Letingen etter den optimale pizzaen fortsetter og dette er en variant som minner meg veldig om mine barndomsår, båtliv, sene sommerkvelder og calzone i Strømstad på søndagene.
Her er min variant og den var det slett ikke noe usmak på ,kommer høyt opp på favoritt listen. Om du vil prøve , begynn med pizza deigen og til den trenger du;
2,5dl lunkent vann / 2,5 dl de aqua tibia
15g gjær / 15g de levadura fresca
1ts salt / 1 chucaradita de sal
ca. 450 g mel / ca. 450g de harina
Rør ut salt og gjær i det lunkne vannet, og tilsett melet litt etter litt. Det er circa mål på mel mengden fordi noen ganger synes jeg at jeg trenger mer og andre ganger mindre for å få den rette konsistensen på deigen. Bruk eltekroken på kjøkkenmaskinen og la deigen eltes til den blir glatt og fin. Den skal være litt seig.Ha den i en bolle og dekk den til med ett håndkle eller plast, la den heve i ca. 40 min eller til den har blitt dobbelt så stor.
Til fyllet brukte jeg denne gangen disse ingrediensene;
tomatsaus / salsa de tomate
mozarella ost / queso mozarella
emmental ost / queso emmental
1 liten boks sjampinjong / 1 lata de chapinones
oregano / oregano
salt / sal
1/2 rødløk / 1/2 cebolla roja
200g kokt skinke / 200g de jamon york
1 egg / 1 huevo
Mens deigen hever seg forbereder du fyllet. Skjær rødløken i små biter. Den kokte skinken skjærer du og så i biter i den størrelsen som passer for deg. Riv osten om du ikke gjør som meg, kjøper ferdig revet.Ha egget i en skål og pisk det godt. Når deigen er ferdig hevet har du den på en melet overflate, jeg delte deigen i 3 biter fordi vi var tre tilbords, det blir ganske store pizzaer jeg måtte legge igjen en liten bit på tallerkenen, så jeg tenker det går like bra å dele den i 4 biter. Hver bit kjevler du ut til en sirkel , på størrelsen med en middagstallerken. På den ene halvdelen av sirkelen legger du fyllet. Strø over litt salt og oregano.
Var obs på at det er en fordel at tomatsausen din er ganske tykk, ellers renner den ut og du får en bløt pizza. Deretter bretter du den andre halvdelen av pizzaen din over, bruk det piskete egget ditt til å pensle kanten med slik at den kanten du bretter over "klistrer" seg til den som ligger på bakebordet. Brett kanten litt innover slik at calzonen din blir tett. Pensle pizzaen med litt egg på toppen og strø over litt oregano.
Pizzaen stekes på 250 grader i 12-15 minutter midt i ovnen ,steketiden avhenger litt av ovnen din. Følg med på slutten så du ikke får en svart pizza. Så er det bare å sette seg tilbords, skjære opp calzonen og nyte det varme fyllet som renner ut. Mmmmmm... det smaker veldig godt.
Ha en trivlig helg!
viernes, 24 de junio de 2011
jueves, 16 de junio de 2011
Ovsnbakt torsk med chorizo og karrimajones
Her kommer nok ett middagstips, denne gangen lager den nesten seg selv i ovnen , noe som er kjekt i en travel hverdag. Dessuten trenger ikke torsken å tines , den kan gå rett fra fryseren til ovnen. Om du har tid kan du lage majones selv, men det er ikke nødvendig ferdigkjøpt går like bra.
Til 2 porsjoner trenger du;
4 poteter / 4 patatas
2 gulrøtter / 2 zanahorias
1/2 broccoli / 1/2 broccoli
4 frosne torskefileer / 4 filetes de merluza congelada
noen skiver chorizo / unas rodajas de chorizo
en skvett hvitvin / un poco de vino blanco
paprikapulver / pimenton dulce
salt / sal
majones / mayonesa
karri / curry
friske urter / hierbas frescas
olivenolje / aceite de oliva
pepper / pimineta
Sett ovnen på 220 grader. Begynn med å skrelle potetene og del dem i båter, ha dem i en ildfast form . Krydre med salt og pepper og ha over litt opphakkede urter. Bruk de du har hjemme , jeg brukte oregano, estragon og timian. Har du ikke ferske går tørkede like bra. Bruk de urtene du liker best. Ha over litt paprikapulver og ringle over en god klunk olivenolje, sett hele formen i ovnen og beregn ca. 30 minutter .
