Jeg trekker de fleste kakene mine med hjemmelaget sukkerpasta. Jeg liker veldig godt å bruke marsipan også men det er det umulig få tak i her i Spania, man får marsipan men den er da ferdig formet i figurer og med fyll og da kan den jo ikke brukes til å trekke kaker med. Sukkerpasta får man kjøpt men da i spesial butikker i Madrid eller andre store byer, eller den kan bestilles på internett. Men dette blir gjerne veldig dyrt og dessuten smaker ikke disse sukkerpastaene noe særlig. Løsningen for meg har da blitt at jeg lager min egen sukkerpasta.
Jeg synes den smaker 100 ganger bedre og den er elastisk og fin å jobbe med, dessuten holder den seg i flere uker. Oppskriften har jeg fra Erika på http://bakgladje.blogspot.com/ som har en super blogg og som dessuten alltid er behjelpelig med å svare på spørsmål og hjelpe en nykommer som meg. Super dame men en super blogg.
Her har du oppskriften;
1ss gelatinpulver / 1 chucara de gelatina neutro en polvo
0,6 dl kalt vann / 0,6 dl aqua fria
1,25dl hvit sirup / 1,25dl de sirope blanco
1 ss glyserol / 1 cuhara de glicerol
2 ss solsikkeolje / 2 cuhcaras de aceite de girasol
800 - 900 g melis / 800 - 900g de azucar glace
Begynn med å blande gelatinen i det kalde vannet, la det stå i ca. 5 minutter til blandingen stivner.
Deretter trenger du en kjele med vann i , sett bollen med gelatinen oppi over vannet i kjelen men ikke la bollen være nær vannet. Varm opp vannet og rør runt i gelatinen til dampen fra vannet under gjør at den "smelter" og oppløser seg.
Nå tilsetter du sirupen og glyserolen og rører det hele godt sammen. Så rører du inn solsikkeoljen og eventuellt smaktilsetning om du ønsker det, før du tar det hele av varmen.
Jeg pleier å tilsette ett par dråper av LorAnn oils med champagne smak, det gir en ekstra piff til sukkerpastaen, men det er ikke nødvendig. La det hele avkjøles litt før du setter eltekroken på kjøkkenmaskinen din. Ha i melis litt etter litt og kjør maskinen på lav hastighet ellers blir det en sky av melisstøv rundt deg, det kan jeg si av erfaring. Selve massen blir veldig klissete, men den skal være slik.
Den tørker ut litt når den ligger en stund og dessuten kan du bare ha i litt mere melis når du bruker den om den skulle være for klissete. Pakk sukkerpastaen inn i plastfolie og oppbevar den i en tett plastboks.
Sukkerpastaen er best å jobbe med om den får hvile ett par dager før du bruker den. Oppbevares i romstemperatur og siden den nesten bare består av sukker holder den seg i opptil flere uker.
Ha en fin bakedag!
I dag er det den store vaffeldagen og det har blitt spist store mengder vafler her i huset. Med to syke barn falt vafler til frokost i smak ,for apetitten den er det så som så med hos de to små om dagen. Denne gangen ble det en gammel favoritt med bringebær og mørk sjokolade, absolutt ikke å forakte ,smakte nydelig, og servert med blåbærsyltetøy ,ferske blåbær og jordbær får du skogsbærvafler.
