31 de diciembre de 2012

Juletrebrød

Jeg vet at mange har koldtbord,tapas eller spleiselag på nyttårsaften, en fin fin måte å prøve forskjellige retter på , og slik unngår man at en person blir sittende fast på kjøkkenet. Om du skal ha selskap selv , eller om du skal bidra med noe er dette juletrebrødet ett hett tips.
 Tar seg veldig godt ut på bordet og smaker godt også, og brød må man jo ha oppi alt dette. Om du vil prøve trenger du til ett juletrebrød følgende;

             50g gjær               /     50g de levadura fresca
           100g smør              /       100g de mantequilla
              5dl melk               /               5dl de leche
               1ts salt                /         1 cucharadita de sal
             ca 1,4l mel             /            ca 1,4dl de harina
        rød konditorfarge       /                 colorante rojo
      grønn konditorfarge      /                colorante verde

Sett ovnen din på 200 grader.  Begynn med å smelte smøret ditt. Smuldre gjæren i bakebollen.
Bland sammen melken og det smeltede smøret til væsken er 37 grader. Hell blandingen over gjæren , tilsett saltet og rør til gjæren er oppløst. 
Ha i melet litt etter litt mens du elter, mens deigen ennå er klissete tar du ut 1 eller 2dl med deig over i en annen bolle. Ha så i grønn konditorfarge i den store deigen og rød konditorfarge i den lille deigen. Jeg brukte pastafarger fra Wilton.
 Hvor mye konditorfarge du trenger , kommer ann på hvor sterk farge du vil ha på brødet. Elt en stund til fargene er jevnt fordelt i deigen, deretter fortsetter du å tilsette mel litt etter litt og elter videre til deigen blir smidig og slipper bakebollen.
 Dekk så til bollene dine med ett håndkle og la deigen heve i 30 til 40 minutter. Når deigene er ferdig hevet har du dem på ett melet bakebord, elt dem smidige. Så deler du opp den grønne deigen din i 16 like deler , rull så alle delene til kuler og legg dem på ett bakepapirkledd bakebrett slik at de former ett juletre.
 Ta så den røde deigen og trill noen mindre kuler av den, plasser deretter de røde kulene litt rundt omkring på juletreet ditt. Jeg trykket også ut en stjerne av den røde deigen. Jeg penslet så juletrebrødet med litt vann, før det stekes på nederste rille i ovnen i ca. 45 minutter.
 Følg med på slutten av steketiden, brødet er ferdig når du hører en hul lyd når du banker på undersiden av brødet. La det avkjøles litt på stekebrettet før du flytter det over på rist til det blir helt kaldt. Brødet er helt klart best samme dagen som det lages, loffesmak var den følelsen jeg fikk. Du kan også fryse brødet, men det blir en anelse tørrere når det tines opp. 
En sikker hit hos barna om de er i nærheten,dessuten er det kjekt med brød som kan brytes ,da trenger man jo ikke å ha en farlig kniv i nærheten. Håper du fikk lyst til å prøve.
         Ha en knall nyttårsaften, så ses vi her inne på det nye året!

sábado, 29 de diciembre de 2012

Myk pepperkake

Mer typisk enn pepperkaker nå i julen skal man vel lete lenge etter, hadde lyst til å prøve en myk variant i år, og det angret jeg ikke på. Kjempegod var den og fin å ha med på romjulskaffe eller å servere om det er du som får gjester.At den er veldig rask og enkel å lage er jo også en stor fordel. 
Om du vil prøve trenger du følgende til en myk pepperkake;

                     2 egg                      /                     2 huevos
                 3dl sukker                  /                 3 dl de azucar
                    3dl mel                    /                  3dl de harina
             2ts bakepulver              / 2 cucaraditas de levadura royale
                  1ts kanel                   /         1 cucaradita de canela
      2ts pepperkakekrydder      /      2 cucharaditas de especies
        1/2 ts kardemomme         /  1/2 cucaraditas de cardamomma
              1/2 ts ingefær              / 1/2 cucaradita de jenjibre en polvo
                100g smør                 /             100g de mantequilla
                 1,5dl fløte                  /                   1,5dl de nata