Mens potetene gjør seg klare i ovnen , forbereder du fisken og grønnsakene.Vask og skrell gulrøttene og del dem i skiver, vask og del broccolien i buketter og ha det hele i en kjele med lettsaltet vann. Så er det fisken sin tur, ha pepper og salt på begge sider før du legger den i en ildfast form. Skjær en 5-6 skiver av chorizoen og legg den sammen med fisken. Ha over litt olivenolje,en god klunk hvitvin og litt hakkede urter.
Når potetene har stått i 30 minutter setter du inn fisken sammen med potetene og lar det hele stå i 25 minutter til. Da burde både fisken og potetene dine være ferdige. Når det er 10 minutter igjen av steketiden koker du opp grønnsakene slik at de er ferdig kokte samtidig med fisken og potetene. Under tiden har du litt majonnes i en skål og har oppi 2-3 ts. curry , avhenger litt av hvor sterk currysmak du vil ha, og blander det godt sammen.
La blandingen stå noen minutter å godgjøre seg før du spiser. Så er det bare å legge opp poteter , grønnsaker,majones og fisk på tallerken , helle over litt av stekesjyen og nyte middagen.
Bon apetit!
Til 2 porsjoner trenger du;
4 poteter / 4 patatas
2 gulrøtter / 2 zanahorias
1/2 broccoli / 1/2 broccoli
4 frosne torskefileer / 4 filetes de merluza congelada
noen skiver chorizo / unas rodajas de chorizo
en skvett hvitvin / un poco de vino blanco
paprikapulver / pimenton dulce
salt / sal
majones / mayonesa
karri / curry
friske urter / hierbas frescas
olivenolje / aceite de oliva
pepper / pimineta
Sett ovnen på 220 grader. Begynn med å skrelle potetene og del dem i båter, ha dem i en ildfast form . Krydre med salt og pepper og ha over litt opphakkede urter. Bruk de du har hjemme , jeg brukte oregano, estragon og timian. Har du ikke ferske går tørkede like bra. Bruk de urtene du liker best. Ha over litt paprikapulver og ringle over en god klunk olivenolje, sett hele formen i ovnen og beregn ca. 30 minutter .
Mens potetene gjør seg klare i ovnen , forbereder du fisken og grønnsakene.Vask og skrell gulrøttene og del dem i skiver, vask og del broccolien i buketter og ha det hele i en kjele med lettsaltet vann. Så er det fisken sin tur, ha pepper og salt på begge sider før du legger den i en ildfast form. Skjær en 5-6 skiver av chorizoen og legg den sammen med fisken. Ha over litt olivenolje,en god klunk hvitvin og litt hakkede urter.
Når potetene har stått i 30 minutter setter du inn fisken sammen med potetene og lar det hele stå i 25 minutter til. Da burde både fisken og potetene dine være ferdige. Når det er 10 minutter igjen av steketiden koker du opp grønnsakene slik at de er ferdig kokte samtidig med fisken og potetene. Under tiden har du litt majonnes i en skål og har oppi 2-3 ts. curry , avhenger litt av hvor sterk currysmak du vil ha, og blander det godt sammen.
La blandingen stå noen minutter å godgjøre seg før du spiser. Så er det bare å legge opp poteter , grønnsaker,majones og fisk på tallerken , helle over litt av stekesjyen og nyte middagen.
Bon apetit!
domingo, 12 de junio de 2011
Oransj smoothie
Nok en smoothie som det er verdt å prøve . Den smaker friskt og godt ,og fyller opp i magen på morgenkvisten eller til lunsj om du vil.
Du trenger ;
2 appelsiner / 2 naranjas
1 mango / 1 mango
en neve bringebær / unas pocas de frambuesas
Press saften ut av appelsinene, skrell mangoen. Ha alt i blenderen, trykk på knappen , la den gå i ett minutt eller to , hell i ett glass med noen isbiter og nyt!!
Lett som en plett, sunt og godt ,rett og slett bare fordeler.
Ha en fortsatt god dag!
Du trenger ;
2 appelsiner / 2 naranjas
1 mango / 1 mango
en neve bringebær / unas pocas de frambuesas
Press saften ut av appelsinene, skrell mangoen. Ha alt i blenderen, trykk på knappen , la den gå i ett minutt eller to , hell i ett glass med noen isbiter og nyt!!