Vafler er dessuten en personlig favoritt, og vaffeljern sto høyt på ønskelisten da vi giftet oss her i Spania, det er jo ikke å oppdrive her på de sydligere breddegrader. En skam spør du meg. Heldigvis fikk jeg vaffeljern i bryllupsgave og det blir flittig brukt, det passer liksom alltid med vafler. Siden temaet for Månedens søtsak hos Søta Saker er personligt , får denne vaffelfavoritten bli mitt bidrag. Om du vil prøve trenger du følgende;
100g smør / 100g de mantequilla
4dl mel / 4dl de harina
0,5ts salt / 0,5ts salt
1ts bakepulver / 1 chucaradita levadura
1ts vaniljesukker / 1 chucaradita de azucar avanillado
5dl melk / 5dl de leche
2 egg / 2 huevos
125g bringebær / 125g de frambuesas
mørk sjokolade / chocolate negro
Begynn med å smelte smøret og la det avkjøles. Ha alle de tørre ingrediensene i en bolle og bland dem godt. Tilsett melken litt etter litt mens du rører kraftig slik at de ikke blir noen melklumper i vaflene dine. Ha deretter i det nå avkjølte smøret, pisk også det godt inn , før du pisker inn ett og ett egg. Kjør bringebærene dine i en blender til du får bringebærpure, ha de så i røra . Riv den mengden mørk sjokolade som frister over røra og rør det godt inn, ett lite tips jo mere sjokolade jo bedre.
Jeg pleier å la røra stå å svelle i ca.30 minutter før jeg steker vaflene, om det er nødvendig vet jeg faktisk ikke, det var ett triks som bestemoren min alltid fulgte så jeg tør liksom ikke la være å la den stå litt før jeg begynner å steke.
Så er det bare å steke i vei , med denne oppskriften pleier jeg ikke å smøre jernet før jeg steker. Avkjøl vaffelplatene på rist eller spis dem rykende varme, begge deler er like godt. Det blir ca 8 plater av denne røren.
Noen rakk å avkjøle seg i dag , mens andre gikk rett fra vaffeljernet og ned i sultne mager. Disse synes dessuten husets 4 snart 5 åring det er stor stas å spise , siden bringebærene gir en lett rosa farge til vaflene, er dette ifølge henne prinsessevafler. Prinsesser eller ei disse er verdt ett forsøk om du liker vafler , og det gjør vel alle.
Ha en fin vaffeldag videre!
Fortsetter med oppskrifter på muffinsene og cupcakes som ble servert på karnevalsfesten. Det var som du sikkert har skjønt en del forskjellige, med så mange gjester måtte det en del til.
Disse mandarin og sjokoladecupcaksene var i utgangspunktet mest tiltenkt barna , men de gikk også ned på høykant hos de noe eldre gjestene, så de kan annbefales.
Til ca. 16 muffins trenger du følgende:
100g smør / 100g de mantequilla
2 egg / 2 huevos
1,5dl sukker / 1,5dl de azucar
2ts bakepulver / 2 chucaradita de levadura
1ts vaniljesukker / 1 chucaradita de azucar avanillado
2dl mandarinsaft / 2 dl zumo de mandarinas
finrevet skall av 2 mandariner / la cascara de 2 mandarinas
4dl mel / 4 dl de harina
en klype salt / un pinco de sal
150g fargede sjokoladeknapper / 150g de lacasitos
Sett ovnen din på 200 grader. begynn så med å finrive skallet av to mandariner, bruk ett zesterjern. Press deretter ut saften av mandarinene dine til du får 2 dl, jeg trengte 4stk.mandariner, men nå er de spanske mandarinene betydlig større og saftigere enn de du får kjøpt i norge, så ta høyde for at du trenger litt flere.
Smelt så smøret ditt og la det avkjøles litt. Rør sukker, smør og vaniljesukker porøst. Ha så i saften fra mandarinene. Bland sammen melet, bakepulver, salt og mandarinskall for seg før du rører det sammen med resten.
Til slutt har du i de fargede sjokoladeknappene, jeg brukte noen som på spansk heter Lacasitos, de er som M men uten peanøttene. Bruk de du eller barna som skal spise muffinsene liker best.
Fyll muffinsformene dine 3/4 fulle og stek dem i ett muffinsbrett midt i ovnen din 15 - 18 minutter. Bruk en tannpirker for å sjekke om muffinsene dine er gjennomstekt ,om det ikke sitter røre igjen på tannpirkeren din når du drar den ut,er de ferdige. Avkjøl muffinsene dine på rist.