Sett ovnen din på 175 grader. Begynn så med å smelte smøret ditt slik at det avkjøles litt. Visp deretter sukker og egg luftig. Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle. 
Visp så inn det smeltede smøret i sukkerblandingen din,la det blandes godt.
 Deretter sikter du inn de tørre ingrediensene, mens du visper på laveste hastighet. Duften som sprer seg i kjøkkenet mens du gjør dette kan bare karakteriseres som jul.Til slutt har du i fløten. 
Hell røren i en form som du smører og som har bakepapir i bunnen. Kaken stekes så på midterste rille i ovnen i ca 45 minutter. Bruk en stekepinne for å sjekke om den er ferdig stekt. 
La den avkjøles en stund i formen før du tar den ut og lar den bli kald på rist. Kan fint spises varm,muligheten for at du ikke klarer å la være å ta en bit når den kommer ut av ovnen er stor. Du er herved advart.
Jeg pyntet den med litt melis før jeg serverte den. Smaker pepperkake og blir utrolig myk og god, veldig godt likt av de minste i huset.
                                Ha en fin romjul videre!

jueves, 27 de diciembre de 2012

Barnesjokolade

Barna står som regel i sentrum i julen når det gjelder det meste, og slik synes jeg det skal være. En ettermiddag hadde vi sjokoladeverksted hjemme , hvor de små i huset fikk lage sin egen sjokolade eller rettere sagt ,smaksette sin egen sjokolade.
 Veldig populært selvom det kanskje ble litt vel mange smaksprøver. Resultatet ble krokansjokolade og hvit sjokolade med mørke sjokoladeknapper. Veldig gode ble de og de kan selvfølgelig fint spises av voksne også. Hva du trenger her er litt hipp som happ, bruk det du har i skuffer og skap. Kakestrøssel,smågodt,cornflakes, nonstop,sjokoladeknapper,tørket frukt, nøtter kort sagt det barna dine måtte like.
 Og selvfølgelig trenger du sjokolade, vi brukte melkesjokolade og hvit sjokolade.Silikonformer er også kjekt å ha , men det går fint med isbitformer om det skulle knipe. Dette er kanskje mer en ide enn en oppskrift , men det er kanskje greit med en ide til hvordan aktivisere barna innimellom slagene når det er bikkjekaldt ute.
 Om du vil ha sjokoladene akkurat som oss trenger du;

           200g hvit sjokolade          /   200g de chocolate blanco
         100g melkesjokolade        /   100g de chocolate de leche
                     krokan                 /               crocanti
      mørke sjokoladeknapper    /     perlitas de chocolate negro

Begynn med å smelte sjokoladen din i mikroovnen eller over vannbad, eller om du er så heldig som meg i en spesiell sjokoladesmelter . (Nyttig julegave fra min søster ett år, kanskje noe å sette på ønskelisten neste år) Mens sjokoladen smeltet benyttet vi tiden til å legge diverse kakestrøssel i bunnen på silikonformene våre, slik at sjokoladebitene blir pene på toppen når de er ferdige.
 Første vending lagde vi med hvit sjokolade i blomsterformer, vi fylte formene halvfulle med hvit sjokolade deretter dyttet vi inn mørke sjokoladeknapper før vi fylte opp med hvit sjokolade. 
Sett så silikonformene i fryseren en 10 minutters tid slik at de stivner, deretter er det bare å "poppe" dem ut og sjokoladen er ferdig til spising. 
Neste ladning ble laget med en blandig av hvit sjokolade og melkesjokolade etter ønske fra 5 snart 6 åringen. Hun syntes det var gøy å se fargene som blandet seg når sjokoladen smeltet.
Når sjokoladen hadde smeltet hadde vi i ett par spiseskjeer med krokan. Deretter ble hjerteformene fylt og satt inn i fryseren de også. De ferdige hjertene ble veldig julete og datterens favoritt.
Som sagt regn med mye smaksprøver, og at de minste trenger litt hjelp med den varme sjokoladen. Jeg har litt sjokolade i en plastkopp til hver, den blir litt kaldere og det er enklet for de små hendene å helle litt i hver form. 
Jeg rakk å redde noen sjokolader som ble pent pakket inn i cellofanposer, vi satt på en liten rød julesløyfe og datteren hadde fiks ferdig julegave til to av venninnene. Håper dere likte ideen og husk her er det bare fantasien og smaksløkene som setter grenser. Lykke til!
                                 Ha en fin romjulsdag videre!