Lett som en plett, sunt og godt ,rett og slett bare fordeler.
Ha en fortsatt god dag!
viernes, 10 de junio de 2011
Mitt grove no knead bread
Etter å ha oppdaget no knead brødets fortreffeligheter , har jeg eksprimentert meg fram til en grov variant, etter hva som finnes av mel og korn sorter her i varmen. Dette brødet lages nå annenhver dag her i heimen og spises av både store og små.
Det holder seg saftig og fint om du oppbevarer det i ett kjøkkenhåndkle, og hva er vel bedre enn ett brød som ikke blir tørt. Billig blir det også i lengden, om du vil prøve trenger du;
400g grovbakstmel / 400g de harina integral
25g linfrø / 25g de semillas de lino
25g havregryn / 25g de copos de avena
25g gresskarkjerner / 25g de semillas de calabaza
25g havre bran / 25g de salvado de trigo
25g sesamfrø / 25g de semillas de sesamo
0,5 ts tørrgjær / 0,5 chucaradita de levadura seca
0,5 ts salt / 0,5 chucaradita de sal
3,6dl vann / 3,6 dl de aqua
Begynn med å veie opp ingrediensene, dette gjør du enkelt ved å sette bakebollen din på vekta og så har du oppi de forskjellige melsortene og frøene etter vekten som er annvist her i oppskriften.
Når det er gjort har du oppi salt og tørrgjær, rør rundt ett par ganger med en tresleiv så det hele blir godt blandet.
Deretter tilsetter du vannet og rører det hele kjapt sammen slik at du får en ganske så fast deig.Så er det bare å dekke til deigen og la den stå på kjøkkenbenken i 12 til 15 timer alt ettersom det passer deg. Jeg lager den på kvelden mens jeg lager meg kveldsmat, det er gjort på under 5 minutter og du får kun ei sleiv til oppvask.
Dagen etter bobler det livlig i bollen, gjæren gjør jobben sin og du har fått en litt bløt masse som straks skal bli til ett deilig nystekt brød.
Neste skritt er å brette deigen . Finn frem litt bakepapir og strø det godt med mel.Hell deigen over på det melete bakepairet og bruk en slikkepott til å brette sidene mot midten , dette gjør du to til tre ganger eller flere om du synes det er nødvendig.
Du får nå en ganske fast deig som du dekker til med bakebollen din. Nå skal nemlig deigen hvile igjen, jeg lar den stå en time under bakebollen.
Mens deigen hviler , setter du ovnen din på 250 grader. Når den er helt varm og det er 15 minutter igjen av deigens hviletid, setter du inn gryta, glassbollen eller jerngryta som brødet skal stekes i med det tilhørende lokket. Jeg bruker en pyrex glassbolle med lokk som jeg har, bruk det du har tilgjengelig, det viktigste er at den tåler den sterke varmen og at den har lokk. Når hviletiden er over tar du ut glassbollen, strør litt mel i bunnen på den og har oppi deigen. Sett på lokket igjen og sett den inn i ovnen i 30 minutter på 250 grader.
Etter 30 minutter tar du av lokket og skrur ned varmen til 220 grader og lar brødet steke videre i 15 minutter. Brødet skal ha en hul lyd om du banker på det når det er ferdig. Ta det ut og la det avkjøles på rist.
Så er det bare koke te eller helle opp et glass melk , smøre på brødskiva og nyte. Husk å oppbevare brødet i ett kjøkkenhåndkle. Matvarekjedene burde skjelve i buksene for dette er virklig lettvint og smaker langt bedre enn deres brød.
Det holder seg saftig og fint om du oppbevarer det i ett kjøkkenhåndkle, og hva er vel bedre enn ett brød som ikke blir tørt. Billig blir det også i lengden, om du vil prøve trenger du;
400g grovbakstmel / 400g de harina integral
25g linfrø / 25g de semillas de lino
25g havregryn / 25g de copos de avena
25g gresskarkjerner / 25g de semillas de calabaza
25g havre bran / 25g de salvado de trigo
25g sesamfrø / 25g de semillas de sesamo
0,5 ts tørrgjær / 0,5 chucaradita de levadura seca
0,5 ts salt / 0,5 chucaradita de sal
3,6dl vann / 3,6 dl de aqua
Begynn med å veie opp ingrediensene, dette gjør du enkelt ved å sette bakebollen din på vekta og så har du oppi de forskjellige melsortene og frøene etter vekten som er annvist her i oppskriften.