. Disse kan fint spises som de er , de smaker da best nystekte, eller du kan lage nutellafrosting som meg og forvandle dem til cupcakes. Til nutellafrostingen trenger du ;
50g smør / 50g de mantequilla
100g philadelpiaost / 100g de queso philadelphia
2dl nutella / 2 dl nutella
2dl melis / 2 dl de azucar glace
Visp alle ingrediensene godt sammen med hurtigmikseren. Pass på at smøret ditt er romtemperert og mykt. La frostingen stå i kjøleskapet en stund før du skal sprøyte den ut. Min ble veldig rennde denne gangen, så utsprøytingen ble det så som så med.Har laget denne frostingen før og da har alt gått bra, men det er vel typisk at når en får gjester så går noe galt.
Jeg tilsatte mere melis og pisket på nytt , men den ble ikke helt som den skulle.Smaken var det ikke noe å si på, men den ble som sagt litt for rennede til å kunne sprøyte fint med, jeg pyntet litt på fadesen med forskjellig strøssel og kakepynt som jeg hadde liggende hjemme. Sluttresultatet ble ikke så værst allikevel. Spist opp ble de og godt smakte det , så da får rennende frosting bare være glemt.
Ha en fin dag videre!
Bare navnet sier alt , hva kan vel bli bedre enn sjokoladekake og ostekake sammen, ikke mye mener nå jeg. Og navnet skjemmer definitivt ikke disse muffinsene ,munnfuller med ren skjær matglede.
Disse fikk ben å gå på under karnevalsfesten her i huset . Om du vil prøve trenger du følgende til sjokoladerøra;
3,5 dl mel / 3,5dl de harina
1ts bakepulver / 1 chucaradita de levadura
0,5ts natron / 0,5 ts bicarbonato
125g smør / 125g de mantequilla
en klype salt / una pizca de sal
2,5dl sukker / 2,5dl de azucar
2 egg / 2 huevos
1ts vanilje ekstrakt / 1 chucaradita de extracto de vanilla
1,5dl melk / 1,5dl de leche
1,3dl kakaopulver / 1,3dl de cacao
150g 70% mørk sjokolade / 150g de chocolate negro 70%
Til cheesecakerøra trenger du dette;
300g philadelphia ost / 300g de queso philadelphia
1egg / 1 huevo
1ts vaniljeekstrakt / 1 chucaradita de extracto de vanilla
1dl sukker / 1 dl de azucar
Begynn med å sette ovnen din på 175 grader. Deretter lager du sjokoladerøra først. Begynn med å piske smør og sukker hvitt , deretter har du i eggene ett av gangen og pisker godt mellom hvert egg. I en bolle blander du sammen alle de tørre ingrediensene, mel, bakepulver, natron,salt og kakaopulver.
Ha i melken og vaniljeekstrakten i smørblandingen din. Bruk så en tresleiv til å røre inn de tørre ingrediensene i smørblandingen, rør til du får en jevn og luftig røre.Til slutt deler du sjokoladen din opp i små biter, eller du kan bruke sjokoladeknapper som jeg gjorde, og rører dem inn.
Sett så røra i kjøleskapet mens du lager cheesecakerøra. Ha philadelpiaosten din i mikseren og kjør på middels styrke til den blir myk, ha så i egget, sukkeret og vaniljeekstrakten og miks til det blir jevnt
. Deretter har du sjokoladerøre i 3/4 av muffinsformene dine før du fyller opp med cheesecakerøre, før du steker det hele på 175 grader midt i ovnen i ca. 20 minutter. Bruk en tannpirker til å sjekke når de er ferdige.
Jeg fikk 20 muffins ut av denne oppskriften som jeg fant hos A piece of Lisa, den ble litt omgjort underveis , og resultatet det var upåklagelig. Om det går å fryse disse vet jeg ikke , ble ikke en eneste en igjen etter festen her i huset så det får jeg prøve en annen gang.
Smaker best om du varmer dem ett sekund eller to i ovnen før servering. En annen ide vil være å servere med noen friske bær og litt vaniljeis som dessert. Eller bare spise dem som de er, de er fantastiske da også. Prøv da vel du vil ikke angre.
Ha en fin dag videre!