lunes, 24 de diciembre de 2012

Julenissen i pipa kake

Kake passer til alle annledninger og selvfølgelig også i julen, her kommer julenissen i pipa kaken min som en morsom variant å servere i julen eller kanskje på selveste julaften. Dette er en to fluer i en smekk kake,både morsom og god.
Om du vil prøve trenger du følgende til kakebunnen;

          3egg               /                       3 huevos
  3 kopper sukker    /                3 tazas de azucar
       225g smør        /              225g de mantequilla
    2ts bakepulver    /    2 cucharaditas de levadura royale
        3ss kakao       /               3 cucharas de cacao
    1,5kopp melk     /                  1,5 taza de leche
    4 kopper mel      /                  4 tazas de harina

Sett ovnen din på 200 grader. Begynn så med å smelte smøret og la det avkjøles litt. Ha sukker og egg i bakebollen og pisk til du har en luftig eggedosis. Ha så i resten av ingrediensene og pisk det hele godt sammen. 
Ha så røren i en smurt og bakepapirkledt langpanne. Stekes så på 200grader midt i ovnen i 25-30 minutter. La kaken avkjøles litt i langpannen før du flytter den over på rist.
Jeg delte så kaken i seks like store firkantede biter,som jeg igjen delte på midten slik at jeg fikk 12 like store biter. Da jeg så begynte å sette sammen kaken fant jeg fort ut at det ville bli altfor høyt om jeg brukte alle delene så det holdt med halvparten, resten frøs jeg ned til en annen kake. Fyllet denne gangen var jappsjokoladefluff, bringebær,maltesers, non stop og krokan. 
Hvordan man lager jappsjokoladefluff finner du fremgangsmåten på her. Så var det bare å begynne å stable og fylle med jappfluff og godsaker. 
Jo høyere kaken ble jo reddere ble jeg for at den skulle falle sammen, da kom mannen i huset med ett genialt innspill, stikk inn noen av de tregrillpinnene vi har så blir den stødigere.
Som sagt så gjort og dermed var jeg litt roligere og kaken betraktlig stødigere.
Da kaken hadde fått alle sine 6 etasjer stablet opp , var det klart for å trekke kaken, først med sjokoladesmørkrem som du kan finne oppskriften på her på bloggen..
Vær nøye når du tar på smørkremen , det er den som gjør at man får ett pent og flatt resultat når du legger på sukkerpasta lokket,så ta deg god tid når du legger på smørkremen, la den bli jevnt fordelt. Bruk en liten spatula om du har,det gjør jobben lettere.
Deretter pleier jeg å la kaken stå i en 20 minutters tid i kjøleskapet slik at smørkremen blir litt stiv. Neste steg er å trekke kaka med sukkerpasta, jeg brukte rød denne gangen fordi det er jul og fordi kaka skulle se ut som en mursteinspipe.
Neste steg var å skjære ut en haug med like store brune sukkerpasta murstein, så brukte jeg vann til å lime dem på den røde sukkerpastaen slik at det så ut som en mursteinspipe.Så formet jeg beina til julenissen som jeg stakk ned på tregrillspydene som stakk litt opp av kaken, Jeg bøyde dem slik at det så ut som julenissen sprellet litt med beina.
Til slutt formet jeg julenissens lue som jeg satt på toppen av pipa, slik at det så ut som den hadde falt av på vei ned igjennom pipa. Jeg syntes kaka var litt "naken" så jeg stakk ut noen store snøkrystaller av hvit sukkerpasta som jeg la på toppen av kaka.
Det så ut som det hadde falt litt snø på toppen av kaka og dermed ble det mere liv i kaka, veldig enkelt dekorert men allikevel morsomt og stor suksess hos de minste.
Dette var en veldig morsom kake å lage , dessuten smakte den veldig godt. Kombinasjonen av de ulike fyllene var velllyket og de passet godt sammen.
Håper du ble inspirert til å prøve nå, fin å servere til julekaffen eller kanskje som dessert. Eller kanskje til selveste nissefar istedet for grøt.
                                 Ha en strålende julaften!