Når det er gjort har du oppi salt og tørrgjær, rør rundt ett par ganger med en tresleiv så det hele blir godt blandet.
Deretter tilsetter du vannet og rører det hele kjapt sammen slik at du får en ganske så fast deig.Så er det bare å dekke til deigen og la den stå på kjøkkenbenken i 12 til 15 timer alt ettersom det passer deg. Jeg lager den på kvelden mens jeg lager meg kveldsmat, det er gjort på under 5 minutter og du får kun ei sleiv til oppvask.
Dagen etter bobler det livlig i bollen, gjæren gjør jobben sin og du har fått en litt bløt masse som straks skal bli til ett deilig nystekt brød.
Neste skritt er å brette deigen . Finn frem litt bakepapir og strø det godt med mel.Hell deigen over på det melete bakepairet og bruk en slikkepott til å brette sidene mot midten , dette gjør du to til tre ganger eller flere om du synes det er nødvendig.
Du får nå en ganske fast deig som du dekker til med bakebollen din. Nå skal nemlig deigen hvile igjen, jeg lar den stå en time under bakebollen.
Mens deigen hviler , setter du ovnen din på 250 grader. Når den er helt varm og det er 15 minutter igjen av deigens hviletid, setter du inn gryta, glassbollen eller jerngryta som brødet skal stekes i med det tilhørende lokket. Jeg bruker en pyrex glassbolle med lokk som jeg har, bruk det du har tilgjengelig, det viktigste er at den tåler den sterke varmen og at den har lokk. Når hviletiden er over tar du ut glassbollen, strør litt mel i bunnen på den og har oppi deigen. Sett på lokket igjen og sett den inn i ovnen i 30 minutter på 250 grader.
Etter 30 minutter tar du av lokket og skrur ned varmen til 220 grader og lar brødet steke videre i 15 minutter. Brødet skal ha en hul lyd om du banker på det når det er ferdig. Ta det ut og la det avkjøles på rist.
Så er det bare koke te eller helle opp et glass melk , smøre på brødskiva og nyte. Husk å oppbevare brødet i ett kjøkkenhåndkle. Matvarekjedene burde skjelve i buksene for dette er virklig lettvint og smaker langt bedre enn deres brød.
Enjoy og bli en brødbaker du også!
martes, 7 de junio de 2011
Barnemat
Har helt siden 3 snart 4 åringen var liten laget barnematen selv. Det er først og fremst billigere også synes jeg det er veldig greit å vite hva det egentlig er jeg dytter i munnen på de små. Det er veldig enkelt og ikke så tidskrevende som mange tror. Jeg lager en stor kjele en gang i uken og fryser ned i porsjoner, dette fungerer utmerket for oss og minstemann i huset på 8 måneder er også strålende fornøyd og spiser med god appetitt.
Hva som brukes varierer etter hva jeg finner i kjøleskapet. Bruker laks, torsk, kyllig, kokt skinke eller indrefilet, dessuten varierer jeg også mellom å tilsette ris og pasta. Ost og egg brukes også pluss nesten alt av grønnsaker, kål og spinat unngås for det liker ikke små barnemager. Om du vil prøve kommer det her hva jeg brukte denne gangen, men som sagt dette er ikke noen eksakt oppskrift, varier som det passer deg, bare husk å kun ha ett nytt element i om gangen i tilfelle den lille skulle få en allergisk reaksjon , da vet du lettere hva det kommer av. Vel tilbake til minstemanns meny for neste uke;
2 squash / 2 calabacines
3 store poteter / 3 patatas grandes
1 aubergine / 1 berenjena
300g gresskar / 300g de calabaza
1 purre / 1 puerro
6 gulrøtter / 6 zanahorias
300g grønne bønner / 300g de judias verdes
litt pasta / un poco de pasta
1 kyllingfilet / 1 filete de pollo
150g kokt skinke / 150g de jamon york
en god klunk olivenolje / aceite de oliva
Begynn med å vaske alle grønnsakene godt, deretter skreller du dem og deler dem opp i biter. Ha alt i en stor kjele med kokende vann. La det hele koke i ca.25 minutter eller til grønnsakene dine er møre, kjenn etter med en kniv på potetene de tar lengst tid så er de ferdige er resten av grønnsakene også ferdige.