Til calcotsen som ble servert på karnevalsfesten ble det selvfølgelig servert den klassiske calcotssausen som hører til. Den er basert på tomater og er rasende god, den kan fint brukes som tilbehør til kjøtt og fisk, og da gjerne grillet.
Om du vil prøve en klassisk spansk saus trenger du følgende;
1kg modne tomater / 1 kg de tomates maduros
2 løk / 2 cebollas
2 hele hvitløk / 2 cabezas de ajo
25 mandler / 25 almendras
25 hasselnøtter / 25 avellanas
1 kopp god olivenolje / 1 vaso de aceite
1 kopp vann / 1 vaso de aqua
salt / sal
pepper / pimienta
1 hvitløksfedd / 1 diente de ajo
5-6ñora / 5-6 ñoras
edikk / vinagre
Begynn med å sette ovnen din på 200 grader. Pakk inn tomatene , løkene og hvitløkene i aluminiumsfolie, sett dem på en bakeplate og sett dem inn midt i ovnen.
Det er viktig at tomatene dine er modne ikke grønne da blir ikke sausen som den skal være. Både løken og hvitløken skal bli myk, dette tar gjerne en time eller to, kommer litt ann på størrelsen på løken og hvitløken. Selvom tomatene blir ferdige før det, lar du dem bare stå i ovnen til alt er ferdig.
Følg med underveis og bruk en kakepinne for å sjekke om de er ferdige. Mens du venter på at det du har i ovnen skal bli ferdig maler du de 25 mandlene og de 25 hasselnøttene fint., hvorfor akkurat 25 vet jeg ikke men oppskriften har vært i min manns familie lenge så jeg tenker at det er best å holde seg til den og telle ivei. Så koker du opp en kjele med vann og har oppi det som på spansk heter ñoras, det er tørkede små røde paprika, vet ikke om det er å få tak i hjemme i norge, men prøv i en velassortert matbutikk eller en pakistask eller kinesisk butikk.
Sausen smaker ikke det samme om du ikke har disse, så let litt rundt eller få noen som skal på ferie til spania til å ta med noen hjem til deg, her nede selges de overalt. Kok disse til de mykner ,mine sto i ca 30 minutter på ovnen, neste steg er å rive dem opp og skrape av "kjøttet" på innsiden, hverken frøene eller skinnet skal være med i sausen.
Bruk en skarp kniv og dra den over skinnet , du sitter da igjen med "kjøttet" som skal i sausen. Når løken og hvitløken er myk er også tomatene det. Ta alt ut av ovnen og pakk alt ut av aluminiumsfolien, la det hele avkjøles litt ,ellers brenner du fingertuppene dine, før du drar skinnet av tomatene.
Løken din skjærer du endene av og drar av det ytterste laget resten har du i hurtigmikseren din.
Hvitløken må også renses , dette er en veldig klissete jobb, trekk ut fedd for fedd og klem i den tykkeste enden av feddet da "skvetter" innmaten ut av seg selv.
Ha så alle ingrediensene utenom eddiken ,salt og pepper i hurtigmikseren og kjør på full styrke til du får en jevn saus. Deretter smaksetter du med edikk salt og pepper. Det skal ganske mye salt til men litt mindre pepper. Jeg tok 2 ss eple-edikk denne gangen , da syntes jeg smaken var perfekt, men prøv deg frem for å få sausen slik du synes passer for deg.
Om sausen blir for tynn kan du justere med litt flere malte mandler og hasselnøtter. Konsistensen skal ikke være rennende heller litt som ketchup om det hjelper som veiledning. Dette er en nydelig saus, den krever litt arbeid men det er verdt det.Fint å ha i tankene nå som grillsesongen snart er rundt hjørnet.
Sausen kan fint fryses og holder seg i ca 2 uker i kjøleskap. Som sagt så er dette veldig typisk spansk og har sin opprinnelse i Cataluña der den spises til calcots som du kan lese mer om her og her.Håper du vil prøve selvom jeg ikke vet om det er calcots å få tak i i Norge, men sausen er god lell den.