domingo, 23 de diciembre de 2012

Julekake

Ingen jul uten julekake med brunost,eller enda bedre med en kald ribbebit på , det er luksus det. Denne oppskriften har jeg brukt etter jeg flyttet til Spania og den skuffer ikke. Brødene blir veldig saftige og gode, dessuten holder de seg godt ett par dager, de kan også fryses.
Det eneste er at det hele tar litt tid ,men det er det verdt synes jeg.  Om du vil prøve trenger du følgende:

              75g gjær           /           75g levadura fresca
            250g smør         /           250g de mantequilla
              5dl melk           /                    5dl de leche
            2dl sukker          /                   2dl de azucar
   1,5ts kardemomme   /    1,5 cucharadita de cardamomma
               1ts salt            /               1 cucharadita de sal
             ca1,7l mel         /                 ca 1,7l de harina
           3-5dl rosiner       /                   3-5dl de pasas
                  egg               /                            huevo


Begynn med å sette smøret ditt til smelting ,imens smuldrer du gjæren din i bakebollen. Ha så i sukkeret, kardemommen og saltet i bollen sammen med gjæren.
Bland så det smeltede smøret sammen med melken og om nødvendig varm væsken opp til 37 grader. Ha så væsken i bakebollen og rør godt til gjæren og sukkeret har løst seg opp. Sett så eltekroken på maskinen din og ha i ca halvparten av melet. Arbeid deigen blank og smidig,men bruk altså ikke alt melet,  strø litt mel over deigen,dekk så til deigen din med ett kjøkkenhåndkle og la den heve i ca 30 minutter.
Så er det tilbake til eltingen, ha i resten av melet sammen med rosinene dine og elt deigen helt ferdig. Deigen du har skal nå være ganske fast. La så deigen heve en gang til i 30-40 minutter. 
Nå kan du velge hvor mange julekaker du vil ha, deigen holder til to store eller fire små, jeg lager vanligvis 4 små, slik har jeg noen å gi bort også. Del altså deigen din i 2 eller 4 like store deler, som du former til runde kaker. Legg dem så på en bakepapirkledt stekeplate. Jeg skjærer så ett par snitt i ytterkanten av kakene og trykker dem litt ned i midten.
 Så er det tid for nok en times heving under kjøkkenhåndklet. I mellomtiden setter du ovnen din på 225 grader slik at den er ordentlig varm når du skal igang med stekingen. Før du setter dem i ovnen pensler du dem godt med en blanding av egg og vann.
Stek så kakene i nedre del av ovnen på 225 grader i 5 minutter, deretter skrur du ned temperaturen til 175 grader og steker videre i 35-40 minutter. Kakene er ferdige når du hører en hul lyd når du banker på undersiden av dem.
Avkjøl så kakene dine på rist under ett kjøkkenhåndkle. Kakene skal så hvile en dag før du kan begynne å nyte dem, men tro meg det er verdt all ventingen.
Norsk juletradisjon på sitt beste som ikke overraskende er veldig populær hos spanjolene også. Håper du ble fristet til å prøve,som sagt ikke vanskelig man trenger bare litt tid.
                                       Ha en fin lille julaften!