Mens grønnsakene koker steker du kyllingfileten i litt olivenolje, til den får en fin gylden stekeskorpe. Siden jeg brukte kokt skinke denne gangen trengte den ikke noen forberedelse. Om du bruker fisk, kok eller stek fisken og rens den for bein mens du venter på grønnsakene.
Når det er 8 - 9 minutter igjen av koketiden er det på tide å ha i pastaen.De gangene jeg bruker ris i lar jeg den koke med helt fra begynnelsen av, eller jeg bruker ris som har blitt til overs etter middag, jeg har det med å koke for mye ris nemlig.
Om du vil holder pureen seg i to dager i kjøleskapet, men siden jeg lager så store porsjoner velger jeg å fryse ned. Har noen fine plastbokser som jeg kjøpte for en billig penge på IKEA som er akkrat passe store til en porsjon, heller pureen over i disse , skriver utenpå med tusj om det er kyllig, fisk eller skinke de inneholder og inn i fryseren med dem, enkelt og greit. Tar opp om morgnen når jeg står opp slik at de er ferdig tint til middag, varmer i vannbad eller i mikroovnen.
Minstemann i huset nyter fornøyd middagen sin, prøv du også da vel.
God middag til store og små!
Hva som brukes varierer etter hva jeg finner i kjøleskapet. Bruker laks, torsk, kyllig, kokt skinke eller indrefilet, dessuten varierer jeg også mellom å tilsette ris og pasta. Ost og egg brukes også pluss nesten alt av grønnsaker, kål og spinat unngås for det liker ikke små barnemager. Om du vil prøve kommer det her hva jeg brukte denne gangen, men som sagt dette er ikke noen eksakt oppskrift, varier som det passer deg, bare husk å kun ha ett nytt element i om gangen i tilfelle den lille skulle få en allergisk reaksjon , da vet du lettere hva det kommer av. Vel tilbake til minstemanns meny for neste uke;
2 squash / 2 calabacines
3 store poteter / 3 patatas grandes
1 aubergine / 1 berenjena
300g gresskar / 300g de calabaza
1 purre / 1 puerro
6 gulrøtter / 6 zanahorias
300g grønne bønner / 300g de judias verdes
litt pasta / un poco de pasta
1 kyllingfilet / 1 filete de pollo
150g kokt skinke / 150g de jamon york
en god klunk olivenolje / aceite de oliva
Begynn med å vaske alle grønnsakene godt, deretter skreller du dem og deler dem opp i biter. Ha alt i en stor kjele med kokende vann. La det hele koke i ca.25 minutter eller til grønnsakene dine er møre, kjenn etter med en kniv på potetene de tar lengst tid så er de ferdige er resten av grønnsakene også ferdige.
Mens grønnsakene koker steker du kyllingfileten i litt olivenolje, til den får en fin gylden stekeskorpe. Siden jeg brukte kokt skinke denne gangen trengte den ikke noen forberedelse. Om du bruker fisk, kok eller stek fisken og rens den for bein mens du venter på grønnsakene.
Når det er 8 - 9 minutter igjen av koketiden er det på tide å ha i pastaen.De gangene jeg bruker ris i lar jeg den koke med helt fra begynnelsen av, eller jeg bruker ris som har blitt til overs etter middag, jeg har det med å koke for mye ris nemlig.
Nå skulle alt være ferdig kokt , hell av kokevannet men ta vare på litt i tilfelle du må spe ut pureen litt. Ha grønnsakene og pastaen over i blenderen ,ha oppi kylligfileeten som du har delt i biter og ringle over olivenolje, kjør på medium styrke til alt er klumpefritt og du har en silkemyk puree. Neste omgang laget jeg med kokt skinke. Det fine med denne barnematen er att den er helt fri for salt og andre tilsetningsstoffer som en delbarnematprodusenter har fått kritikk for.
Minstemann i huset nyter fornøyd middagen sin, prøv du også da vel.
God middag til store og små!
lunes, 6 de junio de 2011
Hjemmelaget sjokoladepålegg
Har lenge hatt lyst til å prøve å lage sjokoladepålegg, ikke det at jeg spiser det så ofte , prøver å holde meg unna så godt det går med tanke på at bikinisesongen er her, men fordi jeg for en stund tilbake leste en artikkel om bruk av palmefett i sjokoladepålegg.