Ha en fin dag videre!
Her i Toledo ,som i resten av Spania , feires karneval i Februar med stor ståhei ,opptog og dansing i gatene. Vi har som tradisjon å feire med noe som kalles for Calcotada her hjemme hos oss. Det er en Katalansk tradisjon ,som mannen har fått gjennom sin mors familie som er derifra. Hva er så Calcotada? Vel jeg skal prøve å forklare så godt jeg kan. Man spiser noe som ligner på purreløk, de er litt mindre og søtere enn vanlig purre, men jeg anntar at det er en type purre.
Man kan bare spise disse i de måneder som har R i seg, altså Enero(januar),Febrero(februar), Marzo(mars),Abril (april)Septiembre(september), Octubre(oktober), Noviembre(november) og Diciembre(desember), ifølge spanjolene. Om denne varianten av purrløken finnes i Norge er jeg usikker på, om noen vet så hyl ut. Vel man trenger altså en mengde av disse calcotsene , vi hadde 300 calcots denne gangen til 20 voksne. Man trenger også en spesiell ved til å grille disse,man skal bruke oppskjærte vinranker, dette fordi man trenger flammer for å tilberede calcotsene.
Calcotsene legges på en grillrist og has rett på bålet eller det vil si flammene. De skal bli lettere brent på utsiden, det er hele meningen med å bruke den spesielle veden. Når de er passe svarte på utsiden pakkes de inn i avispapir og skal ligge der i en 15 minutters tid før de spises.
De "koker" seg ferdige selv inni avispapiret pga. varmen som blir konservert der. Disse skal også ifølge tradisjonen serveres på takstein og de som skal spise pleier å ha på seg store smekker når de spiser for dette er en grisete affære. Vi hadde rød takstein på bordet men vi fikk ikke tak i smekker, men det gikk like bra uten.
Så hvordan spiser man nå disse calsotsene. Vel man klemmer i den enden av calcotsen som "håret" sitter i, og tar tak i den grønne enden og drar ut innmaten, deretter dyppes calsotsen i en spesiell calsotssaus(oppskrift kommer senere på bloggen) så er det om å gjøre å få det hele i munnen uten å kline altfor mye.
Det krever litt trening , men øvelse gjør mester og når du har spist en 10 - 15 stykker får man som regel dreisen på det. Ifølge tradisjonen skal man drikke cava til det hele, vi pleier ikke å gjøre det men jeg kan tenke meg at det smaker godt.
Derimot går det alltid med store mengder rødvin når vi har calcotada. Det finnes restauranter i Katalonia som har spesialisert seg på calcotadas , så skulle du være i det området i noen av de månedene jeg nevnte over er det vel verdt ett forsøk.
Man spiser også grillet butifarra til , som er en nydelig pølse også typisk katalansk. Jeg har desverre ingen bilder av den, da jeg delvis glemte det hele ,var opptatt med å spise, og delvis fordi jeg hadde hender så svarte som en feiers.Du kan lese mer om calsots her og calsotada her.Håper du syntes dette var litt gøy å lese om, rare mattradisjoner finnes det i alle land. Vi hadde også x antall muffins og cupcakes som dessert denne dagen men disse får du oppskriftene på i senere innlegg.
Og sjelden har jeg sittet til bords med så varierte bordkavalerer som denne dagen, alt fra marsboere til blomster og bier. Gøy var det og da er det bare å vente til neste februar til neste Calsotada.
Ha en fin søndag videre!
Da har jeg og Emilie trukket vinneren av konkurransen her på bloggen. Da jeg ikke er noen stor dataekspert gjorde vi det på den gamle gode måten, jeg skrev alle nummerene på kommentarene på hver sin lapp , hadde dem i en bolle og Emilie trakk en lapp og det ble vinneren.
Som dere kan se ble det nummer 1, smakebiten som var førstemann ut. Gratulerer og du vil motta en mail fra meg og selvfølgelig en pakke i posten!
Ha en fin dag videre og takk til dere som var med!