Vet at det fortæres mye sjokoladepålegg rundt mange kjøkkenbord og det er jo gjerne de minste i familien som er storforbrukere, og da synes jeg det er skremmende å tenke på at det brukes ymse og kanskje på lang sikt farlige ingrediendser i produksjonen. Leser du på innholdsfortegnelsen på disse er det mye e- stoffer og andre ulumskheter, derfor er det like greit å prøve selv.Fant en oppskrift hos http://kjoekkentjeneste.blogspot.com/ som jeg forandret litt. Om du vil prøve trenger du;
75g hasselnøtter / 75g de avellanas
75g dadler / 75g de datiles
1,5dl fløte / 1,5dl de nata
75g smør / 75g de mantequilla
75g mørk sjokolade / 75g de chocolate negro
Begynn med å fjerne steinene i dadlene dine, de skal veie 75g uten steiner. Deretter har du dem i en kjele og dekker dem såvidt med vann, la de koke opp og koke seg møre, det tok ca. 10 minutter med mine.
Mens dadlene koker rister du hasselnøttene dine i en stekepanne, det er litt individuellt hvor lang tid det tar, men du lukter når de er ferdige. Det lukter deilig av ristede nøtter.
Hell vannet av dadlene og la både nøtter og dadler avkjøles. I mellomtiden smelter du smør og sjokolade på svak varme.Når det er avkjølt har du nøttene og dalene i en food processor og kjører det til du får en glatt masse.
Deretter tilsetter du fløten og kjører videre til du får en fin masse.
Tilslutt har du i smør og sjokoladeblandingen og kjører food processoren til det hele er godt blandet. Voila - ditt helt egne sjokoladepålegg, garantert fritt for allslags rare tilsetningsstoffer. Monica som gjorde meg oppmerksom på artikkelen om farlige tilsetningsstoffer har en datter som er allergisk mot nøtter. Dette løser du ved å erstatte hasselnøttene med 75g tørkede aprikoser, eller 75g svisker, eller en blanding av de to . Aprikosene eller sviskene kokes myke sammen med dadlene og ellers følger du oppskriften som vanlig.
Ha sjokoladepålegget på glass og oppbevar det i kjøleskapet. Smaker nydelig og kan nytes med litt bedre samvittighet , det er nok like mange kalorier men ihvertfall er det 100% naturlig. Fikk også godkjent av testpanelet her i huset, 3 snart 4 åringen og pappa spiste uten ett knyst opp brødskivene. Jeg selv må nok innse at det ikke var lurt å prøve ut denne oppskriften i begynnelsen av bikinisesongen, men pytt pytt jeg spiste 3 skiver fordi jeg fortjener det.
Ha en fin mat dag!
Vet at det fortæres mye sjokoladepålegg rundt mange kjøkkenbord og det er jo gjerne de minste i familien som er storforbrukere, og da synes jeg det er skremmende å tenke på at det brukes ymse og kanskje på lang sikt farlige ingrediendser i produksjonen. Leser du på innholdsfortegnelsen på disse er det mye e- stoffer og andre ulumskheter, derfor er det like greit å prøve selv.Fant en oppskrift hos http://kjoekkentjeneste.blogspot.com/ som jeg forandret litt. Om du vil prøve trenger du;
75g hasselnøtter / 75g de avellanas
75g dadler / 75g de datiles
1,5dl fløte / 1,5dl de nata
75g smør / 75g de mantequilla
75g mørk sjokolade / 75g de chocolate negro
Begynn med å fjerne steinene i dadlene dine, de skal veie 75g uten steiner. Deretter har du dem i en kjele og dekker dem såvidt med vann, la de koke opp og koke seg møre, det tok ca. 10 minutter med mine.
Mens dadlene koker rister du hasselnøttene dine i en stekepanne, det er litt individuellt hvor lang tid det tar, men du lukter når de er ferdige. Det lukter deilig av ristede nøtter.
Hell vannet av dadlene og la både nøtter og dadler avkjøles. I mellomtiden smelter du smør og sjokolade på svak varme.Når det er avkjølt har du nøttene og dalene i en food processor og kjører det til du får en glatt masse.
Deretter tilsetter du fløten og kjører videre til du får en fin masse.
Tilslutt har du i smør og sjokoladeblandingen og kjører food processoren til det hele er godt blandet. Voila - ditt helt egne sjokoladepålegg, garantert fritt for allslags rare tilsetningsstoffer. Monica som gjorde meg oppmerksom på artikkelen om farlige tilsetningsstoffer har en datter som er allergisk mot nøtter. Dette løser du ved å erstatte hasselnøttene med 75g tørkede aprikoser, eller 75g svisker, eller en blanding av de to . Aprikosene eller sviskene kokes myke sammen med dadlene og ellers følger du oppskriften som vanlig.
Ha sjokoladepålegget på glass og oppbevar det i kjøleskapet. Smaker nydelig og kan nytes med litt bedre samvittighet , det er nok like mange kalorier men ihvertfall er det 100% naturlig. Fikk også godkjent av testpanelet her i huset, 3 snart 4 åringen og pappa spiste uten ett knyst opp brødskivene. Jeg selv må nok innse at det ikke var lurt å prøve ut denne oppskriften i begynnelsen av bikinisesongen, men pytt pytt jeg spiste 3 skiver fordi jeg fortjener det.
Ha en fin mat dag!
viernes, 3 de junio de 2011
No knead bread original
Enhver matblogger med respekt for seg selv må jo prøve å lage no knead bread. Og siden jeg har en gryte med lokk i kjøkkenskapet var det bare å sette igang , for jeg har skjønt at det er noe man trenger for å lykkes med dette brødet. Høres jo utrolig ut at man kan lage ett godt brød uten å elte og kna i det uendelige, og at det tar 5 min å lage deigen, men det gjør det altså og brødet blir veldig godt. Enkelt, billig og fint for 3 snart 4 åringer å være med på.
Siden dette var første gang jeg prøvde denne brødbakemetoden surfet jeg rundt i matbloggverden en stund for å finne en oppskrift, etter litt surfing brukte jeg denne oppskriften fra Ine sin matblogg Mat på bordet (http://matpaabordet.blogspot.com/). Fikk inntrykk av at hun er no knead bread sjefen og den som begynte med dette fantastiske brødet. Hun har til og med laget en instruksjons video. Veldig kjekt og greit.
Her er oppskriften jeg brukte;
500g mel / 500g de harina
1/4ts. tørrgjær / 1/4 chucaradita de levadura en polvo
1,5ts salt / 1,5 chucaradita de sal
400ml vann / 400ml de aqua
Dag 1:
Ha alle de tørre ingrediensene i en bolle. Ha i vannet og rør det hele kjapt sammen, jeg brukte en tresleiv. Dekk til bolle med ett lokk eller plastfolie og la den stå på kjøkkenbenken i 15 til 18 timer eller lengre om det skulle passe seg sånn. Og yes det tar bare 5 minutter og det blir kun en tresleiv å vaske opp. Superenkelt!
Dag 2:
Nå trenger du en slikkepott, ett stykke bakepapir,litt mel og en gryte eller glassbolle med lokk.
Etter å ha hatt deigen på benken i 15 timer ble jeg som ett lite barn når jeg oppdaget at det boblet og sydet i deigen min. Tøft var 3 snart 4 åringens kommentar.
Legg bakepairet på benken og strø det riklig med mel. Hell deigen over på bakepairet. Bruk slikkepotten og brett de fire "sidene" på deigen inn mot midten, jeg brettet to ganger på hver side. Legg deigen med "brettekanten" ned på bakepairet.Snu bollen din opp ned over deigen slik at den er tildekket og la den stå på kjøkkenbenken i 2 timer til under bollen.
Når det er 40 min igjen av tiden setter du ovnen din på 250 grader, deretter når det er 15 min igjen av de 2 timene setter du gryta eller bollen med lokk inn i midten av ovnen.
Da de to timene er over tar du ut gryta eller bollen , ha litt mel i bunnen av denne deretter legger du deigen din oppi, setter på lokket og setter den i ovnen i 30 min. Ikke vær bekymret over hvordan brødet ditt kommer til å se ut, jeg lover deg at det blir perfekt selvom det ikke ser sånn ut når du dumper det opp i glassbollen.
Etter 30 min tar du av lokket på gryta/bollen din og skrur ned ovnen til 220 grader. og steker videre i 15 min. Deretter er det bare å ta ut brødet, avkjøle det på rist og spise. Brødet skal gi en hul lyd når du banker på det når det er ferdig.
Brødet smakte nydelig, det var like lett som jeg har blitt fortalt og det holdt seg like ferskt dagen etter pakket inn i ett kjøkkenhåndkle. Dette kan alle klare og er definitivt 100 % bedre en tørr kneipp fra Rema eller seige baguetter fra den lokale bakeren her i Spania.
Så da ser det ut til at mine brød"problemer" her i de sydligere trakter er løst, nå skal det eksprimenteres med en grov variant. Prøv du også det er vel verdt ett forsøk. Det smakte himmelsk med varmt brød, litt Nugatti, banan og O Boy på toppen. Slikt fikk jeg det servert av min mormor når jeg var liten og det slo godt ann hos husets 3 åring også.
Ha en fin bakedag!
Siden dette var første gang jeg prøvde denne brødbakemetoden surfet jeg rundt i matbloggverden en stund for å finne en oppskrift, etter litt surfing brukte jeg denne oppskriften fra Ine sin matblogg Mat på bordet (http://matpaabordet.blogspot.com/). Fikk inntrykk av at hun er no knead bread sjefen og den som begynte med dette fantastiske brødet. Hun har til og med laget en instruksjons video. Veldig kjekt og greit.
Her er oppskriften jeg brukte;
500g mel / 500g de harina
1/4ts. tørrgjær / 1/4 chucaradita de levadura en polvo
1,5ts salt / 1,5 chucaradita de sal
400ml vann / 400ml de aqua
Dag 1:
Ha alle de tørre ingrediensene i en bolle. Ha i vannet og rør det hele kjapt sammen, jeg brukte en tresleiv. Dekk til bolle med ett lokk eller plastfolie og la den stå på kjøkkenbenken i 15 til 18 timer eller lengre om det skulle passe seg sånn. Og yes det tar bare 5 minutter og det blir kun en tresleiv å vaske opp. Superenkelt!
Dag 2:
Nå trenger du en slikkepott, ett stykke bakepapir,litt mel og en gryte eller glassbolle med lokk.
Etter å ha hatt deigen på benken i 15 timer ble jeg som ett lite barn når jeg oppdaget at det boblet og sydet i deigen min. Tøft var 3 snart 4 åringens kommentar.
Legg bakepairet på benken og strø det riklig med mel. Hell deigen over på bakepairet. Bruk slikkepotten og brett de fire "sidene" på deigen inn mot midten, jeg brettet to ganger på hver side. Legg deigen med "brettekanten" ned på bakepairet.Snu bollen din opp ned over deigen slik at den er tildekket og la den stå på kjøkkenbenken i 2 timer til under bollen.
Når det er 40 min igjen av tiden setter du ovnen din på 250 grader, deretter når det er 15 min igjen av de 2 timene setter du gryta eller bollen med lokk inn i midten av ovnen.
Da de to timene er over tar du ut gryta eller bollen , ha litt mel i bunnen av denne deretter legger du deigen din oppi, setter på lokket og setter den i ovnen i 30 min. Ikke vær bekymret over hvordan brødet ditt kommer til å se ut, jeg lover deg at det blir perfekt selvom det ikke ser sånn ut når du dumper det opp i glassbollen.
Etter 30 min tar du av lokket på gryta/bollen din og skrur ned ovnen til 220 grader. og steker videre i 15 min. Deretter er det bare å ta ut brødet, avkjøle det på rist og spise. Brødet skal gi en hul lyd når du banker på det når det er ferdig.
Brødet smakte nydelig, det var like lett som jeg har blitt fortalt og det holdt seg like ferskt dagen etter pakket inn i ett kjøkkenhåndkle. Dette kan alle klare og er definitivt 100 % bedre en tørr kneipp fra Rema eller seige baguetter fra den lokale bakeren her i Spania.
Så da ser det ut til at mine brød"problemer" her i de sydligere trakter er løst, nå skal det eksprimenteres med en grov variant. Prøv du også det er vel verdt ett forsøk. Det smakte himmelsk med varmt brød, litt Nugatti, banan og O Boy på toppen. Slikt fikk jeg det servert av min mormor når jeg var liten og det slo godt ann hos husets 3 åring også.
Ha en fin bakedag!